EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ varžovė – Eurolygoje didelių planų neturinti ALBA

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai antras iš eilės Eurolygos rungtynes žais su priešpaskutinę vietą užimančia komanda. Bet jei praėjusiame ture varžovė buvo lentelės apatinėje dalyje netikėtai atsidūrusi Stambulo „Anadolu Efes“, kurią beveik visi mini tarp favoričių, tai šį penktadienį prieš Lietuvos čempionus „Žalgirio“ arenoje išsirikiuos tikra autsaiderė – Berlyno ALBA.

 „Žalgirio“ varžovė – Eurolygoje didelių planų neturinti ALBA.<br> Eurolygos/ALBA BERLIN twitter nuotr.
 „Žalgirio“ varžovė – Eurolygoje didelių planų neturinti ALBA.<br> Eurolygos/ALBA BERLIN twitter nuotr.
 „Žalgirio“ varžovė – Eurolygoje didelių planų neturinti ALBA.<br> ALBA BERLIN twitter nuotr.
 „Žalgirio“ varžovė – Eurolygoje didelių planų neturinti ALBA.<br> ALBA BERLIN twitter nuotr.
 „Žalgirio“ varžovė – Eurolygoje didelių planų neturinti ALBA.<br> ALBA BERLIN twitter nuotr.
 „Žalgirio“ varžovė – Eurolygoje didelių planų neturinti ALBA.<br> ALBA BERLIN twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 4, 2021, 9:23 PM

Pasiekė dvi pergales

Kauno „Žalgiris“ spalio mėnesį net septynis kartus bandė iškovoti pirmąją pergalę Eurolygoje. Nė vienas iš septynių bandymų nebuvo sėkmingas, ir Lietuvos čempionai pirmąjį sezono mėnesį baigė užimdami paskutinę 18-ąją vietą.

Nelabai toli pabėgo ir Vokietijos čempionai. Berlyno ALBA pasiekė dvi pergales ir su keturiomis kitomis komandomis – Stambulo „Anadolu Efes“, Stambulo „Fenerbahçe“, Belgrado „Crvena Zvezda“ ir Atėnų „Panathinaikos“ – dalijasi priešpaskutinę vietą.

Vis dėlto berlyniečių nuotaika geresnė, o kad nebūtų taip liūdna, kaip „Žalgiriui“, jie užsitikrino įveikę du lentelės kaimynus. Trečiajame ture ALBA namie nugalėjo „Fenerbahçe“ klubą 84:70, o penktajame ture išvykoje parklupdė „Crvena Zvezda“ komandą 78:63.

Kitos penkerios rungtynės baigėsi liūdniau, o pralaimėjimų buvo visokių. Žiauriausiai susiklostė sezono atidarymo mačas, kuriame ALBA išvykoje net 32 taškų skirtumu nusileido „Barcelona“ komandai 64:96. Vis dėlto kitose rungtynėse „albatrosai“ su varžovais kovojo lygiai ir net tris kartus pralaimėjo tik 4 taškais: namie – Vilerbano ASVEL 67:71 ir Vitorijos „Baskonia“ 76:80 bei svečiuose – Pirėjo „Olympiakos“ 83:87.

Praėjusiame ture ALBA kovojo su principiniu varžovu Miuncheno „Bayern“ klubu ir savo arenoje pralaimėjo 69:82 (M.Lo 23, L.Sikma 10). Iki ketvirtojo kėlinio vidurio dvi Vokietijos komandos žaidė lygiai (36-ąją min. „Bayern“ pirmavo tik 64:62), tačiau paskutinėmis minutėmis prabilęs „Bayern“ gynėjas Nickas Weileris-Babbas nulėmė svečių iš Bavarijos pergalę. N.Weileris-Babbas per paskutines 5 minutes pelnė 10 taškų.

Trūko susižeidusių žaidėjų

ALBA šį sezoną dar nežaidė stipriausia sudėtimi. Keli svarbūs krepšininkai buvo arba vis dar yra iškritę iš rikiuotės dėl traumų.

Tik per pirmąsias rungtynes su „Barcelona“ žaidė Marcusas Erikssonas ir Benas Lammersas, o Johannesas Thiemannas praleido sezono pradžią ir į aikštę grįžo praėjusią savaitę. Beje, praėjusį savaitgalį per Vokietijos lygos rungtynes jau žaidė ir M.Erikssonas.

