EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ reanimacijos projektas: grandioziniai pokyčiai – neišvengiami

Kauno „Žalgirio“ klubas nusmego į istoriškai giliausią ekipos dugną, iš kurio pakilti prireiks nemažai permainų. Pauliaus Motiejūno vadovaujama organizacija šio sezono Eurolygoje liko paskutinė, o Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) pirmą kartą istorijoje nepateko į finalą. Tai – signalai, kurie privers reanimuoti komandą. Portalas lrytas.lt žvelgia į galimus kito sezono komandos komplektacijos pokyčius.

Paulius Motiejūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marius Grigonis ir Artūras Milaknis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marius Grigonis ir Artūras Milaknis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Joshas Nebo.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Joshas Nebo.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Nielsas Giffey.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nielsas Giffey.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tyleris Cavanaugh.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Tyleris Cavanaugh.<br>G. Bitvinsko nuotr.
 Lukas Lekavičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Lukas Lekavičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

May 26, 2022, 12:12 PM, atnaujinta May 27, 2022, 6:51 AM

Pusfinalio serija 1–3 prieš Panevėžio „Lietkabelį“ nustebino ne vieną, tačiau dalis krepšinio ekspertų tokią serijos baigtį nujautė dar sezono viduryje. Kauniečių žaidimas neatrodė užtikrintai, reguliariajame sezone užimta antroji vieta, o Eurolygoje – blogiausios komandos statusas. Nors vos prieš ketverius metus kauniečiai džiaugėsi Eurolygos bronza, dabar teks tenkintis LKL trečiaja vieta. Tiesa, ją dar reiks iškovoti serijoje iki keturių pergalių prieš „Šiaulius“.

Prastam sezonui turėjo įtakos daugybė dalykų – keitėsi net trys treneriai, buvo atleidžiami, perkami ir vėl atleidžiami nauji žaidėjai. Maža to, komandos branduolys taip ir nesusiformavo, mat krepšininkus kamavo traumos, o kai kurie tiesiog nebeatitinka „Žalgirio“ lygio.

Lrytas.lt siūlo pažvelgti į „Žalgirio“ komandos sudėtį ir galimus jos pokyčius kitam sezonui.

Gynėjai

Turbūt nebereikia kalbėti, kiek komandai svarbu geras įžaidėjas ar perimetro gynėjai. Tai puikiai iliustruoja Stambulo „Anadolu Efes“ komandos branduolys, kurį sudaro Shane'as Larkinas ir Vasilije Micičius. Gynėjai dukart iš eilės nukalė Turkijos komandai kelią Eurolygos trofėjaus link.

Žvelgiant į „Žalgirį“ – tokių krepšininkų nėra. Vienintelis Lukas Lekavičius šiame sezone galėjo konkuruoti su elitiniais Eurolygos gynėjais, tačiau žaidėjas sezono antroje pusėje išsikvėpė, tad net ir LKL jam jau buvo sunku dominuoti prieš „Lietkabelio“ gynėjų grandį. Visgi ne L.Lekavičius turėjo būti pagrindiniu atakų organizatoriumi ir puolimo lyderiu, o Emmanuelis Mudiay, tačiau šis iš NBA atvykęs žaidėjas buvo atleistas vos po kelių mėnesių.

Komanda liko be pagrindinio įžaidėjo, ir tai tęsiasi visą likusį sezoną. Nors šią spragą bando kamšyti tiek Mantas Kalnietis, tiek tas pats L.Lekavičius, komandos rezultatai kalba patys už save.

Dar vienu komandos atakų lyderiu potencialiai turėjo tapti latvis Janis Strielnekas, vis dėlto gynėjas į Kauną atvyko „stiklinis“. Sezono starte legionierius tai žaidė, tai šaldė čiurnas, tad įgyti geros sportinės formos jam nepavyko viso sezono metu. Vienas brangiausių „Žalgirio“ žaidėjų pirmose LKL pusfinalio serijos mačuose net nekilo nuo suolo.

Sezono viduryje prie komandos prisijungęs Tai Websteris nėra stabilus krepšininkas, o tai viską pasako apie jo galimybes užtikrintai rungtyniauti Eurolygoje. Išvada paprasta, iš Naujosios Zelandijos atvykęs krepšininkas nėra aukščiausios Europos krepšinio lygos žaidėjas, tad iš jo reikalauti stebuklų būtų naivu.

Vis dėlto jis yra bene vienintelis be L.Lekavičiaus, kuris dar gali prasiveržti po krepšiu, o kartais po užtvaros ir pataikyti metimą iš vidutinio nuotolio.

Nepaisant to, tai nėra 10 mln. biudžetą turinčios komandos įžaidėjas, tiksliau – neturėtų būti.

Akivaizdu, kad Kaune po šio sezono turėtų likti vienintelis L.Lekavičius, kuris, beje, jau pratęsė sutartį su „Žalgiriu“. Kontraktą su gimtojo miesto komanda turi ir M.Kalnietis, tačiau krepšinis, kurį šiuo metu demonstruoja ilgametis rinktinės kapitonas, taip pat neatitinka siekiamo „Žalgirio“ lygio.

Buvęs „Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius yra pasakęs, kad Kauno klubas nebėra senelių namai ir nebegali tokiais būti, tad šią mintį turėtų prisiminti ir P.Motiejūnas.

Snaiperiai

„Žalgiris“ šį sezoną turėjo du išreikštus snaiperius – Artūrą Milaknį ir Karolį Lukošiūną. Jei sezoną Kaune pradėjęs treneris Martinas Schilleris labiau vertėsi patyrusiu A.Milakniu, tai austrą keitęs slovėnas Jure Zdovcas vis dažniau išleisdavo ir K.Lukošiūną. Negana to, į komanda atvykus K.Maksvyčiui, K.Lukošiūnas išstūmė A.Milaknį iš rotacijos ir net tapo starto penketo žaidėju.

