EUROLYGA 2023

FIBA Čempionų lygos pirmasis etapas – „Ryto“ lyderiai ir potencialūs varžovai

Šią savaitę turėjo baigtis krepšinio Čempionų lygos pirmasis grupių etapas. Tačiau numatytu metu pavyko atsakyti ne į visus klausimus.

Sostinės klubas žengė į kitą FIBA Čempionų lygos etapą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sostinės klubas žengė į kitą FIBA Čempionų lygos etapą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sostinės klubas žengė į kitą FIBA Čempionų lygos etapą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sostinės klubas žengė į kitą FIBA Čempionų lygos etapą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sostinės klubas žengė į kitą FIBA Čempionų lygos etapą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sostinės klubas žengė į kitą FIBA Čempionų lygos etapą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sostinės klubas žengė į kitą FIBA Čempionų lygos etapą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sostinės klubas žengė į kitą FIBA Čempionų lygos etapą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sostinės klubas žengė į kitą FIBA Čempionų lygos etapą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sostinės klubas žengė į kitą FIBA Čempionų lygos etapą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 23, 2021, 1:37 PM, atnaujinta Dec 23, 2021, 1:38 PM

Dvejos rungtynės buvo nukeltos, todėl pusė atkrintamojo etapo porų paaiškės tik prieš Naujuosius metus – gruodžio 28 ir 29 dienomis.

Finišas

Vilniaus „Ryto“ krepšininkai visus europinius 2021 metų darbus atliko laiku. Nors vilniečiais H grupės varžybas pradėjo pralaimėjimu, jie ištaisė klaidas, antradienį lemiamose rungtynėse išvykoje įveikė Čempionų lygos nugalėtojo vardą ginantį Burgoso „San Pablo“ klubą, užėmė pirmąją vietą ir iškovojo vienintelį tiesioginį kelialapį į antrąjį grupių etapą.

„Rytas“ per šešerias rungtynes pasiekė keturias pergales ir dėl geresnių tarpusavio dvikovų rezultatų aplenkė taip pat keturis kartus laimėjusį „San Pablo“ klubą. Trečiąją vietą užėmė tris pergales iškovojęs Stambulo „Beşiktaş“, o paskutinis ketvirtas liko vieną kartą laimėjęs Oldenburgo EWE.

EWE krepšininkai tarptautinį sezoną baigė, o „San Pablo“ ir „Besiktaş“ komandos dėl kelialapių į antrąjį grupių etapą kovos sausio 4-19 dienomis atkrintamajame etape.

Antrasis grupių etapas prasidės sausio 25 dieną.

Nugalėtojai

Pirmajame etape žaidė 32 komandos, suskirstytos į aštuonias grupes. Grupių nugalėtojos iškart iškovojo kelialapius į antrąjį grupių etapą.

Grupių nugalėtojomis tapo po dvi Ispanijos („Manresa“, Malagos „Unicaja“) ir Turkijos (Stambulo „Galatasaray“, Bursos „Tofaş“), po vieną Vokietijos (Liudvigsburgo „Riesen“), Vengrijos (Sombathejaus „Falco“), Rumunijos (Klužo „Universitatea“) ir Lietuvos („Rytas“) komandą.

Per pirmąjį etapą nesėkmių išvengė tik viena komanda – „Manresa“. Tiesa, penkias pergales iškovoję Manresos krepšininkai dar nežaidė paskutinių šeštojo turo rungtynių.

Taip pat po penkias pergales pasiekė, bet po vieną pralaimėjimą patyrė „Falco“, „Galatasaray“ ir „Universitatea“ komandos. Kitos keturios grupių nugalėtojos iškovojo po keturias pergales.

Tarpinis etapas

Nors liko dvejos nukeltos pirmojo etapo rungtynės, jau paaiškėjo ne tik visų grupių nugalėtojai, bet ir visos 16 komandų, kurios žais atkrintamajame etape. Nukeltų rungtynių rezultatai pakoreguos tik atkrintamojo etapo poras.

Į atkrintamąjį etapą pateko net dešimties šalių komandos: trys – Turkijos (Izmyro „Karşıyaka“, Stambulo „Darüşşafaka“, Stambulo „Beşiktaş“), po dvi – Ispanijos (Lagūnos „Tenerife“, Burgoso „San Pablo“), Prancūzijos (Dižono JDA, Strasbūro SIG), Graikijos („Laurio“, Salonikų PAOK) ir Izraelio (Jeruzalės „Hapoel“, Holono „Hapoel“), po vieną – Italijos („Treviso“), Belgijos („Ostende“), Ukrainos (Kamensko „Prometej“), Latvijos (Rygos VEF) bei Bosnijos ir Hercegovinos (Aleksandrovaco „Igokea“).

Tad po Naujųjų metų Čempionų lygoje vis dar žais net keturiolikos šalių komandos.

Autsaideriai

Iš Čempionų lygos iškrito visų aštuonių grupių autsaideriai. Iš turnyro pasitraukė dvi Italijos (Sasario „Dinamo“, „Brindisi“), po vieną Vokietijos (Oldenburgo EWE), Rusijos („Nižnij Novgorod“), Graikijos (Atėnų AEK), Čekijos („Nymburk“), Lenkijos (Ostrovo „Stal“) ir Estijos (Talino „Kalev-Cramo“) komandą.