Kol sudėtis buvo išretėjusi, Berlyno komanda laikėsi ant trijų krepšininkų pečių. Maodo Lo (16,3 tšk.), Oscaras Da Silva (14,3 tšk.) ir Luke‘as Sikma (12 tšk.) per praėjusias septyneriais rungtynes pelnė daugiau negu pusę ALBA taškų.

Eurolygoje L.Sikma užima pirmąją vietą pagal atkovotus kamuolius (vid. 8,1) ir penktąją – pagal rezultatyvius perdavimus (4,4).

Tarp autsaiderių būna nuolat

Berlyno komanda vietas Eurolygos lentelės apačioje užimdavo ir praėjusiais metais. ALBA devintą sezoną žaidžia šiuolaikinėje Eurolygoje, bet kiekvieną kartą laimėdavo mažiau negu pusę rungtynių.

Geriausią 2014-2015 metų sezoną „albatrosai“ per 24 rungtynes pasiekė 11 pergalių ir varžybas baigė „Top 16“ etape.

Po to Eurolygos krepšinis į Vokietijos sostinę grįžo tik po ketverių metų, o du praėjusius sezonus ALBA anksti pasitraukė iš kovos dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas. Kai 2020 metų pavasarį pandemija nutraukė užpraėjusį Eurolygos turnyrą, ALBA užėmė 16-ąją vietą (laimėjo 9 iš 28 rungtynių), praėjusį sezoną pakilo vienu laipteliu aukščiau ir finišavo 15-ojoje vietoje (laimėjo 12 iš 34 rungtynių).

ALBA krepšininkai džiaugiasi, jei jiems pavyksta savo gerbėjus nudžiuginti bent keliomis skambiomis pergalėmis. Pavyzdžiui, praėjusį sezoną skambiausia pergalė buvo pasiekta žaidžiant išvykoje su Maskvos CSKA klubu, Berlyno komandai taip pat pavyko įkišti pagalius į Atėnų „Panathinaikos“, Stambulo „Fenerbahçe“, Vitorijos „Baskonia“ bei „Valencia“ ratus.

Beje, per visą šiuolaikinės Eurolygos laikotarpį ALBA laimėjo mažiau nei trečdalį rungtynių – 56 iš 175 („Žalgirio“ rezultatas – 189 pergalės per 457 rungtynes).

Tapo Vokietijos čempionais

Svarbiausias užduotis Berlyno komanda sprendžia ne Eurolygoje, bet Vokietijos lygoje, kurioje visuomet kelia tik aukščiausius tikslus.

Šių metų vasaros pradžioje ALBA vėl pasiekė svarbiausią tikslą ir dešimtą kartą tapo Vokietijos čempione. Sostinės komandai pavyko apginti pernai susigrąžintą čempionės vardą.

Praėjusių Vokietijos pirmenybių reguliariajame sezone ALBA buvo antra (laimėjo 28 iš 34 rungtynių) ir atsiliko nuo pirmąją vietą užėmusio Liudvigsburgo „Riesen“ klubo. Tačiau „Riesen“ pusfinalio serijoje pralaimėjo Miuncheno „Bayern“ krepšininkams, tad bundeslygos finale įvyko dviejų Eurolygos komandų dvikova.

Prieš finalo seriją aiškiai geresnė buvo „Bayern“ nuotaika. Miuncheno klubas vis dar gyveno Eurolygos atkrintamųjų varžybų sukeltomis emocijomis. Tačiau jos nepadėjo kovojant su pagrindiniais varžovais. ALBA laimėjo finalo seriją 3:1. Beje, dvi paskutines pergales Berlyno krepšininkai pasiekė varžovų arenoje.

Išvyko svarbūs žaidėjai

Prieš naują sezoną permainų ALBA sudėtyje nebuvo labai daug, tačiau iš Berlyno išvyko keli labai svarbūs žaidėjai. Neabejotinai didžiausias praradimas – amerikietis įžaidėjas Peytonas Siva (išvyko į „New Zealand Breakers“), kuris praėjusiais metais praleisdavo ilgus tarpsnius dėl traumų, bet kai galėdavo žaisti, būdavo „albatrosų“ puolimo siela ir smegenys.

Su ALBA taip pat atsisveikino italas Simone Fontecchio, urugvajietis Jaysonas Grangeris (abu išvyko į Vitorijos „Baskonia“) bei berlynietis Nielsas Giffey (į „Žalgirį“), kuris gimtojo miesto komandai atstovavo nuo tada, kai 2014 metais baigė studijas Konektikuto universitete.

Šie krepšininkai dažnai atsidurdavo komandos atakų smaigalyje. Visų keturių žaidėjų vidurkis praėjusį sezoną buvo didesnis negu 8 taškai.

