EUROLYGA 2023

M. Grigonis tapo Maskvos CSKA reketo auka: iš lietuvio rusai siekia išmelžti pasakiškus pinigus – 4 mln. eurų Vilniuje FIBA asamblėja spręs M. Grigonio klausimą

Lietuvos krepšinio rinktinės ir vis dar Maskvos CSKA klubo žaidėjas Marius Grigonis tapo karingos rusų ekipos reketo auka. Gerai informuoti lrytas.lt šaltiniai tiek Rusijoje, tiek ir Lietuvoje patvirtino, kad už sutarties nutraukimą iš M.Grigonio CSKA prašo nei daug nei mažai – 4 mln. eurų.

M.Grigonis pradėjo teismus su CSKA ekipa.<br> lrytas.lt montažas.
M.Grigonis pradėjo teismus su CSKA ekipa.<br> lrytas.lt montažas.
M.Grigonis pradėjo teismus su CSKA ekipa.<br> Scanpix nuotr.
M.Grigonis pradėjo teismus su CSKA ekipa.<br> Scanpix nuotr.
M.Grigonis pradėjo teismus su CSKA ekipa.<br>CSKA klubo nuotr.
M.Grigonis pradėjo teismus su CSKA ekipa.<br>CSKA klubo nuotr.
D.Hackettas ramiai ir tik už 100 tūkst. eurų išsiskyrė su CSKA.<br>G. Bitvinsko nuotr.
D.Hackettas ramiai ir tik už 100 tūkst. eurų išsiskyrė su CSKA.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Dimitris Itoudis įkalbinėjo M.Grigonį likti.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Dimitris Itoudis įkalbinėjo M.Grigonį likti.<br>G. Bitvinsko nuotr.
M.Grigonis<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Grigonis<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Grigonis.<br>ZP/Scanpix nuotr.
M.Grigonis.<br>ZP/Scanpix nuotr.
M.Grigonis.
M.Grigonis.
V.Gedvilas ir M.Grigonis.<br>Lrytas.lt nuotr. koliažas.
V.Gedvilas ir M.Grigonis.<br>Lrytas.lt nuotr. koliažas.
Marius Grigonis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marius Grigonis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2022-05-18 14:11, atnaujinta 2022-05-19 07:18

„Nei Lietuvoje, nei Rusijoje joks karas nevyksta, todėl lietuvis neturi jokių teisinio pagrindo nutraukti sutartį.

Tai galima padaryti tik tarpusavio susitarimu, tačiau lietuvis nesutinka su CSKA pozicija. Derybos vyko, bet jos buvo bevaisės", – tokie artimų Maskvos ekipai šaltinių argumentai iš Rusijos pasiekė portalą lrytas.lt.

Trejų metų sutartį su Eurolygoje žaidusios Rusijos sostinės ekipa vis dar turintis lietuvis sugrįžo namo prasidėjus rusų armijos invazijai į Ukrainą, tačiau jo rankos vis dar lieka surištos – krepšininkas negali sudaryti naujo kontrakto, o FIBA, karo Ukrainoje akivaizdoje, vilkina spręsti klausimą dėl iš rusų komandų pasitraukusių žaidėjų paleidžiamųjų raštų.

Tiesa, jau šį savaitgalį klausimas gali pajudėti iš mirties taško. Po to, kai Lietuvos krepšinio federacija nutarė neleisti savo žaidėjams varžytis Rusijos ir Baltarusijos komandose bei FIBA suspendavus šių agresorių nacionalines komandas, nuo penktadienio iki šeštadienio Vilniuje vyks FIBA organizacijos asamblėja. Joje būtinai bus klausimas dėl užsienio žaidėjų statuso Rusijai pradėjus karą.

„Penktadienį Vilnuje dirbs FIBA Valdyba ir ji viename iš dienotvarkės klausimų turės apsispręsti dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje padarinių pasaulio krepšiniui“, – kalbėjo Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Pasakiška suma, nes lietuvis

28-erių 198 cm ūgio M.Grigonis Maskvos klubą paliko vasario pabaigoje, kai Rusija užpuolė Ukrainą.

