EUROLYGA 2023

LKL klubų vasaris – pirmasis „Žalgirio“ titulas ir dvi nepralaimėjusios komandos

Trumpiausią metų mėnesį dažniausiai šypsojosi Kauno „Žalgirio“ krepšininkai. Jie iškovojo pirmąjį sezono prizą – Karaliaus Mindaugo taurę – ir nutraukė ilgą nesėkmių virtinę Eurolygoje, o po to dar ir sutriuškino Eurolygos lyderius. Vasario mėnesį, per kurį dėl rinktinių lango buvo žaidžiama mažai klubų rungtynių, išvengti pralaimėjimų pavyko Klaipėdos „Neptūnui“ ir „Jonavai“.

 LKL klubų vasaris – pirmasis „Žalgirio“ titulas ir dvi nepralaimėjusios komandos<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 LKL klubų vasaris – pirmasis „Žalgirio“ titulas ir dvi nepralaimėjusios komandos<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2022, 8:24 PM

„Žalgiris“

Vasarį: 6-3.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 20-1, Lietuvos taurė: 4-0, Eurolyga: 5-19.

Ilgos pralaimėjimų virtinės Eurolygos varžybose nesugniuždė „Žalgirio“. Bent Lietuvos nacionalinėse varžybose galinčių įveikti Kauno komandą per svarbiausias rungtynes vis dar nėra. Tą „Žalgiris“ eilinį kartą įrodė vasario viduryje, kai eilinį vienuoliktąjį kartą iškovojo Lietuvos taurę. „Iškovojo“ net nėra visai tikslus žodis, nes finalo rungtynėse su „Lietkabeliu“ jokios kovos nebuvo.

Lietuvos lygoje „Žalgiris“ tęsia dvylikos pergalių virtinę, o pridėjus taurės turnyrą, nacionalinėse varžybose laimėjo 16 rungtynių iš eilės. Maža to, penkias pastarąsias pergales kauniečiai pasiekė dviženkliu skirtumu.

Pagaliau pavyko nutraukti ir ilgą nesėkmių virtinę Eurolygoje. Nuo gruodžio 10 iki vasario 8 dienos Jurės Zdovco vyrai pralaimėjo devynerias iš eilės rungtynes, bet po to išvykoje nugalėjo „Monaco“ ir namie tiesiog sunaikino Madrido „Real“ klubą, kuriam leido įmesti vos 47 taškus. Mažiau taškų šiuolaikinės Eurolygos laikotarpiu „Žalgiris“ praleido tik kartą.

Kauno komandos žaidimo kokybė žymiai paaugo, kai į rikiuotę grįžo traumą išsigydęs Joffrey Lauvergne‘is (9,5 tšk., 5,8 atk.kam.). Tiesa, „Žalgiriui“ bent kelias savaites, o gal ir kelis mėnesius teks verstis be kito patyrusio krepšininko – Mantui Kalniečiui (3,9 tšk., 4,5 rez.perd.) vasario pabaigoje buvo atlikta čiurnos operacija.

„Neptūnas“

Vasarį: 3-0.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 9-11, Lietuvos taurė: 5-2 (1 lygiosios).

Nors „Neptūnas“ per vasario mėnesį LKL lentelėje pakilo tik vienu laipteliu, vertinant pagal taškų skaičių, Klaipėdos komanda savo padėtį pagerino kone labiausiai.

„Neptūnas“ net tik pateikė rimtą paraišką dalyvauti atkrintamosiose varžybose (devintąją vietą užimantį „Nevėžį“ lenkia keturiais taškais), bet ir prisidėjo prie komandų, kovojančių dėl ketvirtosios vietos (nuo šią vietą besidalijančių ekipų atsilieka tik vienu tašku).

Dainiaus Adomaičio komandai vasarį iš dalies padėjo tvarkaraštis – „Neptūnas“ dukart nugalėjo autsaiderius „Prienus“. Kita vertus, trečią pergalę Klaipėdos komanda iškovojo žaisdama Šiauliuose, o ten laimėti pavyksta nedaugeliui.

