EUROLYGA 2023

LKL klubų reitingas: galingiausiai gruodį atrodė nepralaimėjęs „Rytas“

Prieš Naujuosius metus tarp Lietuvos krepšinio klubų labiausiai įsibėgėjo Vilniaus „Rytas“, kuris tęsia ilgiausią pergalių virtinę ir iškovojo kelialapį į antrąjį Čempionų lygos grupių etapą. Lietuvos lygoje pirmauja Kauno „Žalgiris“, tačiau Eurolygoje kauniečiai murkdosi tarp autsaiderių. Gruodžio mėnesį dar du LKL klubai pakeitė trenerius, o „Prienai“ praėjus kelioms dienoms po permainų pasiekė ilgai lauktą pirmąją pergalę.

Vilniaus „Rytas“<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus „Rytas“<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus „Rytas“<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilniaus „Rytas“<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jonavos CBet ekipa.<br>G.Šiupario nuotr.
Jonavos CBet ekipa.<br>G.Šiupario nuotr.
„Šiauliai“.<br>G.Šiupario nuotr.
„Šiauliai“.<br>G.Šiupario nuotr.
 Mindaugas Lukauskis
 Mindaugas Lukauskis
Vilniaus „Rytas“.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus „Rytas“.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus „Rytas“<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilniaus „Rytas“<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgiris“<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgiris“<br>G.Bitvinsko nuotr.
Utenos „Juventus“<br>M.Patašiaus nuotr.
Utenos „Juventus“<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 31, 2021, 11:18 AM

„Rytas“

Gruodį: 6-0.

Nuo sezono pradžios. LKL – 12-1, Lietuvos taurė – 1-0, Čempionų lyga – 4-2.

„Rytas“ yra šiuo metu sunkiausiai sustabdoma Lietuvos krepšinio jėga. Vilniaus komanda nesėkmės kartėlio nepatyrė beveik du mėnesius – nuo lapkričio 2 dieną pralaimėtų Čempionų lygos rungtynių Stambulo „Beşiktaş“ klubui – ir tęsia dešimties pergalių virtinę, skaičiuojant visus turnyrus. Žvelgiant vien į LKL pirmenybes, spalio pradžioje prasidėjusi „Ryto“ pergalių virtinė trunka tiek pat – dešimt iš eilės laimėtų rungtynių.

Gruodį Giedriaus Žibėno penketas svarbiausias pergales iškovojo Čempionų lygoje. Vilniečiai įveikė Oldenburgo EWE bei nugalėtojos vardą ginančią Burgoso „San Pablo“, pirmojo etapo grupėje užėmė pirmąją vietą ir iškovojo vienintelį tiesioginį kelialapį į antrąjį grupių etapą. Tiesa, dėl šių pergalių pasinerti į euforiją nederėtų, nes abu „Ryto“ varžovai šį sezoną žaidžia labai prastai ir savo šalių lygose kovoja dėl išlikimo.

Vilniaus komanda mūsų šalies lygoje siekia aukščiausio tikslo, o per LKL rungtynes atrodo solidžiau nei Čempionų lygoje. Paskutinį metų mėnesį „Rytui“ problemų nesukėlė nė vieni varžovai – net ir įsibėgėję „Šiauliai“, kuriuos vilniečiai sustabdė sutriuškindami 33 taškų skirtumu.

„Ryto“ priešakyje, kaip ir praėjusiais mėnesiais, žygiuoja Ivanas Buva. Lietuvos lygoje kroatas pagal rezultatyvumą yra antras (vid. 17,6 taškų), o Čempionų lygos rezultatyviausių krepšininkų lentelėje užima 13-ąją vietą (vid. 16,2 taško).

„Žalgiris“

Gruodį: 5-3.

Nuo sezono pradžios. LKL – 13-1, Eurolyga – 3-13.

Kauno komandos padangėje nieko naujo: „Žalgiris“ pirmauja Lietuvos lygoje, bet Eurolygoje užima paskutinę 18-ąją vietą.

