EUROLYGA 2023

NBA reguliarusis sezonas kirto finišo liniją – D. Sabonio ir J. Valančiūno keliai skiriasi

Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) pirmenybių komandos sekmadienį sužaidė paskutines reguliariojo sezono rungtynes. Pirmąją vietą užėmė „Phoenix Suns“ krepšininkai, o lietuvių komandos dažniau pralaimėdavo negu laimėdavo.

 J. Valančiūnas ir D. Sabonis.<br> AP/Scanpix nuotr.
 J. Valančiūnas ir D. Sabonis.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2022, 8:28 AM

Lietuvos krepšininkai šiose NBA pirmenybėse pergalėmis džiaugėsi gana retai. Vis dėlto „New Orleans Pelicans“ komandai, kurioje pirmą sezoną žaidžia Jonas Valančiūnas, pavyko įvykdyti bent minimalią užduotį ir patekti į atkrintamųjų varžybų įžanginį etapą.

„Pelicans“ reguliariajame sezone per 82 rungtynes iškovojo 36 pergales ir Vakarų grupėje užėmė devintąją vietą.

Atkrintamųjų varžybų įžanginiame etape „Pelicans“ susitiks su „San Antonio Spurs“. Komandos žais vienerias rungtynes, kurios vyks trečiadienį, o nugalėtojai penktadienį kovos su „Minnesota Timberwolves“ arba „Los Angeles Clippers“ dėl teisės žaisti Vakarų grupės ketvirtfinalyje.

Jei J.Valančiūnui ir jo komandos draugams pavyks įveikti abu įžanginio etapo varžovus, jie Vakarų grupės ketvirtfinalyje pasimatys su reguliariojo sezono nugalėtoju „Phoenix Suns“ klubu.

Šį pavasarį 30-ąjį gimtadienį pažymėsiantis J.Valančiūnas per sezoną žaidė 74 rungtynes, pelnydavo 17,8 taško ir atkovodavo 11,4 kamuolio. Pagal atkovotus kamuolius Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas lygoje užėmė septintąją vietą.

Šis sezonas buvo labai sudėtingas Domantui Saboniui. Nors sausio mėnesį tuometinis „Indiana Pacers“ vidurio puolėjas per rungtynes su „Utah Jazz“ klubu pelnė 42 taškus ir pasiekė Lietuvos krepšininkų rekordą NBA varžybose, vasarį „Pacers“ vadovai nusprendė, kad jiems su D.Saboniu ne pakeliui.

25 metų krepšininkas buvo iškeistas į „Sacramento Kings“ klubą, tačiau nuo kovo vidurio negalėjo žaisti dėl kelio traumos.

„Kings“ iškovojo tik 30 pergalių, Vakarų grupėje užėmė 12-ąją vietą ir į atkrintamąsias varžybas nepateko. Atkrintamosiose varžybose nežais ir buvusi D.Sabonio komanda „Pacers“. Ji pasiekė 25 pergales ir Rytų grupėje užėmė 13-ąją vietą.

D.Sabonio sezono vidurkiai buvo 18,9 taško, 12,1 atkovoto kamuolio ir 5,2 rezultatyvaus perdavimo. Lietuvis lygoje pagal atkovotus kamuolius užėmė trečiąją vietą. NBA rezultatyviausių žaidėjų sąraše jis buvo 29-as.

Į NBA pirmenybes nosį trumpam įkišo dar du lietuviai.

„Charlotte Hornets“ komandoje dvejas rungtynes žaidė, bet taškų nepelnė Arnoldas Kulboka. Jis „Hornets“ aprangą buvo apsivilkęs gruodžio viduryje ir paskutinę reguliariojo sezono dieną.

„Hornets“ iškovojo 43 pergales, Rytų grupėje užėmė dešimtąją vietą ir žais atkrintamųjų varžybų įžanginiame etape.

Gruodžio ir sausio mėnesiais „Detroit Pistons“ komandai per trejas rungtynes atstovavo Deividas Sirvydis. Jis pelnė 3 taškus.

Ir 24-erių A.Kulboka, ir 21-erių D.Sirvydis didžiąją sezono dalį praleido rezervinėje G lygoje.

Reguliariojo sezono nugalėtoju tapo 64 pergales iškovojęs „Phoenix Suns“ klubas. Vakarų grupės lyderių pranašumas prieš varžovus nekėlė abejonių. Antrąją vietą Vakarų grupėje užėmęs „Memphis Grizzlies“ pasiekė 56 pergales, Rytų grupės nugalėtojas „Miami Heat“ – 53 pergales.

„Mūsų žaidėjai yra geri. Jie labai stengiasi ir mėgsta varžytis. Komandoje yra patyrusių krepšininkų, kurie labai praverčia sunkiu metu“, – duodamas interviu „Arizona Republic“ leidiniui apie savo komandą kalbėjo „Suns“ treneris Monty Williamsas.

Fenikso ekipai nesutrukdė net tai, kad jos lyderiai praleido nemažai rungtynių dėl traumų ir kovido. Daugiau nei 70 rungtynių šį sezoną žaidė vos du „Suns“ krepšininkai.

Užtat trenerį M.Williamsą džiugino atsarginiai: „Mes turime žaidėjų, kurie visada pasiruošę eiti į aikštę ir pakeisti lyderius. Tai man yra svarbiausia. Krepšininkai tinka mūsų sistemai. Esu patenkintas tuo, kaip viskas klostosi“.

Labai svarbu buvo ir tai, kad treneris turėjo krepšininką, kuris puikiai suprato jo sumanymus ir padėdavo juos perkelti į aikštę. Labiausiai patyręs „Suns“ žaidėjas 36-erių Chrisas Paulas lygoje užėmė pirmąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 10,8). Dažniausiai Ch.Paulo perdavimais pasinaudodavo komandos puolimo lyderis Devinas Bookeris, pelnydavęs 26,8 taško.

NBA pirmenybėse sėkmingai žaidė nemažai Europos krepšininkų. Į reguliariojo sezono rezultatyviausių žaidėjų dešimtuką pateko trys europiečiai. Antrąją vietą užėmė graikas Giannis Antetokounmpo iš „Milwaukee Bucks“ (29,9 tšk.), trečiąją – slovėnas Luka Dončičius iš „Dallas Mavericks“ (28,4 tšk.), šeštąją – serbas Nikola Jokičius iš „Denver Nuggets“ (27,1 tšk.).

Pagal atkovotus kamuolius lygoje pirmavo prancūzas Rudy Gobert‘as iš „Utah Jazz“ (14,7) ir N.Jokičius (13,8).

Jų pastangos nenuėjo veltui. Dalaso ir Milvokio komandos peržengė pusšimčio pergalių ribą, o Jutos ir Denverio ekipoms iki jos trūko labai nedaug.

Rezultatyviausias reguliariojo sezono krepšininkas buvo „Philadelphia 76ers“ lyderis Joelas Embiidas (30,6 tšk.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.