Beje, rugsėjo viduryje Estijos čempionas „Kalev-Cramo“ atrankos etape užkirto kelią į Čempionų lygą Lietuvos komandai Utenos „Juventus“.

Grupių varžybose visos komandos iškovojo bent po vieną pergalę.

„Ryto“ lyderiai

Vilniaus komandoje per grupės varžybas galingiausiai žaidė kroatas Ivanas Buva. 30-metis vidurio puolėjas pelnydavo 16,2 taško, atkovodavo 5,8 kamuolio ir buvo išrinktas geriausiu Čempionų lygos lapkričio mėnesio krepšininku.

Turnyro rezultatyviausių žaidėjų lentelėje I.Buva užima 13-ąją vietą.

„Ryto“ lyderiui gerai talkino senegalietis Maurice‘as Ndouras (12,8 tšk., 5 atk.kam.), Margiris Normantas (11,5 tšk.), Gytis Radzevičius (10,8 tšk., 7,8 atk.kam.) ir amerikietis Speedy Smithas (8,8 tšk., 5,3 rez.perd.).

G.Radzevičius turnyre yra vienintelis tris dvigubus dviženklius surinkęs krepšininkas. Be to, jis užima septintąją vietą pagal atkovotus kamuolius, Arnas Butkevičius – septintąją vietą pagal perimtus kamuolius (vid. 2,2), S.Smithas – dešimtąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus.

Varžovai

Antrajame etape „Rytas“ žais L grupėje. Kol kas aiškus vienas Vilniaus komandos varžovas – Sombathejaus „Falco“.

Kitos dvi komandos, kurios pateks į L grupę, paaiškės atkrintamajame etape. Tačiau kol kas neaiškios kaip tik tos poros, kurios aktualios Lietuvos vicečempionams.

Vienoje iš aktualių porų Lagūnos „Tenerife“ susitiks su trečiąja B grupės komanda – Izmyro „Karşıyaka“ arba Jeruzalės „Hapoel“. Kitoje poroje Strasbūro SIG kovos su trečiąja E grupės komanda – Salonikų PAOK arba Aleksandrovaco „Igokea“.

Lietuviai

Čempionų lygos grupių varžybose taip pat žaidė du Italijos klubams atstovaujantys lietuviai.

Į atkrintamąjį etapą pateko tik „Treviso“, kurio aprangą vilki Tomas Dimša. Trevizo komanda pasiekė keturias pergales ir užėmė antrąją vietą D grupėje, kurios nugalėtoja tapo „Falco“.

Rezultatyviausias „Treviso“ žaidėjas T.Dimša pelnydavo 15,2 taško ir atlikdavo 4,6 rezultatyvaus perdavimo.

Atkrintamajame etape „Treviso“ susitiks su „Laurio“ klubu, o pergalės atveju pateks į J grupę, kurioje vietas jau užsitikrino „Manresa“ ir „Tofaş“. Šioje grupėje taip pat žais „San Pablo“ ir „Darüşşafaka“ atkrintamosios dvikovos nugalėtojai.

Sasario „Dinamo“, kurioje žaidžia Eimantas Bendžius, iškovojo tik vieną pergalę ir A grupėje užėmė paskutinę ketvirtąją vietą. „Dinamo“ krepšininkams europinis sezonas baigėsi.

E.Bendžius pelnydavo 8,5 taško ir atkovodavo 4,3 kamuolio.

Pirmojo etapo grupių lentelės

A grupė: Liudvigsburgo „Riesen“ – 4, Lagūnos „Tenerife“ – 4, Kamensko „Prometej“ – 3, Sasario „Dinamo“ – 1.

B grupė: „Manresa“ – 5*, Izmyro „Karşıyaka“ – 3, Jeruzalės „Hapoel“ – 2*, Ostrovo „Stal“ – 1.

C grupė: Malagos „Unicaja“ – 4, Dižono JDA – 3, „Laurio“ – 3, „Nižnij Novgorod“ – 2.

D grupė: Sombathejo „Falco“ – 5, „Treviso“ – 4, Rygos VEF – 2, Atėnų AEK – 1.

E grupė: Stambulo „Galatasaray“ – 5, Aleksandrovaco „Igokea“ – 2*, Salonikų PAOK – 2*, „Nymburk“ – 2.

F grupė: Bursos „Tofaş“ – 4, Strasbūro SIG – 3, „Ostende“ – 3, Talino „Kalev-Cramo“ – 2.

G grupė: Klužo „Universitatea“ – 5, Holono „Hapoel“ – 4, Stambulo Darüşşafaka“ – 2, „Brundisi“ – 1.

H grupė: Vilniaus „Rytas“ – 4, Burgoso „San Pablo“ – 4, Stambulo „Beşiktaş“ – 3, Oldenburgo EWE – 1.

*Pažymėtos komandos žaidė mažiau rungtynių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.