EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ metai, kuriuos Kaunas norėtų užmiršti: nuo griūtį lėmusios P. Motiejūno klaidos – iki taiklios Šaro kritikos

Kauno „Žalgiris“ baigia 2021-uosius metus ne taip, kaip tikėjosi. Klubas nebėra pretendentu į Eurolygos atkrintamąsias, komandos vadovai sulaukia neįprastai daug kritikos, o ekipos žaidimas nebetenkina net ištikimiausių „Žalgirio“ sirgalių. Šis kompleksinis problemų mišinys virto trenerių ir žaidėjų atleidimais, kurių eilę metų iki tol kauniečiams pavykdavo išvengti. Portalas lrytas.lt prisimena svarbiausius „Žalgirio“ 2021-ųjų įvykius.

 „Žalgirio“ metai – nuo didžiausios klaidos ir Š. Jasikevičiaus kritikos iki neeilinio pralaimėjimo „Rytui“ bei pokalbio su sirgaliais.<br> Bitvinsko nuotr.
 „Žalgirio“ metai – nuo didžiausios klaidos ir Š. Jasikevičiaus kritikos iki neeilinio pralaimėjimo „Rytui“ bei pokalbio su sirgaliais.<br> Bitvinsko nuotr.
 J. Zdovcas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 J. Zdovcas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Š. Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Š. Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 P. Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 P. Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 M. Schilleris.<br>T.Bitvinsko nuotr.
 M. Schilleris.<br>T.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 31, 2021, 5:48 PM

Pradėjo pakylėtai

Martino Schillerio auklėtiniai 2021-uosius pradėjo pakylėtai. „Žalgiris“ sausio pradžioje savo sąskaitoje turėjo 11 pergalių ir 7 pralaimėjimus bei žengė tarp 8 geriausių Eurolygos komandų, o treneris iš Austrijos privertė suklusti net lygos žvaigždę Mike‘ą Jamesą.

Po Šarūno Jasikevičiaus eros Kaune daug kas skeptiškai žiūrėjo į M.Schillerį, tačiau praėjusio sezono pradžia jam sekėsi netikėtai gerai, vis dėlto vėliau žaidimas pasikeitė.

Nors „Žalgiris“ ir laimėjo Lietuvos krepšinio lygą bei Karaliaus Mindaugo taurę, kauniečiai liko už Eurolygos atkrintamųjų. Iki tol dvejus metus „Žalgiris“ jose žaidė, o 2019-2020 m. sezone taip pat turėjo šansą kabintis į „Top 8“, tačiau sezonas dėl pandemijos buvo nutrauktas.

Pauliaus Motiejūno klaida

2021-ųjų vasara Nemuno saloje buvo kitokia. Prie ekipos komplektacijos pagaliau prisidėjo ir M.Schilleris. Pasak P.Motiejūno, treneriui buvo duota daug laisvės. Į Kauną austro kvietimu atvyko vokietis Nielsas Giffey, amerikiečiai Tyleris Cavanaugh, Joshas Nebo ir jau atleistas Emmanuelis Mudiay.

Į „Žalgirį“ vasarą taip pat sugrįžo Mantas Kalnietis ir Edgaras Ulanovas, tačiau šie krepšininkai buvo labiau P.Motiejūno pasirinkimai.

Penki pralaimėjimai pasiruošimo metu ir dvi nesėkmės Eurolygoje kainavo trenerio postą M.Schilleriui. Strategas „Žalgirį“ paliko dar spalio pabaigoje, jam buvo parodytos duris, o vėliau sekė ir skambūs P.Motiejūno žodžiai.

„Jeigu buvo didžiausia klaida, tai – M.Schilleris. Po to eina E.Mudiay. Viskas dabartinėje situacijoje atrodo labai paprasta. Kol buvo komanda, kur buvo žaidėjai, gavę Šaro muštro, treneriui buvo lengviau išsireikalauti, ko jis nori. Kuomet atėjo kiti žaidėjai, treneriui išsireikalauti nebepavyko“, – specialioje spaudos konferencijoje kalbėjo P.Motiejūnas.

