EUROLYGA 2023

RKL triumfavusios „Riviles“ tikslas – grąžinti vilniečius namo

Pirmąjį sezoną buriamas kolektyvas, antrąjį – šlifuojamas žaidimas, trečiąjį – renkami titulai. Ši sena krepšinio taisyklė pasitvirtino Regionų krepšinio lygoje (RKL) triumfavusiame Vilniaus „Riviles“ klube.

(RKL) triumfavo Vilniaus „Riviles“ klubas.<br>S.Čirbos nuotr.
(RKL) triumfavo Vilniaus „Riviles“ klubas.<br>S.Čirbos nuotr.
(RKL) triumfavo Vilniaus „Riviles“ klubas.<br>S.Čirbos nuotr.
(RKL) triumfavo Vilniaus „Riviles“ klubas.<br>S.Čirbos nuotr.
(RKL) triumfavo Vilniaus „Riviles“ klubas.<br>S.Čirbos nuotr.
(RKL) triumfavo Vilniaus „Riviles“ klubas.<br>S.Čirbos nuotr.
(RKL) triumfavo Vilniaus „Riviles“ klubas.<br>S.Čirbos nuotr.
(RKL) triumfavo Vilniaus „Riviles“ klubas.<br>S.Čirbos nuotr.
(RKL) triumfavo Vilniaus „Riviles“ klubas.<br>S.Čirbos nuotr.
(RKL) triumfavo Vilniaus „Riviles“ klubas.<br>S.Čirbos nuotr.
(RKL) triumfavo Vilniaus „Riviles“ klubas.<br>S.Čirbos nuotr.
(RKL) triumfavo Vilniaus „Riviles“ klubas.<br>S.Čirbos nuotr.
(RKL) triumfavo Vilniaus „Riviles“ klubas.<br>S.Čirbos nuotr.
(RKL) triumfavo Vilniaus „Riviles“ klubas.<br>S.Čirbos nuotr.
(RKL) triumfavo Vilniaus „Riviles“ klubas.<br>S.Čirbos nuotr.
(RKL) triumfavo Vilniaus „Riviles“ klubas.<br>S.Čirbos nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2022-05-09 09:22

2019 m. prasidėjęs klubo bendradarbiavimas su Sostinės krepšinio mokykla (SKM) buvo vainikuotas paskutinę 2022 m. balandžio dieną, kuomet į viršų kilo ne tik čempionų taurė, bet ir SKM treneris Tomas Purlys. Vienas sėkmingiausių Moksleivių krepšinio lygos (MKL) trenerių tą vakarą iškovojo kol kas didžiausią titulą savo karjeroje. Naujai iškeptas RKL čempionas buvo mėtomas į orą kadaise Europos taurėje su Vilniaus „Rytu“ triumfavusio Justo Sinicos ir kitų auksinių Vilniaus klubo vaikinų.

„Rivile“ tapo pirmuoju istorijoje Vilniaus klubu, kuriam pavyko laimėti nuo 2005 m. organizuojamą RKL čempionatą.

Vienas iš SKM įkūrėjų Andrius Čerškus finalinėse „Riviles“ rungtynėse Prienų arenoje įnirtingai mušė būgną, o atslūgus emocijoms prisiminė lemtingą susitikimą su „Riviles“ įkūrėju ir klubo direktoriumi Gyčiu Šukiu.

„Pamenu, kad pirmą kartą susitikome Sostinės krepšinio lygos (SKL) uždarymo renginyje. Kalbėjome, kad sostinėje labai trūksta komandos, kurioje galėtų atsiskleisti po visą Lietuvą išsibarstę vilniečiai. Kam žaisti Šilutėje, Mažeikiuose, Joniškyje, Tauragėje, jeigu gali tai daryti gimtajame mieste? Labai džiaugiuosi, kad kartu pavyko surasti bendrą viziją, sudėlioti profesionalų trenerių štabą ir treniruočių procesą. Manyčiau, tai labai prisidėjo prie sėkmingos komandos architektūros, kuri galiausiai konvertavosi į titulą“, – sako A. Čerškus.

SKM – svarbi čempioniškos „Riviles“ sėkmės dalis

Vis tik norint geriau suprasti „Riviles“ ištakas, reiktų nusikelti į žymiai senesnius laikus nei 3 metų laikotarpis.

Savo egzistenciją sostinės klubas 2010 m. pradėjo Vilniaus mėgėjų krepšinio lygose. Netrukus ambicingam klubo įkūrėjui ir sumaniam vadybininkui G. Šukiui krepšinio mėgėjų platforma pasidarė per siaura. Mėgėjų fronte ne vieną titulą iškovojusi „Rivile“ 2017 m. rudenį debiutavo RKL B divizione. 2018–2019 m. klubas jame užėmė 2 vietą ir sportiniu principu išsikovojo vietą elitiniame RKL A divizione.

