EUROLYGA 2023

Įtempta krepšinio vasara prasideda: trys didžiausios intrigos prieš pirmuosius rinktinės mūšius

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris Kazys Maksvytis pradeda įtemptus vasaros darbus su nacionaline rinktine. Birželio pradžioje sezoną su Kauno „Žalgiriu“ užbaigęs strategas vos po kelių savaičių jau stojo prie nacionalinės rinktinės vairo, kurį kursuos net iki rugsėjo vidurio. Portale lrytas.lt – karščiausios Lietuvos krepšinio vasaros aktualijos, kurias pradedame nuo įdomiausių intrigų artėjančioje atrankoje į pasaulio krepšinio čempionatą.

Įtempta krep<br>krepsinionamai.lt nuotr.
Įtempta krep<br>krepsinionamai.lt nuotr.
A. Kluboka.<br>krepsinionamai.lt nuotr.
A. Kluboka.<br>krepsinionamai.lt nuotr.
I. Brazdeikis.<br>krepsinionamai.lt nuotr.
I. Brazdeikis.<br>krepsinionamai.lt nuotr.
M. Grigonis.<br>krepsinionamai.lt nuotr.
M. Grigonis.<br>krepsinionamai.lt nuotr.
I. Brazdeikis.<br>krepsinionamai.lt nuotr.
I. Brazdeikis.<br>krepsinionamai.lt nuotr.
Rinktinė.<br>krepsinionamai.lt nuotr.
Rinktinė.<br>krepsinionamai.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 22, 2022, 7:20 AM, atnaujinta Jun 27, 2022, 4:27 PM

Birželio 16-ąją 16 krepšininkų pradėjo pasiruošimą atrankos į pasaulio čempionatą rungtynėms su Bulgarijos ir Čekijos rinktinėmis. Tiesa, prieš jas – draugiška repeticija su kaimynais latviais.

Lietuviai trečiadienį su Latvijos rinktine sužais Rygoje, o sekmadienį – Šiauliuose.

„Galiu garantuoti, kad turėsime tuos žaidėjus, kurie yra alkani, kurie labai norėjo į stovyklą, – pirmąją pasiruošimo dieną kalbėjo 45-erių K.Maksvytis. – Sezonas buvo ilgas, buvo ir traumų, tad atvykome su kiek jaunesne rinktine, bet manau, kad labiau alkanesne. Tikslas išlieka tas pats – sužaisti dvi draugiškas, dvi oficialias ir tose oficialiose rungtynėse iškovoti dvi pergales.“

Nors šioje rinktinėje kol kas nebus visų pačių ryškiausių šalies krepšininkų, kurie prie komandos prisijungs liepos pabaigoje, vis dėlto intrigos komandoje netruks, mat joje pasirodys Marius Grigonis, pirmą kartą Lietuvos rinktinės marškinėlius vilkėsiantis Ignas Brazdeikis, į „Žalgirį“ sugrįžęs Laurynas Birutis ir kiti krepšininkai.

Lrytas.lt pateikia tris įdomiausias intrigas, kurias sirgaliai išvys jau trečiadienio rungtynėse su Latvija.

Du NBA žaidėjai, norintys įrodyti savo vertę rinktinėje

Tarp 16-os krepšininkų – du NBA žaidėjai. „Orlando Magic“ klube žaidęs Ignas Brazdeikis ir „Charlotte Hornets“ komandos puolėjas Arnoldas Kulboka yra pasirengę įrodyti savo vertę K.Maksvyčiui.

23-ejų I.Brazdeikiui tai apskritai bus pirmas kartas su Lietuvos rinktine. Kanadoje ilgai gyvenęs ir šios šalies pilietybę turėjęs krepšininkas pagaliau susitvarkė visus dokumentus ir šią vasarą gavo FIBA leidimą prisijungti prie Lietuvos rinktinės.

„Visada vaikystėje stebėjau ir žinojau apie Lietuvos rinktinę, džiaugiausi galimybe sužinoti kur kas daugiau apie šalies kultūrą, išmokti geriau kalbėti lietuviškai.

Jau seniai svajojau būti rinktinėje, tai buvo ilgą laiką, žinau šios rinktinės narius ir stebėjau legendinių krepšininkų žaidimą – Lino Kleizos, Šarūno Jasikevičiaus, Manto Kalniečio ir kitų. Esu palaimintas ir džiaugiuosi būdamas dabar ir su šiais vyrais kompanijoje“, – prisistatydamas lietuviams kalbėjo I.Brazdeikis.

