EUROLYGA 2023

JAV: krepšininkė Brittney Griner Rusijoje buvo sulaikyta neteisėtai

Jungtinės Valstijos antradienį pareiškė, kad Rusija neteisėtai sulaikė krepšinio žvaigždę Brittney Griner, o jos lyga paskelbė planus prasidedant sezonui pagerbti ją visose aikštelėse.

B.Griner.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
B.Griner.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
B.Griner.<br>AP/Scanpix nuotr.
B.Griner.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 4, 2022, 8:41 AM, atnaujinta May 4, 2022, 8:42 AM

Praėjus daugiau kaip dviem mėnesiams po krepšininkės sulaikymo ir tvyrant didžiulei įtampai dėl karo Ukrainoje JAV Valstybės departamentas paskelbė, kad jos atvejis perduodamas Vašingtono specialiajam pasiuntiniui Rogeriui Carstensui, atsakingam už įkaitų reikalus.

„Valstybės departamentas nustatė, kad Rusijos Federacija neteisėtai sulaikė JAV pilietę Brittney Griner“, – sakė departamento atstovas.

Jis pabrėžė, kad Amerikos piliečių saugumą vienu svarbiausių JAV vyriausybės prioritetų ir kad Valstybės departamentas „teiks atitinkamą paramą“ B. Griner.

JAV anksčiau buvo leista bendrauti su B. Griner konsuliniais klausimais, bet Vašingtonas jos sulaikymo pobūdžio iki šiol nekomentavo.

Dukart olimpinio aukso laimėtoja ir moterų krepšinio lygos WNBA čempionė B. Griner buvo sulaikyta vasario 17 dieną Maskvos oro uoste. Ji kaltinama savo bagaže gabenusi elektroninių cigarečių kapsulių su kanapių aliejumi.

Sulaikyta B. Griner iš karto buvo uždaryta į areštinę; vėliau Rusijos teismas pratęsė jos suėmimą iki gegužės 19 dienos. Jai gresia iki 10 metų įkalinimo.

B. Griner buvo sulaikyta kelios dienos prieš tai, kai Rusija nepaisydama JAV įspėjimų įsiveržė į Ukrainą. Vakarų galios dėl šios invazijos įvedė griežtų sankcijų Rusijai ir ėmė siųsti karinę pagalbą Kyjivui.

WNBA savo ruožtu paskelbė, kad penktadienį prasidedant naujam sezonui visose 12 varžybų aikštelių bus užrašyti B. Griner inicialai ir numeris – 42.

„Pradėdami 2022 metų sezoną išlaikome Brittney savo veiklos – per krepšinį ir bendruomenėje – centre“, – sakoma WNBA komisarės Cathy Engelbert pareiškime.

„Toliau stengiamės sugrąžinti Brittney namo ir esame dėkingi už paramą, bendruomenės parodytą BG ir jos šeimai šiuo nepaprastai sunkiu metu“, – sakė ji.

Valstybės departamento išvada paskelbta praėjus beveik savaitei po Šaltojo karo laikus priminusio JAV ir Rusijos apsikeitimo kaliniais. Maskva tuomet paleido buvusį jūrų pėstininką Trevorą Reedą, Rusijoje nuteistą už tai, kad jis, kaip įtariama, neblaivus užpuolė policininkus.

JAV taip pat sako, kad Rusija neteisėtai sulaikė Paulą Whelaną – buvusį automobilių detalių bendrovės saugumo pareigūną, kurį Maskva kaltina šnipinėjimu ir nuteisė 16 metų kalėti.

31 metų B. Griner laikoma viena geriausių moterų krepšinio žaidėjų. Prieš JAV sezoną ji žaidė klube Rusijoje – tai įprastas dalykas amerikiečių žvaigždėms, siekiančioms papildomų pajamų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.