EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ medžioklėje – sužeistas, pasikeitęs ir nenuspėjamas katalono užaugintas žvėris iš Rusijos

Kauno „Žalgiris“ šį rudenį kelias savaites negalėjo patekti į savo namus. „Žalgirio“ arenoje vyko salės futbolo pasaulio pirmenybės, todėl stipriausia Lietuvos krepšinio komanda tiek priešsezonines, tiek pirmąsias oficialias sezono rungtynes žaidė tik išvykose.

Į Kauną atvyksta lietuviškoji Sankt Peterburgo ekipa.<br>Twitter nuotr. koliažas.
Į Kauną atvyksta lietuviškoji Sankt Peterburgo ekipa.<br>Twitter nuotr. koliažas.
A.Gudaitis ir M.Kuzminskas.<br>Twitter nuotr.
A.Gudaitis ir M.Kuzminskas.<br>Twitter nuotr.
X.Pascualis.<br>Twitter nuotr.
X.Pascualis.<br>Twitter nuotr.
Kevinas Pangosas.<br>G.Bitvisnko nuotr.
Kevinas Pangosas.<br>G.Bitvisnko nuotr.
X.Pascualis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
X.Pascualis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
X.Pascualis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
X.Pascualis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Gudaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Gudaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 7, 2021, 1:00 PM, atnaujinta Oct 7, 2021, 1:01 PM

Praėjusį sekmadienį salės futbolininkų kovos baigėsi ir krepšinis gali grįžti į didžiausią Lietuvos areną. Ketvirtadienį „Žalgirio“ krepšininkai čia žais Eurolygos antrojo turo rungtynes su Sankt Peterburgo „Zenit“ komanda, kuriai atstovauja du buvę žalgiriečiai Artūras Gudaitis ir Mindaugas Kuzminskas.

Du skirtingi sezonai

„Zenit“ yra vienas iš penkių Eurolygos klubų, neturinčių nuolatinės licencijos. Kartu šis klubas yra ir vienas trumpiausiai žaidžiančių Eurolygoje.

2019 metais Eurolygos vadovai pirmą kartą suteikė „Zenit“ vardinį kvietimą, pernai jį pratęsė, nes 2019-2020 metų sezonas nebuvo baigtas dėl pandemijos. Šiais metais Sankt Peterburgo klubas dar kartą gavo vardinį kvietimą.

Du praėjusieji Sankt Peterburgo komandos sezonai buvo skirtingi, kaip diena ir naktis. Pirmąjį sezoną „Zenit“ tvirtai įsitaisė paskutinėje lentelės vietoje, iki pandemijos laimėjo tik 8 iš 28 rungtynių ir, ko gero, apsidžiaugė, kad varžybos nebuvo baigtos.

Tačiau dar 2020 metų pradžioje „Zenit“ vadovybė ėmėsi ryžtingų permainų ir susitarė su treneriu Xavieru Pascualiu. Naujam strategui pavyko pakeisti komandos veidą ir praėjusį sezoną Sankt Peterburgo krepšininkai sprendė visai kitokias užduotis. Eurolygos reguliariajame sezone „Zenit“ laimėjo 20 iš 34 rungtynių ir užėmė aštuntąją vietą, o ketvirtfinalyje lygiai kovojo su „Barcelona“.

Katalono X.Pascualio auklėtiniai netgi laimėjo pirmąsias serijos rungtynes Katalonijos sostinėje, bet pabaigti darbo jiems nepavyko. Ilgoje ketvirtfinalio dvikovoje pergalę 3:2 šventė Šarūno Jasikevičiaus treniruojama „Barcelona“.

„Zenit“ praėjusį sezoną lemiamu metu palūžo ir Vieningoje lygoje. Sankt Peterburgo komanda Vieningos lygos reguliariajame sezone užėmė pirmąją vietą (20 pergalių per 24 rungtynes), bet pusfinalio serijoje pripažino Maskvos CSKA krepšininkų pranašumą 1:3.

Pakeitė pusę komandos

Geri praėjusio sezono rezultatai pirmiausiai buvo siejami su kanadiečio Kevino Pangoso vardu. Buvęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas Eurolygoje užėmė trečiąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 6,7), pelnydavo 13,5 taško ir buvo išrinktas į geriausių Eurolygos krepšininkų pirmąjį penketą.

Sezonui dar nesibaigus „Zenit“ vadovai pateikė siūlymą K.Pangosui pratęsti sutartį, tačiau optimizmu netryško. „Apie jį daug kalbama, bet tikimybė, kad Kevinas liks mūsų klube labai maža, – vasaros pradžioje pripažino „Zenit“ direktorius Aleksandras Cerkovnyj. – Jo prioritetai šiuo metu kitokie. Jis pats sakė, kad nori karjerą tęsti ne Europoje. Viską lems įvykiai NBA rinkoje“.

