EUROLYGA 2023

Antrasis „Ryto“ varžovas FIBA Čempionų lygoje – dar trumpą istoriją turintis staigmenų kūrėjas „San Pablo“

Vilniaus „Rytas“ pirmą kartą šį sezoną priima svečius iš užsienio. Lietuvoje vieši ir antradienį su vilniečiais Čempionų lygos antrojo turo rungtynes žais Burgoso „San Pablo“ klubas, kuris pernai ir šiemet dukart paeiliui tapo FIBA rengiamo turnyro nugalėtoju.

Burgoso „San Pablo“ klubas dukart paeiliui tapo FIBA Čempionų lygos nugalėtoju.<br> Klubo nuotr.
Burgoso „San Pablo“ klubas dukart paeiliui tapo FIBA Čempionų lygos nugalėtoju.<br> Klubo nuotr.
Burgoso „San Pablo“ klubas dukart paeiliui tapo FIBA Čempionų lygos nugalėtoju.<br> Klubo nuotr.
Burgoso „San Pablo“ klubas dukart paeiliui tapo FIBA Čempionų lygos nugalėtoju.<br> Klubo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 19, 2021, 5:01 PM, atnaujinta Oct 20, 2021, 11:40 AM

Istorija

Burgoso „San Pablo“ – jaunas klubas. Tiesa, jis buvo įkurtas 1994 metais, bet du dešimtmečius žaidė tik Ispanijos regioninėse varžybose ir puoselėti didesnius planus pradėjo tik 2015 metais.

Tais metais „San Pablo“ įsigijo kito Burgoso miesto klubo „Tizona“ licenciją ir debiutavo Ispanijos antrojoje lygoje. „Tizona“ iki tol buvo viena stipriausių antrosios pakopos komandų ir pagal sportinius rezultatus galėjo patekti į ACB lygą, tačiau vis nesugebėdavo įvykdyti ACB finansinių reikalavimų.

Burgoso krepšinio lyderio estafetę perėmęs „San Pablo“ ištaisė kolegų klaidas. 2017 metais šis klubas ne tik tapo antrosios lygos čempionu, bet ir iškart įvykdė visus ACB lygos reikalavimus ir užtikrino, kad į 175 tūkstančius gyventojų turintį Kastilijos ir Leono krašto miestą Burgosą atvyktų stipriausios Ispanijos komandos.

Du pirmuosius ACB lygos sezonus „San Pablo“ buvo pilka vidutiniokė. Burgoso komanda gana užtikrintai pabėgdavo nuo autsaiderių ir nesijaudino dėl išlikimo, tačiau nekovojo dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas.

Viskas staiga apsivertė pandemijos sujauktą 2019-2020 metų sezoną. ACB lygos vadovams 2020-ųjų vasarą nusprendus surengti baigiamąjį turnyrą, „San Pablo“ jame sukėlė didelį šurmulį. Burgoso krepšininkai grupės varžybose skėlė skambų antausį Madrido „Real“ komandai ir netikėtai pateko į pusfinalį. Į finalą Burgoso ekipos nepraleido „Barcelona“, tačiau „San Pablo“ galėjo džiaugtis istoriniu pasiekimu – galutine ketvirtąja vieta.

Savo jėgomis patikėję Burgoso krepšininkai sėkmingai žaidė ir praėjusiose Ispanijos pirmenybėse. Reguliariajame sezone „San Pablo“ laimėjo 22 iš 36 rungtynių, užėmė šeštąją vietą ir užtikrintai pateko į atkrintamąsias varžybas. Jų ketvirtfinalyje „San Pablo“ pripažino Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“ komandos pranašumą 0:2.

Šių metų vasarį Ispanijos taurės turnyre Burgoso krepšininkams koją pakišo tie patys varžovai. Ketvirtfinalyje „San Pablo“ susitiko su „Tenerife“ ir pralaimėjo 76:87.

Titulai

„San Pablo“ po pandeminės pertraukos atnaujinus krepšinio varžybas stebino gerais rezultatais Ispanijos lygoje, tačiau dar labiau nustebino Čempionų lygoje.

Burgoso klubas tik 2019 metų rudenį debiutavo Europos turnyruose, bet jau pirmuoju bandymu tapo Čempionų lygos nugalėtoju. Dėl pandemijos iš pavasario į rudenį nukelto ir 2020 metų spalį surengto Čempionų lygos finalo aštuoneto lemiamoje dvikovoje „San Pablo“ parbloškė Atėnų AEK klubą, kuriame tuo metu žaidė Jonas Mačiulis.

Atėnuose be žiūrovų vykusiose rungtynėse „San Pablo“ nugalėjo šeimininkus 85:74.

Praėjusį sezoną „San Pablo“ vėl nuėjo visą kelią ir šių metų gegužę Žemutiniame Naugarde vykusiose finalo rungtynėse įveikė Izmyro „Karšiyaka“ komandą 64:59.

Abu praėję Čempionų lygos finalai faktiškai vyko tą patį 2020-2021 metų sezoną (pirmasis – 2020 m. spalį, antrasis – 2021 m. gegužę), todėl „San Pablo“ abi pergales iškovojo žaisdamas ta pačia sudėtimi.

Po dvejų finalo rungtynių aukščiausiai buvo įvertinti Gruzijos pasą turintis amerikietis Thaddusasas McFaddenas (2020 m.) ir brazilas Vitoras Benite (2021 m.). Šiedu „San Pablo“ lyderiai gavo naudingiausių žaidėjų prizus.

Burgoso komandai tapti Čempionų lygos nugalėtoja abu kartus padėjo ir buvęs „Ryto“ gynėjas Omaras Cookas.

Treneris

Pagrindinis „San Pablo“ pergalių architektas buvo du sezonus komandą treniravęs katalonas Joanas Penarroya. Tačiau šiais metais Burgoso klubui teko ieškoti naujo stratego, nes J.Penarroya priėmė pelningesnį „Valencia“ pasiūlymą.

Išvykusiam treneriui pamainos ieškojusiems „San Pablo“ vadovams pavyko susitarti su Ispanijoje šaknis įleidusiu kroatu Žanu Tabaku. Šis buvęs Kroatijos rinktinės vidurio puolėjas geriausiu žaidėjo karjeros laikotarpiu rungtyniavo NBA lygoje, po to atstovavo Madrido „Real“ ir kitiems Ispanijos klubams, o baigęs žaisti apsigyveno Madride.

Per trenerio karjerą Ž.Tabakas dirbo ne vien Ispanijoje, bet ir kitose Europos šalyse, o nuo 2019 metų jis vadovavo Zeliona Guros „Zastal“ komandai. Tačiau kroatas dėl asmeninių priežasčių pageidavo grįžti į Ispaniją, todėl jį prikalbinti „San Pablo“ vadovams nebuvo sudėtinga.

Ž.Tabakas apsistoti arčiau Madride esančių namų norėjo dėl žmonos ligos. Jo sutuoktinė Gorana Tabak, pernai užsikrėtusi koronavirusu, dėl COVID-19 sukeltų komplikacijų kelias savaites praleido dirbtinėje komoje. Vėliau jos sveikata pagerėjo, todėl Ž.Tabakas nusprendė įvykdyti įsipareigojimus „Zastal“ klubui, bet vos pasitaikius progai grįžo į Ispaniją.

Iš Burgoso išvykęs buvęs treneris J.Penarroya kartu su savimi į Valensiją pasiėmė ir vieną svarbiausių priekinės linijos žaidėjų kubietį Jasielį Riviero. Prieš naują sezoną su „San Pablo“ taip pat atsisveikino Thaddusas McFaddenas (perėjo į Mursijos UCAM), Omaras Cookas („Zaragoza“) bei keli mažiau žaidę krepšininkai.

