EUROLYGA 2023

Po tragedijos olimpiadoje prabilęs A. Baynesas papasakojo apie ašaras Japonijos ligoninėje, mokymąsi vaikščioti iš naujo ir norą žaisti NBA

2020-ųjų metų liepos 28-oji diena. Tokijo olimpinės žaidynėse Australijos krepšinio rinktinė ketvirtajame kėlinyje žaidžia taškas į tašką prieš italus ir komandos treneris į aikštelę nusprendžia išleisti aukštaūgį Aroną Baynesą, tačiau... jo ten nėra.

 A. Baynesas.<br>AP/Scanpix nuotr.
 A. Baynesas.<br>AP/Scanpix nuotr.
 A. Baynesas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 A. Baynesas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 A. Baynesas.<br> G. Šiupario nuotr.
 A. Baynesas.<br> G. Šiupario nuotr.
 A. Baynesas.<br> G. Šiupario nuotr.
 A. Baynesas.<br> G. Šiupario nuotr.
 A. Baynesas.<br>AP/Scanpix nuotr.
 A. Baynesas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 6, 2022, 4:19 PM

14 taškų per 14 minučių pelnęs buvęs Vilniaus „Lietuvos Ryto“ aukštaūgis po trečio kėlinuko bėgo į tualetą, tačiau taip ir negrįžo. Pasigedę savo žaidėjo, australai pasiuntė vieną iš komandos darbuotojų surasti komandos vidurio puolėją.

35-erių krepšininkas buvo surastas iš karto. Persirengimo kambaryje, šalia tualeto 208 cm ūgio sportininkas gulėjo ant žemės, o ant jo marškinėlių ir žemės tekėjo kraujas iš dviejų gilių, nepaaiškinamų žaizdų viršutinėje rankos dalyje.

Nieko nelaukiant buvo iškviestas komandos daktaras, o vėliau ir paramedikai. Nieko... A.Baynesas negalėjo pasikelti nuo žemės, o viskas ką jis atsiminė, kaip jis bėgo link tualeto.

Gydytojai ir komandos personalas pradėjo ieškoti užuominų, kas galėjo sužaloti australą. Panašu, jog kaltininkai – du kabliukai rankšluosčiams esantys ant sienos.

Kol gydytojai stengėsi užkelti krepšininką ant neštuvų, šis savo žaizdų nuotraukas siuntė savo agentui bei sekė savo komandos rungtynes, kurias australai laimėjo 86:83.

Visgi, A.Baynesas taip ir nepasinaudojo tualetu, link kurio jis bėgo, tad aukštaūgis atsistojo nuo neštuvų ir... iš karto vėl nukrito ant žemės.

Tuo metu niekas net neįtarė, kad australas prarado gebėjimą vaikščioti ar kad jo laukia košmaras, kuris sustabdys jo krepšininko karjerą ir paliks jį vieną Japonijos ligoninėje kenčiant begalinį skausmą, su galimybe, jog krepšininkas yra paralyžiuotas.

„Vienišiausias mano gyvenimo etapas – gulėjau ligoninėje, prarasdavau ir atgaudavau sąmonę, galvojau apie savo gyvenimo planus bei tikslus ir tiesiog verkiau, – prisiminimais dalijosi A.Baynesas. – Mano dėdė Donas turėjo nelaimingą atsitikimą prieš 10 metų – jis paralyžiuotas. Mano šeima jau buvo susidūrusi su šia nelaime ir buvau be galo išsigandęs“.

Australijos rungtynių metu nei vienas žaidėjas net neįtarė, kas atsitiko rūbinėje.

„Į rūbinę atėjome mąstydami, kur A.Baynesas galėtų būti. Išvydome jį labai prastos būklės. Iš pradžių pagalvojome ar jis galės rungtyniauti sekančiose rungtynėse, tačiau po kelių akimirkų jau galvojome ar jam viskas bus gerai“, – situaciją iš savo pusės nušvietė Matthew Dellavedova.

Nugabentam į ligoninę krepšininkui iškart buvo atlikta daugybę apžiūrų. Magnetinio rezonanso tomografija parodė, jog krepšininkui prasidėjo vidinis kraujavimas, kuris spaudė nugaros smegenis.

