EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšinio atstovai stebisi: pasaulio sportui vieningai spiriant lauk Rusiją ir Baltarusiją FIBA vis delsė

Pasaulis, šokiruotas dviejų agresorių Rusijos ir Baltarusijos ketvirtadienį pradėtu karu prieš nepriklausomą Ukrainą, jau per pirmąsias kelias dienas paskelbė apie griežčiausias sankcijas okupantams. Savo žodį tarė didžioji dalis tarptautinių sporto organizacijų, tačiau Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) tylėjo iki pat antradienio vakaro.

 Mindaugas Balčiūnas, Linas Kunigėlis, FIBA logotipas<br>lrytas.lt koliažas
 Mindaugas Balčiūnas, Linas Kunigėlis, FIBA logotipas<br>lrytas.lt koliažas
 Linas Kunigėlis<br> G.Šiupario nuotr.
 Linas Kunigėlis<br> G.Šiupario nuotr.
 FIBA logotipas<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 FIBA logotipas<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas<br> T.Bauro nuotr.
 LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas<br> T.Bauro nuotr.
 Kamuolys<br> T.Bauro nuotr.
 Kamuolys<br> T.Bauro nuotr.
 Mindaugas Balčiūnas<br> T.Bauro nuotr.
 Mindaugas Balčiūnas<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 1, 2022, 5:41 PM

FIBA galiausiai sureagavo ir paskelbė, kad Rusijos komandos ir rinktinės negalės dalyvauti FIBA krepšinio ir 3x3 krepšinio varžybose iki artimiausio pranešimo. Apie tolesnius sprendimus FIBA praneš kovo 25 d. posėdyje.

Savo poziciją po tam tikrų svarstymų ir bandymų laviruoti pirmadienį pateikė solidžiausios planetos organizacijos – FIFA ir UEFA.

Pradžioje šios futbolo struktūros atėmė iš agresorės Rusijos galimybę rengti svarbias varžybas, tačiau paliko rinktinei galimybę varžytis neutralioje aikštėje 2022-ųjų pasaulio futbolo čempionato atrankoje.

Sukilus valstybėms dėl tokio sprendimo, galiausiai FIFA ir UEFA nutarė vožti per agresorių kaip priklauso – Rusijos rinktinė išmesta iš visų atrankų, klubai pašalinti iš tarptautinių varžybų, UEFA taip pat nutraukė ir bendradarbiavimą su turtingąja agresoriaus dujų „Gazprom“ bendrove.

„Futbolas yra susivienijęs ir visiškai palaiko Ukrainą jos kovoje su agresoriumi“, – rašoma bendrame FIFA ir UEFA pranešime.

Tokių pačių sankcijų greitai sulauks ir prie karo veiksmų antradienį prisidėjusi Baltarusija.

Apie pašalinimą iš varžybų ir turnyrų tądien tuoj pat paskelbė privati krepšinio organizacija Eurolyga, Tarptautinis olimpinis komitetas pasiūlė visoms su ja bendradarbiaujančioms organizacijoms suspenduoti savo nares Rusiją ir Baltarusiją, neleisti šių okupantų sportininkams varžytis tarptautinėse arenose.

Apie būtent tokį sprendimą pirmadienį paskelbė pasaulinė ledo ritulio (IIHF) organizacija, čiuožimo federacija (ISU), slidinėjimo sąjunga (FIS), rankinio (EHF), badmintono (BWF), tinklinio (FIVB) bei bokso (IBA) asociacijos.

Tačiau viena iš didelių planetos sporto organizacijų – Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) jokių sankcijų agresoriams neskelbė.

„Mes jau kelias dienas dirbame su FIBA, tačiau aiškesnių atsakymų neturime. Manau, kad jau gali būti ir trečiadienį, nes dar kovo 1 dieną vyksta 2023-iųjų planetos pirmenybių atrankos langas.

Visi juo užsiėmę. Kokios tos sankcijos bus, aš nežinau, tačiau tikrai nebus tik pagrūmojimas“, – antradienį dieną kalbėjo Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Agresorių valstybės Rusijos rinktinė planetos pirmenybių atrankoje žaidžia H grupėje ir turi tris pergales bei idealius šansus žengti į kitą varžybų etapą.

Pačią pirmą karo dieną ketvirtadienį Permėje žaidusi šios karą sukėlusios valstybės ekipa šiaip ne taip įkalbėjo Nyderlandų ekipą sužaisti su jais mačą ir nugalėjo 80:69.

Vasario 28 dieną komanda išvykoje turėjo varžytis su Italija, tačiau dėl paskelbtų sankcijų, susijusių su oro pervežimais ir draudimais agresorių orlaiviams pasirodyti Europos sąjungos padangėje, ten nepasirodė.

Kitos agresorės baltarusių ekipa žaidžia B grupėje ir po dviejų mačų buvo iškovojusi vieną laimėjimą.

Tik prasidėjus karui su Ukraina, Didžiosios Britanijos rinktinė atsisakė su ja žaisti.

„Situacija tokia, kad antradienį virtualiai vyks pasitarimai tarp visų federacijų, o trečiadienį „FIBA Europe“ vadovai rengia bendrą taip pat virtualų susirinkimą, kur ir spręs šių agresorių komandų likimą“, – tikino FIBA atstovas Lietuvoje Linas Kunigėlis.

Pastarosiomis dienomis FIBA sulaukė daug kritikos dėl savo jokios pozicijos nepateikimo karo Ukrainoje akivaizdoje.

Ketvirtadienio (vasario 24 d.) ankstų rytą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui leidus pradėti karą į Ukrainą įsiveržė rusų pajėgos.

Rusijos invazija į Ukrainą jau pareikalavo karių gyvybių. Vakarų pasaulis pasmerkė tokį V.Putino elgesį ir paskelbė, kad imsis griežčiausių priemonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.