Pasak „Riviles“ vadovo G. Šukio, 2019 m. prasidėjęs bendradarbiavimas su SKM organizacija atliko svarbų vaidmenį klubo raidoje:

„Pradėjus bendradarbiauti su SKM įvyko kokybinis šuolis. Labai džiugu, kad galime kartu pasitarti ir pamąstyti, kaip geriau padėti talentingiausiems SKM jaunuoliams, atsižvelgiant į Lietuvos krepšinio klubinę kultūrą ir jaunųjų krepšininkų tobulėjimą. Trumpai tariant, atsirado patikimas partneris, su kuriuo bet kada gali susitikti ir aptarti rūpimus klausimus. Tai leidžia žymiai sparčiau augti.“

G. Šukiui antrino ir SKM direktorius Mindaugas Noreika, kuris 2020–2021 m., treniruodamas „Rivilę“ atvedė klubą iki RKL finalo.

„Kalbant apie 3 bendradarbiavimo metus, pirmieji metai buvo tarsi užuomazgos. Antrajame sezone padarėme milžinišką žingsnį ne tik sportinio rezultato prasme. Iki tol „Rivile“ buvo komanda, o pernai tapo organizacija. Tai du skirtingi svoriai. Šiuo metu turime komandą–organizaciją. Manyčiau, prieš šį sezoną klubas tapo patrauklesnis žaidėjų rinkoje, krepšininkai labiau tikėjo mūsų projektu ir šį sezoną turime rezultatą, kuriuo labai džiaugiamės. Itin smagu, kad mūsų treneriai ir žaidėjai galėjo būti šios sėkmės istorijos dalimi“, – akcentuoja SKM direktorius M. Noreika.

Du šalti dušai pabudino komandą

Nuo pat sezono pradžios favoritų etiketę turėjęs ir varžovų spaudimą atlaikęs „Riviles“ klubas 2021–2022 m. RKL čempionate sužaidė 36 rungtynes ir iškovojo 30 pergalių.

Įdomu tai, kad tiek reguliarusis sezonas, tiek atkrintamosios varžybos T. Purlio vadovaujamai komandai prasidėjo šaltu dušu. Jau pirmose sezono rungtynėse gana netikėtai 65:68 buvo pralaimėta A divizione debiutuojančiai Kazlų Rūdos „Atakos“ klubui. Vis tik reguliarųjį sezoną Vilniaus klubas užbaigė per 30 rungtynių iškovodamas net 25 pergales ir užimdamas pirmąją vietą.

Dar vienas sprigtas buvo gautas jau pirmose ketvirtfinalio serijos rungtynėse, kai 71:85 buvo nusileista Kėdainių SC „Ateitis“ krepšininkams. Kaip paaiškėjo vėliau, tai buvo paskutinis „Riviles“ sezono pralaimėjimas. Vėliau sekė 3 pergales iš eilės ketvirtfinalio serijoje, o čempioniškas žygis vainikuotas dvejomis pergalėmis finalo ketverte.

„Iš tiesų, tikrai galima sakyti, kad tie abu šalti dušai tarsi pabudino komandą. Po pralaimėjimo Kazlų Rūdai, pakankamai užtikrintai nugalėjome Jurbarko ekipą, kuri, kaip paaiškėjo vėliau, taip pat pateko į ketvertą. Po pralaimėjimo pirmajame ketvirtfinalio serijos mače prieš Kėdainius, komandą taip pat pavyko mobilizuoti. Visos vėliau sekusios rungtynės buvo sužaistos visiškai kitame koncentracijos ir motyvacijos lygyje, ką ir atspindi rezultatas, – čempionišką sezoną apibendrina T. Purlys. – Iš kitos pusės, mane kažkiek stebindavo kalbos, kad kiekvienose rungtynėse netriuškiname visų 40 taškų skirtumais. Pagrindinių RKL komandų lygis yra tikrai neblogas, todėl naivu tikėtis lengvų pasivaikščiojimų.“

SKM treneris T. Purlys per savo trenerio karjerą net 7 kartus yra tapęs MKL čempionu. Lygindamas su moksleivių ir vyrų komandomis iškovotus titulus, krepšinio specialistas teigia:

