EUROLYGA 2023

Prestižinio titulo medžioklėje – ir Lietuvos krepšinio legendų vaikai: „Kovo beprotybė“ užkrėtė ne tik A. Marčiulionį ir M. Arlauską

Pernai į JAV išvykęs Šarūno Marčiulionio sūnus Augustas stoja į kovą NCAA atkrintamosiose varžybose – vadinamojoje „Kovo beprotybėje“. Bet didesnių galimybių laimėti titulą turi dvyniai Tubeliai arba buvusio „Žalgirio“ žaidėjo Mindaugo Arlausko sūnus Martynas.

 Šiemet NCAA „Kovo beprotybėje“ („March Madness“) varžybose dalyvaus penki krepšininkai iš Lietuvos.<br> lrytas.lt montažas.
 Šiemet NCAA „Kovo beprotybėje“ („March Madness“) varžybose dalyvaus penki krepšininkai iš Lietuvos.<br> lrytas.lt montažas.
 Ą.Tubelis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ą.Tubelis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A.Marčiulionis.<br> „Saint Mary’s Gaels“ nuotr.
 A.Marčiulionis.<br> „Saint Mary’s Gaels“ nuotr.
Modestas Kancleris.<br> „Creighton Bluejays“ nuotr.
Modestas Kancleris.<br> „Creighton Bluejays“ nuotr.
 T.Tubelis.<br> „Arizona Wildcats“ nuotr.
 T.Tubelis.<br> „Arizona Wildcats“ nuotr.
 A.Marčiulionis.<br> „Saint Mary’s Gaels“ nuotr.
 A.Marčiulionis.<br> „Saint Mary’s Gaels“ nuotr.
 Šiemet NCAA „Kovo beprotybėje“ („March Madness“) varžybose dalyvaus penki krepšininkai iš Lietuvos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Šiemet NCAA „Kovo beprotybėje“ („March Madness“) varžybose dalyvaus penki krepšininkai iš Lietuvos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.Arlauskas.<br> „Gonzaga Bulldogs“ nuotr.
 M.Arlauskas.<br> „Gonzaga Bulldogs“ nuotr.
Martynas Arlauskas.<br> „Gonzaga Bulldogs“ nuotr.
Martynas Arlauskas.<br> „Gonzaga Bulldogs“ nuotr.
 M.Kancleris.<br> „Creighton Bluejays“ nuotr.
 M.Kancleris.<br> „Creighton Bluejays“ nuotr.
„Kovo beprotybės“ mačuose šiemet dalyvaus keturios lietuvių krepšininkų turinčios universitetų komandos. Jose rungtyniauja (iš kairės) Ą.Tubelis, A.Marčiulionis, M.Arlauskas ir M.Kancleris.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
„Kovo beprotybės“ mačuose šiemet dalyvaus keturios lietuvių krepšininkų turinčios universitetų komandos. Jose rungtyniauja (iš kairės) Ą.Tubelis, A.Marčiulionis, M.Arlauskas ir M.Kancleris.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
 M.Kancleris (dešinėje) su Ukrainos vėliava.<br> „Creighton Bluejays“ nuotr.
 M.Kancleris (dešinėje) su Ukrainos vėliava.<br> „Creighton Bluejays“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

2022-03-17 16:52, atnaujinta 2022-03-17 18:47

Šiemet NCAA atkrintamosiose varžybose dalyvaus penki krepšininkai iš Lietuvos.

Jie atstovaus keturioms komandoms, nes vienoje jų rungtyniauja du lietuviai.

Nusitaikė į titulą

Ąžuolas Tubelis ir Tautvilas Tubelis („Arizona Wildcats“). 1-asis etapas: kovo 19 d. „Arizona Wildcats“ (1) – „Wright State Raiders“ (16).

„Zu yra ypatingas žaidėjas“, – ištarė Arizono universiteto komandos treneris Tommy Lloydas.

Zu – tai 19-metis 208 cm ūgio Ą.Tubelis, 2020-aisiais atvykęs į JAV iš Vilniaus „Ryto“.

Amerikiečiai ilgai nelaukdami rado kaip sutrumpinti lietuviškus vardą ir pavardę, nes nuolat tenka juos tarti, mat Ą.Tubelis figūruoja tarp ryškiausių krepšinio talentų. Dabar šis Lietuvos aukštaūgis pirmą kartą gavo šansą kautis pagrindinėje NCAA scenoje – „Kovo beprotybėje“.

