EUROLYGA 2023

„Crvena zvezda“ nenoras palaikyti Ukrainą ir dėl to reikalavimas nubausti „Žalgirį“ patenkintas – Eurolyga Kaunui išrašė nemenką baudą

Eurolyga trečiadienį pateikė sprendimą, išnagrinėjusi įvykius paskutinėse Kauno „Žalgirio“ namų rungtynėse su Belgrado „Crvena zvezda“ ir paskyrė baudą kauniečiams. Turnyro organizatoriai pranešė, kad Lietuvos čempionai privalės susimokėti 9 tūkstančius eurų baudą už sirgalių netinkamą elgesį ir rodytą nepagarbą varžovų komandai.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
Serbai atsisakė laikyti plakatą, palaikantį Ukrainą ir smerkiantį karą. <br>stop kadras
Serbai atsisakė laikyti plakatą, palaikantį Ukrainą ir smerkiantį karą. <br>stop kadras
Kauno „Žalgirio“ ir „Crvena zvezda“ dvikova<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ ir „Crvena zvezda“ dvikova<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ ir „Crvena zvezda“ dvikova<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgirio“ ir „Crvena zvezda“ dvikova<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-04-13 19:55, atnaujinta 2022-04-13 20:39

Eurolyga akcentavo, jog kauniečių sirgaliai skandavo necenzūrinę skanduotę, skirtą Serbijai.

Eurolyg vadovybė tikina, kad toks Kauno sirgalių elgesys prasilenkia su sportine dvasia, kuri vienija ir skatina draugystę bei sąžiningą varžymąsį.

Eurolygos drausmės kodas 29.2 punktas numato, kad draudžiama žmonių grupei elgtis agresyviai, įžeidžiant kitus žmones, parodant nepagarbą.

Kitą vertus, Eurolyga neskyrė jokios baudos už vos neįsiplieskusias muštynes, nes jos buvo lokalizuotos policijos pareigūnų ir arenos darbuotojų. Kauno komanda buvo tik įspėta.

Eurolygos nuostatai numato, kad klubai gali būti nubausti iki 30 tūkst. eurų bauda, tačiau „Žalgiris“ per pastaruosius trejus metus neturėjo nė vieno panašaus incidento, todėl skirta kur kas mažesnė nuobauda.

„Žalgiris“ baudą turi sumokėti per 30 dienų. Jei pinigai nebus sumokėti, lyga sumą išskaičiuos iš premijų, kurios sumokamos po sezono.

Nemenką panieką dėl ekipos požiūrio ir sirgalių elgesio Kaune užsitarnavusi Belgrado „Crvena zvezda“ ekipa po garsiosios akistatos Kaune pareiškė savo poziciją dėl per dvikovą su „Žalgiriu“ kilusių rimtų nesutarimų.

Balandžio 1-ąją serbų klubas nepanoro palaikyti siekius stabdyti karą Ukrainoje, atsisakė prieš dvikovą laikyti plakatą „Stop war“, o šios ekipos sirgaliai galimai provokavo Kauno aistruolius savo politinėmis vėliavomis, kuriose be Serbijos vėliavos buvo ir užrašai apie nedalomą ir didingą serbų kraštą.

Kauno arenoje serbų ekipą mačo metu lydėjo tam tikri šūkiai apie šią šalį, taip pat ketvirtame kėlinyje vos neįvyko muštynės tarp negausių serbų ir „Žalgirio“ komandos aistruolių. Todėl policija išvedė serbų sirgalius iš arenos baigiantis ketvirtam kėliniui.

Klubas išplatino pranešimą savo internetiniame puslapyje, kur aiškiai davė suprasti, jog visa kaltė dėl priešpriešos gulėjo ant Lietuvos klubo pusės ir reikalavo iš Eurolygos sankcijų „Žalgiriui“. Jos galiausiai buvo pakelbtos.

„Crvena zvezda“ sporto klubas, kaip Serbijos Respublikos atstovas, užėmė aiškią poziciją dėl konflikto Ukrainoje, kreipdamas dėmesį ir besivadovaudamas oficialiomis mūsų šalies pozicijomis, – buvo tikinama „Crvena zvezda“ pranešime. – Oficialiai bendraudami su Eurolygos ir „Žalgirio“ vadovais mes davėme suprasti, jog likus kelioms dienoms iki rungtynių pamatėme Lietuvoje, jog šioje šalyje galima turėti įvairių valstybių vėliavas.

Mes taip pat paaiškinome, kad negalvojame, jog galima manipuliuoti ir politizuoti humaniškiausią ir universaliausią šūkį „STOP WAR“.

„Crvena zvezda“ žaidėjai ir personalas elgėsi pagal aukščiausią profesionalumo lygį, darė taip, kaip nuatrė aukščiausioji mūsų klubo valdžia. Profesionaliai pasielgė ir klubo žaidėjas Aaronas White'as, kuris be jokių prieštaravimų pakluso klubo sprendimui. Jis savo pavyzdžiu parodė, kad yra komandos dalis.

Štai kodėl šiuo pranešimu „Crvena zvezda“ gina savo žaidėją, kuris sulaukė nepagrįstos visuomenės atakos, nes jis pasisako už tas pačias vertybes kaip ir klubas, kurio spalvas gina.

