EUROLYGA 2023

LKL klubų reitingas: spalį į viršūnę šoktelėjo „Rytas“, „Žalgirį“ skandina vargai Europoje

Spalio mėnesį nė viena Lietuvos krepšinio komanda negalėjo pasakyti, kad jai viskas sekėsi gerai. Net ir vienvaldis LKL lyderis Kauno „Žalgiris“ kapstėsi Eurolygoje jį murkdančių problemų liūne. Vis dėlto pradedant naują mėnesį geriausia turėtų būti ilgiausią pergalių virtinę tęsiančio Vilniaus „Ryto“ nuotaika.

Sostinės ir Kauno ekipos rungtyniauja tiek LKL, tiek ir Europos turnyruose.<br>Lrytas.lt nuotr. koliažas.
Sostinės ir Kauno ekipos rungtyniauja tiek LKL, tiek ir Europos turnyruose.<br>Lrytas.lt nuotr. koliažas.
 Nenadas Čanakas<br>G.Šiupario nuotr.
 Nenadas Čanakas<br>G.Šiupario nuotr.
Antanas Sireika.<br>G.Šiupario nuotr.
Antanas Sireika.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Kalnieitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Kalnieitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-11-01 10:45, atnaujinta 2021-11-10 11:16

Vilniaus „Rytas“

Spalį: 5-2.

Nuo sezono pradžios. LKL – 6-1, Čempionų lyga – 1-1.

Spalis Vilniaus krepšininkams prasidėjo košmariškai. Pirmosiose mėnesio rungtynėse „Rytą“ jo paties arenoje su žemėmis sumaišė Utenos komanda.

Nuotaikos nepataisė ir išvyka į Vokietiją, kur vilniečiai pralaimėjo pirmąsias Čempionų lygos rungtynes Oldenburgo EWE ekipai. Tačiau labai greitai viskas apsivertė aukštyn kojomis ir nuo antrojo spalio savaitgalio vos ne viskas einasi kaip per sviestą: „Rytas“ įveikė vieną pagrindinių varžovų „Lietkabelį“, sutriuškino Čempionų lygos nugalėtojo vardą ginantį Burgoso „San Pablo“, sudarė sutartį su Maurice‘u Ndouru, kuris į Lietuvos sostinę grįžo po devynių mėnesių pertraukos.

Puikiai žaidžia kroatas Ivanas Buva (18,6 tšk., 5,6 atk.kam.), LKL rezultatyviausių krepšininkų lentelėje užimantis antrąją vietą, komandoje apsiprato amerikietis įžaidėjas Speedy Smithas (9,5 tšk., 4,7 rez.perd.), kuriam reikėjo kelių savaičių, kad suprastų trenerio Giedriaus Žibėno reikalavimus.

„Rytas“ šiuo metu tęsia penkių pergalių virtinę, skaičiuojant visus turnyrus, o vienintelis nemalonumas yra Tannerio Leissnerio (7,3 tšk.) trauma. Puolėjas dėl skruostikaulio lūžio negalės žaisti apie du mėnesius.

„Juventus“

Spalį: 7-2.

Nuo sezono pradžios. LKL – 5-2, Lietuvos taurė – 5-0, Čempionų lygos atranka – 2-1.

Žydrūnas Urbonas ir jo vadovaujami vyrai spalį patyrė keletą puikių akimirkų. Mėnesio pradžioje uteniškiai Vilniuje pervažiavo „Rytą“, po to pirmieji užsitikrino kelialapį į Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalį. Taurės turnyro grupės varžybose „Juventus“ laimėjo visas penkerias rungtynes.

Vis dėlto mėnuo nebuvo idealus. Kad uteniškiai įveikiami, pirmieji parodė „Šiauliai“, po dviejų savaičių tą patvirtino „Lietkabelis“. Tačiau Utenos komandai pavyko pabaigti mėnesį sunkia pergale prieš „Jonavą“ ir įsikurti LKL lentelės trečiojoje vietoje.

Kol kas „Juventus“ pergalių kelius kloja rezultatyviausias LKL žaidėjas Patrickas Milleris (21,1 tšk.). Tačiau kitas amerikietis Jaylinas Airingtonas (2,4 tšk.) nepateisina nė minimalių lūkesčių, o į Taivaną išvykus Mindaugui Kupšui (12,2 tšk.), Utenos komandoje tiesiog liko per mažai žaidėjų. Neskaičiuojant J.Ayringtono ir dviejų labai retai nuo suolo pakeliamų jaunų krepšininkų, treneris gali pasikliauti tik aštuoniais žaidėjais.

Panevėžio „Lietkabelis“

Spalį: 5-3.

