EUROLYGA 2023

Naujieną apie M. Schillerio atleidimą krepšinio ekspertai sutiko skirtingai: „Visiškas šokas“ Įvertino naująjį „Žalgirio“ trenerį

„Oho! Net neturiu ką pasakyti, visiškas šokas“ – taip iš portalo lrytas.lt žinią apie Kauno „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio atleidimą sureagavo krepšinio specialistas Algirdas Brazys.

Martinas Schilleris.<br>G.Šiupario nuotr.
Martinas Schilleris.<br>G.Šiupario nuotr.
Martinas Schilleris.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Martinas Schilleris.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Martinas Schilleris.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Martinas Schilleris.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Martinas Schilleris.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Martinas Schilleris.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Martinas Schilleris.<br>G.Šiupario nuotr.
Martinas Schilleris.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Zdovcas.<br>M.Kulbio nuotr.
J.Zdovcas.<br>M.Kulbio nuotr.
Algirdas Brazys<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Brazys<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Purlys.<br>L.Žemgulio nuotr.
Tomas Purlys.<br>L.Žemgulio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2021-10-08 18:55, atnaujinta 2021-10-08 19:19

Kiek daugiau nei vienerius metus trukusi M.Schillerio kelionė Lietuvos čempionų gretose baigėsi spalio 8-ąją. Penktadienį „Žalgirio“ ekipa oficialiai pranešė pasukanti skirtingais keliais su 39-erių treneriu iš Austrijos.

„Akivaizdu, kad komanda nežaidžia taip, kaip visi norėtume, kad žaistų. Prieš porą dienų minėjome, kad visi turime prisiimti atsakomybę.

Vaizdas vakarykštėse rungtynėse ir vėl neįtikino, todėl negalėjome aukoti brangaus laiko ir nutarėme imtis greitų sprendimų“, – sakė Kauno „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas. – Tai nereiškia, kad viskas, ką darė treneris M.Schilleris, buvo blogai. Per kartu praleistus 15 mėnesių iš jo pasisėmėme daug pozityvių dalykų.

Dėkojame jam už jo darbą ir atsidavimą „Žalgiriui“.“

Vadovaudamas Kauno klubui M.Schilleris iškovojo Lietuvos krepšinio lygos (LKL) ir Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) čempionų titulus bei praėjusiame Eurolygos sezone užėmė 11-ąją vietą (17 pergalių ir 17 pralaimėjimų).

Vis dėlto slogus naujo sezono startas krepšinio specialistą privedė prie prarajos, o lemiamą žingsnį į ją austras žengė ketvirtadienio vakarą, kai „Žalgiris“ namuose 64:70 turėjo pripažinti Sankt Peterburgo „Zenit“ ekipos pranašumą.

Nė vietos pergalės pasirengimo cikle, neįtikinantis žaidimas LKL bei du pralaimėjimai paeiliui Eurolygoje galutinai užbaigė M.Schillerio epopėją Kaune.

Darbą „Žalgiryje“ vertina dvejopai

Iš portalo lrytas.lt apie M.Schillerio atleidimą iš Kauno „Žalgirio“ trenerio posto sužinojęs krepšinio specialistas A.Brazys liko nustebintas šios žinios.

Praeityje pats „Žalgiryje“ žaidęs ir jį treniravęs 59-erių kaunietis austro pasirodymą Kaune vertino dvejopai.

Pasak A.Brazio, praėjusį sezoną M.Schilleris jam paliko teigiamą įspūdį, tačiau naujo sezono startas pasėjo nemažai abejonių ne tik komandos žaidime, bet ir jos komplektacijoje.

„M.Schillerio kelią „Žalgiryje“ galima vertinti iš kelių pusių.

Pirmiausia, kalbant apie gerąją, tai praėjusiame sezone jis įnešė kitokį „Žalgirio“ žaidimo braižą, kuris truputį priminė NBA stilių. Reikia pripažinti, kad trenerio krepšinio filosofija, ypač pradėjusiame sezone, buvo įdomi.

Taip pat patiko ir praėjusiame sezone parodytas M.Schillerio charakteris. Jei pamenate, vienu metu „Žalgiris“ buvo įkritęs į duobę bei turėjo nemažą pralaimėjimų seriją, tačiau treneris sugebėjo grąžinti Kauno ekipą į pergalių kelią.

Aš tikrai nesitikėjau, kad M.Schilleris praėjusiame sezone gali tiek daug duoti komandai. Tiesą sakant, pradžioje buvau pesimistas, kuris galvojau, kad išėjus Šarūnui Jasikevičiui „Žalgirio“ laukia tikra praraja. Reikia nulenkti galvą prieš M.Schillerį.

Vis dėlto reikia pripažinti, kad praėjusiame sezone „Žalgirio“ sudėtis buvo Š.Jasikevičiaus „medžiaga“. Praėjusiame sezone M.Schiileris dar žaidė su Š.Jasikevičiaus surinktu bagažu.

Kalbant apie šiuos metus, nežinau, kokią įtaką komandos komplektavimui turėjo M.Schilleris. Tačiau mano akimis žiūrint, reikia pripažinti, kad yra „Žalgirio“ žaidėjų, kurie neatitinka Eurolygos lygio.

Žiūrint į šį sezoną, turime pripažinti, kad be problemų komplektacijoje „Žalgirį“ persekiojo traumos, o ir žaidimo kokybė buvo ne kokia. Stebint tiek sezono pradžią, tiek ir pasirengimo laikotarpį jokio postūmio komandos žaidime nebuvo.

