EUROLYGA 2023

Didinga Lietuvos krepšinio ateitis – ant emigrantų vaikų pečių? LKF atskleidė grandiozinius planus

„Lietuvai ir ypač sportui kenkia emigracija. Svarbu palaikyti kontaktą su užsienyje augančiais krepšininkais, rodyti susidomėjimą jais“, – pabrėžia vieno didžiausių iššūkių iškart ėmesis Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

 Naujieji LKF vadovai viliasi, kad emigrantų vaikai svariai prisidės prie Lietuvos krepšinio ateities.<br> lrytas.lt montažas.
 Naujieji LKF vadovai viliasi, kad emigrantų vaikai svariai prisidės prie Lietuvos krepšinio ateities.<br> lrytas.lt montažas.
Mindaugas Balčiūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Mindaugas Balčiūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Mindaugas Balčiūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Balčiūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V. Gedvilas ir M. Balčiūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
V. Gedvilas ir M. Balčiūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mindaugas Balčiūnas.<br>Ž.Vingelio nuotr.
Mindaugas Balčiūnas.<br>Ž.Vingelio nuotr.
Mindaugas Balčiūnas.<br>Ž.Vingelio nuotr.
Mindaugas Balčiūnas.<br>Ž.Vingelio nuotr.
Mindaugas Balčiūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mindaugas Balčiūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mindaugas Balčiūnas.
Mindaugas Balčiūnas.
Matas Buzelis.<br>Lrytas.lt montažas.
Matas Buzelis.<br>Lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Oct 26, 2021, 6:50 PM, atnaujinta Oct 27, 2021, 8:36 AM

Praėjusią savaitę Lietuvos krepšinio vandenis sudrumstė skambi žinia iš už Atlanto – amerikiečių taikiklyje atsidūrė Matas Buzelis. Neseniai 17-ąjį gimtadienį šventęs JAV augantis 205 cm ūgio krepšininkas sulaukė kvietimo atstovauti JAV jaunimo rinktinei.

Tad dabar M.Buzelis ant stalo turi dvi kortas – Lietuvos ir JAV.

„Labai gerai vertiname Buzelio šansus atstovauti Lietuvai. Jaučiame jo norą žaisti už mūsų šalį. Su juo ir jo šeima nuolatos bendraujame ir nėra taip, kad tik dabar būtume pradėję bendrauti ir kažką daryti“, – lrytas.lt sakė M.Balčiūnas.

M.Balčiūnui jaunojo Lietuvos talento šeima yra puikiai pažįstama, o jo tėtis - Aidas Buzelis buvo ilgametis Lietuvos vyrų rinktinės aptarnaujančio personalo darbuotojas.

„Buzelio senelis yra pirmasis treneris, jo mama yra mano pažįstama, ji – kaip ir aš yra iš Biržų. Su tėčiu yra nuolatos ir ilgą laiką bendraujama, tad mūsų santykiai su krepšininko šeima yra labai šilti ir nuolatos vyksta komunikacija“, – lrytas.lt sakė M.Balčiūnas.

M.Buzelio apsisrendimo kaina – didelė. Amerikoje žaidžiančius talentus vertinantis „247Sports“ portalas savo amžiaus grupėje M.Buzeliui skyrė ketvirtą vietą, o JAV sporto žiniasklaidos galiūnas ESPN – dešimtąją.

Jaunojo krepšininko talentais neabejoja ir Arvydo Sabonio komandą pakeitusi naujoji LKF vadovybė su Vydu Gedvilu priešakyje, kuri rinkiminėje kampanijoje talentų tarp emigrantų paieškai skyrė nemenką dėmesį.

„Buzelis yra unikalus krepšininkas. Tokio ūgio ir su tokiais įgūdžiais... Lietuvos rinktinei tokio žaidėjo labai reikia. Bus bandoma įvesti jį į jaunimo rinktines, taip pat galvojama ir apie vyrų“, – kalbėjo M.Balčiūnas.

Viskas pagal planą?

Tačiau Lietuvos krepšinio bendruomenė vos paaiškėjus apie amerikiečių manevrą iškart uždavė klausimą – ar nepavėlavome?