Krepšinio rinkose netikėtumų nebuvo ir K.Pangosas įgyvendino savo svajonę patekti į NBA lygą. Jis sudarė sutartį su „Cleveland Cavaliers“ klubu.

Tarpsezoniu iš „Zenit“ išvyko dar keli žaidėjai, tačiau kiti praradimai nebuvo tokie ženklūs. Pakeisti K.C.Riversą (praėjusį sezoną pelnydavo 6,1 tšk.), Austiną Hollinsą (8,2 tšk.) ar Willą Thomasą (9,3 tšk.) buvo daug paprasčiau negu K.Pangosą.

Be to, nemažai svarbių krepšininkų liko Sankt Peterburge. Karjerą šio miesto komandoje tęsia Artūras Gudaitis (9,7 tšk.), Billy Baronas (9,6 tšk.), Alexas Poythressas (8,6 tšk.), Mateuszas Ponitka (8,4 tšk.), Andrejus Zubkovas (5,1 tšk.).

Naujokas patyrė traumą

Svarbiausias „Zenit“ vasaros pirkinys buvo amerikietis Shabazzas Napieras – Puerto Riko pilietybę turintis gynėjas, kuris dukart tapo NCAA čempionu, buvo pakviestas 2014 metų NBA naujokų biržos pirmajame rate ir šešis sezonus žaidė NBA komandose.

Metų pradžioje Sh.Napieras jau buvo viena koja Rusijoje. Kai Maskvos CSKA klube sustiprėjo trintis tarp trenerio Dimitrio Itoudžio ir Mike‘o Jameso, sausio mėnesį Sh.Napieras buvo minimas kaip pagrindinis kandidatas pakeisti M.Jamesą. Vis dėlto tada Maskvos klubo ir Sh.Napiero derybos nutrūko, o gynėjas visą praėjusį sezoną nežaidė jokiame klube.

Karjeros pertrauka neišgąsdino Sankt Peterburgo klubo. „Zenit“ vadovai ir treneris X.Pascualis nusprendė, jog 30-metis 183 cm ūgio gynėjas bus tinkamas vadovauti komandos atakoms.

„Derybos su Sh.Napieru buvo ne sudėtingos, bet ilgos. Jis visą karjerą žaidė Amerikoje, todėl jam reikėjo laiko, kad ryžtųsi atlikti tokį staigų gyvenimo posūkį. Ilgos derybos patvirtina, kad Shabazzas gerai apgalvojo sprendimą. Jis žino, kur atvažiavo ir ko iš jo tikimasi“, – duodamas interviu „Izvestija“ leidiniui, sakė „Zenit“ direktorius Aleksandras Cerkovnyj.

„Shabazzas gerai vadovauja komandos puolimui ir aikštėje priima svarbius sprendimus. Jis labai gerai rengia greitas atakas, puikiai valdo kamuolį ir pasižymi plačiu puolimo veiksmų arsenalu“, – naujoku džiaugėsi treneris X.Pascualis.

Sh.Napieras platų arsenalą parodė jau per pirmąsias pusiau oficialias rungtynes. Rugsėjo viduryje Vieningos lygos supertaurės pusfinalio dvikovoje su Kazanės „Uniks“ klubu amerikietis pelnė net 33 taškus. Deja, kitą dieną „Zenit“ naująjį įžaidėją prarado. Vos prasidėjus supertaurės finalo rungtynėms su Maskvos CSKA komanda, Sh.Napieras patyrė čiurnos traumą. Manoma, kad krepšininkas į aikštę negrįš iki Naujųjų metų.

Nuo Bulgarijos iki Eurolygos

„Zenit“ naujokų sąraše tarpsezonį buvo septynios pavardės. Penki į Sankt Peterburgą atvykę krepšininkai jau gerai žinomi Eurolygos sirgaliams. Jordanas Loydas (28, 193) praėjusį sezoną buvo Belgrado „Crvena Zvezda“ lyderis ir Eurolygos rezultatyviausių žaidėjų rikiuotėje užėmė trečiąją vietą, Jordanas Mickey (27, 203, jis Eurolygoje buvo septintas pagal rezultatyvumą) ir Sergejus Karasiovas (27, 201) vilkėjo „Chimki“ aprangą, o prie „Zenit“ prisidėję Mindaugas Kuzminskas (31, 205) ir Dmitrijus Kulaginas (29, 197) į Eurolygą grįžo po kelių sezonų pertraukos. M.Kuzminskas perėjo iš Krasnodaro „Lokomotiv“, o D.Kulaginas praėjusį sezoną nežaidė.

