EUROLYGA 2023

Pirmasis „Ryto“ varžovas FIBA Čempionų lygoje – ilgametį lyderį išlydėjęs Oldenburgo klubas

Vilniaus „Ryto“ krepšininkai trečiadienį žais pirmąsias FIBA Čempionų lygos rungtynes. Vilniečiai iškeliavo į 170 tūkst. gyventojų turintį Žemutinės Saksonijos miestą Oldenburgą, kur susitiks su buvusia Vokietijos čempione EWE komanda.

 Oldenburgo klubas šiemet tapo Vokietijos čempionu.<br> Klubo nuotr.
 Oldenburgo klubas šiemet tapo Vokietijos čempionu.<br> Klubo nuotr.
 Oldenburgo klubas šiemet tapo Vokietijos čempionu.<br> Klubo nuotr.
 Oldenburgo klubas šiemet tapo Vokietijos čempionu.<br> Klubo nuotr.
 Oldenburgo klubas šiemet tapo Vokietijos čempionu.<br> Klubo nuotr.
 Oldenburgo klubas šiemet tapo Vokietijos čempionu.<br> Klubo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 6, 2021, 2:47 PM

Klubas

Oldenburgas – viena seniausių Vokietijos krepšinio tvirtovių. Šio miesto klubas 1966 metais buvo tarp krepšinio bundeslygos steigėjų ir, nors praėjusiame amžiuje keliskart iškrito į antrąją lygą, kaskart atsitiesdavo ir susigrąžindavo teisę žaisti su stipriausiais.

Pastarąjį kartą Oldeburgo klubas nuo Vokietijos krepšinio grietinėlės buvo atskirtas XX amžiaus pabaigoje, bet nuo 2000 metų visą laiką kovoja pirmojoje bundeslygoje.

Kaip tik XXI amžiuje Oldenburgo klubas pasiekė svarbiausias pergales, o jo pakilimas siejamas su EWE energijos tiekimo bendrove, kuri 2001 metais tapo pagrindine klubo rėmėja.

Didžiausią pergalę EWE iškovojo 2009 metais, kai kol kas vienintelį kartą tapo Vokietijos čempione. Oldenburgo komanda dar du kartus žaidė finale, bet pralaimėjo lemiamą dvikovą (2013 ir 2017 m.), o 2015 metais džiaugėsi kitu prizu – Vokietijos taure.

Nors tarptautinėje arenoje, EWE pavadinimas neskamba taip garsiai, kaip Berlyno ALBA, Miuncheno „Bayern“ ar Bambergo „Brose“, nacionalinėse varžybose Oldenburgo klubas visą laiką yra tarp stipriausių. Nuo 2002 metų EWE tik du kartus (2007 ir 2012 m.) nepateko į bundeslygos ketvirtfinalį, o per praėjusius devynis sezonus net penkis kartus žaidė pusfinalyje.

Tiesa, Oldenburgo krepšininkus nedidelė nesėkmė ištiko praėjusį sezoną. Nors bundeslygos reguliariajame sezone EWE vykdė planą ir užėmė trečiąją vietą (25 pergalės per 34 rungtynes), atkrintamųjų varžybų ketvirtfinalyje nepasinaudojo aikštės pranašumu ir nusileido Ulmo „ratiopharm“ klubui.

Praradimas

Kelis praėjusius sezonus Oldenburgo komandos žaidimo ašis buvo Slovėnijoje gimęs bosnių kilmės Austrijos rinktinės aukštaūgis Rašidas Mahalbašičius.

Puikia krepšinio nuovoka pasižymintis 211 cm ūgio milžinas vilkėjo EWE aprangą keturis sezonus, bet per gana trumpą laiką spėjo tapti bundeslygos rekordininku pagal trigubus dviženklius. Praėjusį sezoną R.Mahalbašičius pelnydavo 11,5 taško, atkovodavo 6,1 kamuolio ir atlikdavo 4 rezultatyvius perdavimus.

Vasaros pradžioje vidurio puolėją į savo gretas pakvietė Eurolygos debiutantas „Monaco“ klubas. Vis dėlto R.Mahalbašičius į Eurolygą negrįžo. „Monaco“ užsitikrinus geresnį finansavimą ir nusitaikius į ryškesnes žvaigždes, sutartis su R.Mahalbašičiumi buvo nutraukta ir šis krepšininkas perėjo į Ispanijos lygoje debiutuojančią Lugo „Breogan“ komandą, kurioje žaidžia su Mindaugu Kačinu.

