EUROLYGA 2023

Po čekų reveranso veteranui – eksperto kirčiai A. Sabonio vadovautai federacijai: „Galiu mesti akmenį į jų daržą“ Gyrė K. Maksvyčio rinktinę

„Lietuvoje pamirštami ne tik žaidėjai, bet ir treneriai, bent jau prie buvusios Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) valdžios. Galiu mest akmenį į jų daržą“, – kritikos po šalies rinktinės rungtynių negailėjo krepšinio specialistas Linas Šalkus.

 Buvęs „Sakalų“ treneris liko patenkintas lietuvių žaidimu, tačiau metė akmenį į buvusios LKF valdžios daržą.
 Buvęs „Sakalų“ treneris liko patenkintas lietuvių žaidimu, tačiau metė akmenį į buvusios LKF valdžios daržą.
 Buvęs „Sakalų“ treneris liko patenkintas lietuvių žaidimu, tačiau metė akmenį į buvusios LKF valdžios daržą.<br> lrytas.lt montažas
 Buvęs „Sakalų“ treneris liko patenkintas lietuvių žaidimu, tačiau metė akmenį į buvusios LKF valdžios daržą.<br> lrytas.lt montažas
Linas Šalkus.<br>  Hooptrans-Sirenos klubo nuotr.
Linas Šalkus.<br>  Hooptrans-Sirenos klubo nuotr.
 Buvęs „Sakalų“ treneris liko patenkintas lietuvių žaidimu, tačiau metė akmenį į buvusios LKF valdžios daržą.<br>G. Šiupario nuotr.
 Buvęs „Sakalų“ treneris liko patenkintas lietuvių žaidimu, tačiau metė akmenį į buvusios LKF valdžios daržą.<br>G. Šiupario nuotr.
Linas Šalkus.<br> Hooptrans-Sirenos klubo nuotr.
Linas Šalkus.<br> Hooptrans-Sirenos klubo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 1, 2021, 11:00 AM

Jis gyrė Kazio Maksvyčio rinktinės žaidimą prieš Bulgariją (89:69) ir Čekiją (74:66), tačiau per pastarąsias rungtynes išvydęs šeimininkų gestą akmenį metė į jau buvusių LKF vadovų Arvydo Sabonio ir Mindaugo Špoko daržą.

Po Lietuvos ir Čekijos rungtynių Opavoje šeimininkė pagerbė 34-erių žaidėją Jakubą Širiną, kuris nusprendė baigti karjerą rinktinėje. J.Širina buvo iškilmingai išlydėtas, o Mindaugas Kuzminskas po dvikovos teigė, kad lietuviai turėtų to pasimokyti iš čekų.

Šis momentas įsiminė ir L.Šalkui, kuris kaip pavyzdį pateikė Kauno „Žalgirį“.

„Juk gi būna ir jų jubiliejai ir panašiai. Nežinau, gal čia trenerių asociacija turėtų tai daryti. Visus reikia pagerbti, – lrytas.lt kalbėjo L.Šalkus. – Aš manau kažkas jau vyksta. „Žalgiris“ pagerbia ir buvusius žaidėjus. Pagerbia ir tuos, kurie prieš „Žalgirį“ žaidžia. Kad ir Renaldą Seibutį, kuris baigė karjerą. Aš negaliu pasakyti, koks mechanizmas čia turėtų būti, bet kažkoks tai turėtų. Vis tiek žmonės dirba tam bendram Lietuvos krepšinio labui. Man atrodo nesunku yra pasakyti ačiū, kai išeina geriausi rinktinės žaidėjai.“

Priminė, kas žaidė olimpiadoje

Rinktinių langas buvo pirmasis naujo Lietuvos rinktinės trenerio K.Maksvyčio išbandymas vadovaujant pagrindinei rinktinei. Lietuvos sirgaliai sulaukė to, ko ir galėjo prašyti – dviejų pergalių 2023 metų pasaulio krepšinio čempionato atrankoje.

Lietuviai penktadienį namuose 89:69 sutriuškino Bulgarijos krepšininkus, o pirmadienį išvykoje 74:66 palaužė ir Čekijos rinktinę.

Šiuo metu Vilniaus krepšinio mokykloje (VKM) dirbantis buvęs Vilniaus „Sakalų“ treneris L.Šalkus džiaugėsi rinktinės pasiektais rezultatais ir vaizdu aikštėje.

„Jeigu dvi pergalės pasiektos – tai viskas gerai. Smagiai viskas atrodė. Bulgarai gal kiek ir silpnesnis varžovas, bet čekai jau stipresnė komanda. Žaidėme išvykoje, matėme viduryje rungtynių ir persvarą nemažą turėjome, o gale viskas gerai gavosi, susitvarkė su užduotimis ir pasakysiu atvirai – gerai žiūrisi ši rinktinė“, – kalbėjo L.Šalkus.

Rungtynėse su Čekija lietuviai po dviejų kėlinių turėjo 13-оs taškų persvarą ir traumą patyrus varžovų lyderiui atrodė, kad lietuviai nesunkiai pasieks antrąją pergalę. Visgi, po pertraukos čekai sparčiai pradėjo vytis Lietuvos krepšininkus, o ketvirtajame kėlinyje šeimininkai sugebėjo persverti rezultatą.

Tačiau lietuviai lemiamu momentu susigriebė ir išplėšė pergalę. Trenerio L.Šalkaus nuomone į duobę rinktinę papuolė, nes Čekija yra stipri komanda ir po pertraukos pradėjo demonstruoti gerą žaidimą bei priminė, kuri iš šių rinktinių dalyvavo olimpiadoje.

„Nemanau, kad koks atsipalaidavimas tai lėmė. Žiūrėkite – čekai yra stipri komanda. Žaidė olimpiadoje, kur kažkodėl lietuvių nebuvo. Ne kažkodėl, o žinom kodėl jų nebuvo. O čekai vis tiek namuose žaidžia, dalyvavę olimpiadoje, komanda susižaidusi, tas pats treneris. Gal kažkiek lietuvius išmušė varžovų zoninė gynyba, paskui staigiai iš zoninės pereinanti į asmeninę“, – savo nuomonė dėstė treneris.

Geriausias argumentas – pergalės

L.Šalkus pabrėžė, kad reikia įvertinti ir faktą, kiek laiko pasiruošti turėjo Lietuvos rinktinė.

„Mūsų treneriai irgi neturėjo laiko pilnai pasiruošti. Surinkus visus žaidėjus iš skirtingų komandų padaryti, kad rinktinė žaistų kaip vienas mechanizmas yra sunku. O čekai jau eilę metų kartu žaidžia. Vienuose languose vieni žaidžia, kituose kiti, prie trenerio Dariaus Maskoliūno dar treti buvo. Ir krepšinyje nebūna, kad komanda žaistų viename lygyje. Būna ir tie nuopuoliai, ir pakilimai rungtynių metu. Tad manau viskas yra tvarkoje“, – situaciją aiškino L.Šalkus.

Nepaisant to, kad rinktinėje nebuvo daugelio vadinamosios pagrindinės sudėties žaidėjų, VKM treneris teigia, kad žaidėjai pasirodė gerai ir džiaugėsi lange žaidusiais lietuviais.

„Kad ir ne visi žaidėjai papultų į tą pagrindinę rinktinę, bet kai tie langai yra... Vieni geriau žaidžia, kiti blogiau, bet žiūrisi. Visi negali gerai žaisti. Pažiūrėkite kaip gerai su bulgarais sužaidė Osvaldas Olisevičius, su čekais – Mindaugas Kuzminskas ir Eigirdas Žukauskas. Patiko man šio lango sudėtis“, – laimės neslėpė treneris.

Paskelbus rinktinės sudėtį daugiau kalbų sukėlė Vytenio Čižausko pasirinkimas. 29-erių kaišiadorietis šiuo metu rungtyniauja LKL autsaiderių – Kėdainių „Nevėžio“ – ekipoje ir nedemonstruoja įspūdingo krepšinio.

Tačiau K.Maksvytis pasitikėjo savo buvusiu auklėtiniu jaunimo rinktinėse ir pakvietė jį rungtyniauti į pagrindinę komandą. L.Šalkus užstojo K.Maksvytį nuo kritikos bei priminė vasarą įvykusį Tado Sedekerskio atkabinimą nuo rinktinės.

„Kai rinktinė laimi, galime sakyti treneris pataikė, pralaimėtų... Pamenate, kai vasarą atkabino T.Sedekerskį ir kai pralaimėjome? Prasidėjo klausimai: „Kodėl nėra Sedekerskio? Matot kiek jis būtų padėjęs?“, – teigė L.Šalkus.

Pasak jo, pagrindinis argumentas K.Maksvyčio kišenėje – dvi pergalės.

„Treneris yra dirbęs su V.Čižausku jaunimo rinktinėse, jam geriau matyti ir jisai pasirenka. Jeigu jis laimėjo abi rungtynes reiškiasi yra gerai, jeigu pralaimės sakysim: „va, blogai“. Visi mokame pakritikuoti, aš irgi tame tarpe kartais pakritikuoju, bet dabar nemačiau kažkokių tai blogybių. Vienas geriau sužaidė, kitas prasčiau. Faktas tas, kad turime dvi pergalė iš dviejų galimų“, – sakė L.Šalkus.

Prisminė ir savo patirtį

Pasak L.Šalkaus visada galima rasti sprendimų, prie kurių galima prisikabinti, tačiau trenerių štabas yra pakankamai patyręs ir jo sprendimais pasitiki. Taip pat treneris prisiminė, kad pats yra atsidūręs panašiose situacijose.

„Tad šiai dienai viskas yra tvarkoje, o kaip bus toliau matysime. O sakyti galime daug ką, pavyzdžiui, kodėl atkabino Eimantą Bendžių antroms rungtynėms, gal jis būtų geriau sužaidęs? Galime daug filosofuoti, bet yra patyręs trenerių štabas su K.Maksvyčiu, Kęstučiu Kemzūra ir Giedriumi Žibėnu. Taip, kad jiems yra geriau matyti ir toks yra jų sprendimas, – svarstė L.Šalkus. – Man pačiam yra tekę būti situacijose kai atkabini žaidėją, nes atrodydavo, kad jis netinka, o paskui jis žiba visame gražume. Taip, kad kartais yra vienaip, o kartais kitaip.“

Kitas atrankos rungtynes Lietuvos rinktinė žais vasario 24 ir 27 dienomis prieš taip pat dvi pergales iškovojusią Bosnijos ir Hercegovinos rinktinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.