EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ varžovas – pastarosiomis savaitėmis klupčiojantis „Real“

Praėjusį savaitgalį Lietuvos taurę dar kartą iškovojęs Kauno „Žalgiris“ grįžta į Eurolygos varžybas. Stipriausias Lietuvos klubas ketvirtadienį namie susitiks su Madrido „Real“ komanda, kuriai praėjęs savaitgalis nebuvo toks džiugus, kaip kauniečiams – „Real“ nesugebėjo susigrąžinti Ispanijos taurės.

„Žalgirio“ varžovas – pastarosiomis savaitėmis klupčiojantis „Real“.<br>Zuma/Scanpix nuotr.
„Žalgirio“ varžovas – pastarosiomis savaitėmis klupčiojantis „Real“.<br>Zuma/Scanpix nuotr.
„Žalgirio“ varžovas – pastarosiomis savaitėmis klupčiojantis „Real“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ varžovas – pastarosiomis savaitėmis klupčiojantis „Real“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ varžovas – pastarosiomis savaitėmis klupčiojantis „Real“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ varžovas – pastarosiomis savaitėmis klupčiojantis „Real“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 24, 2022, 1:45 PM

Autsaideriai

Deja, Eurolygos varžybose Lietuvos krepšinio lyderiai yra autsaideriai. „Žalgiris“ per 23 rungtynes iškovojo tik 4 pergales ir užima paskutinę 18-ąją vietą.

Kauno komanda nuo priešpaskutinę 17-ąją vietą užimančio Atėnų „Panathinaikos“ klubo (6 pergalės ir 17 pralaimėjimų) atsilieka dviem taškais. Apatinėje Eurolygos lentelės dalyje taip pat rikiuojasi Vitorijos „Baskonia“ (7 ir 17), Berlyno ALBA (8 ir 16), Vilerbano ASVEL (9 ir 16), Belgrado „Crvena Zvezda“ (9 ir 14).

Lyderiai

„Real“ paskutinę Eurolygos reguliariojo sezono dalį pradeda nesijaudindama dėl padėties turnyro lentelėje. Tiesa, Madrido klubas formaliai dar neužsitikrino kelialapio į atkrintamąsias varžybas, bet iš tikrųjų jau dabar gali būti ramus, kad žais ketvirtfinalyje ir, maža to, šiame etape turės aikštės pranašumą.

Šiuo metu „Real“, iškovojęs 20 pergalių ir patyręs 5 pralaimėjimus, dalijasi pirmąją vietą su „Barcelona“. Trečiąją vietą užimanti Milano „Olimpia“ (17 ir 7) atsilieka trimis taškais, ketvirtąją vietą besidalinantys Pirėjo „Olympiakos“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“ (14 ir 9) – šešiais taškais.

Komandoms reguliariajame sezone liko žaisti po 9-12 rungtynių. Per tiek rungtynių panaikinti šešių taškų atsilikimą, žinoma, įmanoma, tačiau sunku įsivaizduoti, kad „Real“ (arba „Barcelona“) dabar visiškai sustotų, o kelios žemesnes vietas užimančios komandos pradėtų ilgas pergalių virtines ir aplenktų lyderius.

Vidutiniokai

Trys pirmaujančios komandos „Real“, „Barcelona“ ir „Olimpia“ jau gali būti ramios dėl kelialapių į atkrintamąsias varžybas. Skirtumas tarp trečiosios ir ketvirtosios vietų, o juo labiau persvara prieš devintąją vietą yra labai didelė.

Tuo tarpu kova dėl kitų penkių kelialapių gali būti labai atkakli. Devynias komandas, kurios šiuo metu užima nuo ketvirtosios iki dvyliktosios vietos skiria vos trys taškai (skaičiuojant tiek pergales, tiek pralaimėjimus).

Dėl penkių kelialapių į ketvirtfinalį varžosi „Olympiakos“, „Zenit“ (po 14 ir 9), Maskvos CSKA (14 ir 10), „Monaco“ (13 ir 13), Kazanės „Uniks“ (13 ir 12), Stambulo „Fenerbahçe“ (12 ir 10), Stambulo „Anadolu Efes“, Miuncheno „Bayern“ (po 12 ir 12) ir Tel Avivo „Makabi“ (11 ir 12).

Kadangi komandos žaidė ne vienodai rungtynių, o kelios aukštesnes vietas užimančios ekipos jau patyrė daugiau pralaimėjimų negu žemesnėse pozicijose esantys klubai, lentelė ne visai atspindi tikrąją padėtį. O padėtis yra labai paini.

Varžovai

„Real“ krepšininkai rudens pabaigoje ir žiemos pirmoje pusėje buvo beveik neįveikiami. „Baltieji“ nuo spalio 31-osios iki sausio 20-osios per 22 rungtynes pasiekė net 21 pergalę (skaičiuojant visus turnyrus).

Iš pradžių „karališkojo“ klubo sirgaliai džiaugėsi vienuolika iš eilės pergalių, po to – dešimties pergalių virtine. Tarp jų įsispraudė tik gruodžio 10 dieną Eurolygoje patirtas pralaimėjimas „Barcelona“ komandai.

Tačiau vasario mėnesį „Real“ komanda tapo pažeidžiama. Pirmoje vasario pusėje madridiečiai patyrė tris iš eilės pralaimėjimus „Valencia“ (Ispanijos lygoje), Stambulo „Fenerbahçe“ ir „Barcelona“ (Eurolygoje) komandoms, o praėjusį sekmadienį Ispanijos taurės finale vėl pripažino „Barcelona“ pranašumą.

„El Clasico“ dvikovose „mėlyni-granatiniai“ nugalėjo „baltuosius“ jau keturis kartus iš eilės. „Barcelona“ šį sezoną šventė pergales abejose Eurolygos rungtynėse, po kartą laimėjo Ispanijos lygos ir Ispanijos taurės turnyruose.

Neabejotinai skaudžiausias buvo pastarasis pralaimėjimas. Sekmadienį „Real“ puikiai pradėjo Ispanijos taurės rungtynes ir pirmajame kėlinyje pirmavo prieš „Barcelona“ komandą 19:3. Tačiau to neužteko. Per kitus tris kėlinius Madrido komanda pelnė vos 40 taškų ir pralaimėjo 59:64.

Rezultatyviausias „Real“ žaidėjas Thomas Heurtelis įmetė vos 10 taškų.

Pirmosios rungtynės

Pirmosios „Žalgirio“ ir „Real“ rungtynės įvyko lapkričio 12 dieną. Varžovų aikštėje Kauno komanda jau pirmosiomis minutėmis atsiliko 0:8, nė karto nepavijo šeimininkų ir pralaimėjo 82:95.

„Žalgiryje“ rezultatyviausiai žaidė Tyleris Cavanaugh (14 taškų), Nielsas Giffey ir Lukas Lekavičius (po 12), „Real“ – Guerschonas Yabusele (15), Sergio Llullis (13), Thomas Heurtelis ir Vincent‘as Poirier (po 12).

Per tris mėnesius, praėjusius nuo pirmųjų rungtynių“ „baltųjų“ gretose įvyko viena svarbi permaina. Sausio viduryje į „Real“ grįžo argentinietis Gabrielis Deckas, kuris jau žaidė Madrido komandoje 2018-2021 metais, bet po to nusprendė pamėginti jėgas NBA lygoje. Puolėjui sužibėti už Atlanto nepavyko ir jis atsiliepė į „Real“ kvietimą.

Tiesa, pastarosiomis savaitėmis dėl nedidelių traumų negalėjo žaisti Carlosas Alocenas ir Fabienas Causeur, o į Kauną neatvyko veteranas Rudy Fernandezas. Tačiau „Real“ atsarginių suolas toks ilgas, kad šie krepšininkai nėra nepakeičiami.

Per Eurolygos rungtynes Madrido komandoje naudingiausiai žaidžia Walteris Tavaresas (12,5 tšk., 7,4 atk.kam.), Guerschonas Yabusele (11,9 tšk.), Thomas Heurtelis (9,3 tšk., 4,9 rez.perd.), Fabienas Causeur (8,2 tšk.), Vincent‘as Poirier (7,2 tšk., 6,1 atk.kam.) ir Sergio Llullis (7,2 tšk.).

Ispanijos lyga

„Real“ pastarosiomis savaitėmis prarado iniciatyvą ir Ispanijos lygoje. Tiesa, Madrido komanda užima pirmąją vietą (17 ir 4), tačiau „Barcelona“ (14 ir 3) žaidė mažiau rungtynių ir patyrė mažiau pralaimėjimų.

Kiti persekiotojai, ypač pagal prarastus taškus, atsilieka žymiau. Trečiąją vietą užima „Manresa“ (14 ir 7), už jos rikiuojasi „Valencia“ (12 ir 7), Lagūnos „Tenerife“ (11 ir 8), Badalonos „Joventut“ (11 ir 8), Vitorijos „Baskonia“ (11 ir 9).

Madrido komandoje per Ispanijos lygos rungtynes naudingiausiai žaidžia Guerschonas Yabusele (10,8 tšk.), Vincent‘as Poirier (9,9 tšk., 6 atk.kam.), Walteris Tavaresas (9,6 tšk., 6,7 atk.kam.), Sergio Llullis (8,9 tšk.), Thomas Heurtelis (8,7 tšk., 4,3 rez.perd.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.