Nors gruodžio pradžioje tamsius debesis truputį pravaikė pergalė prieš Vitorijos „Baskonia“ komandą, kiti varžovai Eurolygos turnyre Lietuvos čempionams buvo neįveikiami, o dvejos paskutinės 2021 metų rungtynės buvo nukeltos, nes Milano „Olimpia“ ir Atėnų „Panathinaikos“ ekipas pakirto koronavirusas. „Žalgiris“ metus baigė neiškovojęs nė vienos pergalės už Lietuvos ribų.

Lietuvos lygoje čempionai tęsia penkių pergalių virtinę, tačiau jiems dažnai kyla problemų ir šiame fronte. „Žalgiris“ gruodį vos trijų taškų skirtumu nugalėjo Prienų komandą, o Utenos krepšininkus palaužė tik per pratęsimą. Utenoje nuo antrojo pralaimėjimo skyrė keli centimetrai – varžovų lyderis P.Milleris paskutinėmis ketvirtojo kėlinio akimirkomis nepataikė dvitaškio iš „savo“ taško.

Kauno komandai labai trūksta tikro lyderio. Eurolygos turnyre nė vieno žalgiriečio rezultatyvumo vidurkis nėra dviženklis.

„Neptūnas“

Gruodį: 4-1.

Nuo sezono pradžios. LKL – 6-7, Lietuvos taurė – 5-1.

Gruodžio viduryje „Neptūnas“ tapo trečiąja LKL komanda, šį sezoną pakeitusia trenerį. Klaipėdos klubo vadovai nutraukė sutartį su Tomu Gaidamavičiumi, o po kelių dienų paskelbė, kad prie komandos vairo grįžta buvęs Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis.

„Neptūnas“ stiprius atsigavimo požymius parodė dar prieš atvykstant D.Adomaičiui. Laikinai pareigas ėjęs Sandis Buškevicas padovanojo Klaipėdos sirgaliams pergalę prieš „Nevėžį“, o po to klaipėdiečiai laimėjo dar trejas rungtynes su komandomis, kurios LKL lentelėje užima žemesnes arba gretimas vietas: „Jonava“, dar sykį „Nevėžiu“ ir „Dzūkija“. Šiuo metu „Neptūnas“ tęsia keturių pergalių virtinę.

Klaipėdos komandą ir toliau tempia senoji gvardija. Deivydas Gailius (15,6 tšk.) lygoje užima ketvirtąją vietą pagal rezultatyvumą, Benas Griciūnas (13,3 tšk., 7,8 atk.kam.) yra trečias pagal atkovotus kamuolius, o Žygimantas Janavičius (7,9 tšk., 7,1 rez.perd.) pirmauja pagal rezultatyvius perdavimus.

Tačiau prie „Neptūno“ puolimo metų pabaigoje prisidėjo dar vienas krepšininkas – vienintelis komandos užsienietis Isaacas Bontonas. Jei vadovaujant T.Gaidamavičiui jis per 4 rungtynes sukrapštė vos 4 taškus, tai pasikeitus treneriui amerikiečio vidurkis yra 9 taškai.

„Šiauliai“

Gruodį: 4-2.

Nuo sezono pradžios. LKL – 8-5, Lietuvos taurė – 4-5, Šiaurės lyga – 1-1.

„Šiauliai“ pateikė rimtą paraišką kovoti, jei ne dėl antrosios, tai bent dėl trečiosios vietos. Gruodžio mėnesį šiauliečiai laimėjo principines rungtynes prieš sezono pradžioje patriukšmavusią „Jonavą“ ir tiesioginiu varžovu tapusį „Juventus“, kurį aplenkė LKL lentelėje. Antano Sireikos vyrai įveikė uteniškius ir pirmosiose Lietuvos taurės ketvirtfinalio rungtynėse, bet skirtumas buvo minimalus (3 taškai), todėl finalo ketverto dalyviai paaiškės per intriguojančias atsakomąsias rungtynes sausio viduryje Utenoje.

Vis dėlto aukštai skristi pasirengę „Šiauliai“ nusvilo sparnus žaisdami su „Rytu“, kuriam beviltiškai pralaimėjo net 33 taškų skirtumu.

Viena iš pagrindinių „Šiaulių“ sėkmės priežasčių – stabili sudėtis. Šios komandos nepersekioja traumos, todėl A.Sireika gali remtis visais žaidėjais, neskaičiuojant dar sezono pradžioje labai ilgam iš rikiuotės iškritusio Armino Urbučio.