Klubas pasisako už taika, už karo pabaigą ir nekaltų civilių bei vaikų kančių pabaigą.

A.White'o pavyzdys, kuris taip pat žaidė „Žalgiryje“, o šiuo metu yra „Crvena zvezda“ žaidėjas, parodo visos situacijos, į kurią mes visi patekome, absurdiškumą ir rimtumą bei politikos kišimosi į sportą pavojų.

Todėl kreipiamės į visus „Crvena zvezda“ žaidėjus nesmerkti A.White'o pasisakymų, nesikišti į politiką, o palaikyti jį kaip sportininką – nuo pat atėjimo į Belgrado ekipą jis elgiasi kaip tikras profesionalas.

Jis sekmadienio vakarą stovėjo šalia savo komandos ir padarė tai, ko daugelis jo situacijoje gal ir nepadarytų!

Labai apgailestaujame, kad mūsų prašymas nenešti mums plakato su Ukrainos vėliavos spalvomis, nebuvo išgirstas – tas plakatas nėra neutralus.

Mūsų prašymas nebuvo patenkintas (ar kažkas siekė taip paspausti klubą), o po to viskas pavirto politiniu pasirodymu, o ne sportu. Toks elgesys šiurkščiai pažeidė pagrindinius Eurolygos ir krepšinio principus!

„Crvena zvezda“ negali niekaip kitaip interpretuoti Kauno arenos sirgalių skandavimą „Fuck you Serbia“, Belgrado ekipos gerbėjų užpuolimą ir išvarymą iš arenos vien tik dėl to, kad jie turėjo Serbijos Respublikos vėliavą, kuri yra suvereni valstybė.

Taip pat nepriimtinas buvo mūsų šalies vėliavos konfiskavimas, NATO vėliavos iškėlimas arenoje, kuri pas mus laikoma agresija ir provokacijos ženklu. Taip pat nepriimtinas šūkio „Šlovė Ukrainai“ propagavimas, kuris mūsų šalyje turi visai kitą istorinę prasmę!

Paklauskite savęs dabar, 2022 metais, kodėl 1999 metais, kai „Žalgiris“ laimėjo Eurolygą, o tuo metu NATO agresijos Serbijoje fone, kai žuvo daug nekaltų žmonių, nebuvo kalbama ir nebuvo laikomi plakatai „Stabdykime agresiją Serbijoje“?

Ar po vakar įvykių „Crvena zvezda“ dabar prieš savo namų rungtynes gali sąžiningai prašyti kitų klubų laikyti plakatą „Kosovas yra Serbija“? Nes tai internacionalinė problema, nes taip buvo užgrobta mūsų 17 proc. rytinės provincijos teritorijų.

„Crvena Zvezda“ ir toliau bus gera varžybų šeimininkė, kuri visada apsaugos savo svečius nuo bet kokio politikavimo. Mūsų klubas visada pasisako už taiką, ką mes parodėme, turėję akciją „Stop karui“, prasidėjus konfliktui Ukrainoje. Mes siuntėme žinutę.

Štai kodėl dabar mes turime moralinę teisę sulaukti, kad Eurolyga aiškiai ir skubiai reaguos į įvykius, kurie vyko sekmadienį Kaune.

Mes tikimės, kad bus nubausti asmenys, kurie atsakingi už politizuotus ir akivaizdžiai parengtus incidentus bei priekabiavimą prie mūsų komandos, mūsų sirgalių, mūsų šalies bei mūsų klubo įžeidimą Kaune.

Priešingu atveju, atsiveria durys visiems Eurolygos klubams namų mačus išnaudoti politikavimui ir savo problemų sprendimui, o ne sportui. Suprantama, kur tai nuvestų.

Nepaisant įvykių Kaune, „Crvena zvezda“ toliau puoselės krepšinį visuose turnyruose, kuriuose dalyvauja.“

Serbijos Belgrado „Crvena zvezda“ ekipa sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje sukėlė nemenką pasipiktinimo bangą – svečiai akivaizdžiai atsisakė palaikyti Ukrainą ir jos kovą su agresore Rusija. Komanda nebandė smerkti karinės agresijos, net neplanavo prieš rungtynes laikyti plakatą „Stop war“, skirtą siekiams stabdyti karą Ukrainoje.

Tai paaiškėjo jau po Eurolygos mačo, kai apie situaciją prabilo buvęs žalgirietis. Nuo kovo 24-osios, kai rusai pradėjo karą su nepriklausoma valstybe, visos Eurolygos ekipos palaiko siekius stabdyti karą.

„Mūsų komandai buvo pasakyta, kad neprisiliestume prie tos vėliavos. Noriu, kad būtų aišku – aš nepalaikau karo, aš noriu taikos mūsų pasaulyje“, – po rungtynių Kaune socialiniame tinkle twitter parašė buvęs „Žalgirio“ legionierius amerikietis Aaronas White'as, kuris kartu su kitais Belgrado „Crvena zvezda“ starto penketo krepšininkais atsisakė prieš mačą laikyti Ukrainos vėliavą su užrašu „Stabdykite karą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.