EUROLYGA 2023

Krepšinio žurnalistai vieningi – KMT trofėjų į viršų kels „Žalgiris“

Jau vasario 19-20 dienomis Vilniuje, „Avia Solutions Group“ arenoje, įvyks bene daugiausiai ažiotažo pastaraisiais metais keliantis Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketvertas.

 Krepšinio žurnalistai vieningi – Citadele KMT trofėjų į viršų kels „Žalgiris“<br> LKL nuotr.
 Krepšinio žurnalistai vieningi – Citadele KMT trofėjų į viršų kels „Žalgiris“<br> LKL nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LKL.lt

2022-02-11 12:28, atnaujinta 2022-02-12 14:47

Svarbiausios turnyro kovos po trejų metų pertraukos sugrįžta į Lietuvos sostinę, kur finalo ketvertai jau vyko 2016 ir 2019 metais. Tuomet abu kartus titulą iškovojo būtent vilniečiai, kurie mėgins pakartoti savo sėkmės istoriją namų sienų ir savų sirgalių apsuptyje. Tuo tarpu kauniečiams sostinė šiame turnyre yra dar neįveikta tvirtovė, kurios prakeiksmą norisi pagaliau nutraukti šiemet.

Vasario 19-ąją (šeštadienį) Citadele KMT finalo ketverto ekipos susirungs turnyro pusfinaliuose. Titulą ginančiam Kauno „Žalgiriui“ kelią pastoti mėgins pirmą kartą tarp keturių geriausiųjų prasimušę „Šiauliai-7bet“. Kitoje poroje ginklus surems dvi komandos, žaidžiančios solidžius sezonus tarptautiniuose turnyruose – aikštės šeimininkas Vilniaus „Rytas“ ir pernykštis vicečempionas Panevėžio „Lietkabelis“.

Kitą dieną, vasario 20-ąją (sekmadienį), aistruolių laukia Citadele KMT kulminacija – didysis finalas. Tačiau prieš tai dar įvyks dvikova dėl trečiosios vietos bei „Betsafe“ snaiperio konkursas, kuriame iššūkį dvylikai metikų iš „Betsafe-LKL“ komandų mes visuotinę atranką įveikęs taikliarankis Antanas Šegžda.

Įdomu ir tai, kuris krepšininkas taps naudingiausiu finalo ketverto žaidėju. Tarp šiemetinių Citadele KMT finalo ketverto dalyvių yra du šį apdovanojimą jau pelnę krepšininkai. Tai – triskart laurus susižėręs Edgaras Ulanovas (2017, 2018 ir 2020 m.) bei pernai MVP trofėjumi džiaugęsis Joffrey Lauvergne‘as.

Portalas LKL.lt pakalbino keturis Lietuvos krepšinio žurnalistus – Dovilę Šeduikytę iš LRT.lt, Edgarą Pulkovskį iš Krepsinis.net, Roką Pakėną iš 15min.lt ir Joną Lekšą iš Basketnews.lt. Visiems jiems buvo užduoti šeši vienodi klausimai apie esmines Citadele KMT savaitgalio intrigas.

Kas triumfuos „Betsafe“ snaiperio konkurse?

Dovilė Šeduikytė: Karolis Lukošiūnas. Gerai apšilo pastarosiose rungtynėse su Pasvalio „Pieno žvaigždėmis“, kai pataikė šešis tritaškius. Galbūt pateisins „Žalgirio“ pasitikėjimą ir snaiperių konkurse. 2020-ųjų konkurse pasiekė pusfinalį, bet paprastai žalgiriečiams šiame konkurse sekasi sunkiai – pastarąjį kartą laimėjo Ainaras Bagatskis dar 2004 metais.

Edgaras Pulkovskis: Mano favoritai yra Martynas Gecevičius ir K.Lukošiūnas. Manau, kad Eimantas Stankevičius gali būti tas tamsusis arkliukas. Tokie konkursai yra sunkiai nuspėjami ir visada pateikia staigmenų, bet spėsiu, kad laimės Martynas.