Tiesa, žiemą šiek tiek išsiderino Jono Elmore‘o (16,3 tšk., 5,8 rez.perd.) taikiklis. Puolimo lyderis per pastarąsias ketverias rungtynes pataikė vos 3 iš 24 tritaškių, bet jis vis tiek užima trečiąją vietą LKL rezultatyviausių žaidėjų lentelėje ir yra antras pagal rezultatyvius perdavimus.

Rezultatyviausių dešimtuke įsitvirtino ir Giedrius Staniulis (14,2 tšk., 8,8 atk.kam.), kuris lygoje pirmauja pagal atkovotus kamuolius.

Gruodžio pabaigoje Šiaulių komanda startavo naujame turnyre Europos šiaurės lygoje, kurioje po atkaklios kovos ir dviejų pratęsimų nusileido „Brno“ komandai, bet po to sutriuškino Mahiliovo „Barysfen“ klubą.

„Lietkabelis“

Gruodį: 3-3.

Nuo sezono pradžios. LKL – 9-5, Europos taurė – 3-5.

Panevėžio komandai nėra dėl ko smarkiai skųstis, bet ir nėra dėl ko smarkiai džiaugtis – „Lietkabelis“ visą sezoną žygiuoja gana stabiliu ritmu, o gruodžio mėnesį apskritai laimėjo lygiai pusę rungtynių.

Vis dėlto net ir kai kurios pergalės treneriui Nenadui Čanakui turėtų kelti nerimą. Jo auklėtiniai LKL autsaiderius „Pieno Žvaigždes“ ir „Nevėžį“ palaužė tik paskutinėmis minutėmis ar paskutinėmis sekundėmis.

Europos taurės turnyre gruodžio pradžioje pagaliau pavyko iškovoti pirmąją pergalę savo aikštėje. Ją „Lietkabelis“ pasiekė žaisdamas su Badalonos „Joventut“. Tačiau abi išvykos pas „Andorra“ ir Ankaros „Türk Telekom“ klubus buvo nesėkmingos. Panevėžio komanda iki šventinės pertraukėlės susikrovė šiokią tokią atsargą prieš du grupės autsaiderius, bet nepasinaudojo galimybe pakilti į viršutinę lentelės pusę. Maža to, panevėžiečiai Ankaroje prarado traumą patyrusį Nikolą Radičevičių, kuris praleido ir kitas LKL rungtynes.

„Jonava“

Gruodį: 2-3.

Nuo sezono pradžios. LKL – 7-7, Lietuvos taurė – 3-3.

Į „Jonavos“ gretas grįžo traumas išsigydę Emmanuelis Lecomte‘as ir Evaldas Šaulys, o kartu grįžo ir geresnė nuotaika. Tiesa, pergalės grįžo ne iškart. Nors jonaviškiai gruodžio mėnesį nežaidė su favoritais, E.Lecomte‘as, E.Šaulys bei jų bendražygiai patyrė tris iš eilės pralaimėjimus Šiaulių, Alytaus bei Klaipėdos komandoms ir atsigavo tik mėnesio pabaigoje, kai įveikė dvi paskutines vietas užimančius Pasvalio bei Prienų krepšininkus.

Po šių dviejų pergalių pačiame lentelės viduryje įsitaisiusiai „Jonavai“ nereikia drebėti dėl vietos tarp aštuonių stipriausių, tačiau keturių taškų persvara prieš devintojoje vietoje esantį „Nevėžį“ dar nieko negarantuoja.

Jonavos komandai turėtų būti lengviau, kai į aikštę grįš paskutinis traumuotų krepšininkų sąraše esantis žaidėjas Juanas Palaciosas. O kol kas trenerio Virginijaus Šeškaus laimei, po krepšiais už du kaunasi Kahlilas Thomasas (11,4 tšk., 6,4 atk.kam.), kuris patenka į lygos geriausiųjų dešimtuką ne vien pagal atkovotus, bet ir pagal perimtus kamuolius.

„Prienai“

Gruodį: 1-2.

Nuo sezono pradžios. LKL – 1-12, Lietuvos taurė – 4-4.