Nuo sezono pradžios. LKL – 5-3, Europos taurė – 1-1.

Treneris Nenadas Čanakas būtų patenkintas tik tuo atveju, jei jo komanda tvirtai užimtų vietą LKL pirmajame trejete. Užimti tokią vietą sutrukdė spalio mėnesį patirti pralaimėjimai Jonavoje ir Vilniuje, tačiau „Lietkabelis“ lyderiams toli pabėgti neleido ir atsitiesęs po lygios kovos nugalėjo kitą pagrindinį varžovą Utenos klubą.

Rezultatais Europos taurės įžanginėje dalyje panevėžiečiai lyg ir turėtų būti patenkinti, bet po abiejų pirmųjų mačų liko šiokių tokių nuosėdų: laimėtos rungtynės išvykoje su žemo lygio varžovu Vroclavo „Śląsk“ klostėsi per sunkiai, o namie kovojant su vienu grupės favoritų Krasnodaro „Lokomotiv“ iki pergalės trūko vos vieno metimo.

Per europinio sezono atidarymą „Lietkabeliui“ trūko ir sirgalių. Per rungtynes su Krasnodaro komanda žvelgiant į apytuštes tribūnas, oficialiame protokole įrašytas skaičius (1107 žiūrovai) neatrodė įtikinamai.

„Lietkabeliui“ taip pat trūko ir dar kelias savaites trūks vieno žaidėjo. LKL debiutantas Dovydas Giedraitis (7,7 tšk.) negalės padėti dėl kelio ir čiurnos traumų.

„Jonava“

Spalį: 5-4.

Nuo sezono pradžios. LKL – 4-3, Lietuvos taurė – 2-3.

Debiutantų pavadinimas kelias savaites buvo įrašytas trečiojoje LKL lentelės eilutėje. Vis dėlto spalio pabaigoje varžovai pastūmė Jonavos komandą žemyn.

Bėdos prasidėjo, kai traumas patyrė du į rezultatyviausių LKL krepšininkų dešimtuką patenkantys „Jonavos“ žaidėjai Emanuelis Lecomte‘as (14,4 tšk.) ir Evaldas Šaulys (14,2 tšk.). Jonaviškių suolas ir taip yra labai trumpas – nuo sezono pradžios LKL rungtynėse žaidė vos dešimt krepšininkų, o netekus dviejų lyderių, treneriui Virginijui Šeškui liko aštuoni žaidėjai.

Rungtyniaujant dukart per savaitę tokių resursų neužtenka, todėl nenuostabu, kad „Jonavos“ bėdomis pasinaudojo ją LKL pirmenybėse nugalėjusios Šiaulių ir Utenos komandos.

Skaičiuojant abu nacionalinius turnyrus, „Jonava“ tęsia keturių pralaimėjimų virtinę. Nesėkmių virtinė prasidėjo iškart po penkių pergalių virtinės.

„Šiauliai“

Spalį: 4-4.

Nuo sezono pradžios. LKL – 4-3, Lietuvos taurė – 1-4.

Antanas Sireika gali sakyti, kad jo komanda kol kas vykdo planą. LKL pirmenybėse „Šiauliai“ iki šiol laimėjo daugiau nei pusę rungtynių ir įsitvirtino lentelės viduryje. Tą padaryti nebuvo paprasta, nes šiauliečių žaidė su dviem komandomis, kurios sezono pradžioje užėmė vietas pirmajame trejete („Juventus“ ir „Jonavą“), o paskutinę spalio dieną gana užtikrintai nugalėjo Klaipėdoje.

Tiesa, taurės turnyro grupėje „Šiauliai“ užima paskutinę vietą. Tačiau jie dar neprarado galimybės prasmukti į ketvirtfinalį. Maža to, viskas yra pačių šiauliečių rankose – jei viską padarys tinkamai, jiems nereikės laukti palankių rezultatų konkurentų mačuose.

Šiaulių komandoje yra kam viską padaryti tinkamai, ypač žaidžiant su panašaus lygio varžovais. Puikiai sezoną pradėjęs LKL naujokas Jonas Elmore‘as lygoje yra trečias pagal pelnomus taškus (vid. 17,6) ir su komandos draugu Donatu Sabeckiu dalijasi trečiąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 5), Giedrius Staniulis ne tik pelno 13,6 taško, bet ir lygoje pirmauja pagal atkovotus kamuolius (8,7). Atrodo, kad neblogai pritampa ir dėl traumos kelias savaites nežaidęs Isaiah Armwoodas.

Spalio mėnesį „Šiaulius“ papildė patyręs naujokas Nemanja Bezbradica, kurio užduotis – pakeisti dėl traumos ilgai nežaisiantį Arminą Urbutį. Tačiau klubo vadovai tikriausiai jau pasigailėjo dėl sprendimo pakviesti šį puolėją.

