EUROLYGA 2023

Europos Parlamentas pasisakė prieš uždarą Eurolygą – „Žalgiris“ nesulaukė Lietuvos europarlamentarų palaikymo

Europos Parlamento sporto vizijoje – atviri tarptautiniai turnyrai, nustatyti ir suderinti pagal Europos Sąjungos nuostatas. Ir jokių uždarų lygų. Taip nutarė savo plenariniame posėdyje europarlamentarai, didžiąja dauguma balsavę teigiamai dėl pateiktos rezoliucijos „ES sporto politikos vertinimas ir galimos ateities perspektyvos“. Tad Europos Parlamentas balsavo ir prieš dabartinį uždarą krepšinio – Eurolygos – darinį, kuriame žaidžia ir Kauno „Žalgiris“.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
Kauno „Žalgiris“ kovoja uždaroje Eurolygoje<br> G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgiris“ kovoja uždaroje Eurolygoje<br> G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgiris“ kovoja uždaroje Eurolygoje<br> G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgiris“ kovoja uždaroje Eurolygoje<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Europarlamentaras Viktoras Uspaskichas<br> J.Stascevičiaus nuotr.
 Europarlamentaras Viktoras Uspaskichas<br> J.Stascevičiaus nuotr.
 Europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė<br> T.Bauro nuotr.
 Europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė<br> T.Bauro nuotr.
 Europos Parlamento narys Petras Auštrevičius<br> M.Patašiaus nuotr.
 Europos Parlamento narys Petras Auštrevičius<br> M.Patašiaus nuotr.
 Europos Parlamentas<br> M.Patašiaus nuotr.
 Europos Parlamentas<br> M.Patašiaus nuotr.
 Europerlamentaras Juozas Olekas.
 Europerlamentaras Juozas Olekas.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 21, 2021, 2:35 PM, atnaujinta Dec 21, 2021, 2:57 PM

„Manau, kad konkurencija sporte yra labai svarbi, nes tuomet gerėja sporto rezultatai, varžybos tampa įdomesnės ir tokiu atveju tikrai laimi geriausias. Kaip pavyzdį galiu paminėti negimusią futbolo Superlygą, kurioje turėjo varžytis tik klubai iš kelių valstybių, iš kurių net šeši buvo anglų.

Tokiu būdu yra pamirštama likusi Europos dalis, nes ji nebūtų atstovaujama ir bebūtų jokių galimybių ten patekti net pasiekus aukštą meistriškumo lygį.

Taip nukentėtų tiek sporto kokybė, tiek aistruoliai. O Lietuvai, kaip nedidelei valstybei, nebūtų jokių galimybių patekti į tokią lygą.

Todėl aš palaikau sportiniu principu grindžiamas lygas, į kurią gali patekti ir klubai iš nedidelių šalių“, – tikino Europos parlamento narys Viktoras Uspaskichas.

Eurolyga – uždaras krepšinio turnyras, kuriame ilgalaikes sutartis, nepriklausomai nuo rezultatų, turi 11 klubų, o kitos komandos kontraktus turi 1-3 metams. Tik Eurolygos vadovybė sprendžia, kokios ekipos turėtų žaisti turnyre, neatsižvelgiant į jų pasiekimus nacionainėse varžybose.

Rezoliucija sulaukė palaikymo

ES Kultūros ir švietimo komitetas per daugiau kaip pusmetį parengė rezoliuciją, pagal kurią Europos Sąjunga formuotų Europos sporto modelį pagal europietiškas solidarumo ir tvarumo vertybes.

Maža to – europarlamentarai išreiškė nepasitikėjimą „disidentinėms Europos varžyboms“.

Kaip pagrindiniais „disidentiniais taikiniais“ tapo pavasarį kurta, tačiau kol kas FIFA ir UEFA pastangomis „numarinta“ 20 Europos futbolo klubų uždara Superlygos lyga bei krepšinio Eurolyga.

Pateiktus rezoliuciją „ES sporto politikos vertinimas ir galimos ateities perspektyvos“, ją palaikė ir žalią šviesą būsimai pertvarkai uždegė 597 europarlamentarai, „prieš“ pasisakė 36, o susilaikė 55 Europos parlamento nariai.

