EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ varžovas – pergalių neturintis ir traumų kankinamas „Bayern“

Eurolygos turnyre per keturis turus pergalių neiškovojo trys komandos. Ketvirtadienį vakare nė sykio nelaimėjusių sąrašas tikrai sutrumpės, nes du lentelės apačioje užsilikę klubai Kauno „Žalgiris“ ir Miuncheno „Bayern“ susikaus tarpusavyje. Lietuvos čempionų ir Vokietijos vicečempionų rungtynės vyks Kaune.

 „Bayern“ krepšininkai.<br> „Bayern“ nuotr.
 „Bayern“ krepšininkai.<br> „Bayern“ nuotr.
 „Bayern“ krepšininkai.<br> „Bayern“ nuotr.
 „Bayern“ krepšininkai.<br> „Bayern“ nuotr.
 „Bayern“ krepšininkai.<br> „Bayern“ nuotr.
 „Bayern“ krepšininkai.<br> „Bayern“ nuotr.
 „Bayern“ krepšininkai.<br> „Bayern“ nuotr.
 „Bayern“ krepšininkai.<br> „Bayern“ nuotr.
Andrea Trinchieri.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Andrea Trinchieri.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 21, 2021, 1:40 PM

Miuncheno „Bayern“, kaip ir Kauno „Žalgiris“, Eurolygos sezono pradžioje daugiau keliavo po užsienį, negu žaidė namie. Abi komandos savo aikštėje kol kas rungtyniavo tik po vieną kartą ir spalio pirmoje pusėje aplankė po tris varžovus.

Miuncheno krepšininkai pirmąsias rungtynes žaidė Izraelyje, kur nesugebėjo rezultatyviai pabaigti paskutinės atakos ir vieno taško skirtumu nusileido Tel Avivo „Maccabi“ komandai 68:69. Po to „Bayern“ priėmė „Barcelona“ komandą ir jai pralaimėjo 72:80.

Praėjusią savaitę bavarai keliavo į Rusiją ir ten pralaimėjo Kazanės „Uniks“ 70:73 bei Sankt Peterburgo „Zenit“ 71:79. Per abejas Rusijoje žaistas rungtynes „Bayern“ po trijų kėlinių pirmavo, bet paskutinėje dalyje nesugebėjo išsaugoti persvaros.

Lemiamu metu jėgų tikriausiai pritrūkdavo ir dėl to, kad Miuncheno komanda sezoną pradėjo be kelių svarbių krepšininkų. Vis dar negali žaisti praėjusio sezono pabaigoje sunkų smegenų sukrėtimą patyręs Paulis Zipseris bei klubo vadovų nušalintas Vladimiras Lučičius, traumas gydosi Leonas Radoševičius ir naujokas Andreasas Obstas, o Nihadas Džedovičius į aikštę grįžo tik ketvirtajame ture.

A.Obstas ketvirtadienį turėtų debiutuoti Eurolygoje, o V.Lučičius, P.Zipseris ir L.Radoševičius šią savaitę vėl liko namie.

Vis dar trūkstant kelių svarbių krepšininkų, per pirmuosius turus Miuncheno komandoje naudingiausiai žaidė keturi naujokai amerikiečiai: Darrunas Hilliardas (vid. 16 tšk.), Corey Waldenas (13,8 tšk.), DeShaunas Thomasas (10,5 tšk.) ir buvęs žalgirietis Augustine‘as Rubitas (8,3 tšk.).

Praėjusį sezoną „Bayern“ buvo vienas didžiausių Eurolygos atradimų. Nors pernai Miuncheno komanda namie pralaimėjo pirmąsias rungtynes Milano „Olimpia“ krepšininkams, po to laimėjo keturiskart paeiliui, dar spalio viduryje įsitaisė lentelės viršutinėje dalyje ir per visą sezoną nė sykio nenusileido žemiau trokštamos aštuntosios vietos.

Per ilgą Eurolygos sezoną Miuncheno komanda nė sykio nepralaimėjo trejų iš eilės rungtynių ir už stabilumą buvo apdovanota kelialapiu į atkrintamąsias varžybas. Pavasarį „Bayern“ tapo pirmuoju Vokietijos klubu, patekusiu į šiuolaikinės Eurolygos ketvirtfinalį.

Ketvirtfinalio serijoje „Bayern“ susirėmė su „Olimpia“. Kova buvo išties arši – komandos susitiko net penkis kartus, trejos iš penkerių rungtynių baigėsi 1-3 taškų skirtumu, bet viską lėmė per reguliarųjį sezoną Milano krepšininkų įgytas aikštės pranašumas. Visas penkerias ketvirtfinalio rungtynes laimėjo šeimininkai, tačiau Milano komanda namie žaidė tris kartus, o Miuncheno ekipa – tik du. Sudėliojus visus taškus, teisė keliauti į finalo ketvertą atiteko „Olimpia“ komandai.

Nors Eurolygos turnyre „Bayern“ pasiekė aukštumą, į kurią šiame amžiuje nebuvo įkopusi nė viena Vokietijos komanda, nacionalinėse varžybose Miuncheno klubui ne viskas klostėsi sklandžiai. Tiesa, gegužės mėnesį „Bayern“ trečią kartą iškovojo Vokietijos taurę (finale nugalėjo Berlyno ALBA komandą 85:79), bet bundeslygos finale antrąkart paeiliui triumfavo ALBA krepšininkai.

