EUROLYGA 2023

Ką rudenį nuveikė užsienio lygose žaidžiantys Lietuvos krepšininkai

Europos klubų krepšinio sezonas pasiekė pirmą tarpinį finišą. Po praėjusio savaitgalio rungtynių nacionalinėse lygose paskelbta trumpa pertrauka, per kurią daug geriausių Europos krepšininkų išvyko į rinktines ir žais pasaulio pirmenybių atrankos varžybose.

Rokas Jokubaitis<br>Barca Basket twitter nuotr.
Rokas Jokubaitis<br>Barca Basket twitter nuotr.
Artūras Gudaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Gudaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Donatas Motiejūnas <br>Klubo nuotr.
Donatas Motiejūnas <br>Klubo nuotr.
T.Sedekerskis ir R.Giedraitis.<br>Lrytas.lt nuotr. koliažas.
T.Sedekerskis ir R.Giedraitis.<br>Lrytas.lt nuotr. koliažas.
Eimantas Bendžius.<br>Twitter nuotr.
Eimantas Bendžius.<br>Twitter nuotr.
Rokas Jokubaitis.<br>Barca Basket twitter nuotr.
Rokas Jokubaitis.<br>Barca Basket twitter nuotr.
Regimantas Miniotas jau pasirodė apsivilkęs „Žalgirio“ marškinėlius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Regimantas Miniotas jau pasirodė apsivilkęs „Žalgirio“ marškinėlius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Arnas Velička.<br>Zuma/Scanpix nuotr.
Arnas Velička.<br>Zuma/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2021-11-22 19:04

Dauguma Lietuvos rinktinės sąraše esančių krepšininkų atstovauja užsienio klubams ir į tėvynę trumpam grįžo iš Italijos, Ispanijos, Rusijos ir Vokietijos lygų. Kiti stipriausiose užsienio lygose žaidžiantys lietuviai galės kelias dienas atsikvėpti arba turės žaisti Eurolygos rungtynes.

Ispanija

Ispanijos lygoje sezoną pradėjo aštuoni Lietuvos krepšininkai, bet jų skaičius jau sumažėjo. Prieš kelias dienas iš Ispanijos į tėvynę grįžo Regimantas Miniotas, kurio paslaugų atsisakė „Bilbao“ klubas. Vilkėdamas „Bilbao“ aprangą R.Miniotas pelnydavo 4,6 taško ir atkovodavo 3,9 kamuolio.

Bilbao komandoje lieka kitas lietuvis Gytis Masiulis, kurio vidurkiai sezono pradžioje buvo 7,2 taško ir 4,4 atkovoto kamuolio.

„Bilbao“ kol kas retai džiaugiasi pergalėmis. Ši komanda laimėjo 3 iš 11 rungtynių ir dalijasi 15-ąją vietą su Burgoso „San Pablo“. Blogiau žaidžia tik „Fuenlabrada“ ir Sevilijos „Real Betis“, iškovoję po 2 pergales.

Priešingame lentelės poliuje yra Šarūno Jasikevičiaus treniruojama „Barcelona“, kuri iškovojo 10 pergalių ir dalijasi pirmąją vietą su Madrido „Real“. „Mėlynų-granatinių“ gynėjas Rokas Jokubaitis pelno 7,5 taško.

„Barcelona“ yra vienintelė iš penkių „lietuviškų“ komandų, rudenį laimėjusi daugiau nei pusę ACB lygos rungtynių. Tiesa, sezono pradžioje teigiamu rezultatu galėjo pasigirti ir lygos debiutantė Lugo „Breogan“, kurioje žaidžia Mindaugas Kačinas.

Tačiau paskui varžovai privertė Lugo ekipą atsitraukti ir dabar ji užima devintąją vietą. „Breogan“ laimėjo 5 iš 10 rungtynių, o nelabai daug žaidžiančio M.Kačino vidurkis yra 3,9 taško.

Ne tik Eurolygoje, bet ir nacionalinėse pirmenybėse stringa Vitorijos „Baskonia“. Ji ACB lygoje per 11 turų iškovojo 5 pergales ir dalijasi dešimtąją vietą su buvusia ilgamete Eurolygos komanda Malagos „Unicaja“.

Rezultatyviausias „Baskonia“ žaidėjas yra 12,8 taško pelnantis Rokas Giedraitis (be to, jis atkovoja 5,1 kamuolio). Jo komandos draugas Tadas Sedekerskis įmeta 6,7 taško ir atkovoja 6,5 kamuolio. T.Sedekerskis lygoje pagal atkovotus kamuolius užima šeštąją vietą ir yra pirmas pagal dvitaškių metimų taiklumą (85,2 proc.).

