EUROLYGA 2023

Krepšinio kūrėjas Kaune įsitaisė amžiams

100 ryškiausių Lietuvos krepšinio asmenybių, už kurias buvo galima balsuoti internete, vardai įamžinti specialiose žalvarinėse plytelėse, mozaikos stiliumi išdėliotose krepšinio legendų ir sirgalių aikštelėje prie Krepšinio namų.

 Krepšinio kūrėjas Kaune įsitaisė amžiams<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Krepšinio kūrėjas Kaune įsitaisė amžiams<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Krepšinio kūrėjas Kaune įsitaisė amžiams<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Krepšinio kūrėjas Kaune įsitaisė amžiams<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 1, 2022, 3:57 PM

Lygiai prie šimtą metų Lietuvoje pradėtas žaisti krepšinis savo pergalių gausa ir asmenybių ryškumu stelbia visas kitas sporto šakas. Lietuvos krepšininkai įrėžė ne vieną ryškų įrašą ir pasaulio sporto istorijoje, tad praėjusį penktadienį Krepšinio namuose Kaune buvo ką švęsti.

Čia tarp ryškiausių Lietuvos krepšinio legendų buvo ir NBA bei FIBA vadovai, o krepšinio pradininkas Jamesas Naismithas (1861–1939) čia liks visam laikui – prie Krepšinio namų, greta esančio ąžuolo, priešais oranžinį kamuolį atidengtas jam skirtas paminklas.

Jamesas buvo Škotijos imigrantų sūnus. Jo tėvas Johnas Naismithas, būdamas 14 metų, emigravo į Kanadą. Nors Jamesas gimė ir didžiąją gyvenimo dalį praleido Kanadoje, vėliau persikėlė į JAV, kur 1925 metais gavo tos šalies pilietybę.

Tapęs kūno kultūros mokytoju J.Naismithas iki 1890-ųjų dėstė McGillio universitete Monrealyje. Žaidė universiteto kanadietiškojo futbolo, lakroso, regbio, futbolo komandose, dalyvavo gimnastikos varžybose ir iškovojo medalių. Pirmasis pasiūlė naudoti apsauginius šalmus kanadietiškajame futbole.

1890 metais persikėlęs į Springfildą (Masačusetso valstija) dėstė anatomiją ir kūno kultūrą koledže. Siekdamas studentams padidinti fizinį krūvį žiemą sukūrė naują žaidimą su kamuoliu salėje. 1891 gruodį studentams surengė pirmąsias oficialias krepšinio rungtynes pagal savo sukurtas 13 pagrindinių taisyklių. 1892 metų sausį Springfildo koledžo laikraštyje pirmą kartą paskelbė krepšinio taisykles.

Kolorado universitete Denveryje apsigynęs medicinos mokslų daktaro laipsnį J.Naismithas dėstė Kanzaso universitete, buvo sporto direktorius ir krepšinio treneris. 1936 metų vasaros olimpinėse žaidynėse, į kurių programą pirmą kartą buvo įtrauktas krepšinis, J.Naismithas buvo paskirtas Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) garbės prezidentu.

Stovėdamas šalia krepšinio pradininko paminklo neseniai Lietuvos krepšinio federacijos vairą perėmęs buvęs treneris Vydas Gedvilas (nuotr. su prezidentu Gitanu Nausėda) itin daug dėmesio skyrė paveldui ir stengėsi, kad nebūtų pamirštas nė vienas nusipelnęs krepšinio puoselėtojas. Buvo išrinktos simbolinės šimtmečio rinktinės, geriausi teisėjai, krepšinio organizatoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.