„Dabar teko taip reaguot į šią situaciją dėl šalių skirtumų. Lietuvoje jaunimo rinktinėms krepšininkai yra pradedami rinkti po naujų metų, nes jų lygyje žaidėjai labai greitai iškyla, kai kurie regresuoja, tad treneriai nori pamatyti tą pilnesnį vaizdą. Amerikoje, gal dėl tokio didelio pasirinkimo kiekio sąrašai sudaromi jau rudenį“, – priežastį, kodėl amerikiečiai pasiūlymą pateikė pirmieji, paaiškino M.Balčiūnas.

Jis kalbas apie tai, dėl kieno kaltės Lietuvos krepšinio sirgaliai negali būti šimtu procentų ramūs, kad M.Buzelis atstovaus mūsų šalies rinktinei, veja šalin.

„Nenoriu veltis į diskusijas ar buvo padarytos klaidos, ar ne ir kas atsakingas už tokias situacijas. Mes turime žiūrėti savęs, norime pasiekti išsikeltus tikslus ir turime kryptingai judėti toliau“, – kalbėjo M.Balčiūnas.

V.Gedvilas jau anksčiau pabrėžė, kad dar iki žinios apie amerikiečių kvietimą LKF buvo suplanavusi Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vadovo Valdemaro Chomičiaus vizitą į JAV. Gruodį V.Chomičius čia susitiks su apie 20 JAV gyvenančių ir sportuojančių Lietuvos išeivijos krepšininkų ir krepšininkių.

Priminė ir D.Sabonio pavyzdį

Portalui lrytas.lt M.Balčiūnas vylėsi, kad tokios kelionės taps įprastos ir žaidėjai bus lankomi ne tik JAV, bet ir kitose valstybėse. Tam LKF ruošiasi pasitelkti krepšinyje gerai žinomas pavardes.

„Tikimės, kad žaidėjai užsienio šalyse bus lankomi ir toliau, o tai taps tradicija. Ateityje ruošiamės lankyti ir kitose šalyse žaidžiančius talentus, dabar pagrinde bus aplankyti jaunieji Lietuvos krepšininkai augantys Čikagoje ir netoli jos. Taip pat bus susitikta ir su profesionaliais krepšininkais. Amerikoje mums labai padeda Arnas Matulevičius, kažkiek prisideda ir Benas Matkevičius su Martynu Pociumi, šiais laikais lengvai prieinamas skautingas, sudarinėjami mokyklose žaidžiančių krepšininkų reitingai, tad dabar sekti tuos talentus yra kiek paprasčiau“, – kalbėjo LKF generalinis sekretorius.

Visgi kyla klausimas, kokio lygio lietuviai auga užsienyje ir ar jie turi vilties ateityje atstovauti Lietuvos krepšinio rinktinei. Pasak M.Balčiūno, tokių kaip M.Buzelis gali būti ne vienas, tačiau primena, kad tai kol kas ir yra tik talentai, tad tai nereiškia, kad žaidėjas sugebės išnaudoti visą savo potencialą, dėl to jaunųjų žaidėjų pavardžių LKF dar nenori atskleisti.

„JAV skautai kalba, kad JAV yra dar 2-3 lietuviškų šaknų turintys talentai, kurie labai panašaus lygio į M.Buzelį. Išvykoje apžiūrėsime juos iš arčiau ir pasikartosiu, kad svarbu palaikyti kontaktą su jais. Bet turime prisiminti, kad kol kas tai yra tik talentai. Tam pačiam M.Buzeliui dar reikės pakilti į sekantį lygį. Pavyzdžiui kai kuriems aukštaūgiams reikia daugiau laiko. Domantas Sabonis atvykęs 16 metų į jaunimo rinktinę taip pat nedemonstravo monstriško žaidimo, o pažiūrėkite kaip žaidžia dabar. Kai kurie dar būna nesubrendę, o kai kurių rezultatai tik prastėja dėl anksti pasiektos brandos“, – paaiškino M.Balčiūnas.

Lietuvoje bėdų – daug, o emigrantai – išsigelbėjimas

Krepšinio specialistai jau vis garsiau kalba, kad Lietuvos rinktinei gali imti trūkti aukščiausio lygio žaidėjų, o M.Balčiūnas iškart duria į dvi itin dideles šalies problemas – emigraciją ir regionų populiacijos nuosmukį.

„Svarbu palaikyti kontaktą su užsienyje augančiais krepšininkais, rodyti susidomėjimą jais. Lietuvai ir ypač sportui kenkia emigracija. Regionuose labai mažėja sportuojančių krepšininkų. Ta emigracija ir gyventojų iš regionų kėlimasis į didžiuosius miestus, sukelia labai rimtų problemų ten augančiams krepšininkams, o ateityje situacija turbūt taps dar prastesnė. Turime atsisukti į emigrantų šeimose augančius lietuvius ir tikimės, kad būtent jie atstos tą regionų problemą“, – situaciją komentavo M.Balčiūnas.

