EUROLYGA 2023

„Lietkabelio“ varžovas – namie dovanų nedalijantis „Türk Telekom“

Panevėžio „Lietkabelio“ krepšininkai trečiadienį žais paskutines šiais metais tarptautines rungtynes. Panevėžiečiai iškeliavo į Turkijos sostinę, kur Europos taurės aštuntajame ture susitiks su namie nepralaiminčia ir praėjusią savaitę naują trenerį Henriką Rodlį pristačiusia Ankaros „Türk Telekom“ komanda.

 „Lietkabelio“ varžovas – namie dovanų nedalijantis „Türk Telekom“<br> eurocup nuotr.
 „Lietkabelio“ varžovas – namie dovanų nedalijantis „Türk Telekom“<br> eurocup nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-22 10:43

Lentelės kaimynai

Po septynių turų Europos taurės A grupės lentelėje „Lietkabelis“ ir „Türk Telekom“ rikiuojasi greta. Ankaros komanda iškovojo 4 pergales ir užima penktąją vietą, o 3 kartus laimėję Panevėžio krepšininkai dalijasi šeštąją vietą su „Boulogne-Levallois“ ekipa.

Vienvaldė grupės lyderė yra 6 pergales iškovojusi Belgrado „Partizan“, o Badalonos „Joventut“, Krasnodaro „Lokomotiv“ ir „Andorra“ sąskaitose yra po 5 pergales. Lentelės apačioje – Hamburgo „Towers“ (2 pergalės), Vroclavo „Śląsk“ ir Trento „Dolomiti Energia“ (po 1).

Ankaros komanda kol kas yra nepažeidžiama savo aikštėje. Turkijos sostinėje per praėjusius turus vyko trejos rungtynės, ir visus tris kartus „Türk Telekom“ šventė pergales. Iš Ankaros tuščiomis buvo išleisti „Boulogne-Levallois“, „Śląsk“ ir „Lokomotiv“ krepšininkai.

Tuo tarpu trys pirmosios išvykos „Türk Telekom“ komandai baigėsi nesėkmingai. Vis dėlto praėjusiame ture Ankaros komanda laimėjo ir svečiuose – nugalėjo vieną iš autsaiderių „Dolomiti Energia“ klubą 76:70 (A.Dawkinsas 15, J.Johnsonas 12, D.Engindenizas 11, C.Ogutas 10).

Praėjusią savaitę Ankaros komandai nesutrukdė net tai, kad keliauti į Italiją negalėjo trys užjūrio krepšininkai. Juos neblogai pavadavo vienas geriausių karjeros rungtynių sužaidę turkai Dorukhanas Engindenizas ir Canas Ogutas.

Nors per praėjusias rungtynes du iš keturių rezultatyviausių „Türk Telekom“ žaidėjų buvo turkai, komandą paprastai tempia amerikiečiai.

Rezultatyviausi krepšininkai yra Aaronas Harrisonas (16 tšk.), JaJuanas Johnsonas (11,1 tšk., 5,3 atk.kam.), Anthony Clemmonsas (11 tšk.), Alexas Perezas (8,6 tšk., 7,4 rez.perd.), Octaviusas Ellisas (8,5 tšk., 6,3 atk.kam.) ir Aubrey Dawkinsas (8,5 tšk.).

Rezultatyviausio turko Berko Demiro vidurkis – 6,4 taško.

Stambulo klubų šešėlyje

Praėjusio amžiaus viduryje įkurtas „Türk Telekom“ (anuomet PTT – „Posta ve Telgraf Teşkilati“) jau kelis dešimtmečius yra neginčytinas Ankaros krepšinio lyderis, tačiau per Turkijos varžybas lieka Stambulo klubų šešėlyje, o dažnai į priekį praleidžia ir Izmyro, Bursos ar kitų miestų komandas.

„Türk Telekom“ vos du kartus žaidė Turkijos lygos finale (1997 ir 2008 m.) ir geriausią klubo istorijoje 2007-2008 metų sezoną vienintelį kartą iškovojo Turkijos taurę. XXI amžiaus pradžioje Ankaros komanda beveik kasmet patekdavo į Turkijos lygos atkrintamąsias varžybas, bet antrajame dešimtmetyje išgyveno ir didelį nuopuolį – 2016 metais iškrito iš Turkijos superlygos.

