EUROLYGA 2023

PČ atranka: pergalingas S.S.Vene metimas, latvių panika, trileris Atėnuose ir grimztantys kroatai

Dabartiniai arba buvę Lietuvos klubų krepšininkai penktadienį žaidė penkeriose iš septynerių pasaulio pirmenybių atrankos rungtynėse. Labiausiai pasižymėjo Siimas Sanderis Vene, kurio metimas nulėmė Estijos rinktinės pergalę. Rezultatyviausiai žaidė slovėnas Zoranas Dragičius, bet jo komanda patyrė nesėkmę.

 S.S.Vene<br> FIBA nuotr.
 S.S.Vene<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2022, 12:16 AM

Padėtis

Penktadienį pasaulio pirmenybių atrankos trečiojo turo rungtynes žaidė A, B, C ir D grupių komandos. Visose keturiose grupėse neliko nė vienos pralaimėjimų nepatyrusios komandos.

B grupėje įvyko tik vienerios rungtynės, nes Didžiosios Britanijos rinktinė atsisakė vykti į Baltarusiją. Kitų komandų mače Graikija namie įveikė Turkiją 72:71, iškovojo antrąją pergalę ir tapo vienvalde lydere.

Kitose trijose grupėse trys pirmaujančios komandos turi po dvi pergales.

A grupėje prie antrojo atrankos etapo priartėjo Belgija, Serbija ir Latvija. Serbija penktadienį namie ramiai nugalėjo Slovakiją 75:63, o didelę persvarą išbarsčiusi Latvija išvykoje įveikė Belgiją 66:65.

C grupės lyderės yra Švedija, Suomija ir Slovėnija. Trečiajame ture Suomija namie įveikė Europos čempionę Slovėniją 86:76, o Švedija išvykoje nugalėjo netikėtai autsaidere tapusią Kroatiją 70:64.

D grupėje pirmauja Izraelis, Vokietija ir Estija. Šeštadienį Vokietija išvykoje nugalėjo Izraelį 71:67, o Estija namie pranoko Lenkiją 75:71.

Eurolyga

Penktadienį dėmesio centre buvo Atėnuose vykusios Graikijos ir Turkijos rinktinių rungtynės. Abi komandos per pirmąjį atrankos langą patyrė po vieną pralaimėjimą, todėl dabar, galvojant apie antrąjį etapą ir kovą dėl kelialapių į pasaulio pirmenybes, joms labai brangus kiekvienas taškas.

Ir graikai, ir turkai pasitelkė kelis Eurolygos krepšininkus. Į rinktines atvyko ketvirtadienį Eurolygoje žaidę graikai Kostas Sloukas, Giorgos Printezis, Kostas Papanikolaou ir Giannoulis Larentzakis iš Pirėjo „Olympiakos“ bei Turkijos natūralizuotas amerikietis Shane‘as Larkinas iš Stambulo „Anadolu Efes“. Dar vienas „Anadolu Efes“ žaidėjas Bugrahanas Tunceras ketvirtadienį per Eurolygos rungtynes nebuvo registruotas, todėl į rinktinę galėjo atvykti anksčiau.

Nors kitos dvi šių šalių komandos Atėnų „Panathinaikos“ ir Stambulo „Fenerbahçe“ žaidė penktadienį, jie taip pat išleido į rinktines savo krepšininkus: graiką Giorgą Papagiannį bei turkus Melihą Mahmutoglu ir Metecaną Birseną.

Graikijos rinktinės treneris Sotiris Manolopoulos suteikė progą ir Panevėžio „Lietkabelio“ gynėjui Panagiočiui Kalaitzakiui.

Jis pelnė 2 taškus, bet trenerio neturėjo nuvilti. P.Kalaitzakis, kaip beveik visada, žaidė labai energingai ir labai agresyviai dengė ryškiausią varžovų žvaigždę Sh.Larkiną.

Trileris

Graikai ir turkai sukūrė krepšinio trilerį, kurio įtampą žiūrovai jautė iki paskutinių sekundžių. Tiesa, trečiojo kėlinio pradžioje šeimininkų sirgaliai jau buvo betraukią pergalės dainas – Graikijos rinktinė pirmavo 49:34. Tačiau tuomet prisitaikė iki tol nė taško nepelnęs Sh.Larkinas ir Turkijos komanda sugrąžino intrigą.

Maža to, paskutinę minutę rezultatu 71:70 pirmavę turkai rengė ataką. Bet taškų jie nepelnė, o likus 3 sek. iki sirenos Semetas Geyikas žioplai prasižengė varžovų baudos aikštelėje. Vienas labiausiai patyrusių Graikijos krepšininkų K.Papanikolaou pataikė abu baudos metimus ir persvėrė rezultatą 72:71.

