EUROLYGA 2023

„Green White Boys” atstovas prakalbo, kuo labiausiai nuvylė „Žalgiris“: kai kurių detalių nenori iškelti į viešumą

Nesėkmingas Kauno „Žalgirio“ krepšininkų sezonas tiek Lietuvos krepšinio lygoje (LKL), tiek Eurolygoje paliko įspaudą ir klubo santykiuose su jį remiančiu „Green White Boys“ aistruolių judėjimu. Ar galima pataisyti pašlijusius santykius?

Š.Tumosa mano, kad parama komandai reikalinga ir atėjus sunkiems laikams.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Š.Tumosa mano, kad parama komandai reikalinga ir atėjus sunkiems laikams.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Green White Boys“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Green White Boys“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Green White Boys“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Green White Boys“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Green White Boys“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Green White Boys“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Green White Boys“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Green White Boys“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Green White Boys“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Green White Boys“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Green White Boys“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Green White Boys“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Green White Boys“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Green White Boys“.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Gabrielė Jarošiūnaitė

2022-06-30 20:46, atnaujinta 2022-06-30 20:47

Krepšinio bendruomenės nariai šiame sezone turbūt garsiausiai aptarinėjo „Žalgirio“ krepšinio klubą remiančius „Green White Boys“ aistruolius, kurie padeda klubui finansiškai, rungtynių metu skanduoja palaikymo šūksnius, kuria plakatus, tačiau sezono pabaigoje staiga paskelbė nutraukiantys komandos palaikymą.

„Green White Boys“ sirgalių skaičius kinta, tačiau aktyviausių narių šiuo metu yra daugiau kaip 100. Jų veikla visiškai savanoriška, todėl žmonės patys renkasi, kaip ir kada nori priklausyti „Green White Boys“ judėjimui.

Šioje organizacijoje galima sutikti įvairaus amžiaus grupių – nuo moksleivių iki vyresnio amžiaus aistruolių, kurie jau daug metų priklauso aktyviausių rėmėjų tribūnai.

Nepaisant amžiaus skirtumo, organizacijos nariai vienas kitą vadina draugais, kartu aktyviai sportuoja ir leidžia laisvalaikį. Buvimas kartu skatina narių vienybę, kuri būtina palaikant „Žalgirio“ klubą.

Vienas „Green White Boys“ narių 25 metų Šarūnas Tumosa papasakojo apie organizaciją, jos veiklą, lūkesčius ir protesto akcijas. Kaunietis teigė, kad krepšinio rungtynių lankymas yra tik maža bendros veiklos dalis.

Į „Green White Boys“ organizaciją Š.Tumosa įsiliejo maždaug prieš ketverius metus, tačiau „Žalgirio“ komandą palaiko nuo mažens. Aktyviau palaikyti savo gimtojo miesto ekipą vaikinas apsisprendė tada, kai jam studijuojant sostinėje į Kauną atvyko 400 Vilniaus „Ryto“ sirgalių.

– Kaip vertinate neseniai pasibaigusį „Žalgirio“ sezoną Eurolygoje ir LKL?

– „Žalgirio“ komandai sezonas buvo labai prastas – taip galvoja dauguma krepšinio mėgėjų. Tiek LKL, tiek Eurolygoje tikėjomės ne tokių rezultatų. Kadangi Eurolygos sezonas baigėsi anksčiau, vylėmės geresnio pasirodymo bent Lietuvoje.

Neslėpsiu – jau šio sezono pradžioje neapleido mintys, kad rezultatai nedžiugins. Tenka pripažinti, kad šios prognozės išsipildė.

– Kaip jus šį sezoną veikė mažas rungtynių lankomumas?

– „Green White Boys“ organizacijai mažas lankomumas neigiamos įtakos neturėjo. Priešingai – tai dar labiau sutelkė aistruolius palaikyti komandą. Nesame tie žmonės, kurie palaiko komandą tik pergalių akivaizdoje, pralaimėjimai dar labiau motyvuoja ją remti. Apmaudu, kai žmonės neina palaikyti komandos sunkiu metu, kai nėra pergalių.

Sunkiomis akimirkomis visiems reikia palaikymo, komanda – ne išimtis. Negalima galvoti tik apie rezultatą.

Pergalės džiugina, bet pralaimėjimas mane skatina dar labiau palaikyti ir priminti krepšininkams, kad jie nėra vieniši šioje kovoje.

– Kaip įvertintumėte organizacijos narių bendravimą su „Žalgirio“ žaidėjais praėjusio sezono metu?

– Šį sezoną žaidėjų bendravimas su „Green White Boys“ nuvylė, buvo gana šaltas.

Stengėmės šiltai bendrauti, tačiau ne viskas priklauso nuo mūsų. Toks šaltas bendravimas brendo jau kelerius metus, taip nenutiko per vieną dieną. Mes visada norėjome palaikyti artimesnius ryšius. Vis dėlto šį sezoną buvo tokių kertinių momentų, kurie mums buvo labai skaudūs.

Dažniausiai bendraujame po rungtynių. Laukiame komandos narių ir aptariame krepšininkų žaidimą, sėkmes ir nesėkmes. Su žaidėjais ir jų atstovais bendraujame ir socialiniuose tinkluose.