Nuo kitų rungtynių komandai turėtų padėti naujokas. „Neptūnas“ vasario viduryje sudarė sutartį su latviu Tomu Leimaniu, kuris šio sezono pirmoje pusėje žaidė „Odesa“ komandoje, o per pastarąjį pasaulio pirmenybių atrankos langą buvo pakviestas į Latvijos rinktinę.

Kitas „Neptūno“ žaidėjas Deividas Gailius (15,1 tšk., 5 atk.kam.) per šį atrankos langą žaidė Lietuvos rinktinėje.

„Jonava“

Vasarį: 2-0.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 10-9, Lietuvos taurė: 3-5.

Jonavos komandai vis nepavyksta suburti stipriausios sudėties. Vasario pradžioje į aikštę grįžo tris mėnesius nežaidęs Juanas Palaciosas (10,7 tšk., 6,9 atk.kam.), bet jonaviškiams teko verstis be sausio pabaigoje susižeidusio kito aukštaūgio Kahlilo Thomaso (10,4 tšk., 5,9 atk.kam.).

Vis dėlto „Jonavos“ varžovai šį mėnesį nebuvo labai galingi. Virginijaus Šeškaus komanda nugalėjo ir „Nevėžį“, ir „Dzūkija“, o iškovojusi šias dvi pergales turnyro lentelėje pavijo „Šiaulius“ bei „Juventus“, su kuriais dalijasi ketvirtąją vietą.

Krepšinio apžvalgininkai vėl įvertino „Jonavos“ lyderį ir pagrindinį Belgijos rinktinės įžaidėją Emmanuelį Lecomte‘ą (15,6 tšk., 4,7 rez.perd.). Jis antrą kartą paeiliui buvo išrinktas geriausiu LKL mėnesio krepšininku.

„Lietkabelis“

Vasarį: 4-1.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 15-5, Lietuvos taurė: 2-1 (1 lygiosios), Europos taurė: 6-6.

Nors nebūna taip, kad negalėtų būti geriau, „Lietkabelio“ sirgaliai gali būti visiškai patenkinti tuo, ką jų komanda nuveikė paskutinį žiemos mėnesį.

Mėnesio pradžioje Panevėžio krepšininkai nugalėjo Trento „Dolomiti Energia“ komandą ir įkėlė daugiau nei vieną koją į Europos taurės atkrintamąsias varžybas, po to laimėjo dar dvejas rungtynes Lietuvos lygoje, kurioje tęsia gruodžio viduryje pradėtą aštuonių pergalių virtinę ir gali būti gana ramūs, kad nenukris žemiau trečiosios vietos. Beje, sprendžiant pagal tvarkaraštį, niekas neturėtų nustebti, jei ši „Lietkabelio“ pergalių virtinė kovo mėnesį taps dviženklė.

Nenado Čanako vyrų pasitikėjimą savimi turėjo sustiprinti ir Karaliaus Mindaugo taurės pusfinalyje pasiekta pergalė prieš „Rytą“. Juo labiau kad ji buvo pasiekta žaidžiant be Džordžės Gagičiaus (15,3 tšk., 5,3 atk.kam.). Vis dėlto taurės turnyro finale „Lietkabelis“ nepasipriešino „Žalgiriui“. Visgi reikia pripažinti, kad Dž.Gagičiaus praradimas „Lietkabeliui“ yra žymesnis negu bet kurių dviejų ar trijų krepšininkų praradimas Kauno komandai.

Keturiems „Lietkabelio“ žaidėjams paskatinimu turėtų būti tai, kad jie per pasaulio pirmenybių atrankos langą buvo pakviesti į nacionalines komandas. Kvietimą į Lietuvos rinktinę gavo Kristupas Žemaitis (8,9 tšk.) ir Dovydas Giedraitis (8,1 tšk.), į Graikijos – Panagiotis Kalaitzakis (9,7 tšk.), į Latvijos – Kasparas Bėrzinis (6,8 tšk.). Tiesa, abu lietuviai negalėjo žaisti, nes užsikrėtė covidu.

