Lietuvos krepšinis laukia lemiamo Igno Brazdeikio žodžio: turi patvirtinti, ar nori šiemet atstovauti rinktinei

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) ir nacionalinės ekipos strategas šiomis dienomis laukia vieno kandidatų apsisprendimo – Kanados Okvilyje gyvenantis 23-ejų Ignas Brazdeikis turi pranešti, ar galės padėti rinktinei šią vasarą per 2023-iųjų pasaulio čempionato atranką ir šių metų Europos pirmenybes.

I.Brazdeikis turi pranešti, ar šiemet padės Lietuvos rinktinei.<br>AP/Scanpix nuotr.
I.Brazdeikis turi pranešti, ar šiemet padės Lietuvos rinktinei.<br>AP/Scanpix nuotr.
I.Brazdeikis turi pranešti, ar šiemet padės Lietuvos rinktinei.<br>AP/Scanpix nuotr.
I.Brazdeikis turi pranešti, ar šiemet padės Lietuvos rinktinei.<br>AP/Scanpix nuotr.
I.Brazdeikis turi pranešti, ar šiemet padės Lietuvos rinktinei.<br>lkf nuotr.
I.Brazdeikis turi pranešti, ar šiemet padės Lietuvos rinktinei.<br>lkf nuotr.
I.Brazdeikis turi pranešti, ar šiemet padės Lietuvos rinktinei.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
I.Brazdeikis turi pranešti, ar šiemet padės Lietuvos rinktinei.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 23, 2022, 1:33 PM, atnaujinta May 23, 2022, 3:23 PM

„Nuo Igno galutinio sprendimo bus aiški ir tolesnė rinktinės kandidatų sudėtis. Jei jis patvirtina savo norą žaisti už Lietuvą, tuomet mes pradėsime dėlioti dokumentus FIBA, kad ji leistų Lietuvos pasą praėjusiais metais gavusiam Ignui užsivilkti nacionalinės ekipos marškinėlius.

Laikas spaudžia, tad galutinio krepšininko verdikto laukiame pirmadienį-antradienį“, – pasakojo Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Dar balandį NBAOrlando Magic“ ekipoje žaidęs I.Brazdeikis Lietuvos rinktinės stratego K.Maksvyčio viešnagės metu patikino, kad planuoja žaisti komandoje ir neabejoja savo sprendimu: „Aš noriu žaisti ir žaisiu už Lietuvą.“

Vis dėlto, pristatant šios vasaros rinktinės tvarkaraščius, K.Maksvytis aiškino, kad reikia sulaukti I.Brazdeikio galutinio sprendimo, nes pastarasis krepšininkas tapo laisvuoju agentu ir ateinančius tris mėnesius gali labiau galvoti apie naujos sutarties su NBA klubu pasirašymą.

„Reikia iki galo išspręsti jo reikalus su FIBA. Reikalus apsunkina ir tai, kad Igno kontraktas baigiasi, sunki draudimo situacija, yra klausimų, kuriuos turime išspręsti“, – kalbėjo nacionalinės ekipos ir Kauno „Žalgirio“ strategas K.Maksvytis.

Jau sutarta su FIBA

LKF generalinis sekretorius M.Balčiūnas kalbėjo, kad I.Brazdeikis tikrai padėtų rinktinei ir jo paslaugos būtų vertingos, tačiau jis negalėjo pasakyti, kada prie ekipos galėtų prisijungti Lietuvoje gimęs, tačiau dabar Kanadoje gyvenantis I.Brazdeikis.

„Reikia konstatuoti, kad iš NBA kviečiami mūsų žaidėjai į nacionalinės ekipos stovyklą atvyks tik prieš Europos čempionatą – tam įtakos turi tam tikros NBA taisyklės. Kol kas sąrašas yra derinamas, yra laiko, bet į pagrindinį čempionatą turėtų susirinkti visi pagrindiniai žaidėjai“, – tikino Lietuvos rinktinės vedlys.

Vis dėlto LKF viliasi, kad prie ekipos 23-ejų I.Brazdeikis pasijungtų jau per pirmąsias stovyklas, kur rinktinės rengsis atrankos kovoms.

„Jei situacija išsispręstų teigiamai, mes labai greitai sugebėtume sutvarkyti visus būtinus dokumentus su FIBA. Esame apie tai kalbėję su organizacijos atstovais, jie patikino, kad jokių trukdžių nebūtų.

Ignas tada galėtų atvykti ir pirmiems mačams, pamatytų, pajustų kaip ir kas ekipoje. Tai būtų geras apsižiūrėjimas.

O jau tada lauktų ir Europos čempionatas. Tačiau šiai dienai patvirtinimo dar neturime, todėl tik laukiame“, – kalbėjo M.Balčiūnas.

Karšta varžybų vasara

Balandį nacionalinės rinktinės treneris Kazys Maksvytis sudėliojo visus šiemet ekipos laukiančius iššūkius.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė oficialiai į didįjį krepšinį sugrįš liepos pradžioje – lietuviai tęs savo žygį atrankoje į 2023-ųjų pasaulio krepšinio čempionatą: išvykoje susigrums su Bulgarijos rinktine (liepos 1 dieną), o namuose priims Čekijos (liepos 4 dieną) krepšininkus.