Antrojoje lygoje „Türk Telekom“ žaidė trumpai. Po dviejų sezonų šis klubas grįžo į superlygą ir abu praėjusius baigtus sezonus (2019 ir 2021 m., neskaičiuojant 2020 metų pavasarį pandemijos nutraukto sezono) pateko į atkrintamąsias varžybas.

2020-2021 metų pirmenybių reguliariajame sezone „Türk Telekom“ užėmė šeštąją vietą, o ketvirtfinalyje pralaimėjo Izmyro „Karşıyaka“ klubui.

Remiasi amerikiečiais

Pastarųjų metų „Türk Telekom“ strategija – remtis patyrusiais užjūrio krepšininkais, žaidusiais Eurolygoje arba NBA lygoje. Prieš šį sezoną Ankaros klubas sudarė sutartis net su keturiais amerikiečiai, kurie praėjusį sezoną atstovavo Eurolygos komandoms. Tai – Octaviusas Ellisas (28, 208, Pirėjo „Olympiakos“), Aaronas Harrisonas (27, 198, Pirėjo „Olympiakos“), JaJuanas Johnsonas (32, 208, Miuncheno „Bayern“) ir Alexas Perezas (28, 191, Stambulo „Fenerbahçe“). Tiesa, visi šie krepšininkai nebuvo Eurolygos komandų lyderiai ir pelnydavo vos po kelis taškus.

Iš aiškiai žemesnio rango klubo tarpsezonį atvyko tik vienas legionierius Aubrey Dawkinsas (26, 198, „Gottingen“).

Vienas užsienietis „Türk Telekom“ aprangą vilki antrą sezoną. Tai – Eurolygos ir NBA patirties irgi turintis kanadietis Tyleris Ennisas (27, 191).

Sezonui jau įsibėgėjus „Türk Telekom“ pakvietė septintą užjūrio krepšininką. Lapkričio viduryje iš Sasario „Dinamo“ į Turkijos sostinę persikraustė buvęs Eimanto Bendžiaus komandos draugas Anthony Clemmonsas (27, 192).

Silpnoji „Türk Telekom“ vieta – turkų krepšininkai. Tiesa, Berkas Demiras (26, 204) ir Sametas Geyikas (28, 206) prieš kelerius metus buvo laikomi perspektyviais krepšininkais ir jiems šansą suteikė Stambulo „Anadolu Efes“ klubas, bet įsitvirtinti aukštesnio lygio komandoje jie nesugebėjo.

Atleido ilgametį trenerį

Dar tuomet, kai „Türk Telekom“ žaidė antrojoje lygoje, komandos treneriu buvo paskirtas Burakas Gorenas. Ankarietis 2018 metais padėjo gimtojo miesto komandai grįžti į superlygą ir jai vadovavo beveik keturis su puse sezono. Tačiau įsibėgėjus šiam sezonui rezultatais nepatenkinti „Türk Telekom“ vadovai nusprendė išsiskirti su B.Gorenu.

Gruodžio pradžioje sutartis buvo nutraukta, o praėjusią savaitę Ankaros klubas pristatė naują trenerį – vokietį Henriką Rodlį, kuris po Tokijo olimpinių žaidynių pasitraukė iš Vokietijos rinktinės trenerio pareigų.

Turkijos lygoje – prastai

Turkijos lygoje „Türk Telekom“ dažniau pralaimi negu laimi. Ankaros krepšininkai per 13 rungtynių iškovojo tik 5 pergales ir dalijasi dešimtąją vietą su kitu Europos taurės turnyre žaidžiančiu klubu „Bursaspor“.

„Türk Telekom“ žygiuoja be didelių duobių ar didelių pakilimų, o ryškiausią pergalę pasiekė praėjusį savaitgalį. Šeštadienį per naujo trenerio H.Rodlio debiuto rungtynes Ankaros komanda išvykoje gana nelauktai nugalėjo trečiąją vietą užimančią Izmyro „Karşıyaka“ ekipą 76:71 (A.Dawkinsas 17, J.Johnsonas 13, A.Clemmonsas 12).

Per Turkijos lygos rungtynes, kaip ir Europos taurės turnyre, rezultatyviausiai žaidžia amerikiečiai: A.Harrisonas (13,5 tšk.), A.Clemmonsas (11,5 tšk.), A.Dawkinsas (10,2 tšk.), J.Johnsonas (9,1 tšk.), O.Ellisas (8,8 tšk.) ir A.Perezas (8,4 tšk.). Rezultatyviausias turkas S.Geyikas pelno 6,9 taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.