EUROLYGA 2023

LKL klubų reitingas: sausio mėnesį net ir žaisdamas ne geriausios sudėties dominavo „Lietkabelis“

2022 metų pradžioje su pergalėmis labiausiai susidraugavo Panevėžio „Lietkabelio“ krepšininkai. Nors pralaimėjimo nepavyko išvengti ir jiems, sausį panevėžiečiai sėkmingai vykdė svarbiausius planus. Lietuvos lygoje pagrindinį planą įvykdė lyderių dvikovą laimėjęs Kauno „Žalgiris“, tačiau Lietuvos čempionų rezultatai Eurolygoje yra labai prasti.

 Panevėžiečiai pralaimėjo tik sykį.<br>K.Kavolėlio nuotr.
 Panevėžiečiai pralaimėjo tik sykį.<br>K.Kavolėlio nuotr.
Vilniečiai patyrė tris pralaimėjimus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniečiai patyrė tris pralaimėjimus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniečiai patyrė tris pralaimėjimus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniečiai patyrė tris pralaimėjimus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniečiai patyrė tris pralaimėjimus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniečiai patyrė tris pralaimėjimus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kauniečiai laimėjo LKL lyderių dvikovą.<br>Т. Bauro nuotr.
Kauniečiai laimėjo LKL lyderių dvikovą.<br>Т. Bauro nuotr.
Kauniečiai laimėjo LKL lyderių dvikovą.<br>Т. Bauro nuotr.
Kauniečiai laimėjo LKL lyderių dvikovą.<br>Т. Bauro nuotr.
 Panevėžiečiai pralaimėjo tik sykį.<br>K.Kavolėlio nuotr.
 Panevėžiečiai pralaimėjo tik sykį.<br>K.Kavolėlio nuotr.
 Panevėžiečiai pralaimėjo tik sykį.<br>Lrytas.lt montažas.
 Panevėžiečiai pralaimėjo tik sykį.<br>Lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Feb 1, 2022, 2:27 PM, atnaujinta Feb 1, 2022, 2:47 PM

Nacionalinėse varžybose blogiausiai žaidė nė karto nelaimėję Klaipėdos „Neptūnas“ ir „Prienai“.

„Lietkabelis“

Sausį: 7-1 (1 lygiosios).

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 13-5, Lietuvos taurė: 1-0 (1 lygiosios), Europos taurė: 5-6.

Panevėžio komanda banguoja. Nors po Kalėdų „Lietkabelis“ aštuoneriose iš eilės rungtynėse nepatyrė pralaimėjimo, net tomis savaitėmis paliko prieštaringą įspūdį. Sausio mėnesį buvo ir ryškios pergalės LKL pirmenybėse prieš „Juventus“ bei Europos taurės turnyre prieš „Boulogne-Levallois“, tačiau negalima pamiršti sunkumų, kilusių Lietuvos taurės ketvirtfinalyje kovojant su kovido išretintu „Neptūnu“ (per atsakomąsias rungtynes namie panevėžiečiai varžovų įveikti nesugebėjo ir sužaidė lygiosiomis), ir triuškinamo pralaimėjimo traumų išretintam Krasnodaro „Lokomotiv“.

Vis dėlto svarbiausios užduotys vykdomos. „Lietkabelis“ pateko į Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketvertą, Europos taurės turnyre tvirtai įkėlė vieną koją į atkrintamąsias varžybas, o sausio mėnesį, žaisdamas be dviejų kovidu užsikrėtusių starto penketo krepšininkų, pabaigė skambia pergale prieš „Rytą“ ir išsaugojo intrigą kovojant dėl antrosios vietos Lietuvos lygoje.

Nors Panevėžio komanda sausį nė vienerių rungtynių nežaidė stipriausia sudėtimi, treneris Nenadas Čanakas jau gali pasidžiaugti, kad traumuotų krepšininkų sąraše neliko nė vienos pavardės. Trenerį gali džiuginti ir tai, kad lyderio naštą dalijasi keli krepšininkai: Europos taurės turnyro rezultatyviausių žaidėjų sąraše 11-ąją vietą užima Gediminas Orelikas (15,6 tšk.), o LKL rezultatyviausių penkete įsitvirtino Džordže Gagičius (15,3 tšk.).