„Eikim šokti!“ – šaukė krepšininkai, nes NCAA atkrintamosios varžybos pravardžiuojamos „Didžiuoju šokiu“: tos 68 išrinktosios komandos šoka iš džiaugsmo, jei gauna šansą kautis „Kovo beprotybėje“.

Ą.Tubelio ir jo brolio dvynio Tautvilo komanda „Arizona Wildcats“ čia pateko po ketverių metų pertraukos. Arizonos universiteto sirgaliai jau planuoja kelionę į finalo ketverto kovas Naujajame Orleane ir tikisi čempionų titulo, kurio Arizona laukia nuo 1997-ųjų, kai triumfavo pastarąjį kartą.

Viltys didelės, nes komanda šiemet atrodo galingai, o praėjusią savaitę užlipo į „Pac-12“ konferencijos viršūnę, finale nugalėjusi UCLA 84:76.

Ą.Tubelis atsikirpo tinklelio dalį ir patenkintas iškėlė jį į viršų vilkėdamas raudonus čempionų marškinėlius.

Šį sezoną lietuvis rungtyniavo vidutiniškai 25 min., per jas rinko po 14,5 taško ir atkovojo po 6,4 kamuolio.

Jis buvo išrinktas į simbolinę rinktinę. Lietuvis šį sezoną aikštėje atrodė kupinas žvėriškos jėgos ir energijos. Kaip pasakojo pats, pernai, būdamas naujokas, aikštėje atrodė atsargus, o dabar baimės neliko nė lašo.

„Man labiausiai patinka, kad prireikus jis pakyla į aukštesnį lygį. Per visą laiką nebuvo svarbių rungtynių, kuriose jis nebūtų vienas geriausių, o gal net geriausias žaidėjas aikštėje. Kartais aš jam duodu suprasti, kad šiandien man reikia geriausio Zu. Jis tik linkteli, įeina į aikštę ir viską sutvarko“, – apie kairiarankį lietuvį sakė treneris Tommy Lloydas.

Ą.Tubelio brolis 201 cm ūgio T.Tubelis aikštėje pasirodo retai, tačiau yra svarbi komandos dalis treniruotėse ir kantriai laukia savo šanso.

Arizona gavo pirmąjį reitingą pietuose ir išskrido į San Diegą pradėti kovos „Kovo beprotybėje“. Į pirmąjį mūšį Tubeliai stos penktadienį, kai Lietuvoje jau bus gili naktis. Jų pirmasis varžovas paaiškėjo naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį ir  taps „Wright State Raiders“.

„Esame puolimo režime“, – pareiškė Arizonos universiteto treneris T.Lloydas.

Marčiulioniams – naujas skonis

Augustas Marčiulionis, „Saint Mary’s Gaels“. 1-asis etapas: kovo 18 d. „Saint Mary’s Gaels“ (5) – „Indiana Hoosiers“.

Krepšinio legendos Š.Marčiulionio sūnus Augustas ilgai dvejojo, ar po sezono Vilniaus „Ryto“ klube likti Europoje, ar išbandyti save Amerikoje.

Atrodo, kad jis nesigaili sprendimo praėjusią vasarą persikelti į nedidelį privatų „Saint Mary’s“ koledžą Moragoje, prie San Fransisko įlankos, visai netoli savo tėvo pirmojo NBA klubo „Golden State Warriors“.

Jau pirmąjį savo sezoną JAV studentų krepšinio lygoje 19 metų 193 cm ūgio lietuvis gaus paragauti „Kovo beprotybės“ skonio, o ir jo tėvui Š.Marčiulioniui bus proga iš vidaus patirti tai, dėl ko kasmet galvą pameta visa Amerika. „Saint Mary’s Gaels“ pašoko iš džiaugsmo, kai sužinojo, kad gavo penktąjį reitingą – aukščiausią savo istorijoje per NCAA atkrintamąsias varžybas.

„Kada nors pažvelgsime atgal ir kalbėsime, kaip tai buvo nerealu. Bet, tikėkimės, tai nėra vienintelis dalykas, apie kurį kalbėsime, nes turime didesnių tikslų“, – sakė ekipos treneris Randy Bennettas.