„Zenit“ vadovybės susidomėjimas šiais žaidėjais buvo suprantamas. Vis dėlto tarp naujokų gana netikėtai pateko ir vienas iki šio sezono Eurolygoje nežaidęs krepšininkas – amerikietis Conneris Frankampas (26, 185).

C.Frankampas labai greitai padarė įspūdingą karjerą. Vos prieš tris sezonus jis žaidė Bulgarijos lygos Stara Zagoros „Beroje“ klube, paskui po vieną sezoną atstovavo „Rethymno“ ir Mursijos UCAM komandoms. Praėjusį sezoną Ispanijos lygoje C.Frankampas įmesdavo 15,7 taško.

Nepaisant kuklaus karjeros aprašymo, Sankt Peterburgo klubas nusprendė suteikti gynėjui šansą. „Manome, kad jo galimybės labai didelės. Jis gerai žaidė prieš stipriausius ACB lygos klubus, yra gana jaunas. C.Frankampas gali atsiskleisti aukštesniame lygyje. Žinoma, jam reikės laiko, kad priprastų“, – tvirtino „Zenit“ direktorius A.Cerkovnyj.

Naujokui laiko reikėjo labai nedaug. Praėjusią savaitę per pirmąsias Eurolygos rungtynes C.Frankampas surengė nedidelę tritaškių fiestą ir buvo rezultatyviausias „Zenit“ žaidėjas.

Beje, Vieningoje lygoje Rusijos klubams leidžiama į turnyro paraišką įtraukti aštuonis užsieniečius, o per rungtynes registruoti – šešis užsieniečius. „Zenit“ turi devynis legionierius, todėl sezono išvakarėse mažiausiai patyrusio užsieniečio C.Frankampo į paraišką neįtraukė. Tačiau paaiškėjus, kad ilgai žaisti negalės Sh.Napieras, vietoje šio krepšininko buvo įrašytas C.Frankampas.

Žaidžia permainingai

Praėjusią savaitę Sankt Peterburgo krepšininkai naują Eurolygos sezoną pradėjo Rusijoje, bet žaidė ne namie. „Zenit“ keliavo į Tatarstaną ir varžovų arenoje po permainingos kovos parbloškė Kazanės „Uniks“ klubą 70:69.

Pirmajame, antrajame ir trečiajame kėliniuose pirmaujanti komanda keitėsi tuziną kartų, bet paskutinį ketvrtį „Zenit“ pradėjo vos ne tobulai ir įgijo dviženklę persvarą. Vis dėlto svečiai nurimo per anksti ir vos išnešė sveiką kailį.

Sankt Peterburgo komandoje rezultatyviausiai žaidė Eurolygos debiutantas Conneris Frankampas, įmetęs 18 taškų. Jam puikiai talkino kiti du antrosios linijos žaidėjai Billy Baronas (17 taškų) ir Jordanas Loydas (10).

Nors aukštaūgių indėlis puolant buvo mažesnis, negalima nuvertinti Artūro Gudaičio (8 taškai) nuveikto darbo, kurio statistikos protokolas neatspindėjo. Tuo tarpu kitas Lietuvos krepšininkas Mindaugas Kuzminskas komandos žaidimo nesustiprino ir per 4,5 min. nė karto nemetė į krepšį.

Vieningoje lygoje „Zenit“ žaidė dvejas rungtynes savo aikštėje su kitų šalių klubais. Iš pradžių Sankt Peterburgo krepšininkai nugalėjo Talino „Kalev-Cramo“ komandą 75:60 (J.Mickey 27, A.Gudaitis 11, ... M.Kuzminskas 7), bet pirmadienį gavo skambų antausį nuo „Astana“ ekipos 69:83 (A.Poythressas 19, J.Loydas 14, M.Kuzminskas 9, ... A.Gudaitis 3).

„Mūsų nebuvo aikštėje. Nenorėjome žaisti, trūko energijos, darėme klaidą po klaidos. Tiesą sakant, nežinau, kodėl taip atsitiko“, – po pastarųjų rungtynių išlydėjęs pergalę iškovojusius svečius iš Kazachstano, kalbėjo „Zenit“ treneris X.Pascualis.

Rugsėjo viduryje, prieš Vieningos lygos varžybų pradžią, „Zenit“ kovojo Vieningos lygos supertaurės turnyre. Jo pusfinalyje Sankt Peterburgo komanda nugalėjo „Uniks“ klubą 83:76 (Sh.Napieras 33, J.Mickey 13), bet finale nusileido Maskvos CSKA komandai 73:81 (B.Baronas 17, J.Loydas 15). Lietuvos krepšininkai per supertaurės rungtynes nebuvo registruoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.