„Žalgiris“

Sausį: 7-3.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 18-1, Lietuvos taurė: 2-0, Eurolyga: 3-16.

Lietuvos čempionai beveik visą sezoną žaidžia labai stabiliai: skina pergales nacionalinėse varžybose ir renka pralaimėjimus Eurolygoje.

Kauno komanda tarptautinių rungtynių nelaimėjo nuo gruodžio 2 dienos ir šiuo metu Eurolygoje tęsia šešių pralaimėjimų virtinę. O išvykęs už Lietuvos ribų „Žalgiris“ šį sezoną nelaimėjo nė karto per 11 mačų. Kauniečiai lieka paskutinėje Eurolygos lentelės eilutėje ir dabar menkai paguodžia net tai, kad „Žalgiris“ žaidė mažiausiai rungtynių.

Nacionalinėse varžybose vaizdas priešingas. Šalies pirmenybėse čempionai tęsia dešimties pergalių virtinę, kurią pradėjo po lapkričio 7 dieną patirto vienintelio pralaimėjimo „Rytui“, o pridėjus Lietuvos taurės rungtynes, laimėjo dvylika kartų iš eilės. Tiesa, ir Lietuvos lygoje kartais kyla sunkumų – sausio pradžioje lyderiai tik paskutinėmis minutėmis palaužė „Nevėžį“ ir „Šiaulius“. Vis dėlto svarbiausioje mėnesio dvikovoje Jurės Zdovco penketas atsiskaitė su „Rytu“ ir įsitvirtino pirmojoje vietoje.

Sausio mėnesį „Žalgiris“ kelerias rungtynes žaidė be kovidu užsikrėtusių krepšininkų. Tai suteikė galimybę Eurolygoje debiutuoti 17-mečiui Motiejui Krivui. Tačiau nuo šiol galimybių jaunimui bus mažiau, nes paskutinį sausio savaitgalį į aikštę grįžo beveik keturis mėnesius traumą gydęsis Joffrey Lauvergne‘is.

„Nevėžis“

Sausį: 2-1.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 5-11, Lietuvos taurė: 1-5.

Kėdainių komanda sausio mėnesį žaidė vos trejas rungtynes, bet per jas sugebėjo gerokai pataisyti savo nuotaiką. Net ir pralaimėjimas „Žalgiriui“ nuteikė pozityviai, nes „Nevėžis“ su lyderiais kovojo iki paskutinių minučių, o paskui Gedimino Petrausko vyrai susidorojo su abiem autsaideriais „Pieno Žvaigždėmis“ bei „Prienais“ ir priartėjo prie aštuntąją vietą užimančio „Neptūno“. Kėdainių ir Klaipėdos komandos turi vienodai pralaimėjimų, tad kovojant dėl paskutiniųjų bilietų į atkrintamąsias varžybas kol kas niekas neaišku.

Kėdainiečiai dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas kovos be buvusio pagrindinio įžaidėjo Vytenio Čižausko (10,3 tšk., 4,1 rez.perd.), kuris per Naujuosius metus iškeliavo į Prancūzijos antrosios lygos „Boulazac“ ekipą. Nors jį sėkmingai pakeitė gruodį atvykęs amerikietis T.J.Starksas (14,3 tšk., 5,2 rez.perd.), „Nevėžio“ suolas yra trumpas ir kiekvieno tokio lygio krepšininko išvykimas palieka žymų pėdsaką.

„Šiauliai“

Sausį: 4-2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 10-7, Lietuvos taurė: 5-5, Europos Šiaurės lyga: 2-1.

Nors paskutinę sausio dieną „Šiauliai“ pralaimėjo varžovams, kuriuos neabejotinai buvo numatę įveikti – „Pieno Žvaigždėms“, šiauliečių sirgaliai neturi didelių priežasčių nerimauti. Šį sezoną Antano Sireikos vadovaujamai komandai beveik viskas einasi kaip per sviestą: sausį dar kartą buvo įveiktas „Juventus“ ir iškovotas kelialapis į Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketvertą, namie visas 40 minučių lygiai kovota su LKL lyderiu „Žalgiriu“ ir išsaugota ketvirtoji vieta nacionalinių pirmenybių turnyro lentelėje.

O ir pralaimėjimą pasvaliečiams galima pateisinti tuo, kad dauguma „Šiaulių“ žaidėjų ką tik grįžo iš izoliacijos po kovido protrūkio.