Per likusias akimirkas Sh.Larkinas atliko sudėtingą tolimą metimą iš aikštės kampo, bet kamuolys tikslo nepasiekė ir Graikijos sirgaliai galėjo užtraukti tikrąsias pergalės dainas.

 

 

Treneris

Nesėkmių liūne vis giliau grimzta Kroatijos rinktinė. Nieko nepakeitė ir šių metų sausio mėnesį paskirtas naujas treneris Damiras Mulaomerovičius, kuris pustrečių metų rinktinei vadovavusį buvusį „Žalgirio“ krepšininką Veljko Mršičių.

Kroatai su nauju treneriu pratęsė pralaimėjimų virtinę. Nors Kroatijos komanda žaidė namie, ji trumpai pirmavo tik rungtynių pradžioje ir pralaimėjo Švedijos ekipai 64:70.

Kroatijos komanda nepateko į praėjusias pasaulio pirmenybes, o šiame atrankos turnyre dar nepasiekė nė vienos pergalės. Kroatų padėtis yra labai pavojinga dėl to, kad kitos trys šios grupės komandos (Švedija, Suomija ir Slovėnija) jau iškovojo po dvi pergales

Kroatijos rinktinėje šeštadienį rezultatyviausiai žaidė buvęs „Ryto“ puolėjas Tomislavas Zubčičius. Jis pelnė 20 taškų. Po 8 taškus įmetė buvęs „Lietkabelio“ puolėjas Željko Šakičius ir dabartinis „Nevėžio“ gynėjas Svenas Smajlagičius.

Padėti Švedijos rinktinei bandė 34 metų Jonasas Jerebko, kuris jau dvejus metus nežaidžia jokiame klube. Buvęs kelių NBA klubų puolėjas pelnė 4 taškus, bet pataikė tik 1 iš 5 tritaškių ir per 18,5 min. gavo penkias pražangas.

 

Baltieji

Baltutėlės Espo arenos tribūnos – dauguma suomių sirgalių atsiliepė į rengėjų kvietimą apsivilkti šia spalva – privertė iškelti baltą vėliavą Europos čempionę Slovėnijos rinktinę.

Žinoma, sunkiausią darbą atliko ne sirgaliai, bet Suomijos krepšininkai, kurie pirmavo beveik visas rungtynes, paskutiniame kėlinyje pasinaudojo slovėnų šiurkščiomis klaidomis bei nervingumu ir nugalėjo Europos čempionus 86:76.

Slovėnijos rinktinėje rezultatyviausiai žaidė šį sezoną „Žalgiryje“ trumpai rungtyniavęs Zoranas Dragičius. Jis pelnė 25 taškus, bet nepataikė nė vieno iš penkių tritaškių, o paskutinėmis minutėmis kone labiausiai karščiavosi ir beprasmiškai bei dažniausiai visiškai nepagrįstai priekaištavo teisėjams.

Šiose rungtynėse žaidė ir du buvę „Lietkabelio“ krepšininkai. Suomijos rinktinės natūralizuotas amerikietis Jamaras Wilsonas pelnė 8 taškus (beje, visus taškus surinko paskutiniame kėlinyje, o iki tol per tris kėlinius nepataikė nė vieno iš penkių metimų), slovėnas Žiga Dimecas įmetė 3 taškus ir vos per 12 min. prasižengė 4 kartus.

Patirtis

Buvęs „Žalgirio“ ir kelių kitų Lietuvos klubų žaidėjas žaidėjas Siimas Sanderis Vene penktadienį Talino arenoje išplėšė Estijos rinktinės pergalę prieš Lenkijos komandą. Labiausiai patyręs estų krepšininkas esant lygiam rezultatui 71:71 šaltakraujiškai pataikė jam būdingą metimą iš vidutinio nuotolio.

Po S.S.Venės metimo liko 7 sek. ir lenkai surengė atsakomąją ataką, kuri nebuvo rezultatyvi. O S.S.Vene dar spėjo ant pergalės torto uždėti saldžią vyšnią – jis atliko nuostabų perdavimą, po kurio Janari Joesaaras užfiksavo galutinį rezultatą 75:71.

Iš viso S.S.Vene pelnė 8 taškus, o J.Joesaaras įmetė 22 taškus ir buvo rezultatyviausias rungtynių žaidėjas.

