EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: D. Motiejūno kėlinys, R. Jokubaičio sekundės ir M. Grigonio šnipštas

Paskutiniajame Eurolygos pirmojo rato ture žaidė tik penki Lietuvos krepšininkai. Kauno „Žalgiris“ nesulaukė COVID-19 pakirstų varžovų, o Vitorijos „Baskonia“ lietuviai dėl ligos neišvyko į Bavariją. Du Lietuvos krepšininkai – Rokas Jokubaitis ir Donatas Motiejūnas – šiame ture pasiekė asmeninius sezono taškų rekordus, bet kiti du – Marius Grigonis ir Mindaugas Kuzminskas – nepelnė nė taško.

D.Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D.Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Jokubaitis 
R.Jokubaitis 
Mindaugas Kuzminskas<br>G. Bitvinsko nuotr.
Mindaugas Kuzminskas<br>G. Bitvinsko nuotr.
A. Gudaitis.<br>instagram.com nuotr.
A. Gudaitis.<br>instagram.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 24, 2021, 12:35 AM, atnaujinta Dec 24, 2021, 12:37 AM

Rokas Jokubaitis

„Barcelona“ įžaidėjas 7-ąją min. pakeitė N.Laprovittolą, bet pirmajame kėlinyje žaidė vos pusantros minutės. Ne tik pirmajame kėlinyje, bet ir vėliau R.Jokubaičiui labai sunkiai sekėsi rasti spragas varžovų gynyboje: jam nepavyko nei lipdyti „Barços“ komandinio puolimo, nei pabaigti atakas individualiais veiksmais (vienintelė išimtis per tris kėlinius buvo prasiveržimas pirmajame kėlinyje). Maža to, lietuviui kilo didelių sunkumų stabdant vikrųjį L.Browną.

R.Jokubaitis prisitaikė tik ketvirtajame kėlinyje, kuomet beveik be keitimų žaidę varžovų lyderiai išsikvėpė. Lietuvis iš pradžių perėmė kamuolį ir pats pabaigė greitą ataką, po to pataikė tritaškį ir vien ketvirtajame kėlinyje pelnė 7 taškus.

O pratęsimo pabaigoje R.Jokubaitis buvo vienas svarbiausių veikėjų: jis likus 18 sek. pataikė dvitaškį (rezultatas tapo 108:106), likus 14 sek. prasižengė prieš tritaškį metusį I.Canaaną (šeimininkų laimei, varžovas pataikė tik paskutinį iš trijų baudos metimų), likus 13 sek. pataikė abu baudos metimus po sąmoningos svečių pražangos (110:107), o likus 6 sek. sąmoningai prasižengė siekdamas išvengti varžovų tritaškio.

R.Jokubaitis žaidė 29 min. (ilgiausiai šį sezoną), pelnė 15 taškų (4/6 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 4/4 baudų), atliko 2 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 4 pražangas, 4 kartus suklydo ir 5 kartus prasižengė. Jis pakartojo karjeros rezultatyvumo rekordą (taip pat 15 taškų pelnė per rungtynes su „Žalgiriu“).

Vienvaldė Eurolygos lyderė „Barcelona“ (15-2) namie per pratęsimą palaužė „Uniks“ (10-7) klubą 111:109.

Beveik visą pagrindinį laiką pirmavo Kazanės komanda, kurios persvara trečiajame ir ketvirtajame kėliniuose buvo padidėjusi iki 20 taškų. Tačiau ketvirtojo kėlinio viduryje „Barça“ pradėjo spurtą 11:0, per kurį sumažino atsilikimą 84:88, o paskutinėmis sekundėmis išlygino rezultatą 94:94. Per pratęsimą pirmaujanti komanda keitėsi net dešimt kartų, bet paskutinį žodį tarė „mėlyni-granatiniai“.

Donatas Motiejūnas

„Monaco“ starto penketo vidurio puolėjas pirmajame kėlinyje puldamas pasinaudojo jėgos ir patirties pranašumu prieš B.Lammersą. Lietuvis gerai užsiimdavo padėtį ir įgydavo persvarą dar prieš gaudamas kamuolį, tačiau net tada, kai starto pozicija būdavo blogesnė, pralauždavo gynybą dėl didesnės masės.

D.Motiejūnas vien iki pirmojo keitimo 8-ąją minutę surinko 14 taškų („Monaco“ tuo metu pirmavo 19:17). Vis dėlto vikresni ALBA aukštaūgiai jau pirmajame kėlinyje neretai atsiskaitydavo kitoje aikštės pusėje, o nuo antrojo kėlinio D.Motiejūnui ginantis kilo dar daugiau sunkumų. Po pertraukos lietuviui aiškiai trūko kvapo ir ketvirtajame kėlinyje jis net nebuvo įleistas į aikštę.

D.Motiejūnas žaidė beveik 18 min., pelnė 23 taškus (9/12 dvitaškių, 1/1 tritaškio, 2/3 baudų) ir atkovojo 2 kamuolius. Lietuvis antrą kartą šį sezoną pelnė daugiau nei 20 taškų, pasiekė asmeninį sezono rezultatyvumo rekordą (jo karjeros rekordas – 26 taškai, pasiektas 2011 m. žaidžiant Gdynės „Prokom“ klube) ir Lietuvos krepšininkų sezono rekordą.

Pagrindinis D.Motiejūno varžovas B.Lammersas, kurio vidurkis – vos 6,5 taško, pelnė 18 taškų ir taip pat pasiekė asmeninį sezono rezultatyvumo rekordą.