Prieš tai K.Maksvyčio kariaunos lauks nedidelis pasiruošimo ciklas, kuriame Lietuvos krepšininkai sužais dvejas draugiškas rungtynes su Latvijos rinktine (birželio 22 dieną Rygoje, birželio 26-ąją – Šiauliuose).

Po atrankos varžybų lietuviai sužais dar šešerias draugiškas rungtynes (rugpjūčio 4–19 dienomis). Lietuvos rinktinė jose susikaus su Estijos (Panevėžyje), Šiaurės Makedonijos (Kaune ir Alytuje), Suomijos (Vilniuje), Ispanijos (Gran Kanarijoje ir Vilniuje) bei Nyderlandų (Vilniuje) komandomis.

Vasaros darbus K.Maksvyčio auklėtiniai užbaigs dar dvejomis pasaulio krepšinio čempionato atrankos rungtynėmis, o rugsėjo 1 dieną stos į kovą Europos krepšinio čempionate.

„Laukia įtempta vasara. Išsirinkome stiprius varžovus, latviai žada surinkti stipriausią sudėtį, žaisime ir su ispanais. Tikslas yra surinkti visus geriausius žaidėjus, džiaugiuosi, kad dauguma jų išreiškė norą atstovauti Lietuvai“, – teigė Lietuvos krepšinio rinktinės strategas.

„Jei treneris pasakys, kad Ignas yra reikalingas, mes viską padarysim, kad jis atstovautų Lietuvai“,– aiškino LKF generalinis sekretorius.

Debiutą rinktinėje atidėjo

2021-ųjų gegužės 5 dieną baigėsi daugiau nei metus trukęs NBA lygoje žaidžiančio ir tris klubus pakeitusio I. Brazdeikio Lietuvos pilietybės sugrąžinimo procesas.

Tądien puolėjas iš Lietuvos Respublikos migracijos departamento gavo patvirtinimą, kad jam suteiktas Lietuvos Respublikos piliečio statusas.

Iggy pravardę turintis žaidėjas 2019-ųjų NBA naujokų biržoje 47-uoju šaukimu buvo pakviestas „New York Knicks“ klubo ir ten praleido daugiau kaip pusantrų metų. Tiesa, ekipoje jis atliko tik epizodinį vaidmenį.

Pirmaisiais karjeros metais Ignas aikštėje pasirodė 9, o kitame sezone – vos 4 kartus.

Vilkėdamas „Knicks“ aprangą 23-ejų metų puolėjas NBA lygoje viso pelnė 19 taškų, atkovojo 7 kamuolius ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Praėjusių metų kovo 25 dieną po NBA mainų I. Brazdeikis iš „Knicks“ persikėlė į „Philadelphia 76-ers“, tačiau ten vos spėjo išsipakuoti lagaminus.

Su „76ers“ marškinėliais jis sužaidė tik kartą ir gegužę buvo perleistas „Orlando Magic“.

Lietuvišką pasą dabar jau turintis I.Brazdeikis buvo kviečiamas į Kanados jaunimo rinktines, su jomis dalyvavo 2015 m. FIBA Amerikos U-16 čempionate (laimėjo sidabrą), 2016 m. U-17 pasaulio čempionate.

Tačiau pats krepšininkas save tvirtai laiko lietuviu. Ignas gavo mūsų šalies pilietybę ir planavo atstovauti Lietuvai Tokijo olimpiadoje, tačiau nutarė atidėti debiutą komandoje – paskelbė, kad nori vasarą įsivirtinti NBA ir leis laiką besitreniruodamas.

„Užsivilkti Lietuvos rinktinės marškinėlius ir atstovauti savo gimtajai šaliai yra mano svajonė, tačiau šią vasarą turiu priimti labai sudėtingą sprendimą ir atsisakyti kvietimo į rinktinės stovyklą. Ši vasara yra be galo svarbi mano karjerai, todėl aš privalau pilnai susikoncentruoti į savo žaidimo tobulinimą, fizinių savybių gerinimą bei pasiruošimą NBA vasaros lygai.

Mano pagrindinis tikslas dabar yra gauti NBA kontraktą kitam sezonui. Noriu padėkoti Lietuvos krepšinio federacijai, kurios atstovai padėjo išspręsti visus pilietybės klausimus.

Taip pat ir Kanados krepšinio federacijai, kad nesudarė kliūčių išpildyti mano svajonę – atstovauti Lietuvai. Su nekantrumu lauksiu, kada turėsiu galimybę pats prisijungti prie rinktinės ateityje“, – praėjusiais merais tikino I. Brazdeikis.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda prieš dvejus metus pasirašė Pilietybės įstatymo pataisas, kurios išplėtė dvigubos pilietybės atvejus, kai antrą pilietybę įgyja vaikai.

Seimo priimtos Pilietybės įstatymo pataisos įtvirtino, kad dvigubą pilietybę gali turėti asmuo, kuris gimdamas įgijo Lietuvos pilietybę, o kitos valstybės pilietybę, iki jam sukako 18 metų, įgijo ne gimdamas.

Pilietybės įstatymo pakeitimas įsigaliojo nuo 2021 metų sausio 1 dienos.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.