EUROLYGA 2023

„Ryto“ dubleriuose savo vietą atrandantis A. Kiudulas: „Turime atkakliai dirbti ir pergalės sugrįš“

Sostinės krepšinio mokykloje (SKM) 11 metų praleidęs Augustinas Kiudulas šį sezoną siekia įsitvirtinti Vilniaus „Perlas Energija“ klube.

 Augustinas Kiudulas.<br> SKM nuotr.
 Augustinas Kiudulas.<br> SKM nuotr.
 Augustinas Kiudulas.<br> SKM nuotr.
 Augustinas Kiudulas.<br> SKM nuotr.
 Augustinas Kiudulas.<br> SKM nuotr.
 Augustinas Kiudulas.<br> SKM nuotr.
 Augustinas Kiudulas.<br> SKM nuotr.
 Augustinas Kiudulas.<br> SKM nuotr.
 Augustinas Kiudulas.<br> SKM nuotr.
 Augustinas Kiudulas.<br> SKM nuotr.
 Augustinas Kiudulas.<br> SKM nuotr.
 Augustinas Kiudulas.<br> SKM nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Balys Šmigelskas

Nov 30, 2021, 12:36 PM

Ilgametis SKM auklėtinis šių metų rugpjūtį basketnews.lt sudarytame perspektyviausių 18-mečių Lietuvos reitinge užėmė 7 vietą.

„Pernai vilniečio sąraše nebuvo, tačiau kovotojo charakteris ir ūgtelėjimas iki 202 centimetrų trenerius nuteikia pozityviai dėl Kiudulo prisitaikymo vyrų krepšinyje ateityje. Universalumu pasižymintis Kiudulas gali rungtyniauti tiek perimetro, tiek priekinėje linijoje, tačiau vyrų krepšinyje krepšininkui matoma trečio ir ketvirto numerio pozicija“, – ilgametį trenerio Mindaugo Noreikos auklėtinį apibūdino reitingas.

Krepšinio mokyklų auklėtiniams Augustinas yra pavyzdys, kaip kantriai reikia siekti svajonės ir nenuleisti rankų. Dar 2017–2018 m. sezone atstovaudamas „SKM-II Vichy“ ekipai Moksleivių krepšinio lygoje (MKL) jis fiksavo 4 naudingumo balų vidurkį ir tikrai nebuvo minimas perspektyviausių savo kartos žaidėjų sąrašuose. Tačiau tuomet A. Kiudulo kreivė šovė aukštyn. 2020–2021 m. MKL U18 pirmenybėse atstovaudamas „SKM-I Warranty Expert“ komandai Augustinas pelnydavo 16 taškų, 16,5 naudingumo balo ir buvo vienas kertinių auksinės komandos žaidėjų.

Praėjusį sezoną A. Kiudulas su Vilniaus „Rivile“ taip pat tapo Regionų krepšinio lygos (RKL) vicečempionu, o dabar savo sugebėjimus įrodinėja jau antroje pagal pajėgumą Lietuvos lygoje.

Pirmaisiais smuikais „Perlas Energija“ komandoje NKL čempionate šį sezoną griežia Jokūbas Rubinas (15,6 taško, 14,1 naudingumo balo) ir Adas Šimonis ir (14,3 tšk., 12,4 naud. bal.).

NKL debiutuojantis SKM auklėtinis A. Kiudulas – taip pat viena pastebimesnių ekipos figūrų. Vyriausiojo trenerio Edvino Justos pasitikėjimą užsitarnaujantis 18-metis aikštėje per pirmąsias 14 rungtynių Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) ant parketo praleidžia 24,36 min. (4 rodiklis komandoje), pelno 8,4 taško, atkovoja 5,4 kamuolio, atlieka 1,8 rezultatyvaus perdavimo ir fiksuoja 9,1 efektyvumo balo vidurkį (3 rezultatas komandoje).

Kol kas sėkmingiausias sezono rungtynes A. Kiudulas sužaidė prieš „Mažeikius“. Tuomet ilgametis SKM auklėtinis surinko 21 naudingumo balą (10 taškų, 15 atkovotų kamuolių, 2 rezultatyvus peradvimai, 4 išprovokuotos pražangos), o „Perlas Energija“ mačą laimėjo 74:66.

Tiesa, jeigu per pirmąsias 4 NKL čempionato rungtynes „Perlas Energijja“ pasiekė net 3 pergales, tarp jų – skambų laimėjimą „Jeep“ arenoje prieš Kauno „Žalgirį-2“, vėliau į nesėkmių ruožą patekusi ekipa dabar yra suklupusi 10 kartų iš eilės.

Dėl komandoje užfiksuotų naujų koronaviruso atvejų buvo nukeltos dvi turėjusios vykti rungtynes. Taip jau susiklostė, kad užsitęsusią nesėkmių seriją „Perlas Energija“ sieks nutraukti būtent prieš „Žalgirį-2“, kurį spalio pradžioje pirmajame rate įveikė 81:78. Atsakomasis mačas Kaune vyks gruodžio 2 d, ketvirtadienį.

Pergalės ir pralaimėjimai – natūrali ir neišvengiam sporto dalis. Turime atkakliai dirbti, tikėti savimi ir pergalės sugrįš“, – apžvelgdamas pirmąjį NKL ratą SKM.lt svetainei kalbėjo A. Kiudulas.

– Komandoje, kaip ir visoje NKL, esi naujokas, tačiau treneris tavimi pasitiki. Kaip pavyko taip greitai užsitarnauti žaidimo minutes?

– Treniruotėse bandau parodyti ką sugebu, atsiduodu procesui bei komandai. Įsiklausau ko iš manęs yra reikalaujama ir tai vykdau. Treneris mato ir rodo pasitikėjimą suteikdamas laiko. Tai labai vertinu ir stengiuosi nenuvilti bei daryti savo darbą.

– Ko treneris reikalauja puolime ir gynyboje?

– Agresyvumo tiek puolime, tiek gynyboje. Esu jaunas, turiu naudotis savo greičiu, ištverme.

– Ar Lietuvoje ir visame pasaulyje turi savo sektinus pavyzdžius, žaidėjus, į kuriuos lygiuojiesi?

– Nuo pat vaikystės, mano dievukas yra Kyrie Irvingas, iš jo pasisemiu tam tikrų įgūdžių. Taip pat atidžiau stebiu Deviną Bookerį, Paulą George‘ą, Jaysoną Tatumą, Willą Clyburną.

– Kaip atrodo eilinė treniruočių savaitė?

– Pirmadieniais ir antradieniais dažniausiai vyksta 2 treniruotės per dieną – ryte ir vakare. Su treneriais rytais yra dirbama ties individualiu meistriškumu, įgūdžiais, o vakare didžiulis dėmesys skiriamas detalėms bei taktinėms gudrybėms, kurių nereikėjo moksleivių lygoje. Ketvirtadieniais ir šeštadieniais turime rungtynes. Trečiadieniais ir penktadieniais turime po vieną treniruotę vakare, prieš kurią vyksta video analizė, pasiruošimas kovoms.

– Praėjusį sezoną kartu su „Rivile“ tapai RKL vicečempionu. Kokie prisiminimai iš to sezono?

– Labiausiai įsiminė Karolio Brusoko istorijos, važiuojant kelionėje iš rungtynių išvykose. Taip pat Gyčio Sušinsko, Evaldo Rastenio ir Beno Aleliūno pagalba, patarimai bei tarpusavio ryšys. Visą sezoną komandoje vyravo puiki atmosfera, daug patirta, daug išmokta. Gaila, kad pritrūko tos vyšnios ant torto, bet pats sezonas buvo neblogas.

– „Perle Energijoje“ žaidi kartu su keliais komandos draugais, su kuriais praėjusį sezoną atstovaudami SKM iškovojote MKL U18 taurę. Ką manai apie G. Valicką ir G. Alisą?

– Abudu talentingi, sunkiai dirbantys, atsakingai siekiantys savo tikslų žaidėjai. Su Gyčiu nuo U16 nuolatos konkuruojam mūsų pačių sugalvotose estafetėse. Pavyzdžiui, kas po treniruotės išeis iš salės paskutinis, kas daugiau pašoks, kas daugiau kartų iš eilės įmes. Su Gyčiu ir Gediminu turėjom puikų vienas kito jutimą aikštelėje, kas padėjo iškovoti MKL U18 auksą. Nemažai praleidžiam laiko kartu, tad ryšys tarp mūsų – puikus. Tiesa, nė vienas iš jų negali manęs nugalėti 1x1 krepšinyje, bet perspektyva yra (juokiasi).

– „Rivileje“ šį sezoną vėl žais ne maža dalis tavo buvusių komandos draugų. Kaip manai, kas iš jų gali turėti persilaužimo sezoną ir ateityje papildyti „Ryto“ dublerius?

– Visi turi puikius šansus, visi žino pergalės skonį, turi čempioniško kraujo, tad ir turi ambicijas. Tikiu visais – Kasparu Sideravičiumi, Geraldu Jonaičiu, Mantu Šipkausku, Luku Pivoriūnu, šiais metais prisijungusiu Martynu Butrimu.

– Kaip apibūdintum pergalę prieš „Žalgirį-2“ ir jų metu vyravusias emocijas?

– Tai buvo šaunus išbandymas, sunkios rungtynės, pareikalavusios daug jėgų ir nervų. Tikiu, kad fanams tai buvo puikus renginys. Pergalė visiems davė gerą emociją, tačiau dabar tą teigiamą emociją turime susikurti iš naujo. Pergalė buvo seniai ir mums savo pajėgumą reikia įrodinėti iš naujo. Pergalės ir pralaimėjimai – natūrali ir neišvengiam sporto dalis. Turime atkakliai dirbti, tikėti savimi ir pergalės sugrįš.

– Kas buvo atspirties taškas, kuomet patikėjai, kad krepšinyje gali siekti kažko daugiau?

– Daug dirbau ir laiptelis po laiptelio kilau aukštyn. Įgavau pasitikėjimo savimi, kas man buvo labai svarbu ir dabar tiesiog mėgaujuosi krepšiniu.

– Kaip manai, kas krepšinio mokykloje yra svarbiausia siekiant savo tikslų?

– Atrasti save, suprasti, ko pats iš tikrųjų nori. Suprasti, ar tikrai esi pasiryžęs atsiduoti sportui. Siekiant tikslų, pagrindinis dalykas – drausmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai