EUROLYGA 2023

Laukia sunkus krepšinio profesoriaus E. Messinos egzaminas: „Žalgiris“ pasitinka „dizainerių“ iššūkį

Šią savaitę Eurolygoje žaidžiamos 23-iojo turo rungtynės. Tačiau Kauno „Žalgiris“ ruošiasi žaisti tik 19-ąjį kartą. Lietuvos čempionai iškeliavo į Italiją, kur susitiks su „Serie A“ lydere Milano „Olimpia“.

Milano „Olimpia“ penktadienį egzaminuos kauniečius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Milano „Olimpia“ penktadienį egzaminuos kauniečius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Milano „Olimpia“ penktadienį egzaminuos kauniečius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Milano „Olimpia“ penktadienį egzaminuos kauniečius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Milano „Olimpia“ penktadienį egzaminuos kauniečius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Milano „Olimpia“ penktadienį egzaminuos kauniečius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 28, 2022, 2:02 PM, atnaujinta Jan 28, 2022, 2:03 PM

Autsaideriai

Kauno „Žalgirio“ vieta turnyro lentelėje nesikeičia nuo sezono pradžios. Labai blogai Eurolygos turnyrą pradėję Lietuvos čempionai įstrigo paskutinėje 18-ojoje vietoje ir pastarosiomis savaitėmis turėjo nedaug galimybių iš jos pabėgti. O turėtomis galimybėmis „Žalgiris“ nepasinaudojo.

Kauno komanda laimėjo tik 3 iš 18 rungtynių. Priešpaskutinę 17-ąją vietą užimančio Atėnų „Panathinaikos“ sąskaitoje – 4 pergalės per 19 rungtynių.

„Žalgiris“ ir „Panathinaikos“ patyrė vienodai pralaimėjimų, bet Graikijos čempionai žaidė daugiau rungtynių.

Šiuo metu „Žalgiris“ ir „Panathinaikos“ tęsia ilgiausias nesėkmių virtines. Ir kauniečiai, ir atėniečiai pralaimėjo po penkis kartus iš eilės. Šios dvi komandos turi dar vieną bendrą bruožą – šį sezoną nė karto nelaimėjo išvykose. „Žalgiris“ ir „Panathinaikos“ varžovų arenose patyrė po dešimt nesėkmių.

16-ąją vietą užimanti Berlyno ALBA iškovojo 6 pergales, bet žaidė 20 rungtynių. Pagal pralaimėjimų skaičių „Žalgiris“ ir „Panathinaikos“ nuo Vokietijos komandos atsilieka tik vienu tašku.

Lyderiai

„Olimpia“ šiuo metu gali jaustis labai tvirtai. Ji yra viena iš septynių komandų, kurios iki šiol laimėjo daugiau nei pusę rungtynių, o pergalių jau prikaupė tiek, kad nedidelis nesėkmių ruožas neišstumtų Milano krepšininkų iš pirmojo aštuoneto. Galima teigti, kad Italijos krepšinio lyderiai įkėlė vieną koją į atkrintamąsias varžybas.

Milano komanda laimėjo 13 iš 19 rungtynių ir užima trečiąją vietą. Aukštesnėse lentelės eilutėse – tik Madrido „Real“ (17 iš 20) ir „Barcelona“ (16 iš 21).

Tiesa, visai šalia – net keturi persekiotojai. Po 12 pergalių iškovojo Pirėjo „Olympiakos“, Sankt Peterburgo „Zenit“ (žaidė po 19 rungt.), Kazanės „Uniks“ ir Maskvos CSKA (po 20 rungt.).

Milaniečiai, be abejo, norėtų padidinti persvarą prieš šias komandas ir likti bent pirmajame ketverte, kuris gaus aikštės pranašumą ketvirtfinalio serijoje.

Varžovai

Milano komanda geriausiai žaidė sezono pradžioje. „Raudonieji bateliai“ turnyrą pradėjo penkiomis iš eilės pergalėmis, o po devintojo turo turėjo aštuonias pergales ir buvo vienvaldžiai Eurolygos lyderiai.

Tačiau lapkričio antroje pusėje ir gruodžio pradžioje „Olimpia“ patyrė keturias nesėkmes iš eilės ir atsiliko nuo Ispanijos milžinų Madrido „Real“ bei „Barcelona“.

Vis dėlto krizė nebuvo ilga. „Olimpia“ laimėjo penkerias iš šešerių praėjusių rungtynių ir dabar tęsia trijų pergalių virtinę, kurią pradėjo iškart po kovido izoliacijos.

Šiais metais „Olimpia“ išvykoje nugalėjo „Barcelona“ 75:73 (S.Rodriguezas 18, M.Delaney 15), namie – ALBA 84:76 (L.Datome 15, K.Hinesas 12) ir išvykoje – CSKA 67:57 (D.Hallas ir T.Danielsas po 13, K.Hinesas 12).