Rokas Pakėnas: Nors šį sezoną M.Gecevičius taiklumu nuo tritaškio linijos pasigirti negali (vid. 29,8 proc.), tačiau šiame konkurse renkuosi patirtį ir poilsį. M.Gecevičius dėl traumos nerungtyniavo du mėnesius, Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ nepateko į Citadele KMT finalo ketvertą, tad ties aiškiu tikslu susikoncentravęs ir nesiblaškantis Gecas, tikiu, kad pakartos 2019-ųjų sėkmę, kuomet jis triumfavo irgi gimtajame Vilniuje rengtame konkurse.

Jonas Lekšas: Mano favoritai yra Rihardas Kuksikas ir M.Gecevičius. Neaišku, kaip jis jausis po traumos, tai yra didžiausias klaustukas. Nors procentai ir nėra geriausi, žinome, kokio lygio tai snaiperis. R.Kuksikas iš statinių padėčių taip pat yra tarsi automatas. Spėju, kad tai bus latvis. Snaiperio konkursas yra loterija ir nebūtinai tą dieną laimi geriausi metikai, svarbiausia, kas geriausiai susitvarko su psichologija, nes visi jie gali pataikyti į krepšį.

Pirmasis pusfinalis – tarp „Žalgirio“ ir „Šiaulių-7bet“. Kas pateks į finalą?

D.Š.: Antano Sireikos auklėtiniai jau patekimą į šį pusfinalį šventė lyg būtų tapę čempionais. Labai abejotina, kad net ir Eurolygoje vargo prispaustas „Žalgiris“ nesusitvarkys su šio sezono išsišokėliais. Tikėkimės kuo ilgesnės intrigos šiose rungtynėse. A.Sireika yra pasakęs kultinę frazę: „Visi vyrai yra Cezariai. Tik vieni yra karvedžiai, o kiti salotos.“ Šiauliečių tikslas po rungtynių spaudos konferencijoje sulaukti karingų karvedžių etiketės.

E.P.: Žinoma, kad „Žalgiris“. Šiauliečių žaidimas labai tinkamas pateikti staigmeną, nes jie žaidžia puolimu paremtą krepšinį ir sėkmingos dienos atveju gali užmėtyti bet kurį varžovą, bet „Žalgirio“ gynyba neturėtų leisti įsibėgėti varžovams ir finale kauniečius matysime.

R.P.: Būtų keista pasirinkti Šiaulių ekipą. Krizę išgyvenantis „Žalgiris“ tapo įkandamu riešutu praktiškai kiekvienam klubui Lietuvoje, bet spėjant nugalėtoją natūralu pranašumą suteikti 10 kartų didesnį biudžetą turintiems Lietuvos čempionams.

J.L.: Jeigu būtų žaidę prieš COVID-19 įsisukimą Šiaulių komandoje, kuomet „Žalgiris“ nerasdavo kelio lengvai laimėti Lietuvoje, saulės miesto atstovai turėtų gerą šansą. Kaip bebūtų buvimas finalo ketverte jiems jau yra didelis laimėjimas. Jie bandys kabintis, bet „Žalgiris“ pagaliau iškovojo pergalę Eurolygoje, atranda savo žaidimą, stabilumą, grįžo J.Lauvergne‘as. Daug priklausys nuo to, ar žais Mantas Kalnietis ir Janis Strelniekas. Jei pirmoje pusėje „Žalgiris“ įgys dviženklį pranašumą, šiauliečiai pradės galvoti apie kovą dėl trečiosios vietos. „Žalgiris“ turi ir privalo žaisti finale, nes tai visiškai skirtingo lygio žaidėjai.

Antrasis pusfinalis – tarp „Ryto“ ir „Lietkabelio“. Kas pateks į finalą?

D.Š.: Maksimali intriga antrajame pusfinalyje. „Betsafe-LKL“ čempionate komandos šį sezoną pasidalijo po pergalę. „Rytas“ prarado bene svarbiausią žaidėją Maurice‘ą Ndourą, o Jarvio Williamso potencialas dar nėra iki galo aiškus, bet „Lietkabelis“ turi rimtų bėdų su koronavirusu. Tiesa, dar yra laiko atsigauti ir susigrąžinti tą formą, demonstruotą sezono pradžioje. Bet kokiu atveju, kova tikrai bus atkakli, bet nežymus favoritas mano akimis – „Rytas“.