„Bayern“ šlubčiojo dar reguliariajame sezone, kuriame laimėjo 24 iš 34 rungtynių ir užėmė tik ketvirtąją vietą. Pusfinalio serijoje bavarai sugebėjo įveikti reguliariojo sezono nugalėtoją Liudvigsburgo „Riesen“ klubą 3:1, tačiau finale tokiu pačiu rezultatu 1:3 pripažino Berlyno komandos pranašumą.

„Bayern“ praėjusį sezoną turėjo tris svarbiausius vedlius. Eurolygos ekspertai aukščiausiai įvertino serbą Vladimirą Lučičių, kurį išrinko į turnyro geriausių krepšininkų penketą.

V.Lučičius bei kitas „Bayern“ žaidėjas amerikietis Jalenas Reynoldsas pelnydavo po 13,6 taško ir pateko į rezultatyviausių Eurolygos krepšininkų antrąjį dešimtuką. Tačiau dar rezultatyviau žaidė kitas Miuncheno komandos amerikietis Wade‘as Baldwinas. Jis įmesdavo 15,3 taško ir rezultatyviausių turnyro žaidėjų lentelėje užėmė devintąją vietą.

Po vasaros atostogų Miuncheno komandai reikėjo mokytis žaisti be dviejų iš trijų buvusių lyderių. Abu „Bayern“ gretose spindėję amerikiečiai perėjo į kitas Eurolygos komandas: W.Baldwiną sudomino Vitorijos „Baskonia“ pasiūlymas, o J.Reynoldsas grįžo ten, iš kur prieš metus persikraustė į Bavariją – jis antrą kartą pasirašė sutartį su Tel Avivo „Maccabi“ klubu.

„Bayern“ tarpsezonį pakeitė dar kelis krepšininkus, tačiau kiti praradimai nebuvo labai svarbūs. Net ir D.J.Seeley (praėjusį sezoną įmesdavo 8,1 tšk., išvyko į Podgoricos „Budučnost“) bei veteranas Jamesas Gistas (5,6 tšk., į Vilerbano ASVEL) buvo lengvai pakeičiami.

Išvykusius krepšininkus pakeitė Eurolygos sirgaliams gerai žinomi amerikiečiai: Darrunas Hilliardas (28, 196, atvyko iš Maskvos CSKA), Othello Hunteris (35, 203, Tel Avivo „Maccabi“), Augustine‘as Rubitas (32, 203, Kauno „Žalgirio“), Corey Waldenas (29, 188, Belgrado „Crvena Zvezda“) ir po vieno Azijoje praleisto sezono į Europą grįžęs DeShaunas Thomasas (30, 201, Tokijo „Alvark“).

Ilgame naujokų sąraše buvo ir kitų pavardžių: serbas Ognjenas Jaramazas (26, 193, Belgrado „Partizan“), Vokietijos rinktinės žaidėjas Andreasas Obstas (25, 191, Ulmo „ratiopharm“) bei Miunchene gimęs, bet Čikagoje užaugęs ir praėjusį sezoną bundeslygoje antrąją vietą pagal atkovotus kamuolius užėmęs Gavinas Schiilingas (25, 206, Braunšvaigo „Lowen“).

Palyginti su praėjusiu sezonu, „Bayern“ sudėtis netgi tapo lygesnė, o atsarginių suolas – gerokai ilgesnis, nes komandoje liko ne tik V.Lučičius (32, 204), bet ir Paulis Zipseris (27, 203), bosnis Nihadas Džedovičius (31, 199), amerikietis Nickas Weileris-Babbas (25, 196), kroatas Leonas Radoševičius (31, 208), slovėnas Žanas Šiško (24, 190).

Šiam kolektyvui antrą sezoną diriguoja 2020 metų vasarą pakviestas italas treneris Andrea Trinchieri.

Sezono pradžioje „Bayern“ sunkiai skinasi kelią ne tik Eurolygoje, bet ir Vokietijos lygoje. Joje Bavarijos sostinės komanda laimėjo dvejas iš trejų rungtynių.

Jau pirmajame ture Miuncheno krepšininkams neįveikiama kliūtimi tapo Ulmo „ratiopharm“ klubas, kuriam favoritai savo arenoje po pratęsimo pralaimėjo 83:86 (D.Hilliardas 26, D.Thomasas 20, A.Rubitas 18).

Tiesa, po to atrodė, kad „Bayern“ suderino veiksmus. Miuncheno komanda Vokietijos taurės rungtynėse įtikinamai nugalėjo principinį varžovą iš Šiaurės Bavarijos Bambergo „Brose“ klubą 98:77 (O.Jaramazas 26, C.Waldenas 25, A.Rubitas 13), o bundeslygos antrajame ture taip pat užtikrintai įveikė Braunšvaigo „Lowen“ komandą 96:80 (D.Thomasas 18, O.Jaramazas 16).

Tačiau praėjusį sekmadienį vėl kilo didelių problemų – „Bayern“ tik per pratęsimą palaužė autsaiderį Gyseno „46ers“ klubą 71:64 (D.Thomasas ir O.Jaramazas po 18, A.Rubitas 12).

„Po dvigubos Eurolygos savaitės komandoms dažnai būna sunku nacionalinėse lygose, – po sunkios pergalės teisinosi A.Trinchieri. – Po sunkios kelionės į Rusiją mums trūko energijos, todėl blogai puolėme. Tačiau mes gerai gynėmės, o tai šiuo metu yra svarbiausia. Pergalė buvo supersudėtinga, bet tokios rungtynės grūdina komandą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.