EUROLYGA 2023

Iš pelenų pakilusio „Ryto“ sėkmės paslaptys: 2021-ieji iš esmės pakeitė požiūrį į Vilniaus krepšinį

„Vaikinai aikštelėje paliko viską, ką galėjo. Jie tik dar kartą parodė savo didelę širdį ir nusipelnė šios pergalės. Jie turi teisę švęsti kelias dienas“, – pasibaigus FIBA Čempionų lygos grupių etapui kalbėjo Vilniaus „Ryto“ treneris Giedrius Žibėnas.

Vilniaus „Rytas“ metus užbaigė pirmoje FIBA Čempionų lygos H grupėje.<br>Lrytas.lt ir FIBA nuotr. koliažas.
Vilniaus „Rytas“ metus užbaigė pirmoje FIBA Čempionų lygos H grupėje.<br>Lrytas.lt ir FIBA nuotr. koliažas.
Vilniaus „Rytas“ metus užbaigė pirmoje FIBA Čempionų lygos H grupėje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus „Rytas“ metus užbaigė pirmoje FIBA Čempionų lygos H grupėje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus „Rytas“ metus užbaigė pirmoje FIBA Čempionų lygos H grupėje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus „Rytas“ metus užbaigė pirmoje FIBA Čempionų lygos H grupėje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus „Rytas“ metus užbaigė pirmoje FIBA Čempionų lygos H grupėje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus „Rytas“ metus užbaigė pirmoje FIBA Čempionų lygos H grupėje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus „Rytas“ metus užbaigė pirmoje FIBA Čempionų lygos H grupėje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus „Rytas“ metus užbaigė pirmoje FIBA Čempionų lygos H grupėje.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Žibėnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Žibėnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Ryto“ trenerių štabas.  <br>FIBA nuotr.
„Ryto“ trenerių štabas.  <br>FIBA nuotr.
G.Žibėnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Žibėnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Žibėnas.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Žibėnas.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Butkevičius.<br>FIBA nuotr.
A.Butkevičius.<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Dec 28, 2021, 5:32 PM

Prieš metus vilniečiai išgyveno vieną iš sunkiausių pastarųjų sezonų momentų – „Rytą“ paliekantys legionieriai, užklupęs traumų virusas, nepavykęs krepšinio specialisto Donaldo Kairio projektas bei skaudūs smūgiai tiek Karaliaus Mindaugo taurės (KMT), tiek ir Čempionų lygos turnyre.

Praėjusią žiemą daugelis sostinės klubo sirgalių dūsaudami iš nevilties ėmė gūžčioti pečiais, tuometinio „Lietuvos ryto“ garbę gynusios komandos legendos socialinėje erdvėje malė Lietuvos vicečempionus į miltus, o ištikimiausia „Ryto“ fanų bendruomenė „B Tribūna“ buvo viešai paskelbusi vieno iš komandos vadovų Dariaus Gudelio paiešką.

Ir staiga viskas pasikeitė.

Gruodžio 21-ąją vilniečius treniruojantis G.Žibėnas iškėlė kumščius į viršų – „Rytas“ dar iki didžiųjų metų švenčių užsitikrino vietą FIBA Čempionų lygos „Top 16“ etape.

Sostinės ekipa Burgose 84:77 antrą kartą šiame sezone ant menčių paguldė pirmenybių titulą ginančią „San Pablo“ komandą ir visiems dar kartą parodė, kad praėjusio sezono šmėkla liko kažkur nuošalyje.

„Mūsų klubui tai yra didelė pergalė, jeigu lyginsime su rezultatu pasiektu praėjusį sezoną. Tiesa, darbas dar nėra baigtas, dabar mūsų laukia kitas etapas“, – dar kartą nemalonų praeities puslapį atvertęs, bet viltingai į dabartį žvelgęs samprotavo G.Žibėnas.

Pirmoji pozicija Čempionų lygos „mirties“ grupėje, Kaune į vilną suvyniotas „Žalgiris“ ir vos vienas kluptelėjimas Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionate – tokio sezono starto sostinės krepšinio sirgaliai nematė jau seniai.

Noru degantis kolektyvas

Po 2021-ųjų sausio 16-ąją skaudžiu antausiu pasibaigusio KMT ketvirtfinalio Vilniaus „Rytas“ atsisveikino su tuometiniu komandos strategu D.Kairiu.