Geriausi A.Milaknio metai – jau praeityje. Žinoma, tokių snaiperių Europoje nėra daug, be to, A.Milaknio kišenėje – lietuviškas pasas. Tai svarbi detalė, į kurią komplektuodamas komandą kaskart atsižvelgia ir P.Motiejūnas.

K.Lukošiūnas įrodinėja, kad turi potencialo tapti bent jau stabiliu LKL lygio krepšininku, tačiau aikštėje jis kol kas pasiūlo vos vieną kitą tolimą metimą.

„Žalgiriui“ reikia rezultatų čia ir dabar, tad bent vienas iš šių žaidėjų turėtų atsisveikinti su klubu jau po šio sezono, o į jų vietą turėtume laukti stabilaus metiko, galinčio kokybiškai gintis perimetre.

Puolėjai

„Žalgirio“ komandos kapitonas Paulius Jankūnas po šio sezono baigs karjerą, tad kauniečiai jau ieško, kuo pakeisti legendinį krepšininką. Komandoje taip pat yra amerikietis Tyleris Cavanaugh ir Regimantas Miniotas, galintis žaisti sunkiojo krašto ir vidurio puolėjo pozicijoje.

Didžiausias klausimas – T.Cavanaugh. Krepšininkas Kaune tobulėjo su kiekvienomis rungtynėmis, tačiau lemiamu metu dingo. Pusfinalyje su „Lietkabeliu“ žaidėjas nebeatrodė taip užtikrintai, o tai atsispindėjo ir komandos rezultate. Vis dėlto žaidėjas gali išplėsti aikštę, jau apsiprato Kaune, žino, ką reiškia Eurolygos lygis, tad kaip antras sunkusis kraštas Kaune galėtų likti ir kitam sezonui.

R.Miniotas prie komandos prisijungė po to, kai iš rikiuotės iškrito prancūzas Joffrey Lauvergne'as. Vis dėlto krepšininkas daug žaidimo laiko negavo ir niekuo neišsiskyrė. Nepaisant to, kad jis turi lietuvišką pasą, komandoje kitą sezoną vargu ar jį pamatysime.

Lengvojo krašto pozicijoje „Žalgiris“ kitam sezonui išsaugojo Edgarą Ulanovą, tai puikus komandos laimėjimas. Universalus žaidėjas ne kartą šiame sezone buvo pagrindinė ekipos ašis tiek puolime, tiek gynyboje, ko negalima pasakyti apie jį dažnai keitusį vokietį Nielsą Giffey. Pastarasis momentais atrodydavo išsiblaškęs ir nestabilus. Dėl patikimo metimo ir gynybos giriamas vokietis Kaune neįrodė net ir šių savo savybių, tad kitą sezoną „Žalgirio“ arenoje jį matysime, ko gero, nebent kaip svečią.

Vidurio puolėjai

Joshas Nebo sezono pradžioje tapo pagrindiniu „Žalgirio“ taškų rinkėju, į kurį dėmesį atkreipė ne vienas Eurolygos grandas. Jau kalbama, kad „Anadolu Efes“ ir Pirėjo „Olympiakos“ žvalgosi į šį amerikietį, o ir pats krepšininkas nebeturi ambicijų likti Kaune. Neblogai „Žalgiryje“ pasižymėjęs krepšininkas, deja, komandoje neliks.

Miglotai atrodo ir J.Lauvergne'o galimybės likti Kaune. Didžiulius pinigus (apie 600 tūkst. eurų)  „Žalgiryje“ gaunantis prancūzas nors ir nepasižymi įspūdingais statistiniais rodikliais, vis dėlto yra patikimas Eurolygos aukštaūgis, kuris gali padėti ne tik puolime, bet ir gynyboje.

Nors sezono pradžioje buvo dažniau kalbama apie tai, kad krepšininkas liks Kaune, dabar vis garsiau teigiama, kad „Žalgiriui“ reikėtų ieškoti kitokio krepšininko, o ir pats J.Lauvergne'as sulaukia kitų komandų susidomėjimo.

Marekas Blaževičius šį sezoną „mėgavosi“ amerikietiškais kalneliais. Sezoną ant suolo pradėjęs krepšininkas, vėliau tapo stabiliu komandos žaidėju Eurolygoje, kol galiausiai vėl grįžo ant suolo. Maža to, K.Maksvytis jo net neregistruoja LKL atkrintamųjų rungtynėms. Nors „Žalgirio“ vadovai sezono viduryje kalbėjo apie tai, kad M.Blaževičius netrukus taps antru kauniečių vidurio puolėju, panašu, kad K.Maksvyčio schemose šis žaidėjas nėra matomas.

Išvada

Po tragiško sezono „Žalgirį“ teks reanimuoti, o tai supurtys didžiulės permainos ekipos sudėtyje. Kauniečiams neabejotinai teks ieškoti mažiausiai dviejų gynėjų, bent vieno lengvojo krašto, kuris gali pataikyti iš toli, puolėjo, kuris galėtų žaisti per dvi pozicijas ir dviejų vidurio puolėjų. Nors atrodė, kad prajėjusią vasarą, kai klubą paliko 6 žaidėjai, komanda išgyveno didžiules permainas, šią vasarą jos privalomos dar didesnės.

Kitą sezoną „Žalgiryje“ matysime visai kitus veidus, reikia tikėtis, kad P.Motiejūnas išmoks šio sezono pamokas, o sirgaliai Eurolygoje ir vėl matys konkurencingą Lietuvos klubą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.