Krepšininkas nuo 2019 m. žaidžia NBA aplinkoje, tiesa, dažniau jį matome dukterinėje G-lygoje.

Praėjusiame sezone I.Brazdeikis NBA sužaidė 42 mačus, juose žaidė po 12 min., pelnydavo 5 taškus, atkovodavo 1,7 kamuolio ir atlikdavo po 1 rezultatyvų perdavimą.

I.Brazdeikis kol kas lietuviams yra mįslė, kurios potencialą Europos krepšinyje galėsime išvysti jau trečiadienį.

Kitas NBA žaidėjas 24-erių A.Kulboka atrankos languose jau yra žaidęs, tiesa, kol kas ryškiau sublizgėti jam nėra pavykę.

NBA lygoje praėjusiame sezone A.Kulboka „Hornets“ marškinėlius apsivilko vos dukart. Per kelias sužaistas minutes jam pasižymėti nepavyko. Tiesa, G-lygoje žaidėjas per mačą rinko po 14,3 taško, 5,2 atkovoto kamuolio ir 1,3 rezultatyvaus perdavimo.

Universalus puolėjas tikina, kad per pastaruosius metus sustiprėjo fiziškai, tad dabar yra stabilesnis krepšininkas.

„Debiutas NBA buvo tarsi ir svajonės išsipildymas, bet rinktinė vis tiek yra didesnė svajonė. Niekada nebuvo tokio kaip ir tikslo žaisti NBA. Aišku, yra labai smagu ten būti ir išbėgti į aikštelę. Kažkiek tikėjausi truputėlį daugiau šansų, bet metus vis tiek vertinu labai pozityviai, nes viską pavyko pamatyti iš vidaus. O labiausiai, manau, man pavyko sustiprėti fiziškai. Ten kažkiek kitoks žaidimas vyrauja ir prie jo prisitaikyti reikėjo laiko“, – pasakojo krepšininkas.

Ilgai perspektyviu žaidėju laikytas A.Kulbokas šią vasarą turi puikų šansą pagaliau įrodyti, kad yra vertas vietos rinktinės 12-uke.

Eurolygos žaidėjų vaidmuo

Marius Grigonis, Tadas Sedekerskis, Karolis Lukošiūnas ir Regimantas Miniotas – vieninteliai šios rinktinės krepšininkai, žaidžiantys Eurolygoje.

Tiesa, pastarieji du stipriausioje Europos lygoje atstovaudami „Žalgiriui“ atliko tik epizodinį vaidmenį, tad šio atrankos lango metu didžiausias dėmesys kryps į M.Grigonį ir T.Sedekerskį.

Maskvos CSKA klubą po Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą palikęs 28-erių M.Grigonis nežaidė beveik keturis mėnesius, tad bus įdomu pamatyti, kokios sportinės formos šiuo metu yra krepšininkas. Beje, jam atiteko ir rinktinės kapitono pareigos, kurios turėtų suteikti papildomą emocinį krūvį.

M.Grigonis yra bene vienintelis šios rinktinės žaidėjas, kuris, jei nebus traumų ar ligų, turi užtikrintą kvietimą ir į pagrindinę komanda, kuri liepos pabaigoje pradės pasiruošimą Europos čempionatui.

Arti šios rinktinės yra ir 24-erių Vitorijos „Baskonia“ puolėjas T.Sedekerskis. Praėjusią vasarą už rinktinės brūkšnio likęs krepšininkas šiais metais sieks prisibelsti į pagrindinę komandą, o žaidimas atrankoje į pasaulio čempionatą jam bus puiki proga įrodyti, kad yra vertas vietos tarp geriausių šalies krepšininkų.

Eurolygoje T.Sedekerskis praėjusį sezoną rinko 4,8 taško, 4,4 atkovoto kamuolio, 1,4 rezultatyvaus perdavimo ir 8,2 naudingumo balo.