Prie „Olimpia“ pergalių Eurolygoje daugiausiai prisidėdavo Shavonas Shieldsas (12,6 tšk.), Malcolmas Delaney (9,5 tšk.), Devonas Hallas (9,2 tšk.), Sergio Rodriguezas (8,9 tšk., 4,9 rez.perd.), Kyle‘as Hinesas (8,4 tšk.), Kostas Mitoglou (8,3 tšk.), Luigi Datome (7,8 tšk.) ir Nicolo Melli (7,7 tšk., 5,7 atk.kam.).

Sh.Shieldsas ir K.Mitoglou šiuo metu negali žaisti dėl traumų.

Traumos

„Olimpia“ yra vienintelė komanda, su kuria „Žalgiris“ šį sezoną dar nežaidė. Pirmosios rungtynės buvo numatytos Kaune prieš pat Kalėdas, bet Eurolyga jas nukėlė, nes keli Milano krepšininkai užsikrėtė kovidu. Kaip tik šios rungtynės buvo pirmosios, kurių šį sezoną nepavyko laiku sužaisti dėl sveikatos krizės.

Milano komandą tuo metu užgriuvo ne vien kovidas, bet ir traumos. Tiesa, dar anksčiau iš rikiuotės ilgam iškrito Kostas Mitoglou, kuriam lapkričio viduryje buvo atlikta pėdos operacija.

Tačiau kaip tik gruodžio viduryje iš „Olimpia“ stovyklos pradėjo skrieti žinios apie kitų krepšininkų traumas. Susižeidė Shavonas Shieldsas, Malcolmas Delaney, Troy Danielsas, Jerianas Grantas, Luigi Datome.

Manoma, kad Sh.Shieldsas ir K.Mitoglou nežais dar kelias savaites, bet „Olimpia“ treneris Ettore Messina tikisi, kad jiedu galės padėti komandai per vasario viduryje vyksiantį Italijos taurės finalo aštuonetą.

Kiti krepšininkai jau pasveiko. Tiesa, L.Datome ir J.Grantas praėjusią savaitę žaidė tik pirmąsias iš dvejų Eurolygos rungtynių ir nekeliavo į Maskvą.

Pasipylus traumoms „Olimpia“ vadovai sudėtį papildė ir trimis naujais krepšininkais. Lapkričio pabaigoje į Milaną atvyko Tommasso Baldaso (23, 192, sezoną pradėjo Bolonijos „Fortitudo“) ir ganietis Benas Bentilas (26, 204, Stambulo „Bahcesehir“), sausio pradžioje – amerikietis Trey Kellas (25, 194, „Varese“).

Nors daug žaidėjų praleido rungtynes dėl traumų, nemažai „Olimpia“ krepšininkų šį sezoną žaidė visas Eurolygos rungtynes. Po 19 rungtynių žaidė Devonas Hallas, Kyle‘as Hinesas, Nicolo Melli, Giampaolo Ricci ir Sergio Rodriguezas, tik vienerias rungtynes praleido Kalebas Tarczewski.

„Žalgiryje“ visas 18 rungtynių žaidė tik Mantas Kalnietis, Lukas Lekavičius ir Edgaras Ulanovas.

Italijos lyga

„Serie A“ varžybų favoritėmis laikomos Milano „Olimpia“ ir Bolonijos „Virtus“ komandos. Reguliariajame sezonui persiritus pusiaują jos ir užima dvi pirmąsias vietas.

Turnyrą geriau pradėjo „Olimpia“, iki gruodžio vidurio laimėjusi 11 iš eilės rungtynių. Tačiau prieš šventes Milano krepšininkai krito išvykoje žaisdami su „Trieste“ komanda, o sausio viduryje irgi išvykoje per pratęsimą pripažino autsaiderės Pėzaro „Victoria Libertas“ pranašumą.

Vis dėlto „Olimpia“, laimėjusi 13 iš 15 rungtynių, lieka pirmojoje vietoje. „Virtus“ taip pat iškovojo 13 pergalių, bet žaidė 16 rungtynių.

Artimiausi persekiotojai atsilieka gana žymiai. Po 9 pergales turi „Trieste“, Trento „Dolomiti Energia“ (žaidė 15 rungtynių), Tortonos „Derthona“ ir „Brescia“ (žaidė 16 rungtynių).

Milano komandoje per Italijos lygos rungtynes naudingiausiai žaidžia Benjaminas Bentilas (12,7 tšk., 6,5 atk.kam.), Sergio Rodriguezas (12,1 tšk., 5,6 rez.perd.), Kostas Motoglou (12 tšk., 6 atk.kam.), Shavonas Shieldsas (11,1 tšk.), Malcolmas Delaney (10,5 tšk., 3,7 rez.perd.), Devonas Hallas (10,4 tšk.) ir Troy Danielsas (10,4 tšk.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.