EUROLYGA 2023

K. Maksvytis atskleidė, kaip vyko derybos dėl „Žalgirio“ žaidėjų Lietuvos rinktinėje: „Laiko paprašė patys krepšininkai“ Paaiškino M. Kuzminsko situaciją

Jau penktadienį Lietuvos krepšinio rinktinė pradės savo kovas atrankoje į FIBA 2023-ųjų pasaulio krepšinio čempionatą. Pirmoji priešininkė – Bulgarijos rinktinė. Su ja Kazio Maksvyčio kariauna ietis surems Klaipėdoje, „Švyturio“ arenoje.

K.Maksvytis.<br>G.Šiupario nuotr.
K.Maksvytis.<br>G.Šiupario nuotr.
K.Maksvytis.<br>G.Šiupario nuotr.
K.Maksvytis.<br>G.Šiupario nuotr.
K.Maksvytis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
K.Maksvytis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
K.Maksvytis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
K.Maksvytis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
K.Maksvytis.<br>G.Šiupario nuotr.
K.Maksvytis.<br>G.Šiupario nuotr.
K.Maksvytis.<br>G.Šiupario nuotr.
K.Maksvytis.<br>G.Šiupario nuotr.
K.Maksvytis.<br>G.Šiupario nuotr.
K.Maksvytis.<br>G.Šiupario nuotr.
K.Maksvytis.<br>T.Bauro nuotr.
K.Maksvytis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2021-11-22 16:42, atnaujinta 2021-11-23 07:37

Paėjusią savaitę šalies rinktinės vyriausiasis treneris kartu su savo asistentais Kęstučiu Kemzūra bei Giedriumi Žibėnu sutrumpino kandidatų sąrašą iki 15 pavardžių.

Nors buvo tikimasi, kad antrose lango rungtynėse Lietuvos rinktinei pagalbos ranką ištiesti galės „Žalgiryje“ rungtyniaujantys Lukas Lekavičius, Marekas Blaževičius, Regimantas Miniotas ir Edgaras Ulanovas, bet likus savaitei iki pirmųjų atrankos rungtynių paaiškėjo, kad šiame atrankos lange „žaliai-baltas“ ketvertukas Lietuvos krepšinio rinktinės marškinėlių neužsivilks.

„Šį klausimą reiktų spręsti nacionaliniu lygmeniu. Rusijoje didelė dalis finansavimo atitenka iš federacijos. Ten yra sutarimas, kad klubai išleidžia žaidėjus į rinktinę. Čia tiesiog nepavyko susitarti... Tuo metu nepadėjo ir „Žalgirio“ situacija – daug pralaimėjimų, trenerio kaita. Yra kaip yra. Kaip treneris visada noriu turėti geriausius žaidėjus komandoje, tačiau tokia yra situacija“, – padėtį dėl žalgiriečių komentavo treneris K.Maksvytis.

Po penktadienio mūšio su Bulgarija Lietuvos krepšinio rinktinė pakels sparnus į Čekiją, kurioje lapkričio 29-ąją susigrums su vietos rinktine.

Be šių rinktinių atrankos į 2023-ųjų pasaulio krepšinio čempionato F grupėje taip pat kausis bei Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkai.

Į kitą atrankos etapą pateks trys stipriausios grupės rinktinės.

Kandidatų sąrašas:

Mindaugas Girdžiūnas, Arnas Velička, Deividas Gailius, Tomas Dimša, Arnas Butkevičius, Vytenis Čižauskas, Martynas Echodas, Eimantas Bendžius, Gytis Masiulis, Eigirdas Žukauskas, Margiris Normantas, Laurynas Birutis, Osvaldas Olisevičius, Martinas Gebenas, Mindaugas Kuzminskas.

– Vytenis Čižauskas yra sąraše. Kodėl sąraše nėra K.Žemaičio bei kitų Lietuvoje žibančių gynėjų?

– Daugelis žaidėjų buvo išankstiniame sąraše. Vytenis konkuravo su K.Žemaičiu, D.Bičkauskiu, Ž.Janavičiumi. Pasirinkau jį asmeniniu trenerio sprendimu.

Manau, kad jis yra neteisingai nustumtas į krepšinio paraštes.

Nemažą vaidmenį įtakoja jo praeitis – žinau, kaip jis gali vadovauti komandai, kaip jis gali elgtis kritinėse situacijose.

Tie visi kandidatai nebuvo itin ryškūs. Nebuvo vieno dominuojančio kandidato. Tiesiog sprendimą priėmiau asmeniniu trenerio sprendimu.

– Ar M.Kuzminkas galės padėti rungtynėse su Čekija?

– Taip, galės. Rusijos klubai išleidžia savo žaidėjus antrosioms rungtynėms. Susisiekėme su Mindaugu, jis pats pareiškė didelį norą.

Buvo diskusija su treneriais, ar pasiremti tik pirmojo lango žaidėjais, ar galima prijungti ir antrųjų rungtynių žaidėjus. Nusprendėme panaudoti geriausius žaidėjus.

– Kokiomis sąlygomis M.Kuzminskas yra išleidžiamas iš „Zenit“ klubo?

– Klubas iškėlė sąlygas, kad jis turi sugrįžti į treniruočių stovyklą kitą dieną po rungtynių. Pavyko šį klausimą suderinti. Buvo diskusija, kaip mes sugebėsime jį įtraukti į žaidimą.

Manau, kad antros rungtynės su universalia Čekijos rinktine Mindaugas mums padės su savo patirtimi.

– Vytenis Čižauskas sulaukė iš jūsų daug liaupsių. Ar jis bus pagrindinis įžaidėjas?

– Pagrindiniu įžaidėju turėjo būti V.Kariniauskas, bet jo neliko. Ačiū Dievui, kad spėjome pasiruošti planui B.

Pagrindinį įžaidėjo laiką turėtų dalintis Mindaugas Girdžiūnas, kurį „nuleisime“ į pirmąją poziciją. Kai pas mane Klaipėdos „Neptūne“ būdavo problemų, tai jis didžiąją sezono dalį žaidė įžaidėju ir tai darė gerai.

Arnas Velička, V.Čižauskas ir, be abejo, šioje pozicijoje gali kažkiek pažaisti ir Tomas Dimša.

– M.Kuzminskas norėjo ir pasisiūlė savo pagalbą rinktinei. O kaip dėl jo komandos draugo Artūro Gudaičio?

– Mes klausėme dėl žalgiriečių, dėl Roko Jokubaičio. O tada išlindo M.Kuzminskas, kuris pats rodė iniciatyvą. Dėl A.Gudaičio klausimo net nebuvo prieita. Kiek žinau, pernai jo treneris neišleido.

– Ar būtumėte kvietė Regimantą Miniotą, jeigu jis nebūtų pasukęs į „Žalgirį“?

– Jis pakoreagavo planus, nes jis buvo mūsų keturioliktuke. Prieš skelbiant sąrašą mums teko jį pakeisti ir sąrašą pakoreaguoti.

– FIBA languose treniruočių – mažai, o tarpai tarp rungtynių nedideli. Kiek tikitės įlieti savo filosofijos?

– Man, kaip treneriui, situacija nedėkinga. Šiandien turėsime pirmąją nepilnavertę treniruotę su 11 žaidėjų, kurie spėjo grįžti. Ryt turėsime jau pilnesnę.

Mintis tokia – kuo mažiau informacijos, bet labiausiai tinkančios rinktinei ir labiausiai atitiktų varžovus.

Užduotis per tris-keturias dienas perteikti trenerio filosofiją – tikrai sunki. Padeda tai, kad pusę šios rinktinės žaidėjų esu treniravęs ar jaunimo nacionalinėse komandose, ar klubuose. Tai gal pagelbės, bet nemanau, kad galėsiu žaidėjams savo filosofiją perduoti iki galo.

– Treneri, turite tris vidurio puolėjus, kurie ne itin tinka sunkiojo krašto pozicijoms. Kaip juos panaudosite?

– Trys vidurio puolėjai atsirado, kai iš sąrašo iškrito R.Miniotas. Turėjome greitai priimti sprendimą, ar pasiimame kažką į šią poziciją.

Mums reikėjo žaidėjų, kurie žaistų 4-5 pozicijoje. Į dvyliktuką pateks 2 vidurio puolėjai, o 3 bus naudojami tik treniruotėse.

– Kaip vyko pokalbis su „Žalgiriu“? Ar galima sulaukti vilčių, kad ateityje Kauno ekipos žaidėjai padės rinktinei?

– Pokalbis vyko kultūringai. Bendravau tiek su Pauliumi Motiejūnu, tiek su žaidėjais. Viskas vyko dar prieš dvi „Žalgirio“ pergales Eurolygoje.

Po pirmosios pergalės įvyko atgimimas.

Patys krepšininkai paprašė laiko – L.Lekavičius žaidžia su traumele, E.Ulanovo forma dar nėra itin gera.

Todėl tiek tiek krepšininkai, tiek P.Motiejūnas nepritarė atvykimui į rinktinę.

- LKL rungtynėse A.Butkevičius patyrė traumą. Kokia yra jo situacija?

– Jis susižeidė čiurną, bet yra pasiruošęs šiandienos treniruotei.

– Ko tikitės iš pirmųjų dviejų varžovų?

– Pirmosios rungtynės su Bulgarija kiek palengvins situaciją, nes teko žaisti prieš šiuos šalies klubus.

Ji žadžia lengva krepšinį ir yra priklausoma nuo emocijų. Kol kas nežinome, ar komandai galės padėti legionieriai. Tai svariai pagelbėtų šiai rinktinei.

Čekijos rinktinė pažįstama geriau. Ji mėgsta žaisti vidurio puolėjais, kurie gali pataikyti iš toli. Dar nėra aišku dėl Japonijoje žaidžiančių krepšininkų situacijos.

Teko žaisti prieš šios rinktinės trenerį – bus daug agresyvios gynybos, greito puolimo, manau, kad nemažai priklausys, kokius žaidėjus surinks ši komanda.

– Ar nebaugina faktas, kad šioje rinktinėje neturime ryškių žvaigždžių?

– Labiau nerimą kelia faktas, kad ši rinktinė turės mažai treniruočių. Netenkame daugiau aukštos klasės žaidėjų nei kitos komandos, bet turime pakankamai talento, kad laimėtume su šia komanda. Tikiuosi, kad mums laiko nepritrūks.

– Yra jaudulio prieš artėjantį debiutą?

– Yra jaudulys. Ypatingai, kai lauki kažko. Su nekantrumu laukiu ir šio vakaro treniruotės. Yra daug organizacinių klausimų - nemažai diskutavome su trenerių štabu.

Žinoma, jaučiu jaudulį tiek prieš save, tiek prieš federaciją ir sirgalius.

– Kiek turėsite treniruočių?

– Šiandien turėsime nepilnavertę treniruotė. Taip pat treniruosime antradienį, trečiadienį, ketvirtadienį. Planuojame turėti tris žaidybines treniruotes.

– G.Radzevičius šį sezoną stebina žaidimu, formą atgauna ir G.Orelikas. Kodėl jie nepateko į sąrašą?

– G.Radzevičius liko labai arti sąrašo. Priimant sprendimą mes žiūrėjome tik į šį langą. Šiai dienai nusprendėme, kad šią poziciją užpildys A.Butkevičius, E.Žuklauskas ir O.Olisevičius.

G.Orelikas blykstelėjo paskutinę savaitę. Tačiau viena žibutė dar nėra pavasaris. Reikia tikėtis, kad taip sėkmingai jis rungtyniaus ir toliau.

– Vienas iš trenerių štabo narių Evaldas Beržininkaitis įšoko į nuvažiuojantį traukinį. Kaip pavyko su juo susitarti?

– Pradėjome dalintis darbais su trenerių štabu ir nusprendėme, kad reikia pastiprinimo šioje srityje. Supratome, kad tokio žmogaus mums reikia – greitai priėmėme sprendimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.