Pralaimėjimų išvarginti Prienų klubo vadovai ėmėsi veiksmų ir atliko trenerių rokiruotę. Prieš sezoną vyriausiuoju treneriu paskirtas Marius Leonavičius gruodžio pradžioje grįžo ant padėjėjo kėdės, o nuo jos pakilo ir komandos vairą perėmė iki tol vyriausiuoju treneriu nedirbęs daugkartinis LKL čempionas Vidas Ginevičius.

Sukrėtimas iškart davė vaisių ir „Prienai“ su nauju treneriu visas 40 minučių lygiai kovojo su „Žalgiriu“. Įveikti čempionų nepavyko, bet po kelių dienų prieniškiai nugalėjo Utenos krepšininkus ir nutraukė sezono pradžioje pradėtą 11 pralaimėjimų virtinę. Vis dėlto kitose rungtynėse „Prienai“ namie nusileido „Jonavai“ ir lieka paskutinėje vietoje.

Prienuose buvo ir kitų permainų. Išvyko vos vienerias rungtynes žaidęs serbas Stefanas Peno (5 tšk.), bet atvyko dar vienas amerikietis Tahjas Eaddy. Jis jau buvo registruotas per LKL rungtynes, tačiau treneris naujoko į aikštę neleido.

Net ir nedebiutavus T.Eaddy, „Prienai“ yra daugiausiai krepšininkų pasitelkusi LKL komanda. Per šalies pirmenybių rungtynes bent vienerias rungtynes vilkėdami „Prienų“ aprangą žaidė net 17 krepšininkų.

„Nevėžis“

Gruodį: 1-3.

Nuo sezono pradžios. LKL – 3-10, Lietuvos taurė – 1-5.

„Nevėžis“ turėtų patraukti neutralių krepšinio mėgėjų dėmesį. Žaidžiant šiai komandai nuolat tvyro įtampa – net penkerios pastarosios kėdainiečių rungtynės baigėsi vienženkliu skirtumu. Tačiau patyrusių žaidėjų stokojantis „Nevėžis“ laimi labai retai, o gruodžio mėnesį džiaugėsi tik viena pergale prieš „Dzūkiją“. Po to Gedimino Petrausko auklėtiniai paskutinėmis minutėmis ar sekundėmis pripažino „Neptūno“ (dukart) ir „Lietkabelio“ pranašumą.

Gruodį Kėdainių komandos žaidėjų sąrašas sutrumpėjo išvykus italui Abramo Cankai (7,9 tšk.), kurį susigrąžino jį paskolinęs Krasnodaro „Lokomotiv“ klubas. Be to, žaisti negalėjo svarbia sudėties mainos dalimi tapęs Danielius Lavrinovičius (7,5 tšk.). Tačiau prie komandos prisidėjo dar vienas naujokas – amerikietis T.J.Starksas.

„Juventus“

Gruodį: 1-4.

Nuo sezono pradžios. LKL – 8-6, Lietuvos taurė – 6-1, Čempionų lygos atranka – 2-1.

Utenos komanda niekaip negali atsikratyti traumų kupros. Vos tik į rikiuotę grįžta vieni krepšininkai, į gydytojų rankas patenka kiti... Gruodžio pabaigoje pasveiko du mėnesius nežaidęs Norbertas Giga, bet per paskutines metų rungtynes uteniškiai išsirikiavo be Martyno Gecevičiaus, Vytauto Šulskio ir Igno Vaitkaus. O visas 14 rungtynių Lietuvos lygoje žaidė vos vienas „Juventus“ krepšininkas Rokas Gustys.

Gruodį „Juventus“ porą savaičių praleido ir be lyderio Patricko Millerio, kuriam buvo leista trumpam išvykti namo. Buvo ir gera naujiena – Utenos klubas pagaliau rado pamainą senokai išvykusiam Mindaugui Kupšui, kurį pakeitė patyręs amerikietis Adreianas Payne‘as.

Vis dėlto komanda – nepilna. O tai turi įtakos ir rezultatams, kurie paskutinį metų mėnesį nebuvo geri. Žydrūno Urbono penketas laimėjo tik vienerias rungtynes su „Pieno Žvaigždėmis“, o į 2022 metus žengia tęsdamas keturių pralaimėjimų virtinę, skaičiuojant abu turnyrus. „Juventus“ dukart nusileido „Šiauliams“ (taurės turnyro ketvirtfinalio pirmosiose rungtynėse ir Lietuvos lygoje), „Prienams“ ir „Žalgiriui“. Tiesa, su čempionais buvo kovota net 45 minutes, bet per pratęsimą aštuoniese žaidusiems uteniškiams jėgų nebeužteko.