„Monaco“ (6-11) išvykoje pralaimėjo ALBA (6-11) komandai 84:92. Nors Monako krepšininkai gerai pradėjo rungtynes (pirmavo 8:0), varžovai dar pirmajame kėlinyje persvėrė rezultatą, o po pertraukos Berlyno komanda beveik visą laiką pirmavo apie 10 taškų skirtumu.

Artūras Gudaitis

„Zenit“ starto penketo vidurio puolėjas iki pertraukos ne tik šeimininkavo abiejose baudos aikštelėse, bet ir ateidavo padėti komandos draugams.

Net tada, kai pirmojo kėlinio pabaigoje pritrūko jėgų ir paprašė, kad būtų pakeistas, žaidimui vykstant be pauzių, beveik iki paskutinės sekundės likti aikštėje turėjęs A.Gudaitis sugebėjo sudrebinti varžovų krepšį galingu dėjimu.

Antroje rungtynių pusėje viskas apsivertė aukštyn kojomis ir A.Gudaitis nieko negalėjo padaryti stabdydamas J.Reynoldsą, kuris surinko 24 taškus.

A.Gudaitis žaidė 25,5 min., pelnė 10 taškų (5/6 dvitaškių, 0/1 baudos) ir atkovojo 3 kamuolius.

„Zenit“ (11-6) savo aikštėje nugalėjo „Maccabi“ (7-10) komandą 73:71. Puikiai rungtynes pradėjusi Sankt Peterburgo komanda jau pirmajame kėlinyje pirmavo 17 taškų skirtumu, o Izraelio čempionai, kurie labai ilgai atsiliko dviženkliu skirtumu, rezultatą vienintelį kartą persvėrė tik likus 17 sekundžių iki sirenos. Vis dėlto kitoje „Zenit“ atakoje pergalingą tritaškį įmetė B.Baronas.

„Maccabi“ patyrė septintąjį iš eilės pralaimėjimą.

Mindaugas Kuzminskas

„Zenit“ puolėjas į aikštę buvo įleistas antrojo kėlinio pradžioje. Jis žaidė gana pasyviai, o visi trys jo metimai buvo labai netaiklūs.

M.Kuzminskas žaidė 13 min., taškų nepelnė (0/1 dvitaškio, 0/2 tritaškių) ir atkovojo 3 kamuolius.

Marius Grigonis

CSKA gynėjas A.Švedą pakeitė 4-ąją min., kai jų komanda atsiliko 0:11. M.Grigonis pabandė tapti gelbėtoju, bet iš to gavosi visiškas šnipštas. Po dviejų lietuvio tolimų metimų kamuolys atsitrenkė į lanką, po to M.Grigonis „pakišo“ N.Milutinovą (perdavė jam kamuolį, kai vidurio puolėjas buvo beviltiškoje padėtyje), kitoje atakoje suklydo ir vos praradęs kamuolį gavo nesportinę pražangą bei trenerio D.Itoudžio kvietimą pasėdėti ant suolo. Kvietimas galiojo iki rungtynių pabaigos.

M.Grigonis žaidė 4,5 min. ir taškų nepelnė (0/2 tritaškių). Tai buvo pirmos nerezultatyvios jo rungtynės šį sezoną.

CSKA (10-7) išvykoje pralaimėjo traumų ir COVID-19 išretintam „Real“ (14-3) klubui 65:71. Nors labai blogai rungtynes pradėjusi Maskvos komanda antrojo kėlinio pabaigoje persvėrė rezultatą, iniciatyvos neperėmė, o ketvirtajame kėlinyje Madrido krepšininkai vėl padidino skirtumą iki dviženklio.

„Real“ įregistravo tik devynis krepšininkus: penkis pagrindinės sudėties žaidėjus ir keturis dublerius. Trys „baltųjų“ 17-mečiai ketvirtadienį debiutavo Eurolygoje, o slovėnas U.Klavžaras pelnė 10 taškų.

Nežaidė

„Žalgirio“ ir „Olimpia“ rungtynės buvo nukeltos dėl COVID-19 protrūkio Milano komandoje. Kada šios komandos susitiks, paaiškės vėliau.

Dėl ligos į Miuncheną neišvyko „Baskonia“ lietuviai Rokas Giedraitis ir Tadas Sedekerskis. Nors prarado du starto penketo krepšininkus, „Baskonia“ (6-11) varžovų aikštėje jau pirmajame kėlinyje spurtavo 13:0, įgijo dviženklę persvarą 25:13 ir įtikinamai nugalėjo „Bayern“ (7-10) klubą 81:76.

Savaitės skaičiai

1

Per Eurolygos pirmąjį ratą dėl sveikatos krizės buvo nukeltos tik vienerios rungtynės, kuriose trečiadienį turėjo susitikti „Žalgiris“ ir „Olimpia“. Kitos 152 rungtynės pirmajame rate įvyko pagal tvarkaraštį.

6

Mindaugas Kuzminskas šeštą kartą šį sezoną per rungtynes nepelnė nė taško.

9

Šarūno Jasikevičiaus treniruojama „Barcelona“ iškovojo devintąją iš eilės pergalę. Tai – ilgiausia pergalių virtinė šį sezoną. Beje, tokia pati yra ir ilgiausia pralaimėjimų virtinė. Sezono pradžioje devynis kartus iš eilės pralaimėjo buvusi Š.Jasikevičiaus komanda „Žalgiris“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.