Esant tragiškoje situacijose, A.Baynesui dar labiau nepadėjo pasaulio gyvenimą varžanti pandemija. Sportininkas negalėjo komunikuoti su Japonijos gydytojais ir daktarais, o šalia jo negalėjo būti nei komandos draugai, nei šeimos nariai.

„Jis man atsiuntė savo skylių rankoje nuotraukas ir pasakė, jog daktaras jį apžiūrinėjo, o kita žinia kurią sužinau – A.Baynesas guli ligoninės palatoje ir jo žinutėse buvo aiškiai matoma panika“, – kalbėjo ilgametis A.Bayneso agentas Danielis Moldovanas. – Niekas mums negalėjo pateikti jokių atsakymų.

Ieškojome bent menkiausios informacijos ir stengiamės apie situaciją nuolatos informuoti jo žmoną Rachel, kuri buvo Australijoje. Norėjau sėsti į artimiausią lėktuvą, tačiau tuo metu net negalėjau papulti į Japoniją“.

Krepšininkui belaukiant, kol daktarai išanalizuos jo testus, A.Baynesas buvo paguldytas į itin mažą palatą.

Jei sportininkas būtų sugebėjęs judinti savo rankas, jis būtų galėjęs paliesti lubas, o ligoninėje nebuvo krepšininko dydžio lovų, tad norint, kad jo kojos nekabėtų, teko pristumti antrą lovą.

Su gydytojais sportininkas stengėsi susišnekėti vertimo programėlės pagalba, tačiau tai sekėsi gana sudėtingai.

Galiausiai pavyko išsiaiškinti, jog daktarai pasiūlė A.Baynesui atlikti operaciją, kad panaikintų stuburo srityje esantį spaudimą. Pirmasis dalykas, kurį padarė krepšininkas – paskambino savo žmonai ir vaikams, kad pasitartų ką daryti.

„Aš dar turėjau vilties žaisti sekančiose rungtynėse. Japonijos daktarai laikė mane išprotėjusiu. Prisimenant tą situaciją, aš negalėjau patikėti kas vyko“, – liūdnais prisiminimais dalijosi krepšininkas.

Antrą valandą nakties A.Baynesas susisiekė su Australijos neurochirurgu. Daktaras jau buvo susidūręs su panašia situacija ir sudarė gydymo planą vaistais ir fizine terapija, kad sumažintų patinimą ir leistų sportininkui grįžti namo.

„Australijos daktarai mus nuramino. Jie žinojo ką daryti ir nuo to meto turėjome aiškų veiksmų planą“, – sakė žaidėjo agentas.

Beveik dvi savaites A.Baynesas darė viską, kad tik galėtų kuo greičiau atsistoti ant savų kojų. Jam buvo pasakyta – „jei galėsi atsistoti, atskrisk iš Tokijo į Brisbaną“.

Tai tapo pagrindiniu krepšininko tikslu, nepaisant to, kad jis buvo bejėgis ir dažnai prireikdavo terapeutu pagalbos norint pajudinti kūno galūnes. Nervų skausmas degino visą krepšininko kūną.

„Aš negalėjau susidoroti su skausmu. Jausmas buvo, lyg vienu metu degintų ir durtų su peiliais. Man reikėdavo vaistų nuo skausmo, tačiau jie iškart mane atjungdavo, tad juos vartodavau atsižvelgdamas į rungtynių laiką. Gydytojai man rodė begalinę užuojautą“, – sakė A.Baynesas.

10 dienų po nelaimingo įvykio, Australijos krepšinio rinktinė iškovojo istorinį bronzos medalį. A.Baynesas, žiūrėdamas ceremoniją, išspaudė ir laimės ašaras, ypač, kai buvo ištartas jo vardas.

Sekančią dieną krepšininką ligoninėje M.Dellavedova ir Nathanas Sobey atėjo į ligoninę įteikti A.Baynesui olimpinį medalį.

Krepšininko būklė jau buvo geresnė, nei paskutinį kartą jį matant. Patinimas stubure sumažėjo, o terapijos pagalba sportininkas tapo stipresnis.

Ligoninės darbuotojai leido A.Baynesui susitikti su komandos gydytoju ir fizinio pasiruošimo treneriu 15 minučių, o M.Dellavedova su N.Sobey apsimetė gydytojais, kad ir juos praleistų pro apsaugą.