E.P.: Šiuo metu šansai atrodo 50 prieš 50. „Ryto“ pusėje buvo M.Ndouro figūra, bet jos neliko. Vis dėlto vilniečiai turi laiko įsigyti naujoką, kuris pridėtų jiems pajėgumo po krepšiais. „Lietkabelis“ būtent priekinėje linijoje turi pranašumą, bet „Rytas“ žais pilnoje „Avia Solutions Group“ arenoje. Vėlgi, čia irgi yra pavojaus šauktukas, nes didesnis spaudimas bus ant vilniečių pečių, kurie nenorės nuvilti savo sirgalių. Dar vienas faktorius – COVID-19, kuris išretino „Lietkabelį“, o sugrįžti į gerą sportinę formą prireiks laiko. Taip pat verta pažymėti, kad „Rytas“ išvengė koronaviruso viso sezono metu ir reikia tikėtis, kad Citadele KMT finaliniam ketvertui šis faktorius nepradės kišti kojos, kai rikiuotėje nebus vieno ar kito svarbaus žaidėjo. Šiuo metu vienareikšmiškai įvardyti vieno favorito tikrai negalima.

R.P.: Traumų ir COVID-19 retintas „Lietkabelis“ puikiai išlaikė testą, nustekenta sudėtimi pranokęs ir „Rytą“, ir Trento „Dolomiti Energia“ ekipą Europos taurėje, ir „Šiaulius-7bet“. Nenado Čanako auklėtiniai prieš Citadele KMT finalo ketvertą sulauks sugrįžtančių žaidėjų, tuo metu „Rytui“ tenka koncentruotis ir į kovas FIBA Čempionų lygoje, kurioje kiekvienas taškas tapo aukso vertės. „Rytas“ turės namų aikštelės pranašumą, bet daug sirgalių „Avia Solutions Group“ arenoje per pusfinalius nežadama. Tai bus dviejų lygių varžovų kova, kurioje persvarą atiduodu gimtojo miesto klubui – „Lietkabeliui“.

J.L.: Dar iki šiol sakiau, kad finale nebus „Žalgirio“ ir „Ryto“ poros. Galbūt staigmeną galėjo pateikti „Šiauliai-7bet“, bet jiems nesukrito kortos. Daugiau šansų įveikti „Rytą“ turi „Lietkabelis“ ir to net nepavadinčiau didele staigmena, ypatingai išvykus M.Ndourui. Dabar „Lietkabelis“ atrodo brandesnė ir solidesnė komanda. Didžiausias argumentas yra priekinė linija. „Ryto“ gynyba remiasi keitimosi ginamaisiais taktika nuo sezono starto, bet Ivanas Buva, kuomet šalia nėra M.Ndouro, gynyboje yra stovelis, dažnai pritingi, nors ir yra naudingas puolime. Gediminas Orelikas žaidžia fantastišką sezoną ir bus vienas pagrindinių faktorių priekinėje linijoje. Panašu, kad jei „Rytas“ net ir sulauktų papildymo, jis nebus kažką keičiantis. Panevėžio klubas yra minimalus favoritas. Vilniečiai žaidžia namie, bet „Lietkabelis“ turi psichologinę persvarą, nes laimėjo paskutinę tarpusavio dvikovą, gerai žaidžia Europos taurėje ir, manau, žengs į finalą.

Kuri iš pusfinalius pralaimėjusių ekipų laimės rungtynes dėl trečiosios vietos?

D.Š.: „Lietkabelis“ būtų favoritas, nes laimėjo tarpusavio akistatas ir LKL, bet šiauliečiai gali būti mažiau sugniuždyti po pralaimėjimo „Žalgiriui“ nei „Rytui“ pralaimėjęs „Lietkabelis“. Rungtynėse dėl trečios vietos svarbus ir žaidėjų nusiteikimas ir kiek jiems apskritai reikalinga ta trečioji vieta.

E.P.: Manau, kad bronzos medalius laimės „Rytas“ arba „Lietkabelis“. Šiaulių ekipai medaliai būtų didelis laimėjimas ir vienose rungtynėse jie tai gali padaryti, bet tiek vienas, tiek kitas varžovas yra visa galva pranašesnis už šiauliečius.

R.P.: Niuksas pusfinalyje „Rytui“ turėtų būti labai skaudus, bet pralaimėjimas kovoje dėl bronzos – tolygus katastrofai. „Pagirios“ po tokios nesėkmės būtų, bet susikaupę vilniečiai vis tiek pranoktų prarasti nieko neturinčius šiauliečius, kuriems ir patekimas į finalo ketvertą yra nuostabus rezultatas.

