EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: apkrautą vakarą – geriausių sezono pasirodymų puokštė ir kirčiai buvusioms komandoms

Pirmą kartą šį Eurolygos sezoną visi Lietuvos krepšininkai žaidė vieną dieną. Penktadienį į aikštę ėjo trylika lietuvių iš Kauno „Žalgirio“ ir penkių užsienio komandų. Edgaras Ulanovas, Mantas Kalnietis ir Artūras Gudaitis sužaidė neabejotinai geriausias, Donatas Motiejūnas – vienas geriausių sezono rungtynių. Šie keturi krepšininkai pasiekė asmeninius sezono rezultatyvumo rekordus, o M.Kalnietis – karjeros rezultatyvių perdavimų rekordą ir pirmąjį karjeros dvigubą dviženklį. E.Ulanovas ir A.Gudaitis ypatingai pasižymėjo žaisdami prieš savo buvusias komandas.

Edgaras Ulanovas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Mindaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mindaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Donatas Motiejūnas pelnė <br>Klubo nuotr.
Donatas Motiejūnas pelnė <br>Klubo nuotr.
Artūras Gdaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Gdaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marekas Blaževičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marekas Blaževičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mantas Kalnietis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mantas Kalnietis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Milaknis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Milaknis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgiris“<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgiris“<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2021-11-20 09:35

Edgaras Ulanovas

E.Ulanovas penktadienį vakare žaidė taip, kaip nežaidė nuo tada, kai 2020 metų vasarą išvyko iš „Žalgirio“ į „Fenerbahçe“. Puolėjas trečias iš eilės rungtynes pradėjo ne starto penkete, o į aikštę buvo įleistas 6-ąją min. ir jau pirmoje atakoje pelnė taškus.

Iki pertraukos jis buvo tarsi ir nematomas, bet vos tik aikštėje kildavo paini padėtis, ją dažniausiai išnarpliodavo būtent E.Ulanovas.

Jis ypač atidžiai stebėjo padėtį gindamasis, o antroje rungtynių pusėje dar labiau įsidrąsino puldamas. Žalgirietis ir bandė žaisti nusisukęs nuo krepšio, ir pataikė iš toli, tuo nustebindamas tokiai atakos eigai nepasiruošusius varžovus. Po pertraukos E.Ulanovas pelnė 11 taškų.

E.Ulanovas žaidė 26,5 min., pelnė 18 taškų (3/5 dvitaškių, 3/4 tritaškių, 3/3 baudų), atkovojo 5 kamuolius ir prasižengė 3 kartus. Jis pasiekė asmeninį sezono rezultatyvumo rekordą. Jo karjeros rekordas – 22 taškai (pasiektas 2017 m. lapkritį žaidžiant su kita Stambulo komanda „Anadolu Efes“).

„Žalgiris“ (2-9) namie nugalėjo „Fenerbahçe“ (3-8) klubą 86:75. Kauniečiai beveik pakartojo praėjusių rungtynių su „Panathinaikos“ klubu siužetą. „Žalgiris“ iš pradžių atsiliko, bet antrajame kėlinyje persvėrė rezultatą, o po pertraukos visą laiką užtikrintai pirmavo apie 10 taškų skirtumu.

Turnyro lentelėje „Žalgiris“ pavijo „Panathinaikos“ komandą, su kuria dabar dalijasi priešpaskutinę 17-ąją vietą. Šios dvi komandos vienu tašku atsilieka nuo „Fenerbahçe“ ir ALBA.

Artūras Gudaitis

Žaisdamas prieš savo buvusią komandą A.Gudaitis parodė tikrąją jėgą. Tiesa, rungtynių pradžioje „Zenit“ starto penketo vidurio puolėją kamuolys pasiekdavo nedažnai, bet jei pasiekdavo, taškai arba varžovo pražanga būdavo beveik neišvengiami.

O kad „Olimpia“ neturi jam tinkamos atsvaros, lietuvis parodė galingu dėjimu 3-iąją min. Gindamasis A.Gudaitis rungtynių pradžioje nesutrukdė, kad jam ant galvos liptų „Olimpia“ aukštaūgiai, bet šis trūkumas greitai buvo ištaisytas.

A.Gudaitis pats pradėjo lipti varžovams ant galvų (po svetimu krepšiu atkovojo 5 kamuolius) ir pajuto didelį pasitikėjimą savimi, kurį vertė taškais. Kartą jis net ryžosi mesti iš tolimo vidutinio nuotolio. „Zenit“ aukštaūgis nebaigė rungtynių dėl paskutinę minutę gautos penktosios pražangos.

A.Gudaitis žaidė beveik 23 min., pelnė 13 taškų (5/6 dvitaškių, 3/5 baudų), atkovojo 7 kamuolius, išprovokavo 4 pražangas ir prasižengė 5 kartus. Jo rezultatyvumas pirmą kartą šį sezoną buvo dviženklis.

„Zenit“ (8-3) namie permainingose rungtynėse namie nugalėjo „Olimpia“ (8-3) komandą 74:70. Skirtumas nė karto nebuvo dviženklis, o šeimininkai lemiamą pranašumą susikrovė ketvirtojo kėlinio viduryje, kai įmetė 9 taškus be atsako ir persvėrė rezultatą 71:66.

„Zenit“ laimėjo penktąsias iš eilės rungtynes ir tęsia šiuo metu ilgiausią pergalių virtinę. „Zenit“ ir jo įveikta „Olimpia“ dalijasi trečiąją vietą.

Mantas Kalnietis

M.Kalnietis rungtynes pradėjo labai blogai. Jis dukart paliko visiškai laisvą P.Henry, kuris ir pelnė pirmuosius rungtynių taškus, jo pirmieji perdavimai buvo truputį netikslūs, o metimai – labai netikslūs.

Tačiau pirmojo kėlinio viduryje pataikęs pirmą pašėlusį tritaškį „Žalgirio“ įžaidėjas pradėjo keistis į gerąją pusę. M.Kalnietis laiku pastebėdavo gerai poziciją užsiėmusius komandos draugus, taip pat laiku pastebėdavo, kad šalia nėra varžovų ir galima mesti.

Jei pirmajame kėlinyje jis pataikė tik 1 iš 4 metimų, tai per kitus kėlinius – 3 iš 4. O pataikant įžaidėjui, varžovai gindamiesi nebegalėjo nei pernelyg išsiskleisti, nei pernelyg susispausti.

M.Kalnietis žaidė 28,5 min., pelnė 11 taškų (1/2 dvitaškių, 3/6 tritaškių), atliko 11 rezultatyvių perdavimų, 3 kartus suklydo ir 3 kartus prasižengė.

Jis pakartojo asmeninį sezono rezultatyvumo rekordą ir pasiekė karjeros rezultatyvių perdavimų rekordą bei pirmąjį karjeros dvigubą dviženklį. Iki šio turo jo karjeros rekordas buvo 8 rezultatyvūs perdavimai.

Donatas Motiejūnas

D.Motiejūnas firminiu pusiau kabliu pelnė pirmuosius „Monaco“ taškus, o iki pirmojo keitimo (8-ąją min.) pelnė 7 iš 9 komandos taškų. Tačiau jo tiesioginis varžovas T.Pleissas per tą patį tarpsnį pelnė 10 taškų, o „Anadolu Efes“ pirmavo 19:9.

Jei pirmajame kėlinyje puldamas įveikdavo T.Pleissą vienas prieš vieną, tai antrajame kėlinyje grumdamasis su B.Dunstonu lietuvis laimėdavo kovą dėl pozicijos ir pelnė dar 7 taškus.

Tačiau D.Motiejūno dengiamoje zonoje po „Monaco“ krepšiu tuo metu zujo varžovų gynėjai. D.Motiejūnas taškų sąskaitą pildė ir antroje rungtynių pusėje. Jis ir pataikė iš toli, ir buvo apsukresnis baudos aikštelėje.

D.Motiejūnas žaidė 21,5 min., pelnė 21 tašką (6/7 dvitaškių, 3/3 tritaškių, 0/1 baudos) ir atkovojo 5 kamuolius. Jis pasiekė asmeninį sezono rezultatyvumo rekordą. Aukštaūgio karjeros rekordas – 26 taškai (pasiektas 2011 m. lapkritį žaidžiant Gdynės „Prokom“ klube).

Anksti atsilikęs „Monaco“ (5-6) pavyti varžovų nesugebėjo ir pralaimėjo Eurolygos čempiono vardą ginančiam „Anadolu Efes“ (5-6) klubui 77:98.

Marekas Blaževičius

Vėl starto penkete rungtynes pradėjęs vidurio puolėjas pelnė pirmuosius „Žalgirio“ taškus. Kovodamas su labiau patyrusiais varžovų aukštaūgiais jis gerai užsiimdavo padėtį, o tai būdavo daugiau nei pusė darbo, nes M.Kalniečiui prakišus kamuolį, rezultatyviai pabaigti ataką nebūdavo sudėtinga.

M.Blaževičius žaidė beveik 15 min., pelnė 8 taškus (2/3 dvitaškių, 4/4 baudų), atkovojo 3 kamuolius ir prasižengė 3 kartus.

Rokas Jokubaitis

Nors „Barça“ žaidė be praėjusiose rungtynėse susižeidusio N.Kalačio, R.Jokubaitis į starto penketą nepateko. Treneris Š.Jasikevičius jį į aikštę įleido įprastu metu pirmojo kėlinio viduryje. Įžaidėjas nepataikė pirmojo metimo, o pirmuosius taškus pelnė paskutinėje pirmojo kėlinio atakoje įsiveržęs į baudos aikštelę.

Beje, tą patį triuką jis pakartojo ir paskutinėmis antrojo kėlinio sekundėmis. R.Jokubaitis ramiai vadovavo komandos puolimui, bet, žaidžiant su aiškiai silpnesniais varžovais, buvo gal net pernelyg atsipalaidavęs ir neišvengė klaidų.

Po pertraukos R.Jokubaitis net būdamas aikštėje beveik neturėjo ką veikti, nes nekasdienį įkvėpimą pajuto komandos draugas N.Laprovittola, kuris ir pradėdavo, ir pabaigdavo komandos atakas (argentinietis pelnė 25 taškus).

Penktadienį 21-ąjį gimtadienį pažymėjęs R.Jokubaitis žaidė 24 min., pelnė 8 taškus (4/7 dvitaškių), atliko 5 rezultatyvius perdavimus, atkovojo 3 kamuolius ir 3 kartus suklydo.

„Barcelona“ (9-2) ramiai vykusiose rungtynėse išvykoje nugalėjo ASVEL (6-5) ekipą 80:60. „Barcelona“ dalijasi pirmąją vietą su „Real“ klubu.

Rokas Giedraitis

„Baskonia“ starto penketo puolėjas visus savaitės tritaškius, regis, išmėtė antradienį. Per rungtynes su CSKA ekipa jis pirmą metimą žaidžiant pataikė tik trečiajame kėlinyje, o vienintelį tritaškį – ketvirtojo kėlinio viduryje.

Iki tol po visų tolimų jo šūvių kamuolys atsitrenkdavo į lanką. Ginantis R.Giedraičio kyštelėta ranka sudarkė ne vieną CSKA ataką, tačiau W.Clyburno galvosūkis antroje rungtynių pusėje buvo per sunkus ir jam.

R.Giedraitis žaidė 34 min. (ilgiausiai komandoje), pelnė 11 taškų (2/2 dvitaškių, 1/5 tritaškių, 4/4 baudų), atkovojo 4 kamuolius ir išprovokavo 3 pražangas.

„Baskonia“ (4-7) namie pralaimėjo CSKA (6-5) komandai 74:80. „Baskonia“ pelnė pirmuosius taškus, bet jau pirmajame kėlinyje atsiliko 8:23 ir varžovų nepavijo.

Tadas Sedekerskis

„Baskonia“ starto penketo puolėjas nutildė buvusį „Baskonia“ kapitoną T.Šengeliją, kuris grįžo į Vitoriją su CSKA komanda ir rungtynių trečiajame kėlinyje aiškiai prarado savitvardą. Išeikvojęs daug jėgų gindamasis T.Sedekerskis beveik nepasižymėjo puldamas ir vienintelius taškus tolimu metimu pelnė pirmojo kėlinio viduryje.

