EUROLYGA 2023

Eurolyga jau nurašyta, bet „Žalgiriui“ dar reikia trofėjų Lietuvoje: ekspertai įvertino, ar Kaunui reikia bijoti Vilniaus „Ryto“

Kauno „Žalgiris“ šį sezoną bando atsibusti iš ilgo ir nesibaigiančio košmaro, o jame vis dažniau šmėžuoja mažiausiai kauniečiams norimas matyti dalykas – grėsmingas Vilniaus „Rytas“. Ar atėjo laikas „Žalgiriui“ ieškoti naujo būdo pabusti?

 Kauno „Žalgiriui“ atėjo laikas saugotis nuo titulo vagystės?<br> lrytas.lt montažas
 Kauno „Žalgiriui“ atėjo laikas saugotis nuo titulo vagystės?<br> lrytas.lt montažas
 Kauno „Žalgiriui“ atėjo laikas saugotis nuo titulo vagystės?<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Kauno „Žalgiriui“ atėjo laikas saugotis nuo titulo vagystės?<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Kauno „Žalgiriui“ atėjo laikas saugotis nuo titulo vagystės?<br> G. Bitvinsko nuotr.
 Kauno „Žalgiriui“ atėjo laikas saugotis nuo titulo vagystės?<br> G. Bitvinsko nuotr.
 Kauno „Žalgiriui“ atėjo laikas saugotis nuo titulo vagystės?<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Kauno „Žalgiriui“ atėjo laikas saugotis nuo titulo vagystės?<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Kauno „Žalgiriui“ atėjo laikas saugotis nuo titulo vagystės?<br>G. Bitvinsko nuotr.
 Kauno „Žalgiriui“ atėjo laikas saugotis nuo titulo vagystės?<br>G. Bitvinsko nuotr.
 Kauno „Žalgiriui“ atėjo laikas saugotis nuo titulo vagystės?<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Kauno „Žalgiriui“ atėjo laikas saugotis nuo titulo vagystės?<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Kauno „Žalgiriui“ atėjo laikas saugotis nuo titulo vagystės?<br>V.Skaraičio nuotr.
 Kauno „Žalgiriui“ atėjo laikas saugotis nuo titulo vagystės?<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 20, 2022, 10:10 AM

Kauno „Žalgiris“ išgyvena vieną prasčiausių sezonų per pastaruosius dešimt metų. Lietuvos čempionai sezono pradžioje keitė vyriausiąjį trenerį Martiną Schillerį, mat šio rezultatai netenkino nei vadovų, nei sirgalių.

Kartu su treneriu durys parodytos buvo ir buvusiam septintajam NBA naujokų biržos šaukimui Emmanueliui Mudiay. Lyderiu turėjęs būti amerikietis nesugebėjo greitai perprasti europietiško žaidimo ir neatnešė pozityvaus rezultato kauniečiams.

Prie komandos vairo stojo slovėnas Jure Zdovcas, o vietoj E.Mudiay „Žalgiris“ pasikvietė du žaidėjus – Eurolygos veteraną, J.Zdovco tautietį Zoraną Dragičių ir nuolatos nuotaikingą Naujosios Zelandijos gynėją Tai Websterį.

Panašu, kad bandymas taisyti padėtį neišdegė. Z.Dragičius nežaidė net panašiu lygiu, kokį demonstruodavo praėjusiais sezonais, T.Websteris atlieka epizodinio žaidėjo funkcijas, o J.Zdovco taktiniai sprendimai Europoje rezultatų neduoda. Po 17-os rungtynių kauniečiai turėdami tik 3 pergales užima paskutinę – 18-ąją – poziciją.

Lietuvoje situacija iš pirmo žvilgsnio geresnė: titulą ginantis „Žalgiris“ per 17 rungtynių patyrė tik vieną pralaimėjimą ir rikiuojasi pirmoje pozicijoje, tačiau situacija nėra tokia pasakiška.