Jis nuo pat pradžios pasitikėjo savo naujoku garsia pavarde ir leido A.Marčiulionį į starto penketą, o tai nėra įprasta pirmakursiams.

Lietuvos jaunimo rinktinės įžaidėjas nebuvo „Gaels“ taškų rinkimo mašina, bet protingai įžaidė kamuolį ir sėmėsi patirties.

Bet vasarį, po trylikos starto penketų, A.Marčiulionis pradėjo kilti nuo suolo, jo žaidimo laikas staiga gerokai sumažėjo.

Vakarų pakrantės konferencijos finalo mūšyje su Gonzagos universitetu A.Marčiulionis aikštėje pasirodė vos keturioms minutėms. Vidutiniškai šį sezoną lietuvis rungtyniavo 15,7 min., rinko po 3,3 taško ir atliko po 1,8 rezultatyvaus perdavimo.

„Viduje jaučiau, kad jei nepasinaudosiu galimybe žaisti NCAA, paskui galbūt gailėsiuosi“, – prieš sezoną sakė A.Marčiulionis, galėjęs likti „Ryte“ ar rinktis profesionalo karjerą kitame Europos klube svajodamas apie NBA.

Pirmadienį jam sukaks 20 metų. Savo gimtadienį A.Marčiulionis labiausiai norėtų švęsti patekdamas į „saldųjį 16-uką“, tačiau iki tol „Saint Mary’s Gaels“ laukia du pirmieji raundai Portlande.

Pirmasis mūšis su Indianos universiteto komanda vyks ketvirtadienio vakarą, kai Lietuvoje jau bus naktis.

Ant suolo, bet su favoritais

Martynas Arlauskas, „Gonzaga Bulldogs“. 1-asis etapas: kovo 17 d. „Gonzaga Bulldogs“ (1) – „Georgia State Panthers“ (16).

Sovietinių laikų Kauno „Žalgirio“ žaidėjo Mindaugo Arlausko sūnus Martynas Arlauskas jau pernai turėjo realų šansą tapti pirmuoju lietuviu – NCAA čempionu.

Gonzagos universiteto komanda buvo laikoma favorite, tačiau finale skaudžiai nusileido „Baylor Bears“.

Dabar Gonzagos „buldogai“ vėl dominuoja Amerikos studentų krepšinio lygoje. Į pirmąjį „Kovo beprotybės“ etapą Portlande M.Arlauskas ir jo bendražygiai išskrido tik laimėti.

Deja, 21 metų 201 cm ūgio lietuvis vargu ar gaus parungtyniauti. Visą šį sezoną jis daugiausia laiko leido ant suolo. Bet tai nereiškia, kad džiaugiasi pergalėmis mažiau nei kiti.

Kai „Gonzaga Bulldogs“ laimėjo Vakarų pakrantės konferencijos finalą, M.Arlauskas šokinėjo iš laimės aikštės viduryje ir maudėsi konfeti lietuje skambant „Queen“ himnui „We are the Champions“.

Nedidelis jėzuitų universitetas Vašingtono valstijoje, kuriame žaidė ir Domantas Sabonis, kasmet kuria krepšinio stebuklus.

Daug kas tikėjosi, kad M.Arlauskas Gonzagos universitete eis D.Sabonio pėdomis, nes atvyko su didžiulėmis viltimis, pasižymėjęs Lietuvos jaunimo rinktinėse ir „Žalgiryje“.

Senų laikų „Žalgirio“ kapitono M.Arlausko („Žalgiryje“ žaidė 1972–1985 m.) sūnaus talentą buvo pastebėjęs Šarūnas Jasikevičius, kai pasikvietė jį į vyrų komandą. Krepšininkui buvo vos 17 metų, kai jis debiutavo Eurolygoje.

Vis dėlto baigęs mokyklą M.Arlauskas neskubėjo tapti profesionalu ir iškeliavo į NCAA.

Pirmąjį sezoną Amerikoje Lietuvos jaunimo rinktinės puolėjas rungtyniavo kažkiek daugiau, bet antruosius ir trečiuosius metus aikštėje pasirodydavo tik kartais – minutei ar dviem. Nenuostabu, kad pernai buvo kalbama, jog M.Arlauskas keis komandą, tačiau tai neįvyko, ir lietuvis liko trinti Gonzagos suolo.

