EUROLYGA 2023

Europos taurės suvestinė: kas žais kitame etape ir kurie klubai buvo geriausi

Trečiadienį vyrų krepšinio Europos taurės komandos sužaidė paskutines grupių etapo rungtynes. Visi atkrintamųjų varžybų dalyviai paaiškėjo dar prieš paskutinįjį turą, o teisę tęsti sezoną aštuntfinalyje gavo ir Panevėžio „Lietkabelis“ bei du Lietuvos krepšininkų turintys užsienio klubai.

Europos taurės suvestinė: kas žais kitame etape ir kurie klubai buvo geriausi.<br>K.Kavovėlio nuotr.
Europos taurės suvestinė: kas žais kitame etape ir kurie klubai buvo geriausi.<br>K.Kavovėlio nuotr.
Europos taurės suvestinė: kas žais kitame etape ir kurie klubai buvo geriausi.<br>K.Kavovėlio nuotr.
Europos taurės suvestinė: kas žais kitame etape ir kurie klubai buvo geriausi.<br>K.Kavovėlio nuotr.
Europos taurės suvestinė: kas žais kitame etape ir kurie klubai buvo geriausi.<br>K.Kavovėlio nuotr.
Europos taurės suvestinė: kas žais kitame etape ir kurie klubai buvo geriausi.<br>K.Kavovėlio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 7, 2022, 11:03 AM

Geografija

Europos taurės turnyre rudenį startavo dvylikos šalių komandos. Rusijos klubas Krasnodaro „Lokomotiv“ buvo pašalintas iš turnyro, o paskutines vietas grupėse užėmė ir į atkrintamąsias varžybas nepateko Trento „Dolomiti Energia“ (Italija), Burgo „Jeunesse Laïque“ (Prancūzija) ir Patrų „Prometheas“ (Graikija).

Atkrintamųjų varžybų geografija bus plati. Į aštuntfinalį pateko dešimties šalių komandos: keturios – iš Ispanijos (Badalonos „Joventut“, Las Palmo „Gran Canaria“, „Valencia“ ir „Andorra“), po dvi – iš Italijos (Bolonijos „Virtus“ ir Venecijos „Reyer“), Turkijos („Bursaspor“ ir Ankaros „Türk Telekom“) ir Vokietijos (Ulmo „ratiopharm“ ir Hamburgo „Towers“), po vieną – iš Serbijos (Belgrado „Partizan“), Slovėnijos (Liublianos „Olimpija“), Juodkalnijos (Podgoricos „Budućnost“), Prancūzijos („Boulogne-Levallois“), Lenkijos (Vroclavo „Śląsk“) ir Lietuvos („Lietkabelis“).

Atkrintamosios

Visuose atkrintamųjų varžybų etapuose komandos susitiks tik po vieną kartą. Šeimininkai bus nustatomi pagal grupių varžybų rezultatus.

Pirmajame etape geriausiai žaidusi „Joventut“ užsitikrino teisę visas rungtynes žaisti namie. Jei Badalonos komanda finalo nepasieks, absoliutų aikštės pranašumą perims „Gran Canaria“ ir t.t.

Aštuntfinalio rungtynės numatomos balandžio 19-20 dienomis, ketvirtfinalio – balandžio 26-27 dienomis, pusfinalio – gegužės 3-4 dienomis, finalo – gegužės 11 dieną.

Beje, pirmajame etape abiejų grupių lyderiai iškovojo po 12 pergalių. Tačiau dėl „Lokomotiv“ pašalinimo komandos žaidė skirtingą rungtynių skaičių. A grupėje dvi pirmąsias vietas užėmę „Joventut“ ir „Partizan“ klubai laimėjo po 12 iš 16 rungtynių, B grupėje pirmavusios „Gran Canaria“ ir „Valencia“ komandos – po 12 iš 18 rungtynių.

„Lietkabelis“

„Lietkabelis“ grupės varžybose žaidė 18 rungtynių, per kurias iškovojo 9 pergales ir patyrė 9 pralaimėjimus. Du panevėžiečių pralaimėjimai buvo nubraukti panaikinus visus „Lokomotiv“ klubo rezultatus. Tad oficialioje lentelėje „Lietkabeliui“ įskaitytos 9 pergalės per 16 rungtynių.

A grupėje „Lietkabelis“ užėmė penktąją vietą ir aštuntfinalyje išvykoje susitiks su „Virtus“ klubu. Šios dvikovos nugalėtojai ketvirtfinalyje žais su „Joventut“ ir „ratiopharm“ mačo laimėtojais.

Per grupės varžybas Panevėžio komanda namie žaidė daug geriau nei išvykose. Savo aikštėje „Lietkabelis“ iškovojo šešias pergales.

Įdomu, kad „Lietkabelis“ namie nugalėjo visus grupės lyderius, o pralaimėjimus patyrė žaisdamas su žemesnes vietas užėmusiomis „Türk Telekom“ ir „Towers“ komandomis.

„Türk Telekom“ buvo vienintelė komanda (neskaičiuojant „Lokomotiv“), kurios panevėžiečiai šį sezoną neįveikė nė karto.

