EUROLYGA 2023

„Lietkabelio“ varžovas Europos taurės aštuntfinalyje – „juodasis“ Bolonijos žvaigždynas

Panevėžio „Lietkabelio“ krepšininkai trečiadienį žais pirmąsias Europos taurės atkrintamųjų varžybų rungtynes. „Lietkabelio“ varžovas aštuntfinalio etape – pernai po ilgos pertraukos Italijos čempiono vardą susigrąžinęs, šiuo metu Italijos lygoje vėl tvirtai pirmaujantis ir dideles ambicijas puoselėjantis Bolonijos „Virtus“ klubas.

„Lietkabelio“ varžovas Europos taurės aštuntfinalyje – „juodasis“ Bolonijos žvaigždynas.<br>zumapress/scanpix nuotr.
„Lietkabelio“ varžovas Europos taurės aštuntfinalyje – „juodasis“ Bolonijos žvaigždynas.<br>zumapress/scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2022, 8:41 AM

Šį sezoną visuose Europos taurės atkrintamųjų varžybų etapuose žaidžiamos tik vienerios rungtynės. „Lietkabelis“ ir „Virtus“ susitiks Bolonijoje, nes Italijos komanda grupės varžybose užėmė aukštesnę vietą.

Tituluoti varžovai

Nors Bolonijos „Virtus“ yra vienas labiausiai tituluotų Italijos klubų, jo didžiausios šlovės laikotarpis buvo gana seniai. Skambiausias pergales „Virtus“ iškovojo praėjusiame amžiuje ir pirmaisiais šio amžiaus metais, bet po to „juodieji“ („Vu Nere“ – taip Bolonijos komanda vadinama dėl tradicinės juodos aprangos spalvos ir logotipe esančios didelės „V“ raidės) keliolika sezonų grūmėsi su juos užklupusiomis didelėmis negandomis.

XXI amžiuje finansinių problemų prislėgtas Bolonijos klubas dukart buvo ištremtas į Italijos antrąją lygą (2003 ir 2016 m.), pirmajame dešimtmetyje vos išvengė bankroto procedūros ir ilgus metus sprendė išlikimo užduotį.

Užduotis buvo išspręsta, o neseniai pasirodė ir pirmosios atgimimo kregždės. 2019 metais „Virtus“ tapo Čempionų lygos nugalėtoju, o pernai po 20 metų pertraukos susigrąžino Italijos čempiono vardą.

Šios pergalės Bolonijos klubo apetito nepatenkino. „Virtus“ vadovai ir „juodųjų“ sirgaliai viliasi, kad trofėjų lentyna bus pildoma nuolat. Klubas, kuris du kartus tapo Eurolygos čempionu (1998 ir 2001 m.), iškovojo Europos klubų taurę (antrąjį pagal rangą žemyno prizą; 1990 m.), aštuonis kartus laimėjo Italijos taurę (pastarąjį kartą – 2002 m.) ir šešiolika kartų pasidabino Italijos lygos auksu (nuo 1946 iki 2001 m. čempionu tapo 15 kartų ir, kaip jau minėta, pernai vėl grįžo į viršūnę), apsiriboti antraeiliais vaidmenimis neketina.

Pakvietė ryškias žvaigždes

„Virtus“ vadovybės ambicijos yra maksimalios, o užduotis siekti aukščiausių tikslų vykdo ir kelios labai ryškios Europos krepšinio žvaigždės.

Prieš kelerius metus paskelbus „Virtus“ gaivinimo planą pirmoji į Boloniją pakviesta superžvaigždė buvo serbas Milošas Teodosičius (35, 196). Jis Bolonijos komandoje žaidžia nuo 2019 metų.

Nuo tada dauguma M.Teodosičiaus komandos draugų pasikeitė, o iki šio sezono liko tik du senbuviai Alessandro Pajola (22, 194) ir amerikietis Kyle‘as Weemsas (32, 198).