J.L.: Vienai komandai, kalbu apie „Šiaulius-7bet“, tai bus finalas, o kitai – ar tai bus „Rytas“, kaip spėju, ar „Lietkabelis“ – nesėkmė. Galbūt tai padės greičiau pamiršti pralaimėjimą pusfinalyje. Jei pralaimės pusfinalį, „Rytas“ iškovos trečią vietą žaisdamas dėl bronzos. Prisimenant pernykščius metus, uteniškiai turėjo ambicijų laimėti pusfinalį, jį pralaimėjo, bet ant popieriaus būdami stipresni už Klaipėdos „Neptūną“, jį nugalėjo mažajame finale.

Kuri iš pusfinalius laimėjusių ekipų kels į viršų Citadele KMT trofėjų?

D.Š.: „Žalgiris“. Vilniaus klubas bandys kandžiotis, bet visgi M.Ndouro praradimas gali būti lemiamas kovojant dėl titulų vietiniame fronte. Eurolygoje viską praradęs „Žalgiris“ tikrai susikaups kovodamas dėl pirmojo sezono titulo.

E.P.: „Žalgiris“ turėtų apginti titulą. Nepaisant visų problemų Eurolygoje, Citadele KMT kovos yra visiškai kitas lygis. Čia „Žalgiris“ turi solidžiausią sudėtį ir didžiausią meistriškumą. Kauniečiai išgyveno COVID-19 problemas ir finalo ketverte turėtų būti jeigu ne stipriausios, tai beveik stipriausios sudėties. Dar daugiau laiko įsibėgėti turės J.Lauvergne‘as, kuris savo pozicijoje yra esmę keičiantis žaidėjas. „Žalgiris“ tikrai favoritas laimėti Citadele KMT auksą, nors ir žais Vilniuje, kurio užkariauti iki tol nepavyko.

R.P.: Viename mače gali nutikti stebuklingų dalykų, tuo labiau šį sezoną, kai skirtumai tarp ekipų stipriai sumenko, bet titulą apgins „Žalgiris“, kuriam jis tapo dar labiau svarbesniu kaip reikiant svylant užpakaliams Eurolygoje.

J.L.: „Žalgiris“ yra favoritas, bet šiemet jau matėme labai gerų „Lietkabelio“ mačų. Tai labai stipriai nuo tolimų metimų priklausanti komanda ir jei jai tą vakarą krenta tritaškiai, tai padėk dieve, gali būti reikalų. Jie gali ir solidžiai gintis, kontroliuoti rungtynių tempą. Vis tik, kaip ir minėjau, „Žalgiris“ labai laiku iškovojo pergalę Eurolygoje, nutraukė pralaimėjimų seriją. Tai padės žalgiriečiams pasijausti kur kas solidžiau – taurę iškovos būtent jie, ir tai padarys užtikrintai, tuo esu įsitikinęs.

Kuris krepšininkas taps Citadele KMT finalo ketverto MVP?

D.Š.: Lukas Lekavičius. Žinoma, E.Ulanovas galėtų irgi pridėti ketvirtą titulą, bet pastaruoju metu būtent L. Lekavičius „Žalgirį“ tempia sunkiausiais momentais. Šio titulo jis tikrai nusipelnė.

E.P.: Lengviausia būtų sakyti, kad E.Ulanovas, kuris yra tokių rungtynių specialistas. Vis dėlto daug šansų turi ir L. Lekavičius, kuris gynėjų grandyje turi didžiausią vaidmenį „Žalgiryje“.

R.P.: MVP medžiotojo etiketę užsitarnavęs E.Ulanovas atrodo natūralus pasirinkimas, bet renkuosi Tylerį Cavanaugh. Vietinėse batalijose šis minkštą metimą turintis aukštaūgis žaidžia puikiai.

J.L.: Finalo ketvertų, finalų žaidėjas, niekam ne paslaptis, yra E.Ulanovas. Jis žaidžia labai solidžią atkarpą po prastos sezono pradžios, pats sako, kad jaučiasi fiziškai pasiruošęs ir tokiuose mačuose jis būna lemiamas ginklas, jį sunku sustabdyti. Ulė iškovos eilinį savo MVP apdovanojimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.