Viena paguoda, kad tas suolas – pajėgiausioje komandoje, todėl M.Arlauskas turi realią galimybę perrašyti istoriją ir tapti pirmuoju lietuviu NCAA čempionu.

Gavę aukščiausią reitingą „buldogai“ su pirmuoju varžovu iš Džordžijos valstijos „Georgia State Panthers“ susikaus ketvirtadienį vakare Lietuvos laiku.

Sugrįžo po sunkios traumos

Modestas Kancleris, „Creighton Bluejays“. 1-asis etapas: kovo 18 d. „Creighton Bluejays“ (9) – „San Diego State Aztecs“ (8).

Krepšinio mekoje Niujorke, „Madison Square Garden“ arenoje, lietuvis M.Kancleris ir gruzinas Ratis Andronikašvilis skambant JAV himnui apsigaubė Ukrainos vėliava.

Šie du Creightono universiteto komandos žaidėjai iš Europos legendinėje salėje parodė savo paramą Rusijos užpultai Ukrainai praėjusį sekmadienį prieš NCAA „Big East“ konferencijos finalą.

Čempiono titulo „Creighton Bluejays“ neiškovojo, bet vien patekimas į finalą, o vėliau į NCAA „Kovo beprotybės“ turnyrą M.Kancleriui ir R.Andronikašviliui reiškė daug.

Praėjusį sezoną abu šie krepšininkai visai negalėjo rungtyniauti, nes abiem plyšo kryžminiai kelio raiščiai pirmajam sezonui Amerikoje net neprasidėjus.

193 cm ūgio puolėjas M.Kancleris buvo neseniai persikėlęs iš Kauno „Žalgirio“ jaunimo komandos į Nebraskos valstijos Omahos miestą versti naujo karjeros puslapio.

Kai „Creighton Bluejays“ kovojo aikštėje, M.Kancleris mokėsi judėti su ramentais, išgyveno operaciją, reabilitaciją ir monotonišką ilgą fizioterapiją.

Gynėjas iš Sakartvelo R.Andronikašvilis – lygiai taip pat.

„Jis mane stūmė į priekį, o aš – jį. Buvo sunkių momentų, bet buvome kartu.

Gerai turėti žmogų, kuris psichologiškai palaiko“, – apie sunkius pirmuosius metus Amerikoje pasakojo M.Kancleris.

Bet buvęs Lietuvos jaunimo rinktinės puolėjas šį sezoną pradėjo nusiteikęs atgauti formą, parodyti savo talentą ir išsikovoti vietą NCAA padangėje.

Treneriai tikino, kad jis – teisingame kelyje, nors visą sezoną lietuvį į aikštę leido tik retkarčiais, kelioms minutėms, ir M.Kancleris per tas keletą minučių trylikoje rungtynių surinko tris taškus baudų metimais.

Tačiau jis gavo paragauti, ką reiškia NCAA aistros, ne tik reguliariajame sezone, bet ir „Big East“ konferencijos lemiamame turnyre „Madison Square Garden“, nes treneris įleido lietuvį į aikštę pusfinalyje, kuriame „Creighton Bluejays“ lengvai nugalėjo Providenso universiteto komandą 85:58.

Finale lietuvio komanda neatsilaikė prieš Vilanovos krepšininkus, bet tai nesutrukdė tvirtai žengti į NCAA atkrintamąsias varžybas, kuriose viskas prasideda iš naujo.

Nors M.Kanclerio komanda nėra tarp favoritų, „Kovo beprotybė“ tuo ir beprotiška, kad daugybė prognozių jau pirmą dieną iškeliauja į šiukšlių dėžę.

Lietuvis su savo „Creighton Bluejays“ bendražygiais išskrido į Teksasą, kur pirmajame etape susikaus su „San Diego State Aztecs“.

„Nustokime spėlioti, ką šie vaikinai gali nuveikti, – sakė Creightono komandos treneris Gregas McDermottas. – Niekas negalėjo pagalvoti, kad įmanoma nusivežti tokią jauną komandą į „Madison Square Garden“ ir nukeliauti iki finalo. Jie nieko nebijo. Niekas neatrodo neįmanoma. Niekas nebaisu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.