Vienintelis pralaimėjimas patirtas amžiniems varžovams – Vilniaus „Rytui“, rezultatu 75:84. O ir pralaimėta savo sirgalių akivaizdoje „Žalgirio“ arenoje.

Tačiau net ir pergalės Lietuvoje surenkamos ne taip, kaip tikimasi iš Lietuvos čempionų. Paskutinėse penkiose rungtynėse drama laikėsi iki paskutinių minučių, kelis kartus kauniečiams teko gelbėtis lemiamais metimais. Kritikai svarsto, kad  pagal demonstruojamą žaidimą būtų nenuostabu, jeigu kauniečiai šiuo metu kovotų dėl trečios vietos reguliariajame LKL sezone.

Pagrindinės „žalgiriečių“ problemos kaip niekad aiškios. Kaune nėra individualiai išsiskiriančių žaidėjų ir Eurolygoje nei vienas krepšininkas nefiksuoja net devynių taškų vidurkio. Puolimo lyderis – vidurio puolėjas Joshas Nebo, renkantis vos po 8,8 taško į rungtynes.

Gynyboje bėdų irgi apstu. Beveik visose pozicijose „žalgiriečiai“ nusileidžia fiziškumu savo varžovams, o gynybos generolu turėjęs būti Edgaras Ulanovas dar tik atsigauna po tragiško sezono starto, tačiau jo žaidimas dar tikrai nesiekia tokio lygio, kokį jis demonstruodavo prieš porą metų.

Būtų galima manyti, kad „Žalgiris“ galėtų palaidoti sezoną Europoje ir ramiai susirinkti trofėjus Lietuvoje, tačiau vaizdas kitose Lietuvos komandose J.Zdovco vyrukams turėtų kelti nerimą.

Buvusį Lietuvos vyrų rinktinės trenerį Dainių Adomaitį susigrąžinęs Klaipėdos „Neptūnas“ iš lėto pradeda demonstruoti gerą krepšinį, Utenos „Juventus“ surado sau lygių Lietuvoje nerandantį Patricką Millerį ir į komandą sugebėjo prisikviesti visoje Europoje gerai žinomą Adreianą Payne’ą, o Panevėžio „Lietkabelis“ Europos taurės varžybose demonstruoja itin solidų krepšinį, kur laimėjo keturias iš devynerių rungtynių, o nei vienas pralaimėjimas prieš kur kas didesnius Europos grandus nebuvo patirtas didesniu nei septynių taškų skirtumu.

O vienas iš LKL klubų šį sezoną itin išsiskiria. Vilniaus „Rytas“ FIBA Čempionų lygoje laimėjo savo mirtininkų grupę, о po pergalės prieš Kauno „Žalgirį“ G.Žibėno vyrukai iškovojo keturiolika pergalių iš eilės.

Tačiau vilniečių rezultatai Lietuvoje priverčia žandikaulį atvėpti dar žemiau. 14, 15, 39, 17, 16, 33, 14, 21, 16, 16 – tokiais skirtumais „Rytas“ tiesiogine to žodžio prasme šluoja varžovus nuo parketo.

Nepaisant šių iškalbingų skaičių, vilniečiai moka puikiai naudotis „Žalgirio“ silpnąja vieta – gynyba, kuomet keičiamasi visais dengiamaisiais.

Ir pažvelgus į visą šią situaciją kyla natūralus klausimas – ar „Žalgiris“ šį sezoną iškovos nors vieną trofėjų? Galbūt atėjo laikas, kai kauniečiams reikia stiprintis žiūrint į situaciją ne Eurolygoje, o Lietuvoje?

Lietuvos jaunučių rinktinės treneris Tomas Purlys tam rimtos priežasties nemato ir teigia, kad su turimais žaidėjais „Žalgiris“ privalo laimėti LKL. Visgi, kauniečių sudėtis sudaryta iš tokių žaidėjų, į kuriuos „Rytas“ komplektuodamas sudėtį nelabai sau gali leisti dairytis. 