Lyderiai

Grupės varžybose „Lietkabelio“ lyderis buvo Gediminas Orelikas. Jis pelnydavo 15,6 taško ir rezultatyviausių turnyro krepšininkų lentelėje užima aštuntąją vietą.

31 metų puolėjas labiausiai pasižymėjo per pirmąsias rungtynes su Hamburgo „Towers“, į kurio krepšį įmetė net 31 tašką.

Kiti „Lietkabelio“ krepšininkai ir užsienio klubams atstovaujantys lietuviai asmeninės statistikos lyderių sąrašuose aukštų vietų neužėmė.

Panevėžio komandoje G.Orelikui geriausiai talkino Panagiotis Kalaitzakis (13,3 tšk.), Džordže Gagičius (11,1 tšk.), Vytenis Lipkevičius (9,6 tšk.), Dovydas Giedraitis (8,8 tšk.) ir Kristupas Žemaitis (8,6 tšk.).

Legionieriai

Du Lietuvos krepšininkai atstovauja Europos taurės turnyre žaidžiantiems užsienio klubams: Donatas Tarolis – „Budućnost“, Martynas Echodas – „Reyer“.

Lietuvių komandos B grupės lentelėje užėmė vietas viena šalia kitos: „Budućnost“ – penktąją (10 pergalių), „Reyer“ – šeštąją (9 pergalės).

Aštuntfinalyje „Budućnost“ žais su „Andorra“, „Reyer“ – su „Boulogne-Levallois“.

D.Tarolis į Juodkalniją atvyko sezonui jau įsibėgėjus. Gruodį puolėjas atsisveikino su Turkijos lygos autsaideriu „Afyon“, kuris dėl finansinių problemų panašiu metu atsisakė dar kelių krepšininkų (tiek užsieniečių, tiek turkų) paslaugų ir dabar yra pakeliui į antrąją lygą.

Buvusio „Ryto“ stratego Aleksandaro Džikičiaus treniruojamoje Podgoricos komandoje D.Tarolio vaidmuo nėra labai svarbus. Lietuvis pelno 2,4 taško ir atkovoja 4 kamuolius.

Pernai iš Vilniaus „Ryto“ į Venecijos komandą išvykęs M.Echodas grupės varžybose pelnydavo 6,3 taško ir atkovodavo 3,4 kamuolio.

Amerikiečiai

Rezultatyviausias grupių etapo krepšininkas buvo amerikietis Errickas McCollumas iš pašalinto Krasnodaro „Lokomotiv“ klubo. Jis pelnydavo 22,2 taško.

Kitų krepšininkų vidurkis buvo žymiai mažesnis. Į rezultatyviausių trejetą taip pat pateko Calebas Homesley iš „Towers“ (17,6 tšk.) ir Willas Cummingsas iš „Boulogne-Levallois“ (17,4 tšk.).

Įdomu, kad rezultatyviausių dvidešimtuke yra net 17 amerikiečių pavardės.

Lyderių sąrašui nedidelį europietišką atspalvį suteikia tik G.Orelikas bei du slovėnai. „Olimpija“ gynėjas Jaka Blažičius užima 10-ąją vietą (15,5 tšk.), „Valencia“ gynėjas Klemenas Prepeličius – 14-ąją vietą (14,2 tšk.).

21-ąją vietą užima „Lietkabelio“ graikas P.Kalaitzakis.

Pagal atkovotus kamuolius pirmąją vietą užima buvęs Alytaus „Dzūkijos“ aukštaūgis Keremas Kanteras. Šį sezoną Vroclavo „Śląsk“ komandoje žaidžiantis turkas atkovoja vidutiniškai 9 kamuolius.

Daugiausiai rezultatyvių perdavimų atlieka Bolonijos „Virtus“ žvaigždė serbas Milošas Teodosičius (vid. 9,3).

Galutinės grupių lentelės

A grupė: Badalonos „Joventut“ – 12, Belgrado „Partizan“ – 12, „Boulogne-Levallois“ – 11, „Andorra“ – 10, Panevėžio „Lietkabelis“ – 9, Ankaros „Türk Telekom“ – 8, Hamburgo „Towers“ – 6, Vroclabo „Śląsk“ – 3, Trento „Dolomiti Energia“ – 1. Krasnodaro „Lokomotiv“ pašalintas.

B grupė: Las Palmo „Gran Canaria“ – 12, „Valencia“ – 12, Liublianos „Olimpija“ – 11, Bolonijos „Virtus“ – 11, Podgoricos „Budućnost“ – 10, Venecijos „Reyer“ – 9, „Bursaspor“ – 8, Ulmo „ratiopharm“ – 7, Burgo „Jeunesse Laïque“ – 6, Patrų „Prometheas“ – 4.

Aštuntfinalio poros: „Virtus“ – „Lietkabelis“, „Joventut“ – „ratiopharm“, „Boulogne-Levallois“ – „Reyer“, „Valencia“ – „Towers“, „Gran Canaria“ – „Śląsk“, „Andorra“ – „Budućnost“, „Olimpija“ – „Türk Telekom“ ir „Partizan“ – „Bursaspor“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.