Alytaus „Dzūkija“

Spalį: 3-3.

Nuo sezono pradžios. LKL – 3-3, Lietuvos taurė – 2-2.

„Dzūkija“ buvo pirmoji komanda, kurią šį rudenį pakirto koronavirusas. Juo užsikrėtė bent penki alytiškiai.

Užkratas įsisuko labai netinkamu metu. Nors Alytaus komanda vertėsi be traumuoto Artūro Jomanto (jis šį sezoną žaidė tik 1 min.), jos rezultatai buvo visai neblogi. „Dzūkija“, spalį įveikusi Prienų ir Kėdainių klubus, patogiai įsitaisė LKL lentelės viduryje, o du komandos lyderiai Joshas Newkirkas (15,2 tšk.) ir Justas Furmanavičius (14,2 tšk.) – lygos rezultatyviausių žaidėjų dešimtuke. Kitas „dzūkas“ Adamas Lapeta yra antras pagal atkovotus kamuolius (7,7).

Tiesa, buvo ir nuopuolių – taurės turnyre dzūkai net 40 taškų skirtumu pralaimėjo „Pieno Žvaigždėms“. Tačiau „Dzūkija“ – ne ta komanda, kuri laimėtų visas iš eilės rungtynes, o Pasvalyje parkritę Ramūno Cvirkos auklėtiniai tučtuojau atsistojo ir greitai pamiršo žaizdas.

Kauno „Žalgiris“

Spalį: 5-7.

Nuo sezono pradžios. LKL – 8-0, Eurolyga – 0-7.

Turnyrų lentelėse prie „Žalgirio“ pavadinimo įrašyti du nuliai: LKL lentelės pralaimėjimų skiltyje ir Eurolygos lentelės pergalių skiltyje.

Eurolygos sezoną Kauno komanda pradėjo ypač prastai. Pajudėti iš nulinio taško nepadėjo net tai, kad spalio mėnesį truputį ilgiau nei sezoną žalgiriečius treniravusį austrą Martiną Schillerį pakeitė slovėnas Jure Zdovcas. „Žalgiris“, paskutinėse spalio rungtynėse triuškinamu 34 taškų skirtumu nusileidęs Stambulo „Anadolu Efes“ klubui, pakartojo blogiausio Eurolygos starto rekordą (2008 metų rudenį Kauno komanda taip pat pralaimėjo septynis kartus iš eilės). Nedaug trūko, kad Stambule būtų pakartotas ir didžiausio „Žalgirio“ pralaimėjimo rekordas (kauniečiai šiuolaikinėje Eurolygoje dukart varžovams nusileido 36 taškų skirtumu).

Sezono pradžioje „Žalgirį“ smaugia traumos. Iš rikiuotės ilgam iškrito Joffrey Lauvergne‘is, tai žaidžia, tai nežaidžia Emmanuelis Mudiay ir Janis Strėlniekas. Lopydamas spragas Kauno klubas paskutinį spalio savaitgalį pristatė dar vieną naujoką – slovėną Zoraną Dragičių.

Problemų jūra netrukdo „Žalgiriui“ skinti pergales Lietuvos lygoje. Joje Kauno komanda laimėjo visas aštuonerias rungtynes. Tiesa, Lietuvos čempionai dar nežaidė nei su „Rytu“, nei su „Juventus“.

„Neptūnas“

Spalį: 3-5.

Nuo sezono pradžios. LKL – 1-5, Lietuvos taurė – 4-1.

Trejos iš eilės rungtynės su „Lietkabeliu“, „Žalgiriu“ ir „Rytu“ nesuteikė didelių vilčių, kad „Neptūnas“ spalio mėnesį LKL pirmenybėse gausiai papildys pergalių sąskaitą. Favoritams išties buvo pralaimėta, bet klaipėdiečiai žaidė ir rungtynes, kuriose pagrįstai tikėjosi nutraukti nesėkmių virtinę. Tačiau paskutinę spalio dieną Klaipėdą aplankę „Šiauliai“ neleido „Neptūnui“ nudžiuginti savo gerbėjus.

Tomo Gaidamavičiaus auklėtiniai daug geriau žaidžia Karaliaus Mindaugo taurės turnyre. Jie grupės varžybose suklupo tik kartą ir jau užsitikrino kelialapį į ketvirtfinalį.

