EUROLYGA 2023

Lemiamos „Ryto“ pergalės vertė – bent ketverios papildomos Čempionų lygos rungtynės

Vilniaus „Ryto“ krepšininkai jau užsitikrino teisę po Naujųjų metų žaisti bent dvejas tarptautines rungtynes, o antradienį gali užsitikrinti teisę pratęsti tarptautinį sezoną iki kovo pabaigos. Ar Vilniaus komanda iškart pateks į antrąjį grupių etapą, ar turės žaisti atkrintamajame etape paaiškės per lemiamas pirmojo etapo H grupės rungtynes išvykoje su Burgoso „San Pablo“ klubu.

„Ryto“ ir „San Pablo“ komandų mačas Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Ryto“ ir „San Pablo“ komandų mačas Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Ryto“ ir „San Pablo“ komandų mačas Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Ryto“ ir „San Pablo“ komandų mačas Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Ryto“ ir „San Pablo“ komandų mačas Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Ryto“ ir „San Pablo“ komandų mačas Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Ryto“ ir „San Pablo“ komandų mačas Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Ryto“ ir „San Pablo“ komandų mačas Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Ryto“ ir „San Pablo“ komandų mačas Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Ryto“ ir „San Pablo“ komandų mačas Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 21, 2021, 11:56 AM

Padėtis

Praėjusią savaitę Čempionų lygoje trečiąją pergalę iškovoję „Ryto“ krepšininkai užsitikrino bent antrąją vietą H grupėje. Tačiau tai nėra riba. Antradienį Vilniaus komanda šeštajame ture išvykoje susitiks su keturias pergales turinčia grupės lydere Burgoso „San Pablo“ ekipa ir pergalės atveju išstums ją iš pirmosios vietos.

Prieš du mėnesius „Rytas“ savo aikštėje įtikinamai 87:69 laimėjo pirmąsias rungtynes su „San Pablo“ krepšininkais, todėl antradienį taškų skirtumas nebus svarbus. „Ryto“ ir „San Pablo“ rungtynių laimėtojai taps grupės nugalėtojais, o pralaimėjusi komanda užims antrąją vietą.

Tą pačią dieną vyks rungtynės dėl trečiosios vietos, dėl kurios kovos Stambulo „Beşiktaş“ (po penkerių rungtynių turi dvi pergales) ir Oldenburgo EWE (vieną pergalę). Šios rungtynės vyks Stambule, o „Beşiktaş“ komandai, kuri pirmąjį tarpusavio mačą laimėjo dviejų taškų skirtumu, tiks net ir minimalus pralaimėjimas.

Abejos rungtynės yra labai svarbios, nes grupių nugalėtojai iškart pateks į antrąjį grupių etapą, o komandos, kurios užims antrąją ir trečiąją vietas, turės žaisti atkrintamajame etape. Paskutinę vietą užimsiančioms komandoms europinis sezonas baigsis.

Čempionų lygos pirmajame etape varžosi 32 komandos, suskirstytos į aštuonias grupes.

Permainos

Pirmosiose „Ryto“ ir „San Pablo“ rungtynėse vilniečiai varžovus nugalėjo be didelių problemų. „Rytas“ jau po antrojo kėlinio pirmavo 49:30, o antroji mačo pusė buvo formalumas.

Prieš du mėnesius Lietuvos sostinėje labiausiai pasižymėjo „Ryto“ vidurio puolėjas Ivanas Buva, pelnęs 19 taškų. Po 14 taškų įmetė Vaidas Kariniauskas ir Speedy Smithas, 13 – Margiris Normantas, 11 – Arnas Butkevičius.

Svečių komandoje rezultatyviausiai žaidė 20 taškų surinkęs Tyrusas McGee, o visų kitų krepšininkų rezultatyvumas buvo vienženklis.

„San Pablo“, kuri gina Čempionų lygos nugalėtojos vardą, su kitomis komandomis žaidė daug geriau negu su „Rytu“. Burgoso krepšininkai po du kartus nugalėjo ir EWE, ir „Beşiktaş“ klubą.

Per du mėnesius, praėjusius nuo pirmųjų rungtynių, Burgoso komandoje įvyko kelios svarbios permainos. Lapkričio viduryje „San Pablo“ atleido vasarą pakviestą kroatą trenerį Žaną Tabaką ir mėnesio pabaigoje pasirašė sutartį su Katalonijos strategu Salva Maldonado (porą savaičių pareigas laikinai ėjo trenerio padėjėjas Felixas Alonso).

Taip pat lapkričio viduryje į Burgosą atvyko amerikietis puolėjas Julianas Gamble‘as (32, 208). Jis sezono pradžioje žaidė Lagūnos „Tenerife“ ekipoje, kurioje laikinai pavadavo susižeidusį Giorgį Šermadinį, o Burgoso komandoje pakeitė lūkesčių nepateisinusį tautietį Stepheną Zacką (vid. 4 taškai Ispanijos lygoje).

Gruodžio pradžioje prie komandos prisidėjo dar vienas amerikietis naujokas Haydenas Daltonas (25, 203, sezoną pradėjo Burgo „Jeunesse Laique“).

J.Gamble‘as žymiai sustiprino Burgoso komanda ir per dvejas praėjusias Čempionų lygos rungtynes pelnydavo vidutiniškai 14,5 taško. Jis tapo gera paspirtimi „San Pablo“ pagrindiniams žaidėjams amerikiečiui Tyrusui McGee (15,6 tšk.), brazilui Vitorui Benitei (14,8 tšk.), Dani Diezui (8,5 tšk.) ir amerikiečiui Alexui Renfroe (5,6 tšk., 6,2 rez.perd.).