2020 metų rudenį „Virtus“ sudrebino krepšinio rinką sutartimi su kitu veteranu Marco Belinelli (36, 196). Prieš dvidešimt metų šis gynėjas profesionalo karjerą pradėjo ne kur kitur, bet „Virtus“ klube, tačiau po pirmojo sezono perėjo į vietinio varžovo „Fortitudo“ gretas. Vis dėlto po trylikos NBA lygoje praleistų sezonų M.Belinelli vėl apsivilko marškinėlius su didele „V“ raide.

Prieš šį sezoną du skambiausi Bolonijos klubo pirkiniai buvo patyręs amerikietis Ekpe Udoh (34, 208) ir visai kitos kartos žaidėjas Nico Mannionas (21, 190). N.Mannionas jau debiutavo NBA lygoje ir pernai labai ryškiai blykstelėjo Italijos rinktinėje, kurią nuvedė į Tokijo olimpines žaidynes, o E.Udoh prieš penkerius metus tapo Eurolygos čempionu ir buvo apdovanotas naudingiausio finalo ketverto žaidėjo prizu.

Deja, E.Udoh dar praėjusių metų rugsėjo mėnesį patyrė sunkią traumą ir iki šiol negali padėti Bolonijos komandai.

Kiti praėjusio tarpsezonio sandoriai nebuvo tokie skambūs, tačiau naujokams amerikiečiui Kevinui Hervey (25, 207) bei prancūzams Isaiai Cordinier (25, 196) ir Mouhammadou Jaiteh (27, 211) komandoje iškart buvo skirti vieni svarbiausių vaidmenų.

Sudarė ilgalaikes sutartis

„Virtus“ galingo pastiprinimo sulaukė pavasario pradžioje. Kai tarptautinės sporto organizacijos iš varžybų pašalino Rusijos komandas, „juodųjų“ vadovams pavyko susitarti su dviem krepšininkais, nutraukusiais sutartis su Maskvos CSKA klubu.

Iš pradžių Bolonijos komandos nariu tapo Italijos rinktinės senbuvis Danielis Hackettas (34, 196), o po kelių dienų jo pavyzdžiu pasekė gruzinas Tornikė Šengelija (30, 206). T.Šengelija sudarė trumpalaikę sutartį, kuri galios iki šio sezono pabaigos, o D.Hackettas įsipareigojo Bolonijos komandos aprangą vilkėti iki 2024 metų vasaros.

„Virtus“ ilgalaikes sutartis sudarė ir su kitais krepšininkais. Nė vieno pagrindinio žaidėjo (išskyrus T.Šengeliją) sutartis šiais metais nesibaigs, tad prieš kitą sezoną klubo vadovai darbo turės nedaug.

Ilgalaikę sutartį su Bolonijos klubu sudarė ir treneris Sergio Scariolo. Praėjusių metų vasarą ilgametis Ispanijos rinktinės strategas 61-erių S.Scariolo vyriausiojo trenerio pareigose pakeitė serbą Aleksandarą Džordževičių.

Nors A.Džordževičius pernai įvykdė svarbiausią užduotį ir sugrąžino „Virtus“ šalies čempiono vardą, ūmiu būdu pasižymintis serbas nesutarė su klubo vadovais, todėl sutartis su juo nebuvo pratęsta.

Rezultatai buvo vidutiniški

Nors prieš šį sezoną „Virtus“ buvo vadinamas vienu pagrindinių Europos taurės favoritų, jo rezultatai nėra pribloškiantys. Pirmajame etape „juodieji“ laimėjo tik 11 iš 18 rungtynių ir B grupėje užėmė ketvirtąją vietą.

„Virtus“ net tris pralaimėjimus patyrė namie. Iš Bolonijos pergales išsivežė „Valencia“, Liublianos „Olimpija“ ir Podgoricos „Budućnost“ komandos. Išvykose „Virtus“ nusileido „Valencia“, „Budućnost“, Las Palmo „Gran Canaria“ ir Ulmo „ratiopharm“ ekipoms.