„Kiekvienas titulas dovanoja begalę gerų emocijų. Jokiais būdais nenuvertinu MKL trofėjų, bet RKL titulas yra pirmas mano, kaip trenerio, laimėjimas klubiniame krepšinyje. Tokio jausmo dar neteko patirti. Mėgavausi dirbdamas su gero lygio žaidėjais ir pats augau kaip treneris. Su asistentu Donatu Sabaliausku džiaugdavomės, kad komandoje turėjome aukšto IQ lygio žaidėjus, kuriuos užtenka nukreipti tinkama linkme. Naudodamasis proga, noriu padėkoti SKM ir „Rivilei“ už šią suteiktą galimybę.“

„Riviles“ kapitonas K. Brusokas: „Sporte reikia kantrybės“

Kalbėdamas apie „Riviles“ raktą į sėkmę, klubo direktorius G. Šukys išskiria darbą su SKM treneriais.

„2020–2021 m. M. Noreika „sustatė“ komandą į labai teisingus rėmus ir pasiekė įspūdingą rezultatą. Praėjusiame sezone turėjome mažiau talento ir patirties, bet daug energijos ir noro. Šį sezoną T. Purlys atliko nuostabų darbą – iškovojo Vilniui pirmą titulą RKL istorijoje. Dabar yra tas laikas, kai krepšininkai ir treneriai turi džiaugtis, o klubo vadyba – rimtai padirbėti tam, kad galėtume toliau augti kaip organizacija“, – intriguoja „Riviles“ vadovas G. Šukys.

„Riviles“ triumfas neįsivaizduojamas be komandos kapitono ir naudingiausio finalo žaidėjo Karolio Brusoko. 2021 m. finale jis surinko net 48 naudingumo balus, tačiau net to galutiniam triumfui nepakako.

Šio sezono titulą lėmusiose rungtynėse vidurio puolėjas surinko 36 naudingumo balus ir buvo apsuptas itin solidžių komandos draugų. Pagrindinis jų – 25 naudingumo balus surinkęs ir net 6 tritaškius iš 8 pataikęs J. Sinica.

Darbą SKM biure ir žaidimą „Rivileje“ antrąjį sezoną sėkmingai suderinęs K. Brusokas džiaugiasi pagaliau pasiektu trofėjumi.

„Pradinį įvadą padarėme dar 2020 m. rugsėjį, kai M. Noreika man pasiūlė pažaisti krepšinį ir taip dirbant biure neatitolti nuo sporto. Nieko per daug neplanavom, norėjau palaikyti sportinę formą. Gavosi taip, kad pavyko sulipdyti tikrai gerą komandą. Man buvo lengvas šokas, kaip jau pirmajame sezone iš jaunimo ir veteranų galima sulipdyti tokią komandą, kuri iškart patenka į finalą, – atskleidžia K. Brusokas. – Šiemet G. Šukys surinko tokią sudėtį, kuri turėtų daugiau šaltakraujiškumo. Su tokiais žaidėjais kaip Justas Sinica, Tadas Rinkūnas, Kostas Januška, Vaidotas Jatulevičius, Evaldas Rastenis žaidimas būdavo ramus, išlaukdavome ir žinojome, kaip rungtynių pabaigose pasiimti pergales. Sunkiai dirbdami su treneriu T. Purliu pasiekėme tai, dėl ko rugsėjį ir susirinkome. Sporte reikia kantrybės. Reikia dirbti sukandus dantis ir laukti, nes sunkus darbas atsiperka ir rezultatai ateina.“

Auksinėje komandoje žaidęs Lukas Pivoriūnas – vienas ryškiausių SKM auklėtinių. Nuo darželio laikų iki pat MKL U18 čempionato triumfo SKM sistemoje tobulėjęs gynėjas MKL lygoje triumfavo net keturis kartus, o šį sezoną kartu su „Rivile“ iškovojo pirmąjį titulą prasidedančioje profesionalo karjeroje.

Apie L. Pivoriūną itin šiltai atsiliepė ir RKL čempionų treneris T. Purlys:

„Teko dirbti su tikrai daug auklėtinių, bet Lukas išsiskiria neįtikėtinu pozityvumu, energija, charakteriu. Šį sezoną buvo ne vienos rungtynės, kai Lukas per 20 min. nė karto nemetė į krepšį, bet aš jam po rungtynių sakiau, kad jis buvo naudingiausias. Ką jis daro be kamuolio – gynyba, geros užtvaros, atkovoti kamuoliai, gera energija – neįkainojami dalykai. Galėčiau jį palyginti su Vyteniu Lipkevičiumi.“

Pats L. Pivoriūnas įsitikinęs – Vilniaus miestui NKL pirmenybėse būtina turėti bent dvi komandas.