LKF norėtų turėti platesnį krepšinį žaidžiančių emigrantų vaikų žemėlapį. M.Balčiūnas geru pavyzdžiu laiko Jungtinę Karalystę, bet tinklus norėtų užmesti ir ant gerokai toliau esančių valstybių.

„Su Jungtine Karalyste nuolatos vyksta glaudžios kalbos, gaunama medžiaga. Londono lietuvių krepšinio lyga ne veltui yra LKF dalis. Ten tik pasirodžius įdomesniam Lietuvos talentui, siunčiami jo duomenys, siūloma atvykti juos apžiūrėti. Bet yra tokių šalių, kaip pvz. Australija, kur informacijos kol kas turime mažiau“, – kalbėjo M.Balčiunas.

LKF vadovai emigrantų vaikus nori gerokai labiau priartinti prie Lietuvos nei vien tik nuolatiniu bendravimu. M.Balčiūnas atskleidė, kad šiuo metu svarstomas rimtas projektas Londone.

„Norime suburti „Baltic Stars“ komandas kurios galėtų dalyvauti ir Moksleivių krepšinio lygoje (MKL). Dabar kelionės kainuoja labai nedaug. Aišku reikėtų patvarkyti tvarkaraštį, pritaikyti, kad jis būtų patogesnis jiems, bet tai yra suderinama. Šiais metais jau to padaryti nespėjome, bet tikimės, kad jau kitais metais galėsime pas save išvysti ir Anglijoje žaidžiančius jaunuosius krepšininkus“, – sakė M.Balčiūnas.

Grandiozinio projekto viltys Čikagoje

Tačiau Londonas – ne vienintelė stotelė. Per LKF prezidento rinkimus V.Gedvilas su M.Balčiūnu itin akcentavo darbą su moterų krepšiniu ir noru jį prikelti. Būtent ant emigrantų vaikų ir gula lūkesčiai, o federacijos planuose – ir Čikagoje suburta merginų komanda kuri galėtų žaisti Lietuvos moterų krepšinio lygoje (LMKL).

„Kalbant su JAV gyvenančiais lietuviais mums pasakė, kad iš emigrančių galėtų būti laisvai surinkta merginų komanda. Sakė, kad nebūtų problemų surinkti 10-12 žaidėjų. Yra ir noro, – nekukliais planais dalinosi M.Balčiūnas. – Be abejo reikėtų joms pritaikyti tvarkaraštį, kad atvažiuotų, per kokį mėnesį sužaistų visą turą ir vėliau grįžti tik sekančiam turui ir atkrintamosioms. Visą tai dar tik kalbų lygyje, bet tokia idėja yra.“

Pastaruoju metu Lietuvos moterų krepšinyje žiba Justės Jocytės žvaigždė. 15-metė krepšininkė vilki Vilerbano ASVEL klubo iš Prancūzijos moterų komandos marškinėlius. Jos talentą dažnai giria ir Prancūzijos krepšinio legenda Tony Parkeris.

„Jau greitai moterų krepšinyje įvyks kartų kaita. Aplink J.Jocytę ir dar kelias talentingas jaunas krepšininkes jau bus galima statyti komandą, o su papildymu iš užsienio ši rinktinė tikrai galėtų siekti aukščiausių tikslų ir vietų, galvojant apie 2028 metų olimpines žaidynes. Reikėtų, kad prisijungtų 3-4 merginos, vykstant kartų kaitai, tos emigrantės mums bus gyvybiškai svarbios ir negalime paleisti jų“, – kalbėjo LKF generalinis sekretorius.

M.Balčiūnas taip pat pasidžiaugė, kad užsienyje žaidžiančios lietuvaitės neslepia noro sugrįžti į Lietuvą ir žaisti mūsų krepšinio lygoje.

„Jaunosios lietuvės iš kitų šalių dėl krepšinio nori sugrįžti čia mokytis, kad galėtų derinti žaidimą Lietuvoje ir mokslus. Norime jas integruoti į Lietuvos krepšinį ir norime, kad jos žaistų Lietuvos krepšinio lygoje“, – apie emigrantes kalbėjo M.Balčiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.