Vis dėlto vienas nemalonumas Šiaulių komandos neaplenkė – dėl traumos bent kelioms savaitėms iš rikiuotės iškrito Giedrius Staniulis.

Šis praradimas labai didelis, nes Lietuvos lygoje G,.Staniulis ne tik užima šeštąją vietą pagal pelnomus taškus (vid. 14), bet ir yra turnyro lyderis pagal atkovotus kamuolius (8,1). Todėl bent kažkiek laiko visų akys labiausiai kryps į kitą šiauliečių lyderį Jonathaną Elmore‘ą, kuris rezultatyviausių žaidėjų sąraše yra trečias (17,2 tšk.).

„Rytas“

Sausį: 4-3.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 15-3, Lietuvos taurė: 2-0, Čempionų lyga: 4-3.

Vilniaus komanda dar praėjusių metų rudens pabaigoje įsibėgėjo ne juokais. Nuo lapkričio pradžios „Rytas“ pasiekė 14 pergalių iš eilės, sausio viduryje be pastebimų pastangų iškovojo kelialapį į Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketvertą (ketvirtfinalyje dukart įveikė „Dzūkiją“), sulaukė traumas išsigydžiusių žaidėjų, pratęsė sutartį su Maurice‘u Ndouru ir viltingai žvelgė į svarbiausius pirmojo metų mėnesio iššūkius: dvikovas su LKL lentelės kaimynais „Žalgiriu“ bei „Lietkabeliu“ ir Čempionų lygos antrojo etapo startą.

Vis dėlto prieš pat šiuos du įvykius vilniečių padangę aptemdė žinia apie M.Ndouro (11,4 tšk.) traumą, o jam iškritus iš rikiuotės „Rytas“ pakriko. Giedriaus Žibėno auklėtiniai pralaimėjo ir abiem pagrindiniams varžovams Lietuvos lygoje, ir Čempionų lygos rungtynes Strasbūro SIG ekipai. Viltys tapti LKL reguliariojo sezono nugalėtojais ir patekti į Čempionų lygos ketvirtfinalį po šių nesėkmių, suprantama, niekur nedingo, bet pasiekti tikslą bus sunkiau.

Sausio pabaigoje „Rytas“ visas trejas rungtynes pralaimėjo nedideliu 3-5 taškų skirtumu. Nesėkmės apnuogino didžiausią komandos bėdą – stipresniems varžovams ji yra lengvai nuspėjama ir pernelyg priklauso nuo Ivano Buvos.

Kroatas sausį tapo šeštuoju žaidėju, šį sezoną per LKL rungtynes įmetusiu 30 ar daugiau taškų, pagal rezultatyvumą yra antras Lietuvos lygoje (18,4 tšk.) ir užima aštuntąją vietą Čempionų lygoje (16,7 tšk.). Tačiau platesnis vaidmenų paskirstymas puolant būtų didelis „Ryto“ privalumas.

„Dzūkija“

Sausį: 3-3.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 8-10, Lietuvos taurė: 3-5.

„Dzūkijos“ viltys bent užmegzti kovą su „Rytu“ mače dėl kelialapio į Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketvertą buvo pernelyg optimistinės. Nors ketvirtfinalio dvikova buvo pralaimėta ne į vieną krepšį, varžovai alytiškiams vilčių nepaliko. O vienu metu susvyravo ir pozicijos LKL pirmenybėse, kuriose „Dzūkija“ patyrė keturis iš eilės pralaimėjimus (pridėjus taurės rungtynes – penkis).

Vis dėlto treneris Ramūnas Cvirka sausio antroje pusėje išvaikė virš jo komandos susitelkusius tamsius debesis. Įveikę „Neptūną“ ir „Pieno žvaigždes“, alytiškiai įsitvirtino pirmajame aštuonete, bet svariausią pergalę pasiekė paskutinę sausio dieną, kai žaisdami be rezultatyviausio krepšininko Josho Newkirko (13,6 tšk.) nugalėjo „Juventus“.

Suprantama, „Dzūkija“ teisės žaisti atkrintamosiose varžybose dar neužsitikrino, bet pagal labiausiai optimistinį scenarijų gali kovoti net ir dėl penktosios ar ketvirtosios vietų, kurios neatrodo nepasiekiamos.