„Tai buvo gana emocionalus aplankymas. Teko įveikti ilgą kelią, kad pakliūtume ten. Susitikus negalėjome sutramdyti ašarų. Nenorėjau turėti problemų su Japonijos pareigūnais, tačiau džiaugiuosi, jog mums pavyko prasmukti“, – savo nuotykius prisiminė M.Dellavedova.

A.Baynesas prisiminęs šią situaciją nestokojo humoro jausmo: „Delly’s išsilaikė mokslinį laipsnį internetu“.

11-ąją dieną ligoninėje A.Baynesui galiausiai pavyko atsistoti. Tuomet, dirbant su kūno raumenimis, krepšininkui pavyko vieną puodelį uždėti ant kito – pasiekimas, dėl kurio sportininkas sunkiai dirbo.

Euforijos apimtas krepšininkas vaizdo skambučiu nedelsdamas paskambino savo žmonai, tačiau atsiliepė 6 mėnesių dukra, kurį mokėsi padaryti tą patį, ką neseniai pavyko įgyvendinti A.Baynesui. Pamatytas vaizdas A.Baynesą pasiuntė į ašarų pakalnę.

Kelionė namo buvo ypatingai sunki. Specialus medicininis lėktuvas buvo užsakytas 4 tūkst. mylių skrydžiui.

Kad sportininkas kelionės metu būtų saugas, daktarai liepė dirželiais surišti A.Bayneso nugara visam 8 valandų skrydžiui. Atvykus į Brisbaną krepšininkas buvo nuvežtas į ligoninę, kur turėjo atlikti dviejų savaičių karantiną ir vis dar negalėjo susitikti su savo šeima.

Sportininkas pradėjo intensyvią fizinę terapiją, kuri tapo geriausia dienos dalimi, mat pro palatos langus A.Baynesas galėjo susimatyti su savo šeima. Krepšininkas turėjo tik vieną tikslą – pasibaigus karantinui būti pakankamai stipriam, jog galėtų apkabinti savo žmoną ir vaikus.

Brisbano ligoninėje A.Baynesas praleido beveik mėnesį. Jo kūnas progresavo kiekvieną dieną. Iš pradžių krepšininkas nuo neįgaliųjų vežimėlio perėjo prie vaikštynės, o po kiek laiko jau galėjo vaikščioti pats, tačiau jausdamas skausmus kairėje kojoje, o vaikščioti teko mokytis iš naujo. Praėjus keliems mėnesiams A.Baynesas jau galėjo ir bėgioti.

Nors krepšininkas daug apie savo būklę nesiskelbia, jis sulaukia daugybės žinučių ir skambučių iš buvusių komandos draugų bei trenerių, besiteiraujančių žaidėjo sveikata.

Šiomis dienomis Australijoje yra vasaros metas, o A.Baynesas gali daryti tai, ko negalėjo daryti daguybę metu – su šeima ramiai vaikščioti paplūdimiu.

A.Baynesas jau apsilankė ir vietinėse krepšinio rungtynėse, kur „Brisbane Bullets“ susitiko su „Melbourne United“.

Rungtynes laimėjo Melburno klubas, o juos į pergalę vedė 16 taškų pelnęs M.Dellavedova. A.Baynesą rungtynėse išvydę vaikai tiesiog plūdo norėdami nusifotografuoti su krepšininku, o šis nestokodamas šypsenos mielai su jais paveikslavo.

Dabar pagrindinis A.Bayneso tikslas – sugrįžti į NBA sekančiame sezone.

„Jis neturi išjungimo mygtuko. Jis į dieną treniruojasi po 8 valandas. Mes jį bandome sustabdyti, tačiau jam tai ne motais“, – apie įspūdingą A.Bayneso charakterį atsiliepė D.Moldovanas.

Papildomos motyvacijos krepšininkui suteikia ir atsinaujinęs NBA teisėjavimas. Lygoje leidžiama vis daugiau fizinio krepšinio, o būtent tokį krepšinio stilių ir propaguoja A.Baynesas.

„Viskas dabar atrodo taip smagiai. Aš užaugau su tokiu krepšiniu ir be galo noriu sugrįžti. Aš turiu norą papulti ten ir kasdien tikiuosi aplinkinių pagalbos. Aš nežinau, kaip atrodys mano kelias iki ten, bet aš dėsiu tam visas pastangas“, – apie savo dabartinę svajonę kalbėjo A.Baynesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.