Sulaukė Š.Jasikevičiaus kritikos

Turbulencija Kaune privertė atsigręžti ir buvusį komandos veidą Š.Jasikevičių. Treneris Ispanijoje nerišliai sudavė kirtį P.Motiejūno sprendimams.

„Pirmiausia, man yra gaila kolegos, kuris neteko darbo, – apie M.Schillerio atleidimą žurnalistui Migueliui Loisui Vidaliui kalbėjo Š.Jasikevičius. – Apie tai kai ką žinau, bet to pasakyti negaliu. Galbūt praeityje buvo kokių nors problemų, o klubo vadovai nematė šviesios ateities. Kas žino.

Vienintelis dalykas, kuris man nepatiko – po visko, ką mes per paskutinius metus buvome pasiekę, jie viską radikaliai pakeitė. „Žalgiriui“ yra įprasta priimti netradicinius sprendimus. „Žalgiris“ yra viena novatoriškiausių komandų Europoje, todėl jie neturėjo problemų pakeisti savo filosofiją.“

Ėmėsi pokyčių

Prastas sezono startas, neįtikinantys naujokai ir atleistas treneris sukėlė kritikos laviną, skirtą P.Motiejūnui, tad „Žalgirio“ savininkas ėmėsi veiksmų.

Strategas pasamdė naują vyriausiąjį komandos trenerį Jure Zdovcą, atleido krepšininką E.Mudiay, o į jo vietą pakvietė slovėną Zoraną Dragičių ir Naujosios Zelandijos atstovą Tai Websterį.

Gėdingas pralaimėjimas ir atsispyrimas nuo dugno

Tačiau naujajam treneriui iš Slovėnijos taip pat ilgai teko vargti, kol „Žalgiris“ pagaliau iškovojo pergalę Eurolygoje. Maža to, žalgiriečiai skausmingai klupo ir Lietuvoje, kur savo namų tvirtovėje pripažino Vilniaus „Ryto“ pergalę (75:84).

Likus minutei iki mačo pabaigs ištikimiausi „Žalgirio“ atsistojo ir paliko areną. Būrys aistruolių nuskubėjo į Kauno arenos užkulisius, kur po rungtynių susitiko su „Žalgirio“ žaidėjais.

Artūras Milaknis ir Mantas Kalnietis stojo ginti komandą.

„Mums reikia jūsų palaikymo, – sakė A.Milaknis sirgaliams. – Suprantame, kad ne viskas išeina.“

„Mes dirbame, bet rezultato nematyti. Žinau, ko nematyti, – sakė M.Kalnietis. – Mes tikrai nesėdime sumerkę kojas į baseiną.“

Sirgaliai paklausė žalgiriečių ir išreiškė jiems palaikymą.

„Mes su jumis!“ – suriko aistruoliai ir užtraukė skanduotę.

Ko laukti 2022-aisiais?

Naujuosius metus „Žalgiris“ pradės būdami Eurolygos turnyrinės lentelės dugne. Vos 3 pergalės ir 13 pralaimėjimų. LKL lygoje kauniečiai taip pat nėra aukštumoje, juos lenkia pirmoje vietoje esantis „Rytas“.

Visgi J.Zdovco auklėtinių žaidimas gerėja, panašu, kad „Žalgiris“ dar pajėgs iškovoti vieną kitą pergalę Eurolygoje, tačiau mintys apie atrkintamąsias seniai pamirštos, o kova dėl KMT ir LKL trofėjų turėtų būti kaip niekad karšta.

P.Motiejūno mintyse jau turėtų kirbėti ir mintys apie vasarą, kuomet „Žalgiriui“ teks priimti sudėtingus sprendimus ir naujai dėlioti komandos kontūrus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.