ALBA komandoje pasikeitė ir treneris. 74-erių ispanas Aito Garcia Renesesas, kuris Berlyne dirbo keturis sezonus, nusprendė, kad atėjo laikas pailsėti nuo krepšinio. Estafetę iš jo perėmė kitas ispanas Israelis Gonzalezas, kuris prieš ketverius metus į Vokietijos sostinę atvyko kartu su A.Garcia Renesesu ir dirbo trenerio padėjėju.

Pasitiki jaunesne karta

ALBA naujokų sąraše prieš šį sezoną buvo keturios pavardės – tiek pat, kiek išvykusių žaidėjų.

Nė vienas iš keturių naujokų dar nėra Europos krepšinio žvaigždė, o Eurolygoje iki šio sezono žaidė tik izraelietis Yovelis Zoosmanas (23, 201), kuris kelerius metus bandė įsitvirtinti Tel Avivo „Maccabi“ komandoje, bet nesugebėjo prasimušti į pagrindinį penketą ar bent arčiau jo pro gausybę Izraelio krepšinio lyderiams atstovaujančių amerikiečių.

Užparėjusį sezoną Y.Zoosmano vaidmuo Tel Avivo komandoje buvo padidėjęs ir jis pelnydavo 5,4 taško, bet praėjusį sezoną puolėją perseiojo traumos ir „Maccabi“ trenerio Giannio Sfairopoulo pasitikėjimas sumažėjo.

Nepaisant to, Y.Zoosmanas laikomas vienu gabiausių jaunosios kartos Izraelio krepšininkų. Izraelio krepšinio vilčių sąrašo viršuje yra ir kitas ALBA naujokas Tamiras Blattas (24, 185), kuris į Berlyno komandą perėjo iš Jeruzalės „Hapoel“ klubo.

Kiti du ALBA naujokai praėjusį sezoną žaidė bundeslygos reguliariajame sezone pirmąją vietą užėmusiame Liudvigsburgo „Riesen“ klube. Iš Liudvigsburgo į Berlyną persikraustė Oscaras da Silva (23, 206) ir amerikietis Jaleenas Smithas (26, 193). J.Smithas praėjusį sezoną buvo išrinktas naudingiausiu bundeslygos krepšininku.

Naujokų ketveriukė prisidėjo prie komandos senbuvių, tarp kurių svarbiausi žaidėjai yra Vokietijos rinktinės krepšininkai Maodo Lo (28, 191) ir Johannesas Thiemannas (27, 205), švedas Marcusas Erikssonas (27, 201), amerikiečiai Benas Lammersas (25, 208) ir Luke‘as Sikma (32, 203). L.Sikma yra vienintelis ALBA krepšininkas, kuriam jau sukako 30 metų.

ALBA vadovai stengiasi komandos duris plačiai atverti Berlyno krepšinio mokyklose išugdytiems jaunuoliams. Šiuo metu pagrindinėje komandoje nemažai žaidžia Vokietijos sostinėje užaugę ir nuo paauglystės ALBA struktūroje besitreniruojantys Timas Schneideris (24, 208), Jonasas Mattisseckas (21, 195) ir Malte Delowas (20, 197).

Laimėjo pusę rungtynių

Berlyno krepšininkams šį rudenį kol kas nepavyksta įsibėgėti ir Vokietijos lygoje. Čempionai per šešerias rungtynes iškovojo tik tris pergales.

ALBA rezultatų kreivė yra labai stabili. Komanda vienerias rungtynes laimi, kitas – pralaimi. Pirmajame ture buvo namie pralaimėta Bonos „Telekom“ 86:88, po kelių dienų taip pat namie sutriuškintas Frankfurto „Skyliners“ 101:63. Trečiajame ture berlyniečiai išvykoje nusileido Liudvigsburgo „Riesen“, kitose rungtynėse svečiuose įtikinamai pranoko Oldenburgo EWE 92:74. Penktajame ture ALBA namie pralaimėjo „Gottingen“ 59:65, o praėjusį sekmadienį išvykoje įveikė Bambergo „Brose“ 101:89 (L.Sikma 14, J.Smithas ir J.Thiemannas po 13).

Per bundeslygos rungtynes Berlyno komandoje naudingiausiai žaidžia M.Erikssonas (15,7 tšk.), O.Da Silva (15 tšk.), L.Sikma (12,2 tšk., 6,8 atk.kam., 4,5 rez.perd.), M.Lo (9,5 tšk., 4,7 rez.perd.) ir J.Smithas (9,2 tšk.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.