Neišgelbėjo net ir rezultatyviausias LKL krepšininkas P.Milleris (vid. 19,7 tšk.). Beje, P.Milleris lygoje taip pat užtikrintai pirmauja ir pagal išprovokuotas pražangas (6,2).

„Dzūkija“

Gruodį: 1-4.

Nuo sezono pradžios. LKL – 5-8, Lietuvos taurė – 3-4.

Alytaus komandos lyderiu tapusio Mindaugo Lukauskio pavardė skamba garsiau negu „Dzūkijos“ pavadinimas. 42 metų puolėjo vidurkiai (14,1 tšk., 5,3 atk.kam.) yra vieni geriausių karjeroje, jis pakilo į LKL rezultatyviausių krepšininkų dešimtuką, o per rungtynes su „Nevėžiu“ pelnė net 33 taškus ir pasiekė šio LKL sezono rezultatyvumo rekordą.

Nors M.Lukauskis daro viską, ką gali, o gal net ir daugiau, jo komanda gruodžio mėnesį pralaimėjo ir autsaideriui „Nevėžiui“, ir lentelės kaimynui „Neptūnui“, o Lietuvos taurės ketvirtfinalio pirmosiose rungtynėse alytiškiams didelių vilčių nepaliko „Rytas“, laimėjęs Dzūkijos sostinėje 14 taškų skirtumu.

Vienintelė prošvaistė buvo triuškinama pergalė prieš apkarpytos sudėties „Jonavą“, tačiau Ramūno Cvirkos auklėtiniai Lietuvos lygos lentelėje nuosekliai smunka žemyn.

Nepadėjo net tai, kad pasveikus kitam veteranui Artūrui Jomantui, Alytaus komanda galėjo žaisti stipriausia sudėtimi.

„Pieno Žvaigždės“

Gruodį: 0-4.

Nuo sezono pradžios. LKL – 2-12, Lietuvos taurė – 1-5.

Pasvalio komanda šį sezoną nėra tikra krepšinio komanda. Ar bent jau nėra tokia, kokia turėtų būti Lietuvos lygoje žaidžianti komanda.

Nors nuo sezono pradžios praėjo trys su puse mėnesio, „Pieno Žvaigždžių“ paraiškoje yra vos aštuoni žaisti galintys krepšininkai, neskaičiuojant 18-19 metų jaunuolių, kuriuos treneris Mantas Šernius kartais įtraukia į rungtynių paraišką, bet į aikštę neleido nė karto.

Tiesa, paraiškoje vis dar įrašytas Marquesas Townesas (11,4 tšk.), bet šis amerikietis, pagal oficialią versiją, išvyko dėl „asmeninių priežasčių“, o iš tikrųjų jau susitarė su kitu klubu ir į Pasvalį negrįš.

Tie, kurie liko Pasvalyje, ūpo kovoti dar neprarado, bet jėgų neužtenka. Gruodį „Pieno Žvaigždės“ po trijų kėlinių pirmavo prieš Panevėžio ir Jonavos komandas, tačiau lemiamu metu nesustabdė varžovų ir turėjo pakelti baltą vėliavą. Pasvaliečiai kapituliavo ir žaisdami su „Juventus“ bei „Rytu“, šiuo metu tęsia keturių pralaimėjimų virtinę ir Lietuvos lygoje užima priešpaskutinę dešimtąją vietą.

Gruodžio pabaigoje „Pieno Žvaigždės“ paskelbė, kad sudarė sutartį su amerikiečiu Randy Culpepperiu, tad pagrindiniams žaidėjams turėtų būti lengviau.

Pilkame nesėkmių fone šiek tiek šviečia Simo Jarumbausko (11,1 tšk., 8 atk.kam.) spindulėlis. Šis 21 metų puolėjas gruodį pasiekė du dvigubus dviženklius ir lygoje pakilo į antrąją vietą pagal atkovotus kamuolius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.