EUROLYGA 2023

Dirkas Nowitzkis apie akistatą su Arvydu Saboniu: „Vau, jis toks didelis“

Lietuvos moterų rinktinė 1997-aisiais pasidabino aukso medaliais Europos čempionate Budapešte, tačiau kelias iki to Vydo Gedvilo auklėtinių nebuvo lengvas, o prieš pirmenybes lietuvėmis niekas netikėjo.

D.Nowitzkis<br>Scanpix nuotr.
D.Nowitzkis<br>Scanpix nuotr.
D.Nowitzkis<br>Scanpix nuotr.
D.Nowitzkis<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-03-21 15:46

Septintoje„Krepšinio namų“ dokumentikos dalyje, kurią galite pamatyti per naujos kartos televiziją „Go3“, dėmesys skiriamas istoriniam Lietuvos moterų rinktinės žygiui ir Dirko Nowitzkio ryšiui su mūsų šalimi.

„Niekas netikėjo ta komanda be manęs ir mano auklėtinių, – „Krepšinio namų“ dokumentikos septintoje dalyje 1997-uosius prisiminė V. Gedvilas. – Prieš išvažiuojant, Rimas Kurtinaitis, būdamas sporto departamento direktoriumi, pažadėjo milijoną litų už pergalę, bet, žinoma, viską darė juokais. Aš jį suprantu, tuomet niekas netikėjo.“

Net ir laimėjus Europos čempionatą 1997-ųjų Lietuvos moterų rinktinė nesitikėjo didelio ažiotažo šalyje, tačiau klydo.

„Vyriausybė pergalės proga atsiuntė lėktuvą, bet nesitikėjome, kad kažkas mus pasitiks. Visgi masė žmonių laukė oro uoste, visus ant rankų nešiojo, šampanas liejosi laisvai ir vyko šeimyninis lietuviškas vakarėlis“, – auksinius laikus prisiminė tuometis treneris V. Gedvilas.

Praėjus porai metų jau vyrų Europos čempionate Prancūzijoje susitiko milžinišką įtaką Senojo žemyno krepšinio populiarinimui už Atlanto padarę Arvydas Sabonis ir D. Nowitzki.

Tuomet dar tik kylanti 21-erių Vokietijos krepšinio žvaigždė surinko 16 taškų, o jie neišgelbėjo prieš A. Sabonio vedamą (20 tšk., 11 atk. kam.) Lietuvos rinktinę.

„Jis toks didelis ir įgudęs, neturėjau jokių šansų, – „Krepšinio namų“ dokumentikoje prisiminė D. Nowitzki. – Visada prisimenu, kaip jis pagavo kamuolį žaisdamas prieš mane, galvojau, jog viską darau gerai, o Sabonis tiesiog paleido „kablį“. Vau, jis toks didelis, bet tuo pačiu ir neįtikėtinai techniškas. Niekada nepamiršiu susidūrimo su juo.“

2007-ųjų NBA MVP ir 2011-ųjų stipriausios pasaulio lygos čempionas D. Nowitzki atskleidė, kuo A. Sabonis darė didžiausią įspūdį.

„Geriausias jo įgūdis buvo perdavimas, tai kaip jis matė krepšinį, jo intelektas… Buvo gera į jį žiūrėti“, – aiškino vokietis.

Dabar Dalaso „Mavericks“ klube dirbantis D. Nowitzki NBA stebi A. Sabonio sūnaus Domanto žaidimą, kuriam negaili gražių žodžių, o tik susitikęs lietuvį – perduoda linkėjimus tėčiui.

„Pamenu, kai pirmą kartą sutikau Domantą, pasakiau, kad buvau didelis jo tėčio fanas. Dabar visada per Domantą perduodu Arvydui linkėjimus, – pasakojo NBA legenda. – Labai džiaugiuosi dėl Domanto, jis labai sunkiai dirba ir turi nuostabius įgūdžius. Perdavimą jis paveldėjo iš tėčio ir Domantas yra tas vyrukas, kurį smagu stebėti.“

Lietuvos rinktinėje dirbusio Dono Nelsono dydis tarptautiniame krepšinyje, Jurgitos Štreimikytės-Virbickienės kelionė į elitą, D. Nowitzkiui blogus prisiminimus aikštėje kelianti Lietuva. Visa tai pamatysite bendro Lietuvos krepšinio federacijos, „TV3“ ir „Go3“ projekto „Krepšinio namai“ dokumentikos septintoje dalyje.

Originalaus turinio dokumentikos ciklą „Krepšinio namai“ mūsų šalies žiūrovai gali stebėti naujos kartos televizijoje „Go3“. Iš viso bus parodyta 10 dalių, skirtų Lietuvos krepšinio šimtmečiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.