Naujas „Žalgirio“ veidas ir mįslinga įžaidėjų grandis

K.Maksvytis į rinktinę pakvietė ir šviežiausią „Žalgirio“ pirkinį 24-erių L.Birutį. 213 cm ūgio vidurio puolėjas turėtų tapti pagrindine šios rinktinės jėga po krepšiu. Nors L.Birutis puikiai žaidžia du prieš du puolime, vis dėlto gynyboje jam sunkiai sekasi prieš varžovų gynėjus, tad įdomu, kaip šią problemą spręs K.Maksvytis.

L.Biručiui kamuolius po krepšiu skirstys Vytenis Čižauskas, Donatas Sabeckis ir Arnas Velička. Reikia pripažinti, kad tai nėra pati stipriausia šios rinktinės grandis. Dėl traumų rinktinei negalėjo padėti puikų sezoną turėjęs Panevėžio „Lietkabelio“ įžaidėjas Kristupas Žemaitis ir Vilniaus „Ryto“ gynėjas Margiris Normantas. Žalgirietis Lukas Lekavičius ir „Barcelona“ įžaidėjas Rokas Jokubaitis prie rinktinės prisijungs tik liepos pabaigoje, tad K.Maksvyčiui teko rinktis iš to, kas liko.

Kol kas sunku pasakyti, kam atiteks pagrindinis šios rinktinės įžaidėjo vaidmuo. Sprendžiant iš K.Maksvyčio simpatijų V.Čižauskui, galimai būtent 29-erių krepšininkas bus pagrindinis aikštės generolas. Tiesa, įžaidėjas sezoną baigė antroje Prancūzijos lygoje, kur gynė Dordonės „Boulazac“ garbę.

Akivaizdu, kad tai nėra ta krepšinio lyga, kurioje turėtų žaisti pagrindiniai Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės krepšininkai. Būtent todėl įžaidėjų grandis kelia didžiausius klaustukus prieš artėjančias dvikovas.

Vis dėlto Lietuvos krepšininkai turės dvi repeticijas prieš oficialius mūšius su Bulgarija ir Čekija, tad bus galima pamatyti, kaip atrodo K.Maksvyčio sustyguota ekipa.

Sudėtis: Arnas Velička (Neapolio „GeVi Basket“), Arnoldas Kulboka („Charlotte Hornets“), Donatas Sabeckis Šiaulių „Šiauliai-7bet“, Eigirdas Žukauskas (Bursos „Tofaš“), Gytis Masiulis (Bilbao „Surne Basket“), Gytis Radzevičius (Vilniaus „Rytas“), Ignas Brazdeikis (Orlando „Magic“), Karolis Lukošiūnas (Kauno „Žalgiris“), Laurynas Birutis (Kauno „Žalgiris“), Marius Grigonis (Maskvos CSKA), Martynas Echodas (Venecijos „Umana Reyer“), Regimantas Miniotas (Kauno „Žalgiris“), Tadas Sedekerskis (Vitorijos „Baskonia“), Tomas Dimša (Trevizo „NutriBullet“), Vytenis Čižauskas (Dordonės „Boulazac“), Benas Griciūnas (Klaipėdos „Neptūnas“).

Lietuvos rinktinės vasaros tvarkaraštis:

Birželio 22 d. (Ryga) Latvija-Lietuva

Birželio 26 d. (Šiauliai) Lietuva-Latvija

Liepos 1 d. (Bulgarija) Bulgarija-Lietuva (FIBA pasaulio taurės atrankos varžybų langas)

Liepos 4 d. (Klaipėda) Lietuva-Čekija (FIBA pasaulio taurės atrankos varžybų langas)

Rugpjūčio 4 d. (Panevėžys) Lietuva – Estija

Rugpjūčio 8 d. (Kaunas) Lietuva – Šiaurės Makedonija

Rugpjūčio 9 d. (Alytus) Lietuva – Šiaurės Makedonija

Rugpjūčio 11 d. (Vilnius) Lietuva – Suomija

Rugpjūčio 16 d. (Gran Kanarija) Ispanija – Lietuva

Rugpjūčio 18 d. (Vilnius) Lietuva – Ispanija

Rugpjūčio 19 d. (Vilnius) Lietuva – Nyderlandai

Rugpjūčio 24 d. Varžovai paaiškės vėliau – Lietuva (FIBA pasaulio taurės atrankos varžybų langas)

Rugpjūčio 27 d. (Kaunas) Lietuva – Varžovai paaiškės vėliau (FIBA pasaulio taurės atrankos varžybų langas)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.