EUROLYGA 2023

Trenerio šturvalą čiupęs V. Ginevičius į savo krepšininko karjerą pažvelgė kitaip: „Buvau karštas žaidėjas“

„Būdavau karštas žaidėjas ir pykdavau ant trenerių galvodamas, kad aš geriau suprantu krepšinį“, – su šiokiu tokiu kartėliu krepšininko karjerą prisiminė Prienų „Labas GAS“ vyriausiojo trenerio pareigas užimantis Vidas Ginevičius.

 „Būdavau karštas žaidėjas ir pykdavau ant trenerių galvodamas, kad aš geriau suprantu krepšinį“, – sakė V.Ginevičius.<br> lrytas.lt montažas.
 „Būdavau karštas žaidėjas ir pykdavau ant trenerių galvodamas, kad aš geriau suprantu krepšinį“, – sakė V.Ginevičius.<br> lrytas.lt montažas.
 V.Ginevičius greitai džiaugėsi pergale.<br> Prienų klubo nuotr.
 V.Ginevičius greitai džiaugėsi pergale.<br> Prienų klubo nuotr.
 V.Ginevičius greitai džiaugėsi pergale.<br> Prienų klubo nuotr.
 V.Ginevičius greitai džiaugėsi pergale.<br> Prienų klubo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 28, 2021, 8:40 AM, atnaujinta Dec 28, 2021, 9:00 AM

Prieniškiai LKL sezoną pradėjo patirdami 10 pralaimėjimų iš eilės ir nusprendė atlikti rimtas permainas ekipoje. Prienų klubas atsisveikino su vyriausiuoju treneriu Mariumi Leonavičiumi ir laikinuoju treneriu paskyrė asistentu dirbusį Vidą Ginevičių.

Rezultatas pasimatė iš karto. „Labas GAS“ tik po įtempto trilerio 78:81 nusileido Kauno „Žalgiriui“, o jau po savaitės 80:74 įveikė Utenos „Juventus“ ekipą. V.Ginevičiaus pokalbio su lrytas.lt metu, treneris atskleidė, kad, jo manymu pergalę, padėjo iškovoti pagerinta gynyba.

„Sunku net pasakyti. Aš Mariui sakydavau ir nežinau, ar čia taip sutapo, bet mes sumažinome praleistų taškų skaičių. Buvome daugiausiai taškų praleidžianti ekipa LKL ir kabintis į rungtynes galėjome tik sumažinę šį rodiklį.

Per dvejas pastarąsias rungtynes praleidžiam 15 taškų mažiau. Tai sakyčiau galbūt tai prisidėjo“, – kalbėjo laikinuoju vyr. treneriu paskirtas V.Ginevičius.

Treneris teigia, kad pirmoji pergalė atnešė atgaivą į komandos rūbinę ir turnyrinėje lentelėje nebematant nulio prie pergalių skaičiaus leido suprasti žaidėjams, dėl ko jie dirba.

„Sakyčiau, pasijautė ne palengvėjimas, o atsirado kažkokia emocija – pagaliau nebe nulis. Žaidėjai šito tikrai nusipelnė ir nuotaikėlė tikrai atsirado.

Dabar žaidėjai bent jau žino, dėl ko dirba“, – džiaugėsi strategas.

– Prie komandos prisijungė Tahjas Eaddy. Ko tikitės iš šio žaidėjo?

– Matysime dar. Prieš rungtynes su Utena jis turėjo tik dvi nepilnas treniruotes, tai dar reikia pažinti jį.

Kol kas stengiasi, bet dar sunku pasakyti kažką daugiau apie žaidėją

– Kokius tikslus keliate komandai šį sezoną?

– Žiūrint į turnyrinę lentelę iki aštuntosios vietos mus skiria nedaug pergalių, tai būtų keista, jeigu nesitikėtume vietos atkrintamosiose. Tačiau dabar mums svarbiausia yra gerinti žaidimą, kad išlaikytume tokį stabilumą.

Pasidžiaugėme pergale ir reikia žiūrėti, kad vėl nebūtų tokios pralaimėjimų serijos.

– Kur komandoje matote dar potencialo, kuris yra neišnaudotas?

– Kad ir į paskutines rungtynes pažiūrėtume. Nenoriu pavardėmis sakyti, bet kai kurie žaidėjai žaidė ar perdegę, ar jiems nesisekė, bet kažkokiu būdu laimėjome tas rungtynes.

Manau, kad kitose rungtynėse jie pasitemps. To potencialo tikrai yra. Svarbiausia, kad jie tikėtų, kad gali laimėti, nes iki tol būdavo, kad atrodydavo, jog eina tiesiog sudalyvauti. Nors visi nori laimėti, bet atrodė, kad jie jau nebetikėjo, o tai yra labai blogai.

Ignas Sargiūnas šį sezoną žaidžia puikų sezoną. Kokias perspektyvas jame matote?

– Aš ji vadinu tikru kareiviu. Turi jis taisytinų dalykų ir tobulėjimui ribų nėra, bet pasišnekame ir jis pats viską supranta. Ignas dar jaunas žaidėjas ir jam viskas prieš akis.

Tai svarbiausia išlaikyti tą pasitikėjimą savimi ir šaltą protą. Jau dabar geras jo žaidimas, bet reikia dar dirbti ant taisytinų dalykų.

– Pasirodo kalbų, kad Ignas jau dabar galėtų padėti Lietuvos rinktinei per langus. Kokia jūsų nuomonė apie tai.

– Jis buvo išplėstiniame sąraše, bet jo nepaėmė.