„Rytas“

Vasarį: 4-2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 17-3, Lietuvos taurė: 3-1, Čempionų lyga: 5-4.

Iš didelio debesies – mažas lietus. „Ryto“ ambicijos iškovoti Karaliaus Mindaugo taurę taip ir liko tik ambicijomis, o treneriui Giedriui Žibėnui nepavyko nuvesti savo komandos bent iki finalo. „Rytą“ jau pusfinalyje nuplovė ne stipriausia sudėtimi žaidęs „Lietkabelis“.

Tačiau bėda viena nevaikšto. Nors Vilniaus komanda vasario pradžioje smarkiai girgždėdama laimėjo Čempionų lygos rungtynes su Sombathejaus „Falco“, jau kitą savaitę nieko nesugebėjo padaryti Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“ arenoje, tad ir europinės viltys pakibo ant plauko. Juo labiau kad Čempionų lygos antrajame rate „Rytas“ tik kartą žais savo aikštėje. LKL pirmenybėse taip pat reikia žvalgytis per petį, nes išstumti vilniečius iš antrosios vietos bandys Panevėžio krepšininkai.

Žengdamas į lemiamą sezono dalį Vilniaus klubas bent iš dalies išsprendė priekinės linijos problemą. „Rytas“ trečią kartą sudarė sutartį su Evaldu Kairiu, kuris jau vilkėjo sostinės komandos aprangą 2006-2007 ir 2018-2020 metais. Tačiau E.Kairys visą pirmąją šio sezono pusę praleido dėl sunkios traumos, todėl šiuo metu galima nebent spėlioti, kiek jis padės antrąją vietą LKL rezultatyviausių krepšininkų sąraše užimančiam Ivanui Buvai (17,8 tšk.).

„Juventus“

Vasarį: 1-1.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 10-9, Lietuvos taurė: 6-2, Čempionų lygos atranka: 2-1.

Per ilgą rinktinių pertrauką „Juventus“ vadovai turėjo nemažai laiko, kad apgalvotų, ką daro neteisingai. O kad kažką daro neteisingai – akivaizdu. Prieš sezoną didelius planus kūrusi Utenos komanda jau beveik neturi galimybių pakilti virš ketvirtosios vietos, o ir dėl jos dar reikės pakovoti su tiek pat taškų turinčiais Šiaulių ir Jonavos klubais.

Kol kas vadovybė karštligiškai blaškosi, o didžiausio atgarsio sulaukė uteniškių sprendimas nutraukti sutartį su Adreianu Payne‘u (8,6 tšk., 4,6 atk.kam.), kuris Lietuvoje praleido vos du mėnesius. Ironiška, bet vasario pradžioje A.Payne‘as sužaidė geriausias rungtynes. Tiesa, jose „Juventus“ nusileido „Rytui“.

Utenos komandos sirgaliai sulaukė ir geros žinios. Vasario viduryje į aikštę grįžo du mėnesius traumą gydęsis Martynas Gecevičius (9,3 tšk.), kuris iškart prisidėjo prie pergalės prieš „Nevėžį“.

Uteniškiams jaudintis nereikia tik dėl vieno dalyko. Tempti komandą visuomet pasiruošęs Patrickas Milleris (19,1 tšk.), pirmaujantis LKL rezultatyviausių žaidėjų sąraše.

„Prienai“

Vasarį: 1-2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 2-19, Lietuvos taurė: 4-4.

Prienų komanda lieka paskutinėje LKL lentelės eilutėje, tačiau vasario viduryje ir prieniškius aplankė nedidelė šventė. Jie išvykoje nugalėjo „Pieno Žvaigždes“ ir nutraukė aštuonių pralaimėjimų virtinę.

Ši pergalė, kuri buvo pirmoji vadovaujant treneriui Tomui Gaidamavičiui, sužadino viltį, kad „Prienams“ galbūt pavyks pabėgti iš paskutinės vietos. Iki reguliariojo sezono pabaigos dar liko beveik visas ratas, o „Prienai“ nuo „Pieno Žvaigždžių“ atsilieka tik vienu tašku.