„Turime visaip kaip kovoti prieš tas jėgas, kurios kelia grėsmę naujam Europos sporto modeliui ir siekia jį sugriauti, pagrindinį akcentą laikydamos vien pelną.

Štai kodėl mes nepritariame uždarai geriausių Europos futbolo klubų Superlygai ar Eurolygai. Sportas yra kiekvieno teisė.

Privalome ginti visą Europos sportą“, – tikino europarlamentaras, buvęs Lenkijos futbolo rinktinės žaidėjas Tomaszas Frankowskis.

Prieš uždaras lygas

Be didžiųjų strateginių priimtos rezoliucijos nuostatų Strasbūre priimtame tekste buvo deklaruojamas ir Europos sporto modelio principų stiprinimas, o jame įrašyta, kad bus visokeriopai siekiama kovoti su uždaromis lygomis.

„Raginama sukurti Europos sporto modelį, pagal kurį būtų pripažįstama būtinybė tvirtai įsipareigoti integruoti solidarumo, tvarumo, visų asmenų įtraukties, atviros konkurencijos, sportinių nuopelnų ir sąžiningumo principus, taigi griežtai nepritariama atskirtoms varžyboms, kuriomis pažeidžiami šie principai ir keliamas pavojus visos sporto ekosistemos stabilumui“, – rašome priimtoje rezoliucijoje.

„Džiaugiamės, kad Europos Parlamentas atkreipė dėmesį į daugelį Europos sportui aktualių klausimų. „Pasiūlymas dėl Europos Parlamento rezoliucijos“ sulaukė politikų dėmesio ir žinoma pačios sporto bendruomenės įvairių vertinimų.

Europos Parlamentas sportą ragina pakelti į aukštesnį interesų ratą, sukuriant Europos sporto modelį, nors toks jau senokai buvo įtvirtintas Europos sporto chartijoje. Europos Tarybai naujai persvarsčius šį dokumentą, atsirado daug daugiau spręstinų sporto problemų.

Vertinant Europos sporto politiką matome daug iššūkių ir negerovių. Sporte labai svarbi konkurencija, atvirumas ir objektyvumas.

Siauri komerciniai interesai, uždaros lygos, uždaras televizinis renginių transliavimas pažeidžia europiečių socialines ir visuomenines funkcijas.

Aš labai mėgstu krepšinį, stebiu Eurolygos varžybas ir visada palaikau Kauno „Žalgirį“, bet ir toliau stengsiuosi apsaugoti tiek šią sporto šaką, tiek kitas sporto šakas pritardama Europos Parlamento rezoliucijai ir ateities Europos Sąjungos sporto modeliui“, – tikino Europos Parlamento narė Vilija Blinkevičiūtė.

Jai antrino ir dar vienas mūsų šalies europarlamentaras Juozas Olekas: „Sportas labai svarbi mūsų gyvenimo sritis, tvirtai pritariu, jog Europos sporto modelis turi remtis sportininkų pasiekiamais rezultatais, o ne uždarais grynai komerciniais formatais“.

Vienas iš vienuolikos mūsų šalies atstovų Europos parlamente europarlamentaras Petras Auštrevičius įsitikinęs, jog Europai būtina atsisakyti uždarų lygų, būtina matyti, iš kur viena ar kita komanda gauna finansavimą.

„Sporto pasaulio uždarumas, organizuojant lygas ar renginius pagal išskirtinumo kriterijus, mano manymu, prieštarauja sporto atvirumo priedermei, – tikino P.Auštrevičius. – Sveikinu pastangas praskleisti tam tikras uždangas sporto pasaulyje, kuris nelinkęs eiti skaidrumo ir sportinio azarto, atviros konkurencijos ir lygaus dalyvavimo keliu.

Laikas įvertinti ir dideles užsienio investicijas, ypač į futbolo klubus, kaip tai, deja, dažnai vyksta Anglijoje, atsižvelgiant į tai, iš kur ateina tos investicijos. Šiuo atveju Vokietijos praktika yra priimtinesnė.

Sporto pasaulis turi būti labiau visiems pasiekiamas, grindžiamas atvirumo, pagarbos lytims ir lygių galimybių principais“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.