EUROLYGA 2023

Paryžiaus link veda mėgėjų krepšinio legenda

Dainius Novickas daugybę metų yra mėgėjų lygų žvaigždė, per vienerias rungtynes įmetęs net 152 taškus. Jis yra vienas 3×3 krepšinio Lietuvoje pradininkų, atkakliai siekiančių, kad ši sporto šaka sulauktų deramo dėmesio. Nors pats buvo krepšinio savamokslis, o vidurinėje net nepatekdavo į mokyklos rinktinę, dabar 43 metų D.Novickas dirba su profesionalais ir Lietuvos vyrų bei moterų 3×3 rinktines tikisi nuvesti iki 2024 m. Paryžiaus olimpinių žaidynių.

 LTOK nuotr.
 LTOK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ltok.lt

May 13, 2022, 8:37 AM, atnaujinta May 13, 2022, 8:39 AM

Kai 2020 m. Tokijo olimpinių žaidynių atrankoje Lietuvos vyrų 3×3 rinktinė liko vos per vieną tolimą metimą su bauda nuo pusfinalio, o drauge – ir nuo galimybės pasirodyti žaidynėse, kurios trijulių krepšiniui buvo debiutinės, D.Novickas per naktį nesudėjo bluosto. Mintyse atsukinėjo kiekvieną tų dramatiškų rungtynių su latviais epizodą ir bandė įsivaizduoti, ar galėjo būti kitaip.

Tas pralaimėjimas latviams tada atrodė lyg tragedija. O latviai vėliau Tokijuje tapo pirmaisiais istorijoje 3×3 krepšinio olimpiniais čempionais.

Tačiau praėjusio olimpinio ciklo pradžioje iš viso atrodė nerealu, kad lietuviai turėtų bent menkiausią galimybę pabandyti pakliūti į Tokiją, mat ciklui įpusėjus vyrai buvo vos ketvirtame pasaulio reitingo dešimtuke. Moterys tada net nebuvo klasifikuotos.

Situacija pasikeitė vos per metus kitus, o trijulių krepšinio didžiausias aistruolis D.Novickas dabar kalba ne tik apie tai, kad Paryžiuje tikrai galėtų žaisti ne tik vyrų trijulių, bet net ir moterų 3×3 rinktinė, nors Lietuvai atstovaujančios krepšininkės olimpinėse žaidynėse dar niekada nedalyvavo.

Lietuvos trijulių rinktinių treneris D.Novickas sugebėjo pasiekti, kad praėjusį sezoną mūsų šalies 3×3 krepšinis baigtų pirmoje pasaulio reitingo vietoje ir dabar abiejų lyčių rinktinės vertinamos kaip grėsmingos varžovės.

Latviai pasiuntė linkėjimų

Olimpiniais čempionais Tokijuje tapę latviai vaizdo įraše asmeniškai perdavė linkėjimus ir D.Novickui – senam bičiuliui iš Lietuvos, su kuriuo susipažino 3×3 krepšinio turnyruose. Kadaise Dainius ir pats juose žaisdavo, išmaišė aplinkines šalis, laimėjo ne vieną titulą ir susirado galybę draugų.

Viskas pasikeitė, kai trijulių krepšinis tapo olimpine sporto šaka: tada atsirado ir pinigų jai, ir užsidegimo siekti olimpinių kelialapių. Tačiau traukinys jau buvo nuvažiavęs pernelyg toli, nors vyrų rinktinė vis dėlto sugebėjo prasibrauti į Tokijo žaidynių atranką, o čia ir iki sėkmės nedaug pritrūko.

„Mes nuolat turėjome 3×3 krepšinio entuziastų, Lietuvos trijulių krepšinio komandos net laimėdavo ankstesnius, pagal kitokias taisykles vykdavusius pasaulio čempionatus. Bet ši sporto šaka laikėsi tik dėl pačių krepšininkų noro žaisti.

Jei ne savanoriškai 3×3 krepšiniui susibūrusi Šakių „Gulbelės“ komanda, prieš Tokiją, matyt, net apie olimpinę atranką nebūtume galėję svajoti. Bet po truputį viskas įsibėgėjo – pradėti rengti šalies trijulių čempionatai, esame kviečiami į įvairaus lygio turnyrus“, – pasakoja D.Novickas.

Rinktinių sudėtis – kol kas neaiški

Po praėjusio sezono Lietuva pirmauja pasaulio reitinge, nes visų amžiaus grupių rinktinėms buvo skirta pakankamai dėmesio. Vyrų ir vaikinų iki 23 m. reitinguose Lietuva antra. Moterų – dešimta, merginų iki 23 m. – trečia, prasčiau sekėsi tik vaikinams ir merginoms iki 18 m.

Netrukus prasidės naujas trijulių krepšinio sezonas, o jei šiam pasibaigus Lietuva pasaulio reitinge išsaugos lyderės pozicijas, savo reitinge aukščiau esanti rinktinė – vyrų arba moterų – turės garantuotą kelialapį į Paryžiaus žaidynes.

Jei tokio negaus, teks brautis per atranką, kurios sistema iki galo dar neaiški, tačiau aišku viena: ateinantį sezoną būtina dalyvauti kuo daugiau turnyrų ir rinkti reitingo taškus – ne tik komandinius, bet ir asmeninius, mat į žaidynes galėtų vykti tik reitinguoti krepšininkai.

Lietuvos trijulių vyrų rinktinė jau turi kelialapius į pasaulio ir Europos čempionatus, moterų – tik į pasaulio, o dėl galimybės žaisti Europos čempionate teks kovoti atrankoje. Vyrai dar planuoja klubų turnyrus, tokiuose pat moterų turnyruose paprastai dalyvauja trijulių rinktinės žaidėjos.

O toje 3×3 moterų rinktinėje – tradicinio krepšinio rinktinės kandidatės Kamilė Nacickaitė, Eglė Zabotkaitė, Livija Sakevičiūtė, Justė Jocytė.

„Kai pradėjau jas kalbinti žaisti ir trijulių krepšinį, kai kurios iš pradžių dar muistėsi, bet nuvykome į pirmuosius turnyrus – ir visos pamatė, kaip rimtai vertinamas 3×3 krepšinis, nes čia žaidžia pajėgiausios pasaulio krepšininkės. Visos jos rungtyniauja Eurolygoje ar bent jau Europos taurės turnyre. Tad dabar siekiame, kad kai kurios mūsų rinktinės kandidatės bent jau žaistų viename kitame turnyre ir patektų į reitingą, mat visos supranta, kad su tradicinio krepšinio rinktine patekti į žaidynes neturi jokių šansų, o su trijulių krepšinio komanda tai yra realu“, – tvirtina D.Novickas.

Su vyrais šiek tiek kitaip. Žvaigždės vis dar teikia pirmenybę didžiajam krepšiniui, kuriame uždirba milijonus. Tačiau į trijulių krepšinį ateina vis daugiau pajėgių profesionalų iš didžiojo krepšinio, tik jiems nuolat tenka spręsti klausimą, kaip suderinti ir viena, ir kita, mat susikerta abiejų šakų turnyrų sezonai.

Kai kurie krepšininkai jau svarsto į sutartis su krepšinio klubais įtraukti sąlygą, kuri suteiktų jiems galimybę išvykti į svarbiausius 3×3 turnyrus.

Pagrindiniame olimpinės 3×3 rinktinės Paryžiaus žaidynių kandidatų sąraše – kol kas Aurelijaus Pukelio, Dariaus Tarvydo, Šarūno Vingelio ir Igno Razučio pavardės. Olimpinės pamainos sąraše – dar 18 krepšininkų. Ir nė vienas jų, pasak D.Novicko, rinktinėje neturi garantuotos vietos, mat viską lems ir sportinė forma, ir rezultatai.

Bendrakursiai – žinomi atletai

Pats D.Novickas krepšinio pagrindų mokėsi savarankiškai, bet pradėjęs žaisti vos 21-erių greitai tapo vienu garsiausių mėgėjų krepšinio žaidėjų Lietuvoje. Atletišku vaikinu domėjosi LKL klubai, bet profesionaliu krepšininku Dainius taip ir netapo.

Nuo pat pradžių D.Novicką žavėjo ne tik tradicinis, bet ir greitesnis, dinamiškesnis ir gal net daugiau fizinių pastangų reikalaujantis trijulių krepšinis. Šiame krepšinyje neveikia įprastos šio žaidimo schemos, nėra laiko rengti pozicinio puolimo, o apsiginti nuo varžovo atakos dažniausiai turi savarankiškai, nesitikėdamas komandos draugo pagalbos.

Nors nesimokė net krepšinio mokykloje, trijulių krepšinio Lietuvoje puoselėtojas D.Novickas tapo visų šios sporto šakos rinktinių treneriu.

„Iš pradžių net pačiam buvo baugu, nes atrodė, kaip aš – savamokslis – aiškinsiu profesionalams?! Bet su visais greitai radau bendrą kalbą, rinktinėse nuotaika – visada puiki, nė karto negirdėjau patyčių ar purkštavimų, ką aš ten veikiu.

Jonas Mačiulis – Eurolygos čempionas, Europos ir pasaulio čempionatų prizininkas su Lietuvos vyrų rinktine – baigdamas karjerą irgi žaidė trijulių krepšinį. Puikiai sutariame, tad kartą jis prasitarė: „Tik du žmones girdėjau taip staugiančius. Vienas iš jų esi tu.“ Tačiau visi supranta, kad balsą pakeliu tik dėl bendro tikslo, kad laimėtume“, – juokiasi D.Novickas.

Kad įgytų statusą patvirtinantį diplomą, Dainius įstojo į Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademiją ir dabar yra Fizinio ir sveikatos ugdymo studijų programos antrakursis. Tarp jo kurso draugų – aibė žinomų atletų: 2016 m. Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių sidabro medalio laimėtojas irkluotojas Saulius Ritteris, šiuo metu pajėgiausia Lietuvos plaukikė Kotryna Teterevkova, Dakaro ralio vienišių motociklininkų klasės laimėtojas Arūnas Gelažninkas.

Tačiau D.Novickas ir pats skaito paskaitas trijulių krepšinio rinktinių treneriams, nes dauguma jų tik pradeda pažintį su šia sporto šaka. Pats jis nuolat palaiko ryšį su olimpinės čempionės Latvijos rinktinės treneriais ir žaidėjais, tad neretai su savo krepšininkais dalyvauja šios rinktinės treniruotėse.

O štai serbai D.Novicko į savo stovyklas neįsileidžia. Jų motyvas krepšinio savamoksliui iš Lietuvos buvo pats geriausias komplimentas: „Tu ir taip esi per geras.“

3×3 krepšinio pasaulio reitingas

Federacijų

Bendras: 1. Lietuva, 2. Rusija, 3. Nyderlandai

Vyrų: 1. Serbija, 2. Lietuva, 3. Latvija

Moterų: 1. Vokietija, 2. Prancūzija, 3. Lenkija, … 10. Lietuva

Vaikinai iki 23 m.: 1. Mongolija, 2. Lietuva, 3. Egiptas

Merginos iki 23 m.: 1. Nyderlandai, 2. Mongolija, 3. Lietuva

Vaikinai iki 18 m.: 1. Rusija, 2. Kirgizija, 3. Estija, … 22. Lietuva

Merginos iki 18 m.: 1. Vokietija, 2. Uzbekija, Dominikos Respublika

* * *

Klubų reitinge aukščiausiai iš lietuvių pakilę Šakių (6 vieta) ir Vilniaus (13) atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti