EUROLYGA 2023

LKL klubų lapkričio mėnesio reitingas: pasikeitęs „Žalgiris“, ant bangos esantis „Rytas“ ir be pergalių žaidžiantis „Labas GAS“

Lapkričio mėnuo krepšinio klubams buvo trumpesnis. Dėl pasaulio čempionato atrankos varžybų klubai žaidė mažiau rungtynių, tačiau visos vienuolika LKL komandų jei ne viename, tai kitame turnyre iškovojo bent vieną pergalę. Tiesa, LKL pirmenybių pirmąjį ratą viena komanda – „Prienai“ – baigė nelaimėjusi nė karto. Lapkritį paaiškėjo visos aštuonios ekipos, kurios žais Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalyje, o Kauno „Žalgiris“ iškovojo pirmąsias pergales Eurolygos turnyre.

 LKL klubų lapkričio mėnesio reitingas<br> lrytas.lt montažas
 LKL klubų lapkričio mėnesio reitingas<br> lrytas.lt montažas
 LKL klubų lapkričio mėnesio reitingas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 LKL klubų lapkričio mėnesio reitingas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 LKL klubų lapkričio mėnesio reitingas<br>V.Skaraičio nuotr.
 LKL klubų lapkričio mėnesio reitingas<br>V.Skaraičio nuotr.
 LKL klubų lapkričio mėnesio reitingas<br>G. Bitvinsko nuotr.
 LKL klubų lapkričio mėnesio reitingas<br>G. Bitvinsko nuotr.
 LKL klubų lapkričio mėnesio reitingas<br>kklietkabelis.lt nuotr.
 LKL klubų lapkričio mėnesio reitingas<br>kklietkabelis.lt nuotr.
 LKL klubų lapkričio mėnesio reitingas<br>G.Šiupario nuotr.
 LKL klubų lapkričio mėnesio reitingas<br>G.Šiupario nuotr.
 LKL klubų lapkričio mėnesio reitingas<br>LKL/BNS nuotr.
 LKL klubų lapkričio mėnesio reitingas<br>LKL/BNS nuotr.
 LKL klubų lapkričio mėnesio reitingas<br>BNS/LKL nuotr.
 LKL klubų lapkričio mėnesio reitingas<br>BNS/LKL nuotr.
 LKL klubų lapkričio mėnesio reitingas<br>LKL nuotr.
 LKL klubų lapkričio mėnesio reitingas<br>LKL nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 1, 2021, 9:32 PM

Kauno „Žalgiris“

Lapkritį: 3-4.

Nuo sezono pradžios. LKL – 9-1, Eurolyga – 2-10.

Naujasis treneris Jure Zdovcas, regis, įpūtė Lietuvos čempionams gyvybės. Tiesa, ne iškart. Slovėnas prie Kauno komandos vairo debiutavo dar spalio viduryje, o pirmosios pergalės Eurolygos turnyre turėjo laukti iki lapkričio 16 dienos. Iki tol „Žalgiris“ pralaimėjo net devynerias iš eilės tarptautines rungtynes ir pasiekė vieną ilgiausių nesėkmių virtinių klubo istorijoje.

Per vieną savaitę pasiektos dvi paeiliui pergalės prieš Atėnų „Panathinaikos“ ir Stambulo „Fenerbahçe“ klubus, be abejo, truputį praskaidrino nuotaiką, tačiau rudenį „Žalgiris“ pabaigė būdamas paskutinėje 18-ojoje Eurolygos lentelės vietoje.

Ne viskas sklandžiai klostėsi ir Lietuvos lygoje, kurioje kauniečiai savo aikštėje beviltiškai pralaimėjo pagrindiniams varžovams iš Vilniaus.

Vis dėlto yra požymių, kad žiema Kauno komandai nebus tokia tamsi, koks buvo ruduo. Kaune apsiprantantis J.Zdovcas geriau susipažino su dabartiniais savo auklėtiniais (o pirmosiomis savaitėmis puikiai matėsi, kad treneris nepakankamai gerai žino kai kurių krepšininkų galimybes), o „Žalgirio“ vadovybė pabaigė (turbūt pabaigė) komandos pertvarkymo darbus. Lapkričio pradžioje su Kaunu atsisveikino lūkesčių nepateisinęs Emmanuelis Mudiay (7,4 tšk. Eurolygoje, 12,7 tšk. Lietuvos lygoje) ir atvyko naujazelandietis Tai Websteris, o mėnesio viduryje naujokų sąrašą papildė Regimantas Miniotas.

Nors žaisti negali traumas besigydantys Joffrey Lauvergne‘is ir Paulius Jankūnas, komandos dvyliktuke laisvų vietų nelieka.

Vilniaus „Rytas“

Lapkritį: 4-1.

Nuo sezono pradžios. LKL – 9-1, Čempionų lyga – 2-2.

Lapkričio pradžioje „Rytas“ patyrė dvigubą smūgį: labai apmaudžiai po pratęsimo pralaimėjo Čempionų lygos rungtynes Stambulo „Beşiktaş“ klubui ir bent mėnesiui neteko čiurną susižeidusio Vaido Kariniausko. Vis dėlto vilniečiams pavyko kompensuoti pagrindinio įžaidėjo praradimą ir po to viskas klojosi kaip per sviestą.

Giedriaus Žibėno auklėtiniai varžovų arenoje tiesiog sunaikino „Žalgirį“, namie užtikrintai atsiskaitė su „Beşiktaş“ ir laimėjo dar dvejas LKL rungtynes. Trejas pastarąsias rungtynes „Rytas“ laimėjo dviženkliu skirtumu, o Lietuvos lygoje šiuo metu tęsia ilgiausią septynių pergalių virtinę.

Vilniaus komandos paraiška sutrumpėjo nepratęsus sutarties su Marko Tejičiumi, tačiau šis aukštaūgis Lietuvoje nepaliko beveik jokio pėdsako (3,5 tšk.). Užtat vis gilesnį pėdsaką palieka kroatas Ivanas Buva, užimantis trečiąją vietą LKL rezultatyviausių žaidėjų rikiuotėje (18 tšk.).

Rinktinių langas sustabdė Vilniaus komandą jai vos įsibėgėjus. Per trumpą pertrauką „Rytui“ buvo itin svarbu neprarasti geros formos, nes gruodžio viduryje reikės žaisti dvejas lemiamas Čempionų lygos pirmojo etapo rungtynes.

Utenos „Juventus“

Lapkritį: 3-1.

Nuo sezono pradžios. LKL – 7-3, Lietuvos taurė – 6-0.

Utenos klubas pastarosiomis savaitėmis svarbiausią užduotį sprendžia ne aikštėje, bet už jos ribų. Į Taivaną išvykus Mindaugui Kupšui (12,2 tšk.) ir susižeidus Norbertui Gigai (7,7 tšk.), „Juventus“ žūtbūt reikia dar vieno priekinės linijos krepšininko. Jo reikės ir pasveikus N.Gigai, kol kas visos naujoko paieškos yra bevaisės.

Tiesa, Žydrūno Urbono komanda žaidžia taip, lyg jai nieko netrūktų. Uteniškiai vieninteliai laimėjo visas šešerias Karaliaus Mindaugo taurės grupės varžybų rungtynes ir užima trečiąją vietą LKL pirmenybėse. Jose „Juventus“ užtikrintai pasiekė dar dvi pergales ir tik beveik visą mačą aštuoniese žaisdamas su „Žalgiriu“ patyrė „planinį“ pralaimėjimą, dėl kurio smarkiai nesikrimto.

Nors „Juventus“ trūksta krepšininkų, daug ką gali išspręsti aiškus komandos lyderis Patrickas Milleris. Šis amerikietis pirmauja LKL pagal rezultatyvumą (20,3 tšk.) ir yra trečias pagal rezultatyvius perdavimus (5).

„Šiauliai“

Lapkritį: 4-2.

Nuo sezono pradžios. LKL – 6-4, Lietuvos taurė – 3-5.

„Šiauliai“ per LKL pirmenybių pirmąjį ratą laimėjo daugiau nei pusę rungtynių, tad klubo vadovai ir sirgaliai gali būti patenkinti. Šiauliečiai netgi turėjo galimybę pavyti trečioje vietoje esantį „Juventus“, bet triuškinamai pralaimėjo paskutines lapkričio rungtynes „Lietkabeliui“. Beje, didelių emocijų nebuvo ir per kitas šį mėnesį vykusias Šiaulių komandos rungtynes, kuriose Antano Sireikos penketas taip pat triuškinamai nugalėjo autsaiderius „Prienus“ bei „Nevėžį“.

Užtat emocijų netrūko Lietuvos taurės turnyre, į kurio ketvirtfinalį „Šiauliai“ žygiavo vingiuotais keliais. „Šiauliai“ dukart save įspaudė į kampą, bet abukart išsikapstė iš labai sunkios padėties: iš pradžių lemiamose grupės rungtynėse pavijo dviženkliu skirtumu pirmavusias „Pieno Žvaigždes“, paskui namie pralaimėjo papildomo mačo pirmąsias rungtynes „Prienams“, bet 34 taškų skirtumu sutriuškino tuos pačius varžovus jų aikštėje.

Aukštai pakeltos kartelės nenuleidžia „Šiaulių“ lyderiai. Jonas Elmore‘as yra antras pagal rezultatyvumą (18,1 tšk.) ir rezultatyvius perdavimus (5,5), Giedrius Staniulis – pirmas pagal atkovotus kamuolius (8,6).

„Jonava“

Lapkritį: 2-1.

Nuo sezono pradžios. LKL – 5-4, Lietuvos taurė – 3-3.

Debiutantų startinis įkarštis buvo atlėgęs, tačiau tai galima paaiškinti objektyviomis priežastimis. „Jonavos“ traumuotų žaidėjų sąrašas, kuriame dar spalį atsidūrė Emmanuelis Lecomte‘as (14,4 tšk.) ir Evaldas Šaulys (14,2 tšk.), lapkritį buvo papildytas Juanu Palaciosu (9,4 tšk., 6,9 atk.kam.), o Jonavos klubui nutraukus sutartį su beveik nieko gero nenuveikusiu Jacksonu Dubinskiu (3,5 tšk.), neskaičiuojant „dėl skaičiaus“ įrašytų jaunuolių, komandoje liko tik šeši žaisti galintys krepšininkai.

Nepaisant visų bėdų, Jonavos krepšininkai padraskė akis „Rytui“ ir dukart nugalėjo trenerio Virginijaus Šeškaus gimtojo miesto komandą „Prienus“. Pirmąją pergalę jonaviečiai iškovojo lemiamoje Karaliaus Mindaugo taurės grupės varžybų dvikovoje, kitą – Lietuvos lygos rungtynėse.

Nors šeštąją vietą užimančios „Jonavos“ padėtis LKL lentelėje yra gera, šis traumų laikotarpis gali atsiliepti ir po kelių savaičių ar po kelių mėnesių. Beveik be keitimo žaidžiančių krepšininkų nuovargis kaupiasi, todėl gresia ir naujos traumos, ir fizinės formos nuosmukis.

Klaipėdos „Neptūnas“

Lapkritį: 2-1.

Nuo sezono pradžios. LKL – 2-6, Lietuvos taurė – 5-1.

„Neptūnas“ – mažiausiai rungtynių šį sezoną žaidusi Lietuvos komanda. Tiek LKL pirmenybėse (8 rungtynės), tiek skaičiuojant visus turnyrus (14 rungtynių). Skaičiuojant visus turnyrus, klaipėdiečių balansas yra solidus – 7 pergalės ir 7 pralaimėjimai. Šią statistiką pirmiausiai užtikrino pergalės Karaliaus Mindaugo taurės grupės varžybose, kuriose „Neptūnas“ žaidė labai gerai ir tapo grupės nugalėtoju.

Tuo tarpu LKL pirmenybėse Tomo Gaidamavičiaus penketas yra tarp atsiliekančių. Lapkričio pradžioje Klaipėdos komanda dar labiau pagilino savo duobę, bet paskui pakėlė galvą, kai svečiuose sutriuškino autsaiderius „Prienus“ ir nutraukė penkių pralaimėjimų virtinę.

Klaipėdos komandą traukia labiausiai patyrę žaidėjai. Deivydas Gailius yra ketvirtas pagal rezultatyvumą (16,6 tšk.), Benas Griciūnas – antras pagal atkovotus kamuolius (7,5) ir dešimtas pagal rezultatyvumą (13,4 tšk.), jam pačiam ir kai kuriems sirgaliams netikėtai kvietimo į rinktinę nesulaukęs Žygimantas Janavičius – pirmas pagal rezultatyvius perdavimus (5,9).