4 rungtynes laimėjo ir dvyliktąją vietą dalijasi Kompostelos Santjago „Obradoiro“. Vienas svarbiausių šios komandos žaidėjų – Laurynas Birutis, kuris pelno 12,7 taško, atkovoja 4,7 kamuolio ir išprovokuoja 4 pražangas (pagal šį rodiklį L.Birutis lygoje užima penktąją vietą). Kitas „Obradoiro“ lietuvis Laurynas Beliauskas pelno 6,7 taško.

Į rinktinę per šį atrankos langą buvo pakviesti du ACB lygos lietuviai: G.Masiulis ir L.Birutis.

Italija

Nors Italijos lygoje žaidžia mažiau lietuvių negu Ispanijoje, „Serie A“ klubuose Lietuvos krepšininkai yra labiau pastebimi. Net keturių iš šešių lietuvių rezultatyvumo vidurkis yra dviženklis.

Penki Italijos lygoje rungtyniaujantys lietuviai per šį atrankos langą pakviesti į Lietuvos rinktinę. Tai – Arnas Velička iš „Napoli“, Tomas Dimša iš „Treviso“, Osvaldas Olisevičius iš „Reggiana“, Eimantas Bendžius iš Sasario „Dinamo“, Martynas Echodas iš Venecijos „Reyer“.

Itin gerai sezoną pradėjo „Reggiana“ puolėjas O.Olisevičius. Jis pelno 15,9 taško ir rezultatyviausių lygos krepšininkų lentelėje užima aštuntąją vietą.

Be to, vilnietis turnyre pirmauja pagal baudos metimų taiklumą (92,3 proc.). Įdomu, kad O.Olisevičius nė karto nebuvo superrezultatyvus (jo asmeninis rekordas – 20 taškų), bet žaidžia labai stabiliai ir visose rungtynėse pelnydavo daugiau nei 10 taškų.

Emilijos Redžo komanda per 9 turus iškovojo 4 pergales ir dalijasi devintąją vietą.

Tarp keturių komandų, kurios pasiekė po 5 pergales ir dalijasi penktąją vietą, yra net trys lietuvių ekipos: „Napoli“, „Treviso“ ir „Reyer“.

Po kelių dienų 22-ąjį gimtadienį pažymėsiantis A.Velička ne tik pelno 11,3 taško, bet ir yra vienas agresyviausių „Serie A“ žaidėjų. Jis užima pirmąją vietą pagal išprovokuotas pražangas (vid. 5,1).

Taip pat naudingai žaidžia 12,3 taško renkantis T.Dimša. Tuo tarpu šį rudenį legionieriaus karjerą pradėjęs M.Echodas savo vietos neranda. „Reyer“ naujokas žaidžia tik 8,5 min. ir pelno 2,6 taško.

Pernykštės formos kol kas nepasiekė „Dinamo“ puolėjas E.Bendžius. Jei praėjusį sezoną jis pelnydavo 16,7 taško, tai šį rudenį jo vidurkis krito iki 10,6 taško. Žymiai pablogėjo ir „Dinamo“ rezultatai – prieš metus tarp lyderių žygiavusi Sasario komanda šiuo metu dalijasi tik 11-ąją vietą (3 pergalės).

Tiek pat pergalių iškovojo „Varese“, kurios puolėjas Paulius Sorokas pelno 7,1 taško ir atkovoja 7 kamuolius.

„Serie A“ turnyre pirmauja visas 9 rungtynes laimėjusi Milano „Olimpia“. 7 pergales iškovojo čempiono vardą ginantis Bolonijos „Virtus“, po 6 – „Trento“ ir „Brindisi“.

Rusija

Lietuvos rinktinės trenerio Kazio Maksvyčio vadovaujama Permės „Parma“ pirmoje sezono dalyje laimėjo mažiau nei pusę rungtynių – 2 iš 5 – ir Rusijos lygoje dalijasi septintąją vietą.

Visa kova dėl kelialapių į atkrintamąsias varžybas dar priešaky, bet šešios pirmaujančios komandos jau įgijo persvarą ir laimėjo turi bent po 4 pergales.

Permės komandos lietuviai žaidžia ne taip rezultatyviai, kaip praėjusį sezoną, kuriame jų vidurkiai buvo dviženkliai. Šį rudenį Adas Juškevičius pelno 9,8 taško ir atlieka 4,6 rezultatyvaus perdavimo, pirmą kartą į Lietuvos rinktinę pakviestas Eigirdas Žukauskas įmeta 9 taškus ir atkovoja 6,2 kamuolio.

Dažniau laimi kitos lietuvių komandos. Čempiono vardą ginantis Maskvos CSKA per 6 rungtynes iškovojo 4 pergales ir dalijasi ketvirtąją vietą, o kelias savaites dėl traumos praleidęs Marius Grigonis žaidė tik vienerias rungtynes, per kurias pelnė 10 taškų.

Sankt Peterburgo „Zenit“ lietuviai Artūras Gudaitis ir Mindaugas Kuzminskas dėl legionierių limito (Rusijos lygoje leidžiama per rungtynes registruoti šešis užsieniečius, o „Zenit“ ekipoje yra aštuoni Rusijos paso neturintys sveiki žaidėjai) irgi žaidžia ne kiekvieną kartą.

Vieningoje lygoje M.Kuzminskas gauna kur kas daugiau galimybių negu Eurolygoje ir renka 7,7 taško, o A.Gudaitis įmeta 7,3 taško.

„Zenit“ laimėjo 4 iš 5 rungtynių ir užima trečiąją vietą. Dvi pirmaujančios komandos irgi pralaimėjo po kartą, bet žaidė daugiau rungtynių. Kazanės „Uniks“ sąskaitoje yra 6 pergalės, Saratovo „Avtodor“ – 5.

Vokietija

Lapkričio pabaigoje gana keistai atrodo Vokietijos lygos lentelė. Jos viršuje atsidūrė Bonos „Telekom“ komanda, kurioje žaidžia Saulius Kulvietis. „Telekom“ laimėjo 6 iš 8 rungtynių ir dalijasi pirmąją vietą su Miuncheno „Bayern“. Prie pergalių prisideda ir S.Kulvietis, kurio rezultatyvumo vidurkis – 8 taškai.

Vis dėlto dar labiau stebino Chemnico „Niners“, į kurią prieš šį sezoną perėjo Mindaugas Sušinskas. „Niners“ per 8 turus iškovojo 5 pergales ir dalijasi trečiąją vietą su Liudvigsburgo „Riesen“, Krailsheimo „Merlins“, Hamburgo „Towers“ ir čempionės vardą ginančia Berlyno ALBA.

M.Sušinskas pelno 8,8 taško ir yra rezultatyviausias tarp keturių bundeslygoje žaidžiančių lietuvių.

Taip pat 5 pergales iškovojo, bet jau 9 rungtynes žaidė ir žemesnę aštuntąją vietą užima Bambergo „Brose“. Šios komandos vidurio puolėjas Martinas Gebenas pelno 5,2 taško ir atkovoja 5 kamuolius. M.Gebenas yra vienintelis iš keturių bundeslygos lietuvių, per 2021 metų rudens langą pakviestas į rinktinę.

Kitas vidurio puolėjas Martynas Sajus įmeta 8,3 taško, atkovoja 8,1 kamuolio ir blokuoja 1,6 metimo. Pagal atkovotus kamuolius ir blokuotus metimus M.Sajus bundeslygoje yra antras, bet jo komanda Bairoito „medi“, laimėjusi 3 iš 7 rungtynių, užima tik dvyliktąją vietą.

Turkija

Vienintelis Turkijos lygoje žaidžiantis lietuvis Donatas Tarolis yra vienas pagrindinių „Afyon“ komandos krepšininkų. Puolėjas superlygoje pelno 10,8 taško ir atkovoja 4,5 kamuolio. „Afyon“ laimėjo 3 iš 8 rungtynių ir užima 11-ąją vietą.

Turkijos lygoje po 9 turų pirmauja vienas Eurolygos autsaiderių Stambulo „Fenerbahçe“, iškovojęs 8 pergales. Po 7 kartus laimėjo Izmyro „Karşıyaka“ ir čempiono vardą ginantis Stambulo „Anadolu Efes“, po 6 – Stambulo „Galatasaray“ ir „Gaziantep“.

Prancūzija

Prancūzijos lygoje taip pat žaidžia tik vienas lietuvis – Donatas Motiejūnas iš „Monaco“. Jo vidurkiai – 9,6 taško ir 3,4 atkovoto kamuolio.

„Pro A“ turnyre Monako ekipa laimėjo 6 iš 8 rungtynių ir užima antrąją vietą. Taip pat po 6 pergales iškovojo Le Mano „Sarthe“, Strasbūro SIG ir čempionės vardą ginanti Vilerbano ASVEL, bet jos žaidė po 9 rungtynes.

O lygos lydere po 9 turų tapo 8 pergales iškovojusi „Boulogne-Levallois“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.