„Pieno Žvaigždės“

Sausį: 1-2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 3-14, Lietuvos taurė: 1-5.

Nors LKL pirmenybėse „Pieno Žvaigždės“ užima ne paskutinę vietą, sudėjus visus turnyrus būtent ši komanda per sezoną laimėjo mažiausiai rungtynių (4 iš 23; tuo tarpu „Prienai“ – 5 iš 26). O nuo žiemos pradžios pergalės Pasvalyje beveik du mėnesius visai nesilankė.

Manto Šerniaus auklėtiniai gruodį ir sausį patyrė šešis iš eilės pralaimėjimus, o nesėkmių virtinę nutraukė tik paskutinę sausio dieną, kai namie įtikinamai pranoko „Šiaulius“. Ši pergalė bent iš dalies nuplovė kartėlį, kurį prieš tai paliko pralaimėjimai anaiptol ne stipriausiems varžovams „Nevėžiui“ ir „Dzūkijai“.

Pavyti nuvažiuojantį atkrintamųjų varžybų traukinį nėra neįmanoma (nuo aštuntosios vietos pasvaliečiai atsilieka trimis taškais), bet bus labai sudėtinga. „Pieno Žvaigždėms“ tiesiog trūksta krepšininkų. Paraiškoje jų nėra pakankamai net po to, kai į komandą sausio pradžioje atvyko buvęs rezultatyviausias Europos taurės turnyro ir Rusijos lygos žaidėjas Randy Culpepperis.

„Juventus“

Sausį: 1-3.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 9-8, Lietuvos taurė: 6-2, Čempionų lygos atranka: 2-1.

„Juventus“ investicijos, kurios, regis, yra didžiausios klubo istorijoje, neatsiperka. Utenos komanda nepasiekė jau antro tikslo. Dar rudenį Žydrūno Urbono vyrams nepavyko patekti į Čempionų lygos grupių etapą, o iškart po Naujųjų metų sudegė ir kelialapis į Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketvertą.

Taurės turnyro ketvirtfinalyje Utenos krepšininkai sausį ir antrą kartą nesugebėjo įveikti „Šiaulių“. Skaičiuojant visus turnyrus, „Juventus“ gruodį ir sausį patyrė net šešis iš eilės pralaimėjimus ir LKL lentelėje nukrito į penktąją vietą. Šiek tiek atsigauti pavyko tik mėnesio pabaigoje, kai buvo nugalėtas „Neptūnas“, bet paskutinėse sausio rungtynėse Utenos komanda praleido „Dzūkijos“ dūrį.

Uteniškiai gali pasiteisinti, kad dėl traumų niekaip nepavyksta išrikiuoti stipriausios sudėties, o treneris Ž.Urbonas viešai prabilo, kad žiemą į Lietuvą atvykęs amerikietis Adreianas Payne‘as nepateisina lūkesčių. Tiesa, „Juventus“ ir kai kurių krepšinio apžvalgininkų lūkesčiai šio vidurio puolėjo atžvilgiu buvo naiviai dideli.

Žiemą truputį atvėso ir „Juventus“ lyderis Patrickas Milleris. Žaidžiant su „Neptūnu“ jo rezultatyvumas pirmą kartą LKL pirmenybėse buvo vienženklis. Truputį krito ir amerikiečio vidurkis (18,9 tšk.), bet jis lieka rezultatyviausias LKL krepšininkas.

„Jonava“

Sausį: 1-4.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 8-9, Lietuvos taurė: 3-5.

Sausio mėnesio tvarkaraštis LKL debiutantams buvo negailestingas. 2022 metų pradžioje „Jonava“ turėjo paeiliui žaisti su „Lietkabeliu“, „Rytu“ ir dukart – su „Žalgiriu“ (taurės turnyro ketvirtfinalyje). Jonaviečiai per šias ketverias rungtynes nelaimėjo nė karto, tačiau net metus pradėjus pralaimėjimų virtine, atsižvelgiant į varžovus, nebuvo nė mažiausios priežasties sielvartauti.

„Jonava“ ir nesielvartavo. Per pirmąsias rungtynes su silpnesniu varžovu – „Neptūnu“ – Jonavos komanda iškovojo pirmąją pergalę šiais metais ir apgynė šeštąją vietą LKL lentelėje.