Buvęs „Žalgirio“ ekipos vedlys su rusų armijos pinigais remiamu klubu praėjusią vasarą buvo sudaręs trejų metų apie 4 mln. eurų vertės sutartį.

2021-siais agresoriaus klubas Kauno ekipai už krepšininko perėjimą sumokėjo 130 tūkst. eurų.

Vos tik rusams įžengus su karu į Ukrainą, didžioji dauguma CSKA legionierių informavo, kad planuoja nutraukti sutartis. Iš viso šeši krepšininkai nutarė bėgti iš Maskvos komandos.

Tačiau su ja labai gražiai atsisveikino tik trejetas – kartvelas Tornike Šengelija, danas Iffe Lundbergas bei JAV ir Italijos pilietybes turintis Danielis Hackettas.

Išpirkos suma, kurią turėjo susimokėti kiekvienas krepšininkas, priklausė nuo sutarties trukmės ir atlyginimo dydžio.

Kaip skelbia Emiliano Carchia iš „Sportando“, šią vasarą laisvuoju agentu turėjęs tapti D.Hackettas iš savo kišenės rusams susimokėjo 100 tūkst. eurų. Panašiai tiek pat iš savo piniginės atseikėjo danas.

Daugiau nei dvigubai – 250 tūkst. eurų paklojo T.Šengelija, kuris aiškino, kad Maskvos klube nesijautė patogiai.

Kitas trejetas negali nusimesti CSKA pančių, o skaudžiausiai kertama per M.Grigonį.

„Su juo kalbėjosi treneris Dimitris Itoudis, prašė ir net reikalavo palikti. Marius aiškino, kad šitas karas liečia ir Lietuvą, todėl jis negali likti agresoriaus CSKA klube.

Lietuvis dar po to siūlė išsipirkti sutartį už kelis šimtus tūkstančių. Ir net jo agentas bandė derėtis, tačiau čia jau prasidėjo politika. Lietuva yra prieš Rusiją, o požiūris į priešus yra aiškus – juos palaužti“, – tikino šaltiniai Rusijoje.

Tad viešai rusų žiniasklaidoje paskelbus, kad M.Grigonis CSKA paliko dėl Lietuvos politikų įsikišimo į krepšininko karjerą, Maskvos „karinė armada“ iš pasalų užsipuolė lietuvį – neviešai paskelbė, kad sutarties nutraukimo kaina yra 4 mln. eurų.

Tai tokia pati suma, kurią jis turėjo gauti per visą kontrakto su CSKA galiojimą.

„Klausiate kodėl kitiems pasisekė taip lengvai atsikratyti CSKA. Sakartvelą Maskvoje palaikė labai didelė šios tautos diaspora.

Rusijos sostinėje ji yra tikrai įtakinga. D.Hackettas jau išeidinėjo, tai iš jo mažai naudos. O lietuviui tenka būtent keršto dalia“, – tokią poziciją dėstė šalia CSKA ekipos esantys šaltiniai.

Žada griauti karjerą

Maskvos CSKA ekipos prezidentas Andrejus Vatutinas per vietos žiniasklaidą ne kartą dėstė pozicijas apie situaciją ekipoje po to, kai Eurolyga suspendavo klubą, o žaidėjai pradėjo pasitraukimų iš ekipos darbus.

Kalbėdamas apie M.Grigonį jis turėjo aiškią nuomonę – arba lietuvis susimoka, arba jo karjera bus sugadinta.

„Kalbėsiu atvirai, – rusų žiniasklaidai žaibais mėtėsi A.Vatutinas. – Mūsų ekipos kontrakto sąlygos leidžia arba krepšininką sulaikyti komandoje tiek sankcijų, tiek ir baudų pagalba, arba maksimaliai sugadinant tam žaidėjui tolesnę karjerą.

Pinigų sumos traukiantis iš klubo yra solidžios. Taip, kažkas gali eiti į teismus, gal šiokią tokią pasitraukimo iš komandos pinigų sumą ir nusipjautų.

Bet tai yra prarastas laikas, išlaidos ir vis tiek nežinia. Nenori žaisti – nepriversi.

Todėl kitas kelias yra labai teisingas – individualiai susitarti dėl pasitraukimo iš komandos sumą ir išsiskirti. Taip mes darome.

Visi, kurių sutartys yra jau nutrauktos, visi žaidėjai susimokėjo pinigus ir pasakė „viso gero“.

Kas turi mokėti tuos kontrakto nutraukimo pinigus? Patys krepšinikai, tačiau tai ne svarbiausia. Kaip ir tos sutartos pinigų sumos. Šiai dienai išvažiavę, tačiau dar sutartis komanda turi M.Grigonis, vokietis Johannesas Voigtmannas ir rusų pasą turintis, tačiau Ukrainoje augęs Joelis Bolomboy'us.

Daryti iš ekipos „auksinį narvelį“ į mūsų planus tikrai neįeina. Ne tam dešimtmečiais kūrėme klubą su visus suprantančio veido reputacija, kad per akimirką viską prarastume ir netektume ateities perspektyvų. Nenori žaisti? Susimokėk ir išeik, liks tie, kurie nori likti“.

Padės FIBA renginys Vilniuje?

Tiek pats M.Grigonis, tiek jo agentas Juanas Aisa tyliai kovoja su CSKA: žinoma, kad lietuvis šią savaitę yra padavęs į teismą CSKA su prašymu laikyti negaliojančia jo sutartį.

Prieš kelias savaites Lietuvos krepšinio federacija (LKF) išsakė griežtą poziciją šalių agresorių Rusijos ir Baltarusijos atžvilgiu.

Kaune vykusios LKF ataskaitinės metinės konferencijos metu krepšinio vadovybė priėmė sprendimą, kuris neleidžia atstovauti Lietuvos krepšininkams šalių agresorių klubams.

„Norime aukščiausiu lygiu priimti nutarimą, kuriame būtų pasakyta, kad tiek Rusijoje, tiek ir Baltarusijoje mūsų žaidėjai negalėtų atstovauti jokiems klubams, net jei krepšininkai turi galiojantį kontraktą. Kalbame ir apie Mariaus Grigonio pavyzdį“, – teigė LKF prezidentas Vydas Gedvilas.

LKF generalinio sekretoriaus Mindaugo Balčiūno manymu, šis sprendimas turėtų padėti spręsti teisinius klausimus šiuo metu šalių agresorių klubuose įstrigusiems žaidėjams.

„Kalbėjomės su teisininkais, kurie žino M.Grigonio situaciją ir jie tikina, kad toks LKF sprendimas yra labai savalaikis – tai precedentas, kuris padeda kovoti su agresoriaus komandomis teisine kalba.

Dėl M.Grigonio, pateikėme advokatams visą būtiną informaciją, jie tikino, kad jos pakanka, kad byla eitų teigiama linkme. Be to, šią savaitę ir FIBA gali tarti savo žodį“, – tikino M.Balčiūnas.

Penktadienį Vilniuje vyks FIBA organizacijos Valdybos posėdis, kuriame bus iškeltas ir M.Grigonio klausimas su Rusijos CSKA klubu.

Laukiama, kad FIBA gali priimti sprendimą, kuris leistų su Rusijos ir Baltarusijos komandomis kontraktais susietiems krepšininkams nutraukti sutartis dėl šių valstybių agresijos prieš Ukrainą. Ryšių tarp ekipos ir žaidėjo nutraukimas neturėtų jokių finansinių ir teisinių pasėkmių.

Šeštadienį Vilniuje vyks ir FIBA asamblėja, kurioje bus 51-os pasaulio šalies atstovas, visi aukščiausieji FIBA organizacijos vadovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.