Nors prieš šį sezoną permainų netrūko, „San Pablo“ gretose liko ir nemažai dukart Čempionų lygos nugalėtojų. Klubo vadovai džiaugėsi, kad komandoje toliau žaidžia brazilas Vitoras Benite (31, 194), serbas Dejanas Kravičius (31, 213), 2019 metų pasaulio čempionas katalonas Xavi Rabaseda (32, 196) bei komandos siela ir smegenys Alexas Renfroe (35, 191).

Kelis išvykusius krepšininkus pakeitė 2017 metų Europos čempionas slovėnas Aleksejus Nikoličius (26, 191, iš Gravlino „Maritime“), amerikiečiai Steve‘as Zackas (28, 211, Aliagos „Petkim“) ir Tyrusas McGee (30, 188, Holono „Hapoel“), Suleimanas Braimoh (31, 203, Jeruzalės „Hapoel“) iš Nigerijos bei Dani Diezas (28, 201, „Tenerife“).

Burgoso komandoje nėra ryškių žvaigždžių, bet dauguma krepšininkų labai patyrę. Net šeši žaidėjai – vyresni nei 30 mietų, ir tik vienam pagrindinio dvyliktuko žaidėjui nėra 25 metų.

Pasirengimas

„San Pablo“ pasiruošimas naujam sezonui nebuvo sklandus, nes su komanda treniruotis negalėjo pagrindinis atakų organizatorius A.Renfroe. Jis vasaros pradžioje pasirašė sutartį su Puerto Riko klubu, bet šios šalies pirmenybės, kurios rengiamos vasarą, dėl pandemijos užtruko ir patyręs amerikietis vėlavo grįžti į Ispaniją.

Burgoso komanda, žaisdama be A.Renfroe, pralaimėjo dvejas pirmąsias Ispanijos lygos rungtynes. Tiesa, pirmoji nesėkmė buvo patirta nedideliu skirtumu išvykoje žaidžiant su galinguoju „Real“ klubu, todėl dėl jos niekas smarkiai nesikrimto. Tačiau antrajame ture patirtas triuškinamas pralaimėjimas namie debiutantei Lugo „Breogan“ komandai 62:87 buvo labai skaudus kirtis.

Vis dėlto „San Pablo“ greitai pajuto žaidimo ritmą ir, dar prieš grįžtant A.Renfroe, pradėjo trijų pergalių virtinę. Burgoso komanda rugsėjo pabaigoje ir spalio pradžioje nugalėjo „Zaragoza“, „Andorra“ bei „Fuenlabrada“ ekipas ir pakilo į ACB lentelės vidurį.

Sirgalių nuotaika buvo sugadinta tik praėjusį savaitgalį, kai į Burgosą užsuko buvęs „San Pablo“ treneris J.Penarroya. Jo treniruojama „Valencia“ šeštadienį nugalėjo „San Pablo“ komandą 69:65.

Per pirmuosius Ispanijos lygos turus Burgoso komandoje naudingiausiai žaidė V.Benite (11,5 tšk.), S.Braimoh (10 tšk., 5,2 atk.kam.), T.McGee (10 tšk.), D.Diezas (9,5 tšk., 5,2 atk.kam.), spalio pradžioje prie komandos prisidėjęs A.Renfroe (8,3 tšk., 8 rez.perd.) ir D.Kravičius (8,2 tšk., 6,5 atk.kam.).

Startas

Pirmajame Čempionų lygos ture „San Pablo“ savo aikštėje nugalėjo Stambulo „Bešiktaš“ krepšininkus 82:74. Varžovams daugiausiai bėdų pridarė 27 taškus įmetęs V.Benite. 10 taškų prie pergalės pridėjo A.Renfroe, po 9 – D.Diezas ir T.McGee.

„Ryto“ sąskaitoje pergalių dar nėra. Vilniečiai prieš dvi savaites viešėjo Vokietijoje ir pripažino nedidelį Oldenburgo EWE klubo pranašumą 72:76. Vilniaus komandoje rezultatyviausiai žaidė aiškus šio sezono lyderis Ivanas Buva, įmetęs 21 tašką. Po 11 taškų pelnė Tanneris Leissneris ir Gytis Radzevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.