Pirmąją metų pergalę apkartino dar vienas praradimas. Per rungtynes su klaipėdiečiais susižeidė Kahlilas Thomasas (10,4 tšk., 5,9 atk.kam.), traumuotųjų sąraše prisidėjęs prie kito aukštaūgio Juano Palacioso (9,4 tšk., 6,9 atk.kam.), kuris nežaidžia jau tris mėnesius. Kita vertus, yra ir gerų naujienų – visi kiti krepšininkai traumas jau išsigydė. Treneriui Virginijui Šeškui turbūt svarbiausia, kad žaisti visa jėga gali į LKL rezultatyviausių krepšininkų dešimtuką patenkantys Emmanuelis Lecomte‘as (13,8 tšk.) ir Evaldas Šaulys (13,2 tšk.).

„Neptūnas“

Sausį: 0-5 (1 lygiosios).

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 6-11, Lietuvos taurė: 5-2 (1 lygiosios).

Gruodžio mėnesį naujas „Neptūno“ viltis sužadino naujas treneris Dainius Adomaitis. Jam stojus prie komandos vairo, klaipėdiečiai 2021 metus pabaigė keturiomis iš eilės pergalėmis, bet ši virtinė nutrūko iškart po Naujųjų metų, o sausio mėnesį „Neptūnas“ per šešerias rungtynes, skaičiuojant visus turnyrus, nelaimėjo nė karto.

Tiesa, Klaipėdos komanda kelis kartus į aikštę ėjo be kelių kovidu užsikrėtusiu krepšininkų ir net smarkiai išretėjusia sudėtimi taurės turnyro ketvirtfinalyje lygiai kovojo su „Lietkabeliu“. Tačiau po to žaisdamas pagrindine sudėtimi „Neptūnas“ namie nesugebėjo įveikti nei „Dzūkijos“, nei „Jonavos“. O dvi pergalės šiose rungtynėse būtų padėjusios LKL lentelėje šoktelėti iš aštuntosios į šeštąją vietą.

O dabar „Neptūnui“ ant kulnų jau mina „Nevėžis“, kuris grasina palikti Klaipėdą be LKL atkrintamųjų varžybų.

Optimizmo neprideda sudėties problemos. Traumos padariniai kamuoja LKL rezultatyviausių žaidėjų lentelėje ketvirtąją vietą užimantį Deividą Gailių (16 tšk.), sunkiai atsigauna kovidu sirgęs Edgaras Želionis (10,4 tšk.). Klubo vadovai jau paskelbė verdiktą vieninteliam komandos užsieniečiui Isaacui Bontonui (3,9 tšk.), kuriam reikės ieškoti kitos darbovietės.

„Prienai“

Sausį: 0-5.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 1-17, Lietuvos taurė: 4-4.

Atrodo, kad Prienų komandos nebeišgelbės niekas... Gruodžio viduryje pasidžiaugę pirmąja ir vienintele pergale LKL pirmenybėse, prieniškiai vėl pasuko klystkeliais ir šiuo metu tęsia šešių nesėkmių virtinę. Ypač iškalbingas buvo paskutinis sausio mėnesį patirtas pralaimėjimas – Prienų krepšininkai nepateikė jokių argumentų žaisdami su devintąją vietą užimančiu „Nevėžiu“.

Be pergalių lieka naujasis „Prienų“ treneris Tomas Gaidamavičius, kurį LKL autsaiderių klubas pakvietė sausio pradžioje. Šis krepšinio specialistas pakeitė laikinai vyriausiojo pareigas ėjusį Vidą Ginevičių.

Atkrintamąsias varžybas jau galima pamiršti, bet priešpaskutinę vietą užimančios „Pieno Žvaigždės“ – vis dar netoli. Dvi silpniausias lygos komandas skiria du taškai.

Šiokia tokia motyvacija lieka. O krepšininkams turbūt netrūksta motyvacijos bent pagerinti asmeninės statistikos vidurkius. Tad ilgai traumą gydęsis ir po dviejų su puse mėnesio pertraukos grįžęs Vasilije Pušica, per paskutines sausio rungtynes blykstelėjęs Tahjas Eaddy ir kiti dar gali sujaukti varžovų planus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.