Tiek LKL, tiek ir pasirodymas Eurolygoje buvo „žiaurus“. Tiesa, ketvirtadienio rungtynėse su „Zenit“ buvo galima įžvelgti tam tikrų pokyčių. Matėsi, kad atsiranda tam tikra šviesa tunelio gale.

Žiūrovai vakar Kaune „Žalgirį“ išlydėjo plojimais, o tai parodo, kad kauniečiai demonstravo savo charakterį.

Vis dėlto turime pripažinti, kad su tokiu žaidimu žvelgiant į perspektyvas manau, kad jos yra labai miglotos.

Jei pernai į trenerį žiūrėjau pozityviai, tai šis sezonas man atrodė keistokas. Jautėsi, kad komandoje reikia impulso ir perversmo tam, ka ji eitų į priekį“ , – portalui lrytas.lt samprotavo A.Brazys.

Tuo tarpu krepšinio ekspertas ir treneris Tomas Purlys mano, kad šis „Žalgirio“ vadovų sprendimas neturėjo per daug kelti nuostabos.

Pasak jo, Kauno klubo vadovai nebenorėjo rizikuoti ir laukti ilgesnės „Žalgirio“ pralaimėjimų serijos Eurolygoje, o sezono starte buvo galima įžvelgti neįtikinančių trenerio darbo detalių.

„Sunku pasakyti ir vertinti situaciją, kai tu nesi komandos viduje. Matėsi, kad „Žalgirio“ žaidimas nesiklijavo jau nuo pat sezono pradžios. Jautėsi, kad ir žaidėjai nelabai tiki treneriu, trūko ugnelės, o komandoje tikėti treneriu yra labai svarbu.

Ketvirtadienio rungtynių su „Zenit“ atroji pusė parodė, kad pirmą kartą šiame sezone buvo galima išvysti progresą „Žalgirio“ žaidime. Žaidėjai įdėjo daugiau pastangų, kovėsi, buvo didesnis aiškumas gynyboje bei puolime.

Turbūt vadovų kantrybė buvo perpildyta.

Pamatysime, ar tai išeis į naudą, tačiau reikia kalbėti atvirai – tokio sprendimo buvo laukta, gal tik ne pačiame sezono starte. Iš kitos pusės galima įžvelgti ir logikos, klubo vadovai norėjo nerizikuoti ir nelaukti didelės pralaimėjimų serijos, kuri palaidotų sezoną.

Manau buvo paklausta ir žaidėjų nuomonės taip pat nebuvo įžvelgta to progreso, kurio buvo tikimasi prieš šį sezoną“, – portalui lrytas.lt teigė T.Purlys.

Geras, bet griežtas treneris

Atsisveikindamas su M.Schilleriu Kauno „Žalgiris“ penktadienį pristatė ir naująjį komandos strategą.

Naujuoju Lietuvos čempionų vyriausiuoju treneriu taps 54 metų krepšinio specialistas iš Slovėnijos Jure Zdovcas, su kuriuo yra baigiami derinti sutarties formalumai.

Strategas iš Slovėnijos dukart yra treniravęs savo šalies nacionalinę rinktinę.

Praėjusiame sezone J.Zdovcas darbavosi Paryžiaus „Levallois“ komandoje, o prieš tai jis yra treniravęs Sankt Peterburgo „Spartak“, „Gaziantep“, Atėnų AEK, Zagrebo „Cedevita“ bei Liublianos „Olimpija“ klubus.

2012 metais vadovaudamas „Spartak“ slovėnas buvo pripažintas geriausiu Europos taurės metų treneriu.

Pasak A.Brazio, atleisti M.Schillerį ir naujuoju treneriu paskirti J.Zdovcą buvo gerai apgalvotas P.Motiejūno sprendimas. Krepšinio specialistas taip pat pridūrė, kad būsimas Kauno ekipos strategas jam paliko gerą įspūdį.

„Žinant P.Motiejūną, jis skubotų sprendimų nedaro. Akivaizdu, kad žingsnis atleisti M.Schillerį buvo labai gerai apgalvotas „Žalgirio“ vadovo sprendimas.

Postūmio reikėjo, o ar trenerio atleidimas padės – parodys tik laikas.

„Tiek kaip žaidėjas, tiek ir kaip treneris jis man paliko tikrai gerą įspūdį“, – samprotavo A.Brazys.

Tačiau ekspertas mano, kad „Žalgirio“ problema slypi ne tik trenerio pozicijoje, bet ir žaidėjų komplektacijoje.

„Vis dėlto, kaip ir minėjau, man labiau abejonių kelia pati komplektacija. P.Motiejūnas buvo užsiminęs apie galimą sudėties stiprinimą, jo tikrai reiktų, nes „Žalgiris“ su dabartiniais žaidėjais jokiu būdu nepatemps Eurolygos maratono.

Tikiuosi, kad su naujuoju treneriu „Žalgiris“ sustiprės. Ne tik treniravimo, bet ir iš žaidėjų pusės“, – kalbėjo A.Brazys.

Tuo tarpu T.Purlys naująjį Kauno ekipos strategą apibūdino kaip griežtos rankos savininką. Pasak eksperto, drausme pasižymintis J.Zdovcas turėtų įnešti nemažai naujovių „Žalgirio“ žaidime.

„Tai yra tipinis Balkanų tipo treneris, kuris pasižymi drausme ir griežtumu. Tai yra tikras Balkanų mokyklos krepšinio specialistas. „Žalgirio“ žaidimas turėtų keistis, jame nebebus tiek daug improvizacijos“, – kalbėjo T.Purlys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.