Dar tą pačią dieną buvo paskelbtas laikinasis vilniečių treneris, kuriuo tapo atleisto 44-erių trenerio asistentas G.Žibėnas.

Mažai kam krepšinio bendruomenėje iki tol girdėtas ir tarsi erdvėlaiviu iš kitos planetos atvirai degančio „Ryto“ gaisro gesinti stojęs lietuvis greitai atkreipė dėmesį į save.

Iki tol tik Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL), Indonezijoje bei Danijoje vyriausiojo trenerio patirties turėjęs 37-erių krepšinio specialistas savo darbą pradėjo per 15 pirmųjų rungtynių patirdamas vos vieną pralaimėjimą ir išvykoje po daugiau nei dviejų metų pertraukos Kaune su „Rytu“ palaužęs vietos „Žalgirį“.

Nors sezono pabaigoje vykusiame LKL finale G.Žibėno auklėtiniai tam pačiam „Žalgiriui“ pralaimėjo finalo seriją „sausu“ rezultatu 0:3, tačiau naujojo „Ryto“ trenerio pradėtas statyti kortų namelis suteikė nemažai vilties ir intrigos prieš artėjantį 2021-2022 metų sezoną.

Šį kartą jau pats prie komandos komplektacijos prisidėjęs G.Žibėnas vasarą iškovojo nemažai pergalių ir už aikštės ribų – „Rytui“ pavyko išsaugoti vieną iš praėjusio sezono komandos lyderių Ivaną Buvą, į ekipą sugrįžo Panevėžio „Lietkabelyje“ sustiprėjęs Margiris Normantas, vilniečių gretas papildė ir savo karjeros sezoną Utenoje sužaidęs Vaidas Kariniauskas.

Legionierių grandyje „Rytas“ pasistiprino Tanneriu Leissneriu, Jarvisu Williamsu, o vėliausiai prie komandos prisijungė gynėjas Speedy Smithas.

Be didelių žvaigždžių, tačiau noru ir kovingumu trykštančią kariauną surinkęs G.Žibėnas stojo prieš nemažais vingiais nusėtą naujo sezono kelią.

Jau nuo pirmųjų dvikovų plika akimi buvo galima matyti, kad „Ryto“ treneris per vasarą vis dar neprarado sau būdingos charizmos – į priekį iškelti kumščiai, delnų sumušimai su auklėtiniais ir emocingos spaudos konferencijos vis ryškiau tapė pergalingą G.Žibėno žygiuojamo kelio paveikslą.

Nemalonus kluptelėjimas Vilniuje prieš „Juventus“ ir du apmaudūs pralaimėjimai FIBA Čempionų lygoje, atrodo, tik dar labiau supykdė ir užgrūdino vilniečius svarbiausioms sezono kovoms tarptautinio turnyro grupių etapo pabaigoje.

Nevengdami klaidų, tačiau pulsuodami energija ir noru vilniečiai Čempionų lygos pirmąjį etapą užbaigė trimis gyvybiškai svarbiomis pergalėmis iš eilės, kurios ne tik leido pratęsti tarptautinį sezoną, bet ir užimti pirmąją vietą H grupėje.

Nuaidėjus šių rungtynių finalinėms sirenoms G.Žibėnas kartu su savo asistentais Gustu Maskoliūnu ir Georgiu Dedu apsikabindavo ir neslėpdavo emocijų, tarsi jau būtų iškovoję vietą finaliniame Čempionų lygos ketverte.

Pergalėmis „Rytas“ suspindo ne tik Europoje, bet ir vietiniame fronte – per 12 žaistų rungtynių Vilniaus klubas pralaimėjimo vos kartą ir tai leido vilniečiams šokti į LKL turnyrinės lentelės viršūnę.

Nėra išskirto lyderio

Lygiavertę sudėtį šiame sezone surinkęs Vilniaus „Rytas“ jau ne kartą įrodė, kad yra nevienpusiška komanda.

Koronaviruso iššūkiai ir patirtos traumos privertė G.Žibėną laviruoti ir ieškoti išeičių, norint užkamšyti atsiradusias ne itin malonias skyles.

Dėl T.Leissnerio patirtos skruostikaulio ir smilkinkaulio lūžių traumos „Rytas“ kelis kartus turėjo verstis itin žemu penketu, kuriame vidurio puolėjo poziciją užėmė Arnas Butkevičius.

Dėl nemalonios amerikiečio traumos „Rytas“ išsitraukė netikėtą ginklą ir tapo dar labiau mobilesnis.

Prie komandos sezono viduryje prisijungus Maurice'ui Ndourui, vis labiau ėmė spindėti sostinės ekipos kroato Ivano Buvos žvaigždė.

30-metis 208 cm ūgio vidurio puolėjas buvo pripažintas naudingiausiu lapkričio mėnesio žaidėju.

Jame vidurio puolėjas vidutiniškai per rungtynes įmesdavo po 14,5 taško, atkovodavo po 6 kamuolius ir rinkdavo po 16,5 naudingumo balo.

„Šis apdovanojimas man reiškia daug. Nors žaidžiau gerai, bet tikrai nesitikėjau tokio įvertinimo“, – samprotavo kroatas.

Savo vietą „Ryto“ komandoje surado ir iki tol D.Kairio sistemose klimpęs Gytis Radzevičius.

26-erių 197 cm ūgio puolėjas FIBA Čempionų lygoje yra daugiausiai laiko ant parketo praleidžiantis „Ryto“ žaidėjas. Lietuvis vidutiniškai per rungtynes aikštėje būna net po 34 minutes.

Per jas G.Radzevičius įmeta po 10,8 taško, atkovoja po 7,8 kamuolio ir renka po 14,7 naudingumo balo.

Ne ką mažiau puolėjas atlieka ir „nematomo“ darbo – šuoliai ant „kiekvieno kamuolio“, tvirtos užtvaros ir sėkmingas darbas gynyboje ateityje turėtų atkreipti ne tik užsienio klubų, bet ir šalies rinktinės trenerių dėmesį.

Kitoje aikštės pusėje komandos gynybą aikštės priekyje „cementuoja“ tvirtas M.Normanto kūnas ir ilgos V.Kariniausko rankos. Saugumo jausmą po krepšiu prideda ir atletiškas M.Ndouro žaidimas.

Kovoje dėl pirmosios vietos Čempionų lygos H grupėje „Rytas“ sulaukė dar vieno teigiamo impulso – kritiškai svarbiu metu iššovė komandos gynėjas S.Smithas.

Pasitikėjimo savimi nestokojantis 28-erių 191 cm ūgio gynėjas šiame sezone kelis kartus prametė lemiamais galėjusius tapti metimus, tačiau Burgose, atsiliekant taškus, jis pataikė du tritaškius iš eilės ir atvedė „Rytą“ į svarbią pergalę.

Tarsi gerai suderintas šveicariškas laikrodis „Rytas“ žingsnis po žingsnio į priekį vedamas vis naujų lyderių užkopė į FIBA Čempionų lygos H grupės viršūnę.

Paskutinį kartą sostinės klubas Europos turnyre iš pirmosios vietos į kitą etapą žengė 2013-2014 metų Europos taurės sezone.

Ateities horizontai

Į Čempionų lygos „Top 16“ etapą žengęs „Rytas“ atsidūrė L grupėje, kurioje kausis su Vengrijos Sombathėjaus „Falco“ ekipa bei dar dviem varžovais, kurie paaiškės po „įkrintamųjų“ varžybų etapo.

Bilietus į vietą kitą turnyro etapą gaus dvi geriausios grupės komandos.

Vietos čempionate G.Žibėno kariauna tęsia kovą dėl vietos Vilniuje vyksiančiame KMT finalinio ketverto etape.

Sausio 15-ąją vilniečiai savo žiūrovų akivaizdoje priims Alytaus „Dzūkijos“ krepšininkus. Tai bus atsakomoji ketvirtfinalio dvikova, pirmąją akistatą Alytuje „Rytas“ laimėjo 95:81.

Sausiui persiritus per pusiaują, 23 dieną, Vilniuje „Rytas“ antrą kartą šiame sezone susigrums su revanšo trokštančiu Kauno „Žalgiriu“.

„Žaiskite taip tarsi būtumėte pirmi, bet treniruokitės lyg būtumėte antroje vietoje“, – vos stojęs prie „Ryto“ komandos vairo savo auklėtiniams žinia skiepijo G.Žibėnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.