„Per visus 3 sezonus „Rivileje“ gavau daug neįkainojamų ir brangių krepšinio patarimų, pamokų iš gyvenimiškosios pusės. Esu labai dėkingas, kad turėjau galimybę žaisti ir tobulėti šiame klube. Emocijos iškovojus titulą – tikrai nerealios. Tiek M. Noreika, tiek T. Purlys yra labai taktiškai stiprūs treneriai, didelį dėmesį skiriantys individualiam žaidėjų meistriškumui. Manyčiau, pagrindinis trenerių skirtumas – puolimo sistema. Pas trenerį Tomą daugiau žaidžiama „pikenrolų“ ar „pikenpopų“, o pas trenerį Mindaugą – žaidimas daugiau paremtas judėjimu be kamuolio, –analizuoja L. Pivoriūnas. – Norint išlaikyti sveiką konkurencija ir kelti miesto krepšinio lygį, Vilnius antroje pagal pajėgumą Lietuvos lygoje privalo turėti bent dvi komandas. Aš asmeniškai stengsiuosi pakelti savo žaidimą laipteliu aukščiau. Matau ir suprantu savo trūkumus, ties jais dirbsiu visą vasarą ir gerinsiu savo žaidimo techniką ir fiziškumą.“

Tikslas – grąžinti vilniečius namo

SKM įkūrėjas Andrius Čerškus džiaugiasi vilniečiams atsivėrusia galimybe ir sportiniu principu išsikovota vieta NKL pirmenybėse.

„Jauniems ir patyrusiems žaidėjams atsiveria dar viena didelė galimybė. SKM treneriams ir žaidėjams tai yra nuostabi vieta įgyvendinti savo ambicijas ir svajones. Jeigu Vilniuje turėtume stiprų NKL klubą, kuris galėtų būti šalia LKL, tai pakeltų viso miesto krepšinio lygį ir susidomėjimą. Ar klubas kažkada galėtų žengti į LKL? Tai priklauso nuo daugelio faktorių, bet viskas yra įmanoma“, – šviesia klubo perspektyva neabejoja A. Čerškus.

Kalbėdamas apie ateitį „Riviles“ direktorius G. Šukys pabrėžė, kad klubo tikslas – darniai įsilieti į Vilniaus krepšinio ekosistemą, taip sukuriant vertę visam miesto krepšiniui:

„Neturime tikslo būti jaunimu klubu, nes tokią paskirtį Vilniuje atlieka „Ryto“ sistemos komanda „Perlas Energija“. Idėja buvo ir yra tapti klubu, kuris suteikia platformą atsiskleisti vilniečiams, kurie pagal savo amžių nebegali žaisti „Perle“, o „Ryto“ lygio dar nėra pasiekę. Tokiu atveju krepšininkams tenka ieškotis klubo 2–3 Italijos ar Prancūzijos lygose ar žaisti Žemaitijoje, kuri pagal komandų kiekį yra tapusi savotiška NKL sostine. Vilniui tokios komandos trūko ir norime vilniečius grąžinti namo. Vien NKL čempionate yra apie 20 pajėgių vilniečių, kurie vaidina svarbias roles savo komandose. Norime padengti žaidėjų diapazoną maždaug nuo 22–23 iki 32–33 metų.“

Pristatydamas tolimesnį SKM ir „Riviles“ bendradarbiavimą, klubo direktorius G. Šukys sakė: „Esame labai patenkinti bendradarbiavimu su SKM. Toliau vystysime klubo viziją tiek sporto, tiek marketingo lygmenyse. SKM organizacija yra svarbi „Rivilei“, o klubas yra svarbus krepšinio mokyklai.“

Jam antrino ir geriausios Lietuvos krepšinio mokyklos vadovas M. Noreika: „Žinau, kad bendradarbiavimu yra patenkintos abi pusės ir jis tęsis. Kalbant apie jaunimo dalį, turime orientyrą į „Ryto“ jaunimo programą ir jis tikrai išlieka. Vis tik „Rivile“ NKL čempionate Vilniaus miestui yra labai reikalinga.“

SKM direktoriui pritarė ir mokyklos steigėjas A. Čerškus: „Šiuo metu į klubą investuojame savo laiką, vadybines, sportines žinias. Padedame klubui telkti bendruomenę, komunikuoti. Be abejonės, tą darysime ir toliau, kadangi čia matome pridėtinę vertę visai Vilniaus krepšinio bendruomenei.“

Šiuo metu „Riviles“ klubas ruošiasi NKL licencijavimo procesui. 2022–2023 m. NKL sezono dalyviai turėtų paaiškėti birželį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.