Veteranas

Prieš šį sezoną EWE sudėtyje įvyko ir daugiau svarbių permainų. Iš Oldenburgo išvyko ne tik R.Mahalbašičius, bet ir kiti du pagrindinio penketo žaidėjai Keithas Hornsby ir Nathanas Boothe‘as, nuo suolo pakilęs penketo nesusilpnindavęs Braydonas Hobbsas, buvę Vokietijos rinktinės krepšininkai Karstenas Tadda ir Philippas Schwethelmas.

Tačiau Oldenburgo krepšiniui toliau ištikimai tarnauja veteranas Rickey Pauldingas (38, 196). Šis amerikietis į EWE atvyko dar 2007 metais, prisidėjo prie visų svarbiausių pergalių, o dabar, net ir artėjant 40-ajam gimtadieniui, vis dar yra pagrindinis komandos žaidėjas. Praėjusį sezoną jis pelnydavo 15,6 taško.

Šis sezonas R.Pauldingui bus ypatingas. Oldenburgo komandos siela tapęs žaidėjas prieš kelias dienas paskelbė, jog ketina pavasarį baigti krepšininko karjerą.

„Antro tokio, kaip Rickey, nėra ir nebus. Jis yra tikra dovana klubui ir miestui. Jis padėjo mums sukurti stebuklingas akimirkas“, – išgirdęs žinią, tvirtino Oldenburgo klubo vadovas Hermannas Schulleris.

„Žinojau, kad ši diena kažkada ateis, bet vis tiek labai sunku su tuo susitaikyti“, – sakė nuo 2015 metų EWE krepšininkus treniruojantis Mladenas Drijenčičius.

Sudėtis

Šį sezoną pagrindiniai R.Pauldingo talkininkai Oldenburgo komandoje – taip pat amerikiečiai: Philas Pressey (30, 180), Maxas Heideggeris (24, 191), T.J.Holyfieldas (26, 203) ir Tai Odiase (26, 206).

Abu gynėjai anksčiau buvo sudominę elitinius Eurolygos klubus. Ph.Pressey vieną sezoną vilkėjo „Barcelona“ aprangą, o M.Heideggeris pernai sudarė sutartį su Tel Avivo „Makabi“. Tačiau Ph.Pressey kelis mėnesius šildė „mėlynų-granatinių“ suolą, o M.Heideggeris net nedebiutavo Eurolygoje ir buvo paskolintas „Bnei Herclija“ komandai.

Tuo tarpu abu aukštaūgiai šiais metais į Oldenburgą atvyko iš žemesnio lygio klubų. T.J.Holyfieldas praėjusį sezoną žaidė Kauhajokio „Karhu“ (Suomija), T.Odiase – „Göttingen“ komandoje.

Dar vienas svarbus EWE naujokas – lenkas Michalas Michalakas. Šis gynėjas praėjusį sezoną atstovavo Vaisenfelso „Mitteldeutscher“ ir tapo vienu didžiausių bundeslygos atradimų. Jis pelnydavo 20,5 taško ir buvo rezultatyviausias turnyro žaidėjas.

Sezonas

Šį sezoną Oldenburgo klubas žaidė dvejas Vokietijos lygos rungtynes, kurių rezultatai sirgalių nenudžiugino. Nors abu varžovai buvo favoritais nelaikomi klubai, EWE abukart buvo priverstas kovoti iki paskutinių sekundžių ir pasiekė tik vieną pergalę.

Atidarymo mače EWE krepšininkai išvykoje nusileido Chemnico „Niners“ komandai 78:79 (M.Heideggeris 34, R.Pauldingas 15), o antrajame ture namie įveikė Krailshaimo „Merlins“ klubą 82:79 (T.Odiase 18, M.Heideggeris 16).

Praėjusį sekmadienį Vokietijos taurės aštuntfinalyje EWE išvykoje pralaimėjo Frankfurto „Skyliners“ klubui 67:75 (M.Heideggeris 15, R.Pauldingas ir M.Michalakas po 10).

„Mums trūksta laiko. Komandoje įvyko daug permainų, todėl dar nespėjome suderinti veiksmus“, – kodėl sezono pradžia yra tokia sunki, bandė paaiškinti treneris M.Drijenčičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.