„Ryto“ situacija dar priklausys nuo Jarvio Williamso ir Tannerio Leissnerio demonstruojamos formos. Bet žiūrint į žaidėjus ir „Žalgirio“ biudžetą, tai kauniečiai privalo laimėti. Karaliaus Mindaugo taurėje gal rizika didesnė, nes vienerios rungtynės, tačiau LKL seriją jie privalo laimėti. Žaidėjai vis tiek yra aukštesnio lygio nei „Ryto“ ar „Lietkabelio“ žaidėjai.

Tikrai nemanau, kad „Žalgiriui“ dėl LKL reikėtų kažką pirktis ir vertėtų pasitaupyti, o dar prie komandos prisijungs Joffrey Lauvergne’as. Aišku, šiais metais laimėti bus sunkiau, bet motyvacijos jiems neturėtų trukti“, – lrytas.lt portalui savo nuomonę dėstė T.Purlys.

Krepšinio specialistas ir buvęs Vilniaus „Lietuvos Ryto“ trenerio asistentas Rūtenis Paulauskas taip pat tikina, kad kauniečiams pastiprinimo nereikia ir sako, kad galbūt kaip tik reikėtų atsisakyti kai kurių žaidėjų paslaugų.

„Nei viena kita Lietuvos komanda neturi tokio lygio žaidėjų kaip „Žalgiris“. Tai žiūrint į KMT ir LKL, manau neturėtų būti baisu nei einant į atkrintamąsias, nei į finalus. Nemanau, kad „Žalgiriui“ reikėtų stiprintis ir kaip tik atvirkščiai, galbūt netgi atsisakyti kai kurių krepšininkų.

Pavyzdžiui galvojant tik apie Lietuvos krepšinį, tai koks Nielsas Giffey nelabai ir reikalingas. Drąsiai būtų galima suteikti galimybę jaunesniems – Regimantui Miniotui ar Karoliui Lukošiūnui“, – su lrytas.lt mintimis dalijosi krepšinio specialistas.

Kritikos kiekį, kokį gauna „Žalgiris“, jau senai kas buvo pajutęs. Tačiau pasak krepšinio specialisto, tai gali suteikti papildomos motyvacijos ir jėgų kauniečiams.

„Nematau jokios priežasties, kodėl „Žalgiris“ turėtų prarasti titulus. Kad sunkiai sekasi Eurolygoje ir yra sunkumų ieškant savo žaidimo – faktas. Bet palaukime dar, nedarykime kažkokių apibendrinimų dar neatėjus lemiamai stadijai.

Manau tai yra kiek perdėtas „Žalgirio“ sumenkinimas ir manau, kad jis pakankamai gerai motyvuoja „žalgiriečius“ parodyti savo kritikams, jog jie buvo neteisūs“, – kalbėjo R.Paulauskas.

„Žalgiriui“ nedemonstruojant norimo žaidimo iškart pradedama ieškoti kaltininkų. Vieni pirštu duria į žaidėjus, kiti į trenerį, o treti atsakomybę verčia prisiimti Kauno ekipos vadovui Pauliui Motiejūnui. Tačiau T.Purlys pirmiausiai siūlo sulaukti sezono pabaigos.

„Kas kam nori, tas tam gali užkrauti atsakomybes. „Žalgiris“ žaidžia stipriausioje Europos lygoje, o „Rytas“ rungtyniauja Čempionų lygoje. Tos pergalės „Rytui“ ir duoda šiokį tokį psichologinį pranašumą, bet „Žalgiris“ žaidžia šimtą kartų aukštesniame lygyje.

O „Žalgiryje“ dabar buvo padaryta klaidų, tačiau reikia nepamiršti, kad būtent Paulius Motiejūnas ir iškėlė „Žalgirį“ į aukštesnį lygį ir dabar visko nurašyti nereikėtų. Jeigu bus pralaimėtas LKL, tada bus galima žiūrėti, kodėl taip atsitiko“, – teigė krepšinio ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.