EUROLYGA 2023

Praėjusių metų LKL pusfinalių istorija ir įdomybės

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) ketvirtfinalis šį sezoną buvo kone įdomiausias atkrintamųjų varžybų istorijoje. Intrigos netrūksta ir prieš pusfinalio mačus, kuriuose reguliariojo sezono nugalėtojas Vilniaus „Rytas“ susitiks su „Šiauliais“, o čempiono vardą ginantis Kauno „Žalgiris“ – su Panevėžio „Lietkabeliu“.

Praėjusių metų LKL pusfinalių įdomybės<br>G.Bitvinsko nuotr.
Praėjusių metų LKL pusfinalių įdomybės<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2022, 11:37 AM, atnaujinta May 12, 2022, 12:14 PM

Trukmė

Šį sezoną LKL pusfinalyje komandos kovos iki trijų pergalių.

Anksčiau atkrintamųjų varžybų serijų trukmė dažnai būdavo keičiama, o iki trijų pergalių bus kovojama aštuntą kartą.

LKL pabandė ilgesnes pusfinalio serijas 2000 ir 2004 metais, tačiau tuomet abu kartus visos dvikovos baigėsi rezultatu 3:0. Dėl didelio „Žalgirio“ ir „Ryto“ pranašumo kovoti iki trijų pergalių nebuvo prasmės.

Pusfinalio serijos dar kartą pailgintos 2015 metais. Praėjusį dešimtmetį ir ketvirtfinalyje, ir pusfinalyje iki trijų pergalių buvo kovojama keturis sezonus iš eilės.

2019 metais dėl didelio krūvio ketvirtfinalio ir pusfinalio serijos vėl buvo sutrumpintos, 2020 metais atkrintamosiose varžybos neįvyko dėl kovido pandemijos, o pernai buvo grąžintos ilgesnės pusfinalio serijos.

Beje, pernai abi pusfinalio serijos baigėsi sausu rezultatu 3:0. „Žalgiris“ tokiu rezultatu nugalėjo Utenos „Juventus“, „Rytas“ – „Lietkabelį“.

Ilgiausi mačai

Per septynis sezonus įvyko 14 pusfinalio serijų, kuriose buvo kovojama iki trijų pergalių. Net devynios serijos baigėsi rezultatu 3:0. Ketverias rungtynes šiame etape komandos žaidė du kartus (2017 m. abi serijos baigėsi rezultatu 3:1), o penkerių rungtynių dvikovos liudininkais sirgaliai tapo tik du kartus.

Abiejose ilgiausiose serijose kovojo „Rytas“ ir Klaipėdos „Neptūnas“, abu kartus aikštės pranašumą turėjo vilniečiai, tačiau vieną sezoną ilgame pusfinalyje pergalę šventė Klaipėdos komanda.

2016 metų pusfinalyje „Neptūnas“ jau per pirmąsias rungtynes Vilniuje perėmė aikštės pranašumą, o po trijų dienų nugalėjo ir savo aikštėje. Vis dėlto „Rytas“ išlygino serijos rezultatą, bet komandoms vėl grįžus į Vilnių lemiamas penktąsias rungtynes vieno taško skirtumu 73:72 laimėjo „Neptūnas“. Labai arši buvo visa serija – net ketverios rungtynės baigėsi vieno arba dviejų taškų skirtumu.

2018 metais „Neptūnas“ bandė pakartoti istoriją ir vėl laimėjo pirmąsias pusfinalio rungtynes Vilniuje. Tačiau po dviejų dienų „Rytas“ atsiskaitė uostamiestyje, o po to laimėjo namie ir serijoje išsiveržė į priekį 2:1. Klaipėdoje nugalėjo šio miesto komanda, tačiau sostinėje vykusiose penktosiose rungtynėse Vilniaus krepšininkai įrodė pranašumą 88:82.

Aikštės pranašumas

Per praėjusius 27 atkrintamųjų varžybų sezonus tik šešis kartus pusfinalio serijas laimėjo aikštės pranašumo neturėjusi komanda.

Pirmasis kartas buvo 1998 metais, kuomet reguliariajame sezone žemesnę vietą užėmęs Kauno „Atletas“ pusfinalyje nugalėjo Vilniaus „Sakalus“ 2:1.

Antrojo karto reikėjo laukti labai ilgai – iki 2014 metų. Tą sezoną abi pusfinalio serijas laimėjo komandos, kurios reguliariajame sezone žaidė blogiau. „Žalgiris“ pusfinalyje įveikė reguliariojo sezono nugalėtoją „Rytą“ 2:1, o „Neptūnas“ pranoko „Prienus“ 2:0.

2016 metų įvykiai jau aprašyti aukščiau, o kitą sezoną „Rytas“ vėl pralaimėjo pusfinalio seriją turėdamas aikštės pranašumą. Vilniaus komanda 2017 metų pavasarį nusileido „Lietkabeliui“ 1:3.

2019 metais vilniečiai atsigriebė. Jie neturėjo aikštės pranašumo, bet pusfinalio serijoje įveikė „Neptūną“ 2:0.

Komandos

LKL pusfinalyje per visą turnyro istoriją žaidė keturiolika komandų.

Aiškus šio etapo lyderis yra „Žalgiris“. Kauno komanda laimėjo visas 27 pusfinalio serijas, o per 63 rungtynes patyrė tik du pralaimėjimus.

„Rytas“ pusfinalyje žaidė 24 kartus ir laimėjo 19 serijų.

Net 15 kartų pusfinalyje kovojo „Šiauliai“, tačiau šiai komandai nė karto nepavyko patekti į finalą. Maža to, šiauliečiai pusfinalio etape laimėjo vos 1 iš 32 rungtynių.

Devynis kartus pusfinalyje žaidė „Neptūnas“. Klaipėdos komandos sąskaitoje – dvi laimėtos serijos.

„Atletas“ pusfinalyje žaidė keturis kartus, ir visus keturis kartus pranoko varžovus.

Vieną iš keturių pusfinalio serijų laimėjo „Lietkabelis“, vieną iš dviejų – Plungės „Olimpas“.

Pusfinalyje taip pat žaidė, bet nė vienos serijos nelaimėjo Vilniaus „Sakalai“ (žaidė 6 kartus), „Juventus“ (5), „Alytus“, „Prienai“ (po 4), Kauno „Lavera“ (2), „Šilutė“ ir Kėdainių „Nevėžis“ (po 1).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.