Panevėžio „Lietkabelis“

Lapkritį: 3-3.

Nuo sezono pradžios. LKL – 7-4, Europos taurė – 2-3.

Panevėžio komandos rezultatai lyg ir neblogi, tačiau Nenado Čanako penketas kartais vos ne lygiose vietose suranda duobių. Lapkritį į didžiausią duobę „Lietkabelis“ įkrito per LKL rungtynes su „Nevėžiu“, kuriam pralaimėjo savo aikštėje. Sirgaliams nemalonia staigmena tapo ir namie patirtas pralaimėjimas Europos taurės turnyre žaidžiant su iki tol nė karto nelaimėjusia Hamburgo „Towers“ komanda.

Įdomu, kad namų sienos „Lietkabeliui“ visai nepadeda. Per LKL pirmenybes panevėžiečiai du iš keturių pralaimėjimų patyrė savo aikštėje, o abi pergales Europos taurės turnyre iškovojo išvykose. Lapkričio pradžioje „Lietkabelis“ ypatingai brangų tašką parsivežė iš Italijos, kur nugalėjo Trento „Dolomiti Energia“ komandą. Kad „Lietkabelio“ galimybės didelės, patvirtino ir triuškinama pergalė Šiauliuose.

Panevėžiečiai vis dar žaidžia be traumuoto Dovydo Giedraičio. O komandos lyderiams trūksta stabilumo. Kone labiausiai banguoja lapkričio pabaigoje Graikijos rinktinėje debiutavęs Panagiotis Kalaitzakis ir Džordže Gagičius. Patikimiau galėtų žaisti ir Gediminas Orelikas, kuris užima dešimtąją vietą Europos taurės rezultatyviausių krepšininkų sąraše (17,2 tšk.), o ryškiausiai blykstelėjo, kai įmetė 31 tašką į „Towers“ krepšį.

Alytaus „Dzūkija“

Lapkritį: 2-3.

Nuo sezono pradžios. LKL – 4-5, Lietuvos taurė – 3-3.

Alytaus krepšininkai lapkričio mėnesį nugalėjo tik vieną komandą – „Pieno Žvaigždes“. Dzūkai tą padarė dukart, ir abukart – labai sunkiai. Iš pradžių „Dzūkija“ po pratęsimo laimėjo LKL rungtynes, o po kelių dienų vieno taško skirtumu palaužė pasvaliečius lemiamoje Karaliaus Mindaugo taurės dvikovoje. Pastaroji pergalė Ramūno Cvirkos auklėtiniams lėmė kelialapį į ketvirtfinalį.

Kadangi visi trys pralaimėjimai patirti žaidžiant su LKL favoritų ketverto komandomis („Juventus“, „Lietkabeliu“ ir „Rytu“), o turnyro lentelėje pavyko bent šiek tiek nutolti nuo autsaiderių, septintąją vietą užimantys alytiškiai gali sakyti, kad minimalias užduotis šį mėnesį įvykdė.

Artimiausiomis savaitėmis „Dzūkijai“ tikriausiai bus lengviau, nes į aikštę turėtų grįžti Artūras Jomantas, kuris per visas rudens savaites dėl traumos žaidė vos 1 minutę. Komandai, kurios lyderiai per rungtynes beveik neprisėda ant atsarginių suolo, dar viena rankų pora labai pravers. Šiuo metu du ilgiausiai žaidžiantys LKL krepšininkai yra alytiškiai Justas Furmanavičius (36,9 min.) ir 42-ejų Mindaugas Lukauskis (33,9 min.).

Kėdainių „Nevėžis“

Lapkritį: 1-3.

Nuo sezono pradžios. LKL – 2-7, Lietuvos taurė – 1-5.

„Nevėžis“ gali kartais nustebinti, bet dar prieš sezoną buvo aišku, kad stabilumas nebus šios komandos bruožas. Lapkritį kėdainiečiai nustebino parblokšdami „Lietkabelį“, tačiau pralaimėjo kitas LKL rungtynes ne tokiems grėsmingiems varžovams „Šiauliams“ bei „Pieno Žvaigždėms“ ir baigė pasirodymą Lietuvos taurės turnyre, kurio grupės varžybose pasiekė tik vieną pergalę.