„Prienai“ per trumpą žiemos pertrauką likusioms LKL rungtynėms ruošėsi be rezultatyviausio komandos žaidėjo Jovano Kljajičiaus (12,8 tšk.). Jis buvo pakviestas į Juodkalnijos rinktinę. Jei J.Kljajičius išvyko tik kelioms dienoms, tai kitas gynėjas Vasilije Pušica (8,2 tšk.) su Prienais atsisveikino visam laikui. Vasario pabaigoje serbas perėjo į Stambulo „Galatasaray“ klubą.

„Šiauliai“

Vasarį: 1-5.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 10-9, Lietuvos taurė: 5-7, Europos Šiaurės lyga: 3-2.

Šiaulių komanda buvo priartėjusi prie LKL lyderių trijulės, tačiau vasario mėnesį varžovai parodė Antano Sireikos penketui, kad jis nėra lygiavertis varžovas Lietuvos krepšinio lyderiams.

Vasarį šiauliečiai vienintelę pergalę iškovojo pusiau oficialiame Europos Šiaurės lygos turnyre prieš Valmieros komandą, o nacionalinėse varžybose pralaimėjo penkerias iš eilės rungtynes.

Dėl nesėkmių Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverte „Šiauliams“ nereikėtų smarkiai graužtis – jų varžovai buvo aiškūs favoritai. Tuo tarpu namie patirtas pralaimėjimas LKL rungtynėse su „Neptūnu“ buvo labai skausmingas. Vis dėlto LKL reguliariajame sezone kovojant bent dėl ketvirtosios vietos „Šiaulių“ padėtis lieka tvirta.

„Dzūkija“

Vasarį: 0-2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 8-12, Lietuvos taurė: 3-5.

Vasario mėnesį „Dzūkija“ pralaimėjo abejas rungtynes Panevėžio ir Jonavos komandoms. Aštuntojoje vietoje esantys alytiškiai gali pasiguosti nebent tuo, kad jų pranašumas prieš devintąją vietą užimantį „Nevėžį“ per šį laikotarpį nepasikeitė – šias komandas skiria trys taškai.

Toks pranašumas dar neužtikrina kelialapio į atkrintamąsias varžybas, tačiau yra gana solidus. Jei Ramūno Cvirkos treniruojamos komandos neištiks krizė, ji tikriausiai gaus teisę sužaisti ketvirtfinalio seriją.

„Nevėžis“

Vasarį: 0-3.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 5-14, Lietuvos taurė: 1-5.

Kėdainių krepšininkai nenuleidžia rankų, bet jų viltys patekti į atkrintamąsias varžybas sparčiai tirpsta. Norint ten patekti jau reikia laimėti ne tik prieš kitus autsaiderius, bet ir prieš vidutiniokus, o vasario mėnesį „Nevėžis“ to nepadarė – namie pralaimėjo Jonavos komandai.

Kėdainių komandos gynėjas Svenas Smajlagičius (11,3 tšk.) turėjo galimybę pakeisti aplinką ir išvyko į Kroatijos rinktinę, bet ir joje nebuvo smagu – pralaimėjimų virtinę pratęsusių kroatų viltys patekti į pasaulio pirmenybes irgi tirpsta.

„Pieno Žvaigždės“

Vasarį: 0-3.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 3-17, Lietuvos taurė: 1-5.

„Pieno Žvaigždžių“ sirgaliai tikriausiai tikėjosi, kad prisidėjus Randy Culpepperiui (12,7 tšk.) komanda atgaivins viltis patekti į atkrintamąsias varžybas, tačiau vasario viduryje patirtas pralaimėjimas „Prienams“ turėjo sunaikinti paskutines iliuzijas. Ko gero, vienintelis pasvaliečių likęs tikslas šiuo metu yra išvengti paskutinės vietos. Kad šis tikslas būtų pasiektas, reikės kovoti su tais pačiais „Prienais“, kuriuos „Pieno Žvaigždės“ lenkia vienu tašku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.