Reikėtų pažiūrėti, kaip jis atrodo tarp kitų ten išrinktų vyrų ir tada galėtume daugiau spręsti. Dabar nepažaidus sunku kažką pasakyti.

– Tačiau I.Sargiūnas gavo kritikos, kad jisai kartais pameta galvą, o kaip pavyzdys buvo paimtas epizodas rungtynėse prieš „Žalgirį“ ir jo nesportinė pražanga prieš L.Lekavičių. Kokia jūsų nuomonė apie tokią kritiką ir būtent tą epizodą?

– Tas epizodas, kaip pasižiūrėjau per pakartojimus, nebuvo kažkoks stūmimas ore ar ėjimas ant traumos ribos. Ta reakcija gal kiek per karšta buvo.

Ignas praradęs kamuolį jį paprasčiausiai pasivijo ir baudavo Luką. Taip, ta nesportinė pražanga buvo, bet tokia jau baisi, kad reikėtų ten stumdytis, pulti kažką...

Jeigu būtų, kad atbėgęs iš galo stumtų į stendus ar panašiai, tada taip. Būna tokių momentų pas Igną, bet jų mažėja. Manau, daugelis karštesnių žaidėjų praradę kamuolį būtų panašią pražangą užsidirbę.

– Apie kurį žaidėją, jūsų manymu, yra kalbama nepakankamai daug?

– Galbūt per mažai šnekama apie Eriką Venskų, gal apie Juwaną Josiah Durhamą.

Būna „Juwanas va įmetė kažkiek taškų“ ir baigia apie jį kalbėti. Apie Eriką irgi praktiškai nieko, nors jis turi puikų krepšinio supratimą.

– Buvote paskirtas laikinuoju treneriu, tačiau sužaidėte geras rungtynes su Kauno „Žalgiriu ir pasiekėte pirmą pergalę, tai leidžia tikėtis, kad gausite galimybę vyriausiuoju treneriu pabūti ir ilgiau. Kaip pats vertinate savo galimybes?

– Prieš sezoną nesitikėjau, kad galėsiu atsidurti vyriausiojo trenerio pozicijoje. Vasarą gavau žinią, kad bus Marius ir manęs klausė, ar galėsiu jam padėti kaip asistentas. Be jokių problemų sutikau. Paprasčiausiai dirbu savo darbą ir tiek.

Aišku, yra posakis „prastas tas kareivis, kuris nesvajoja būti generolu“. Bet kas man priklausė, tą aš ir dariau, ir bandėme pasiekti bendrų rezultatų. Gaila, nepasisekė. Gan netikėtai dabar gavosi.

Laukėme kandidatų, manęs paprašė pabūti laikinuoju treneriu, o dabar žiūrime kas iš to gausis.

– Kuo jus labiausiai žavi trenerio darbas ir kodėl pasirinkote šį kelią po krepšininko karjeros baigimo?

– Trenerio darbas žavi ir jis nėra lengvas, ypač tokiu momentu kaip šis. Daug darbų, daug galvojimų, bet gal tuo ir žavi tai mane.

Baigiant karjerą pasvarstydavau, ką veiksiu, pasiūlė pabandyti trenerio darbą ir dabar esu čia. Tiesa pasakius, tapęs treneriu iš visai kitos pusės pradėjau krepšinį pažinti.

Viena yra, kai būni žaidėju aikštelėje, o dabar visai kas kita yra, kai stovi šalia aikštelės. Labai skirtingi dalykai. Pats būdavau karštas žaidėjas ir pykdavau ant trenerių galvodamas, kad aš geriau suprantu.

Dabar kiekvienam žaidėjui siūlyčiau pabandyti pirma trenerio vietoje pabūti ir tik paskui pradėti krepšinį žaisti, bet, aišku, tai yra neįmanoma.

– Per savo karjerą turėjote ne vieną trenerį. Gal yra kuris nors, kurio metodus pats taikote ar bandote juos atkartoti?

– Visi treneriai, pas kuriuos esu žaidęs, man daug davė ir nelabai kažkurį vieną galėčiau išskirti.

Ir kaip krepšininkui davė, ir kaip treneriui: būna, kad jų patarimus prisimenu. Po vieną skirstyti tikrai nenorėčiau, nes kai kurį galbūt dar įžeisčiau, o visi davė tikrai daug.

Tik va, kvailas buvau, jog neklausydavau per daug ir ne viską dėdavausi į galvą.

– Daugelis Lietuvos krepšinio aistruolių kalba apie susilpnėjusią Lietuvos krepšinio lygą? Tačiau jeigu jums reikėtų lyginti su laikais, kai pats žaidėte Lietuvoje, jūsų manymu, lyga sustiprėjo ar susilpnėjo?

– Sunku kažką ir palyginti, kas buvo, kai aš žaidžiau ir kaip yra dabar. O kaip visi sako, jog nuo praėjusių metų susilpnėjo, tai sakyčiau, gal sezono startas silpnesnis buvo. Dabar pažiūrėjus, kaip komandos stiprinasi, ypač kokios pirmos penkios komandos, tai nesakyčiau, kad susilpnėjo LKL.

Imkim „Žalgirį“, „Rytą“, „Lietkabelį“, tą patį „Juventus“.

Dabar ir „Neptūnas“ – gera komanda, o dar sulaukė Dainiaus Adomaičio. Tai sakyčiau, kad gal LKL silpnesnis buvo tik rugsėjo mėnesį, kai buvo iki galo nesusikomplektavusių komandų, o dabar negalėčiau sakyti, kad lyga susilpnėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.