Treneris Gediminas Petrauskas labiausiai gali pasitikėti Rihardu Kuksiku ir į Lietuvos rinktinę pakviestu Vyteniu Čižausku. Tačiau net ir du labiausiai patyrę krepšininkai žaidžia nestabiliai, o tikėtis, kad stabiliai žais 17-22 metų jaunuoliai būtų naivu. Vis dėlto „Nevėžis“ turbūt tikėjosi daug didesnio Amaro Syllos indėlio. Nors šis aukštaūgis patenka į geriausių dešimtukus pagal atkovotus kamuolius (6,6) ir blokuotus metimus (1,4), jo galimybės puolant yra didesnės nei dabar renkami 8,9 taško. Šį rudenį savo galimybių neatskleidė ir antrą sezoną „Nevėžyje“ žaidžiantys Abramo Canka bei Domantas Vilys, kurio vidurkis, palyginti su praėjusiu sezonu, krito nuo 7,9 iki 4 taškų.

Pasvalio „Pieno žvaigždės“

Lapkritį: 1-4.

Nuo sezono pradžios. LKL – 2-8, Lietuvos taurė – 1-5.

„Pieno Žvaigždžių“ niekas nevadino LKL favoritėmis, bet tikriausiai buvo mažai galvojusių, kad ši komanda rudenį pabaigs užimdama priešpaskutinę vietą LKL lentelėje ir viena pirmųjų iškris iš Karaliaus Mindaugo taurės turnyro.

Taurės turnyro grupės varžybose pasvaliečiai pasiekė vos vieną pergalę, o skaičiuojant abu turnyrus nuo spalio vidurio pralaimėjo šešerias iš eilės rungtynes. Dvi skaudžiausios nesėkmės (po vieną – abiejuose turnyruose) patirtos žaidžiant su „Dzūkija“. Tamsų ruožą Manto Šerniaus vadovaujama komanda nutraukė tik per paskutines lapkričio rungtynes nuvykusi į Kėdainius.

Nors Pasvalio komandoje nemažai patyrusių krepšininkų, jų veiksmai nėra suderinti, o nutraukus sutartį su ukrainiečiu Volodymyru Konevu (4,4 tšk.) atsivėrė dar didesnė spraga priekinėje linijoje. Šiuo metu „Pieno Žvaigždėse“ yra vos vienas krepšininkas, kurio ūgis – daugiau nei 202 cm. Tai – 205 cm ūgio Karolis Guščikas, kuris į aikštę grįžo po sunkios traumos ir po praleisto sezono dar nėra pajėgus grumtis su kitų LKL komandų aukštaūgiais.

Prienų „Labas GAS“

Lapkritį: 1-5.

Nuo sezono pradžios. LKL – 0-10, Lietuvos taurė – 4-4.

Šį sezoną LKL komandos vyriausiojo trenerio pareigose debiutavusiam Mariui Leonavičiui šis iššūkis, atrodo, yra per sunkus. Jo vadovaujami „Prienai“ rudenį Lietuvos lygoje pralaimėjo visas dešimt rungtynių ir po pirmojo rato velkasi rikiuotės uodegoje.

„Prienų“ sudėtis anaiptol ne beviltiška. Tačiau sunku suderinti veiksmus, kai žaidėjus, kurie turėjo būti komandos lyderiai, persekioja traumos, o krepšininkai išvyksta į kitus klubus sužaidę vos kelerias rungtynes. Vien lapkričio mėnesį prieniškiai išsiskyrė su lūkesčių nepateisinusiu amerikiečiu Isiah Umpigu (7,8 tšk.) bei komandoje nė poros savaičių nepraleidusiu ir vos vienerias rungtynes žaidusiu serbu Stefanu Peno (6 tšk.).

Net atsižvelgus į visas aplinkybes, „Prienų“ rezultatai pernelyg beviltiški. Nuo spalio vidurio ši komanda visas penkerias LKL rungtynes pralaimėjo dviženkliu skirtumu. Nedaug trūko, kad prieniškiai reabilituotųsi Lietuvos taurės turnyre. Jie iškovojo teisę žaisti papildomą mačą dėl kelialapio į ketvirtfinalį ir išvykoje laimėjo pirmąsias rungtynes su „Šiauliais“, bet po kelių dienų buvo sutriuškinti Prienuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Honest Insights in Sustainability Reporting