Kitos grupės

Antradienį ir trečiadienį pirmojo etapo paskutinio turo rungtynes žais visų aštuonių grupių komandos.

Penkių grupių nugalėtojai jau paaiškėjo. Tai – Liudvigsburgo „Riesen“ (A grupė), „Manresa“ (B grupė), Malagos „Unicaja“ (C grupė), Stambulo „Galatasaray“ (E grupė) ir Bursos „Tofaş“ (F grupė).

Tik viena iš šių komandų per penkis turus nepatyrė nė vienos nesėkmės. Visas penkerias rungtynes laimėjo „Manresa“. Kitų grupių lyderiai turi po keturias pergales.

Teisę žaisti atkrintamajame etape užsitikrino septynios komandos, grupėse užimančios antrąją arba trečiąją vietą: Lagūnos „Tenerife“, Kamensko „Prometej“ (A grupė), Jeruzalės „Hapoel“ (B grupė), Dižono JDA (C grupė), Rygos VEF (D grupė), Strasbūro SIG ir „Ostende“ (F grupė).

Sombathejaus „Falco“, „Treviso“ (D grupė), Klužo „Universitatea“, Holono „Hapoel“ (G grupė), „San Pablo“ ir „Rytas“ (H grupė) užsitikrino mažiausiai kelialapius į atkrintamąjį etapą, bet paskutiniame ture kovos dėl teisės iškart patekti į antrąjį grupių etapą.

Panašią užduotį, kaip „Rytas“, sprendžiančiai Trevizo ekipai atstovauja lietuvis Tomas Dimša. Tiesa, savo grupėje bent antrąją vietą užsitikrinusios „Treviso“ likimas nėra šios komandos rankose.

Tuo tarpu Sasario „Dinamo“, kurioje žaidžia Eimantas Bendžius, prarado galimybę pakilti iš paskutinės vietos A grupėje ir antradienį baigs europinį sezoną.

Šią savaitę su Čempionų lyga tikrai atsisveikins ir Atėnų AEK bei Talino „Kalev-Cramo“, kuris atrankos etape eliminavo Utenos „Juventus“ krepšininkus. Atėnų ir Talino komandos, kaip ir „Dinamo“, nebegali pabėgti iš paskutinės vietos.

Kas bus varžovai?

Jei „Rytas“ taps H grupės nugalėtoju, antrajame etape pateks į L grupę, kurioje susitiks su pirmojo etapo D grupės nugalėtojais („Falco“ arba „Treviso“) ir dviem atkrintamojo etapo mačų nugalėtojais.

Viename iš „Rytui“ aktualių atkrintamųjų mačų „Tenerife“ (2 vieta A grupėje) susitiks su Izmyro „Karşıyaka“ arba Ostrovo „Stal“ (3 vieta B grupėje). Kitame aktualiame mače SIG arba „Ostende“ (2 vieta F grupėje) kovos su „Nymburk“, Aleksandrovaco „Igokea“ arba Salonikų PAOK (3 vieta E grupėje).

Jei „Rytas“ antradienį pralaimės Burgose ir H grupėje užims antrąją vietą, atkrintamajame etape susitiks su trečiąja G grupės komanda. Tai gali būti Holono „Hapoel“, Stambulo „Darüşşafaka“ arba „Brindisi“.

Šio atkrintamojo mačo nugalėtojai antrajame etape keliaus į J grupę, kurioje tikrai žais „Manresa“ ir „Tofaş“ komandos.

Ispanija

Čempionų lygoje keturias pergales iškovojusi ir grupėje pirmaujanti Burgoso komanda savo šalies pirmenybėse taip pat iškovojo keturias pergales.

Tačiau yra vienas labai didelis skirtumas. Jei Čempionų lygoje „San Pablo“ žaidė tik penkerias rungtynes ir suklupo vieną kartą, tai ACB lygoje per 14 rungtynių patyrė net 10 pralaimėjimų. Suprantama, smarkiai skiriasi ir vieta. Ispanijos lygoje „San Pablo“ užima 17-ąją vietą ir lenkia vos vieną komandą – dvi pergales turinčią Sevilijos „Real Betis“.

Tiesa, Burgoso krepšininkai tik vienu tašku atsilieka nuo penkių komandų, kurios dalijasi 12-ąją vietą.

Ispanijos lygoje „San Pablo“ išgyveno tik vieną šviesų laikotarpį, kai rugsėjo pabaigoje ir spalio pradžioje laimėjo trejas iš eilės rungtynes. Tačiau nuo spalio vidurio „San Pablo“ per devynis turus iškovojo vos vieną pergalę išvykoje prieš Las Palmo „Gran Canaria“ ekipą.

Praėjusį šeštadienį Burgoso komanda išvykoje žaidė su Santjago „Obradoiro“ klubu ir pralaimėjo 94:101. „Obradoiro“ nesutrukdė net tai, kad žaisti negalėjo Laurynas Birutis (beje, naudingiausias ACB lygos 12-ojo turo krepšininkas) ir Laurynas Beliauskas.

Burgoso komandoje šeštadienį labiausiai pasižymėjo T.McGee (24 taškai), J.Gamble‘as (20) ir V.Benite (12).

Šie trys krepšininkai yra ir „San Pablo“ sezono lyderiai. J.Gamble‘as pelno 13,6 taško, V.Benite – 13,2 taško, T.McGee – 10,6 taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.