Pirmosiomis sezono savaitėmis rodyti pavyzdį komandos draugams bandė buvę Lietuvos rinktinės krepšininkai. Lietuvos lygoje Deividas Gailius užima ketvirtąją vietą pagal rezultatyvumą (16,6 tšk.), Žygimantas Janavičius turnyre pirmauja pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 6,3). Tačiau komandai visiškai nenaudingas spalio viduryje į Klaipėdą atvykęs amerikietis Isaacas Bontonas (2 tšk.), kuris yra vienintelis „Neptūno“ užsienietis.

„Pieno Žvaigždės“

Spalį: 2-5.

Nuo sezono pradžios. LKL – 1-6, Lietuvos taurė – 1-3.

Pasvalio komanda tarp atsiliekančių atsidūrė ir LKL pirmenybėse, ir taurės turnyre. Tiesa, spalį buvo viena ryški prošvaistė – taurės turnyro rungtynėse pavyko net 40 taškų skirtumu sutriuškinti „Dzūkiją“. Tačiau išvystyti sėkmės Manto Šerniaus penketas nesugebėjo. LKL pirmenybėse „Pieno Žvaigždės“ pasiekė tik vieną pergalę prieš buvusią M.Šerniaus komandą „Prienus“, kurie kol kas dalija taškus visiems iš eilės.

„Pieno Žvaigždės“ šį sezoną, kaip ir beveik kiekvieną praėjusį sezoną, pradėjo nesukomplektuotos. Tik rugsėjo pabaigoje į komandą atvyko Marquesas Townesas, spalio viduryje – Markellas Johnsonas, o klubas, regis, dar ketina pasistiprinti ir priekinės linijos žaidėju.

Gali būti, kad pasvaliečiams reikės net ne vieno aukštaūgio, nes ukrainietis Volodymyras Konevas kol kas nepateisina lūkesčių (vid. 5 tšk.). Su vienas lūkesčių nepateisinusiu užsieniečiu – amerikiečiu Joshu Selby (8,7 tšk.) – „Pieno Žvaigždės“ jau išsiskyrė.

„Prienai“

Spalį: 2-7.

Nuo sezono pradžios. LKL – 0-7, Lietuvos taurė – 3-2.

Šiais metais į „Prienų“ vyriausiojo trenerio kėdę persėdęs Marius Leonavičius vis dar laukia pirmosios pergalės Lietuvos krepšinio lygoje. Prieniškiai vieninteliai nelaimėjo nė karto ir užima paskutinę vienuoliktąją vietą.

M.Leonavičius gali pasiguosti, kad jo penketas spalį žaidė su visais trimis praėjusio sezono prizininkais. Kita vertus, tarp varžovų buvo ir praėjusį sezoną į atkrintamąsias varžybas nepatekusi „Dzūkija“, ir „Pieno Žvaigždės“, kurios kol kas vienintelę šio sezono pergalę pasiekė Prienuose.

„Prienams“ geriau sekasi Karaliaus Mindaugo taurės turnyre. Jame prieniškiai laimėjo daugiau nei pusę rungtynių, tačiau dėl kelialapio į ketvirtfinalį dar reikės pakovoti.

Gera žinia, kad kovoti jau padeda traumą išsigydęs ir po dviejų savaičių pertraukos į aikštę grįžęs Jovanas Kljajičius (9,4 tšk.), bet kito traumuoto krepšininko Vasilijės Pušicos dar reikės palaukti.

Kėdainių „Nevėžis“

Spalį: 1-7.

Nuo sezono pradžios. LKL – 1-5, Lietuvos taurė – 1-4.

Kėdainių komanda spalio mėnesį, skaičiuojant visus turnyrus, laimėjo mažiausiai rungtynių. „Nevėžis“ vienintelę pergalę šventė, kai Karaliaus Mindaugo taurės grupės etape namie įveikė nukraujavusią „Jonavą“. Įveikę jonaviečius, Gedimino Petrausko vyrai nutraukė aštuonių pralaimėjimų virtinę.

„Nevėžis“ ir pats buvo truputį nukraujavęs. Kėdainiečiai kelias savaites žaidė be vieno labiausiai patyrusių krepšininkų Vytenio Čižausko (vid. 11 tšk.).

Spalio 30 dieną Kėdainių klubas į LKL rekordų knygą įrašė gruzino Avtandilo Bachtadzės pavardę. Šis „Nevėžio“ naujokas debiutavo LKL pirmenybėse būdamas 14 metų ir 41 dienos amžiaus (jis gimė 2007 m. rugsėjo 19 d.).

Greta šio jaunuolio 20-metis Amaras Sylla ir 19-metis Abramo Canka gali jaustis vos ne kaip veteranai. Tiesa, šiedu krepšininkai kaip veteranai gali jaustis ir dėl to, kad yra vieni svarbiausių „Nevėžio“ žaidėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.