Estijos rinktinėje taip pat žaidė buvęs „Ryto“ puolėjas Kristjanas Kitsingas. Jis surinko 9 taškus.

 

Panika

Šeštadienį laimėjo ir kitos Baltijos šalies komanda. Tačiau Latvijos rinktinę treniruojantis Luca Banchi iškart po finalo sirenos aprėkė savo auklėtinius taip, kad jiems akimirksniu praėjo noras džiaugtis išvykoje minimaliu skirtumu 66:65 iškovota pergale prieš Belgijos krepšininkus.

Trenerio įsiūtis buvo suprantamas – latviai iššvaistė milžinišką persvarą ir laimėjo tik per plauką.

Antrajame kėlinyje Latvijos rinktinė triuškino varžovus 32:14, trečiojo kėlinio viduryje skirtumas buvo labai panašus 55:38, o likus žaisti apie puspenktos minutės svečių persvara vis dar buvo dviženklė 65:55.

Tačiau belgų spaudimas privertė Latvijos krepšininkus panikuoti. Jie vos persivarydavo kamuolį į kitą aikštės pusę ir nesusikurdavo bent pusėtinų padėčių mesti. Latvių laimei, Belgijos komanda irgi nespindėjo. Šeimininkai nepataikė baudos metimų, neįmetė iš po krepšio.

Vis dėlto Belgijos krepšininkai šiaip ne taip sumažino skirtumą iki vieno taško, o likus apie 15 sek. dar sykį perėmė kamuolį. Tačiau belgai paskutinę ataką surengė nemokšiškai ir leido Latvijos rinktinei išsivežti pergalę.

Per šias rungtynes abiejose barikadų pusėse buvo dabartiniai LKL krepšininkai. „Jonavos“ įžaidėjas belgas Emanuelis Lecomte‘as įmetė 11 taškų, „Lietkabelio“ puolėjas latvis Kasparas Bėrzinis – taškų nepelnė. Buvęs „Šiaulių“ puolėjas belgas Andy Van Vlietas surinko 8 taškus.

3 turas

A grupė

Serbija – Slovakija 75:63. A.Avramovičius 14, M.Jagodičius-Kuridža 13, U.Trifunovičius ir D.Rističius po 12 / V.Brodziansky 23, M.Ihringas 14. Belgradas. 3150 žiūrovų.

Belgija – Latvija 65:66. R.Obasohanas 18, P.A.Gille‘is 13, E.Lecomte‘as 11, H.Vanwijnas 10, 10 atk.kam., A.Van Vlietas 8 / D.Bertanas 13, R.Lomažas ir K.Čavaras po 12, ... K.Bėrzinis 0. Monsas

Lentelė: Belgija – 2, Serbija – 2, Latvija – 2, Slovakija – 0.

B grupė

Graikija – Turkija 72:71. D.Agravanis ir G.Papagiannis po 14, K.Papanikolaou ir V.Mouratos po 10, ... P.Kalaitzakis 2 / M.Mahmutoglu 21, Sh.Larkinas ir S.Geyikas po 10. Atėnai. 4000 žiūrovų.

Didžioji Britanija – Baltarusija nukeltos.

Lentelė: Graikija – 2, Baltarusija – 1, Didžioji Britanija – 1, Turkija – 1.

C grupė

Suomija – Slovėnija 86:76. S.Salinas 25, M.Jantunenas 13, 11 atk.kam., E.Valtonenas 11, A.Murphy 10, ... J.Wilsonas 8 / Z.Dragičius 25, J.Blažičius 16, M.Tobey 12, 10 atk.kam., ... Ž.Dimecas 3. Espas. 5245 žiūrovai.

Kroatija – Švedija 64:70. T.Zubčičius 20, Ž.Šakičius ir S.Smajlagičius po 8 / V.Gaddeforsas 16, D.Anderssonas 13, S.Birganderis 12, 12 atk.kam., T.Borgas 11. Zagrebas. 2000 žiūrovų.

Lentelė: Švedija – 2, Suomija – 2, Slovėnija – 2, Kroatija – 0.

D grupė

Izraelis – Vokietija 67:71. T.Ginatas 20 / R.Benzingas 17, J.Hollatzas 16. Tel Avivas 3500. žiūrovų.

Estija – Lenkija 75:71. J.Joesaaras 22, M.K.Kotsaras 17, 10 atk.kam., K.Kitsingas 9, S.S.Vene 8 / A.Balcerowski 13, J.Zyskowski 12, M.Sokolowski 10. Talinas. 2857 žiūrovai.

Lentelė: Izraelis – 2, Vokietija – 2, Estija – 2, Lenkija – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.