Net ir keliose laimėtose rungtynėse „Virtus“ krepšininkams teko smarkiai paprakaituoti. Jie penkis kartus nugalėjo nedideliu 1-6 taškų skirtumu.

Per grupės varžybas Bolonijos komandoje naudingiausiai žaidė K.Weemsas (13,2 tšk.), M.Belinelli (12,4 tšk.), M.Jaiteh (11,9 tšk., 7,6 atk.kam.), M.Teodosičius (11,6 tšk., 9,3 rez.perd.), K.Hervey (11,1 tšk.) ir I.Cordinier (10 tšk.).

Du pavasarį prie „Virtus“ prisidėję naujokai kalnų kol kas nevertė. D.Hackettas pelnydavo vidutiniškai 9 taškus, T.Šengelija įmesdavo 7,2 taško ir atkovodavo 6,2 kamuolio.

„Lietkabelis“ laimėjo 9 iš 16 rungtynių ir A grupėje užėmė penktąją vietą.

Iškovojo vieną iš dviejų titulų

Bolonijos klubas šį sezoną vieną titulą jau iškovojo. Pirmąją užduotį „Virtus“ įvykdė dar praėjusių metų rudenį, kai savo būstinę papuošė antrą kartą iškovota Italijos supertaure. Sezono atidarymo turnyre „juodieji“ laimėjo visas trejas rungtynes, o svarbiausiame finalo mače įveikė grėsmingiausią varžovę Milano „Olimpia“ ekipą 90:84.

Įdomu, kad 1995 metais „Virtus“ buvo pirmasis supertaurės laimėtojas, bet antrojo titulo turėjo laukti net 26 metus, o per ketvirtį amžiaus net aštuonis kartus pralaimėjo supertaures finale.

Tačiau antrasis tikslas nebuvo pasiektas. Vasario viduryje vykusiame Italijos taurės turnyre Bolonijos komandai koją pakišo ambicinga „Serie A“ naujokė Tortonos „Derthona“. Ši komanda pusfinalyje nugalėjo „Virtus“ krepšininkus 94:82.

Dabar „Virtus“ taikosi į du likusius prizus: Europos taurę ir Italijos čempionų titulą. Šiuo metu Bolonijos komanda gali sutelkti vos ne visą dėmesį tarptautinėms varžyboms, nes nacionalinėse pirmenybėse jos padėtis yra labai tvirta.

Iki „Serie A“ reguliariojo sezono pabaigos likus keturiems turams Bolonijos komanda, laimėjusi 23 iš 26 rungtynių, užima pirmąją vietą ir dviem taškais lenkia artimiausią persekiotoją „Olimpia“ ekipą. „Virtus“ turi pranašumą pagal tarpusavio rungtynių rezultatus, tad Bolonijos komandai per keturis turus užtektų laimėti vienerias rungtynes, kad reguliariajame sezone užsitikrintų pirmąją vietą ir visuose atkrintamųjų varžybų etapuose turėtų aikštės pranašumą.

Šalies pirmenybėse „Virtus“ laimėjo visas rungtynes namie, o tris nesėkmes patyrė Milane, Tortonoje ir Neapolyje.

Svarbiausią pergalę „Virtus“ iškovojo užpraėjusį savaitgalį, kai namie sutriuškino „Olimpia“ komandą 83:65, o praėjusį šeštadienį Bolonijos komanda savo sąskaitą papildė išvykoje įtikinamai pasiekta pergale prieš Pėzaro „Victoria Libertas“ komandą 96:77 (N.Mannionas 18, D.Hackettas 13).

Per Italijos lygos rungtynes Bolonijos komandoje naudingiausiai žaidžia K.Weemsas (14,2 tšk.), M.Belinelli (13,7 tšk.0, M.Jaiteh (11,6 tšk., 7,3 atk.kam.), K.Hervey (10,4 tšk.), M.Teodosičius (9,5 tšk., 6,1 rez.perd.) bei sezono vidurio naujokai T.Šengelija (13,3 tšk., 6,3 atk.kam.) ir D.Hackettas (11,6 tšk.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.