T.Sedekerskis žaidė 18,5 min., pelnė 3 taškus (0/1 dvitaškio, 1/1 tritaškio) ir atkovojo 4 kamuolius.

Marius Grigonis

M.Grigonis į aikštę buvo įleistas pirmojo kėlinio paskutinę minutę. Jis nesugalvojo, kaip išsipainioti iš „Baskonia“ gynybos tinklų ir vienintelį metimą žaidžiant pataikė 33-iąją min. Tačiau beveik iškart po to lietuvio dengtas J.Grangeris surengė tritaškių fiestą ir įpūtė intrigos kibirkštį rungtynėse, kuriose atrodė, kad CSKA laimės neeikvodama nervų. M.Grigonis asmeninę statistiką pagerino tik tada, kai „Baskonia“ paskutinėmis sekundėmis stabdė laikrodį sąmoningomis pražangomis ir siuntė CSKA gynėją prie baudos metimų linijos.

M.Grigonis žaidė 19 min., pelnė 7 taškus (0/1 dvitaškio, 1/2 tritaškių, 4/4 baudų), išprovokavo 4 pražangas ir 3 kartus prasižengė.

Lukas Lekavičius

L.Lekavičius į aikštę buvo įleistas 8-ąją min. Jis nepataikė pirmojo metimo balionu, vienintelius taškus pelnė antrojo kėlinio pradžioje baudos metimais. „Žalgirio“ puolimui įžaidėjas vadovavo gana ramiai, tačiau trenerio neįtikino – kai ketvirtajame kėlinyje reikėjo leisti pailsėti M.Kalniečiui, L.Lekavičius liko sėdėti ant suolo.

L.Lekavičius žaidė 10,5 min. ir pelnė 2 taškus (0/3 dvitaškių, 2/2 baudų).

Artūras Milaknis

„Žalgirio“ gynėjas į aikštę įėjo 8-ąją min. Jis neatrodė pasitikintis savimi ir turėjo mažai progų, o turėtomis progomis nepasinaudojo.

A.Milaknis žaidė 11 min. ir taškų nepelnė (0/2 tritaškių).

Karolis Lukošiūnas

„Žalgirio“ treneris J.Zdovcas gynėją į aikštę įleido iki rungtynių pabaigos likus 1 min. 33 sek. Per pusantros minutės K.Lukošiūnas nė karto nemetė į krepšį. Jis šį sezoną dar nepelnė nė taško.

Mindaugas Kuzminskas

„Zenit“ treneris X.Pascualis puolėją į aikštę įleido tik prieš paskutinę antrojo kėlinio ataką. M.Kuzminskas žaidė vos 22 sekundes ir į krepšį nemetė.

Savaitės skaičius

2

Lietuvos krepšininkai šį rudenį pasiekė du dvigubus dviženklius. Abukart tą padarė „Žalgirio“ įžaidėjai. Lukas Lekavičius per rungtynes su „Real“ pelnė 12 taškų ir atliko 10 rezultatyvių perdavimų, Mantas Kalnietis per rungtynes su „Fenerbahçe“ pelnė 11 taškų ir atliko 11 rezultatyvių perdavimų.

7

Pirmąją ir paskutinę Eurolygos komandas skiria 7 taškai. Pirmąją vietą dalijasi po 9 pergales iškovoję „Barcelona“ ir „Real“, paskutinę vietą – po 2 kartus laimėję „Žalgiris“ ir „Panathinaikos“. Kitą savaitę įvyks lyderių ir autsaiderių akistata – Barselonoje susitiks „Barcelona“ ir „Žalgiris“.

105

Trylika Lietuvos krepšininkų penktadienį pelnė 105 taškus. Lietuviai šį sezoną rezultatyviau žaidė tik kartą – 10-ajame ture, kurio rungtynės irgi vyko šią savaitę, mūsų šalies žaidėjai surinko 106 taškus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.