– Gegužės 26-ąją pareiškėte, kad išvis nepalaikysite komandos. Ką tai reiškia? Kodėl?

– Tai vidinės „Green White Boys“ ir „Žalgirio“ klubo problemos, kurių nenoriu atskleisti.

Mes jau kurį laiką vaikščiojome lyg pašauti, o šiemet klubas mus dar labiau sužalojo. Galiu pasakyti tik tiek, kad tokį sprendimą lėmė ankstesni sezonai, ne tik 2021–2022 metų sezonas, tačiau šis buvo lemiamas.

– Ar nutraukti palaikymą buvo bendras visos organizacijos sprendimas? Kaip šį sprendimą priėmėte, ar nuomonė buvo vieninga?

– Tai buvo visiškai vieningas mūsų sprendimas, visi organizacijos nariai jam pritarė.

– Kodėl paskutinėse šio sezono rungtynėse „Žalgirio“ arenoje atėjote palaikyti komandos tik trečiajame kėlinyje? Ar tik todėl, kad norėjote pagerbti karjerą baigiantį komandos kapitoną Paulių Jankūną?

– Šitą atsakymą norime pasilaikyti sau, nors sklandė daug gandų apie šį mūsų poelgį.

– Ar dažnai „Green White Boys“ nariai ir kokiais atvejais rengia tokias protesto akcijas? Galbūt ne visos išlenda į viešumą?

– Nuo mūsų gyvavimo pradžios toks stiprus protestas, kad nuspręstume nebepalaikyti komandos, paskelbtas pirmą kartą. Niekada nebuvo tokių drastiškų minčių. Tačiau šį sezoną nutraukti palaikymą buvo vienintelė išeitis.

– Ar sulaukėte žaidėjų, klubo atstovų reakcijos?

– Sulaukėme reakcijos iškart, ir tai mus nustebino bei nudžiugino. Tikrai nesitikėjome, kad „Žalgirio“ organizacija sureaguos jau kitą rytą po žinios paskelbimo. Dėl greitos klubo reakcijos nusprendėme grįžti į areną ir vėl palaikyti komandą. Tai buvo įrodymas, kad mūsų palaikymas komandai yra tikrai svarbus.

Paskelbus, kad nepalaikysime komandos, būta minčių išvis skirstytis ir užsiimti kita veikla, jeigu klubui nesame reikalingi, svarbūs. Mes į varžybas keliaujame už savo pinigus, vedini palaikymo idėjos, todėl džiaugiamės, kad klubas išreiškė susirūpinimą susiklosčiusia padėtimi.

– Kaip kyla originalių plakatų įgyvendinimo idėjų, kas ir kaip juos gamina?

– Plakatų gamyba visada prasideda nuo idėjos, kurią subrandiname visi kartu. Vėliau ją išgryniname, perkame medžiagas. Mūsų gretose yra nemažai kūrybingų žmonių, kurie puikiai geba piešti. Visus plakatus gaminame patys, tai yra viena mūsų bendrų veiklų.

Nesame stereotipiniai aistruoliai, kurie užsiima tik informacinėmis technologijomis ir sėdi prie kompiuterio. Visi esame labai skirtingi profesijų, pomėgių, amžiaus požiūriu, tačiau mus sieja bendra idėja – palaikyti „Žalgirio“ klubą.

– Ar žadate palaikyti komandą kitą sezoną? Jeigu taip, kaip tai darysite?

– Komandą tikrai palaikysime, tačiau kaip tai vyks, dar negalime atsakyti, nes tokia informacija gali pasinaudoti ir kitos sirgalių grupės. Bandysime nustebinti tiek žaidėjus, tiek žiūrovus.

– Kokie komandos lūkesčiai kitam sezonui?

– Labai tikimės, kad komanda susigrąžins LKL laimėtojų titulą. Viliamės, kad tai „Žalgirio“ komandai bus gana lengva padaryti.

O lūkesčiai Eurolygoje nenuspėjami, nes su tokiu ribotu biudžetu kaip „Žalgirio“ tai yra tikra loterija. Norėtume, kad komanda patektų į pajėgiausiųjų aštuntuką, tačiau apie tai kol kas tik svajojame.

– P.Jankūnas baigė krepšininko karjerą. Kokią įtaką tai padarys klubui?

– Manau, kad P.Jankūno pasitraukimas turės įtakos, tačiau smagu, kad jis lieka organizacijoje. Tikiu, kad, kaip buvęs komandos kapitonas ir legendinis „Žalgirio“ žaidėjas, jis vistiek turės reikšmingą žodį komandai. Tikimės, kad būsimas kapitonas bus toks stiprus, koks buvo P.Jankūnas.

– Kuris krepšininkas galėtų perimti kapitono pareigas?

– Aš jose matau Edgarą Ulanovą, nes jam tikrai labai rūpi organizacija, sirgaliai. Labai stipriai jaučiamas Edgaro atsidavimas klubui, „Žalgirio“ spalvoms ir pačiam Kauno miestui. Šis žaidėjas turi stiprių lyderio savybių. Labai tikiuosi, kad naujuoju kapitonu taps būtent jis.

– O kokie lūkesčiai jūsų pačių, kaip organizacijos?

– Siekiame pritraukti kuo daugiau žmonių, kad palaikymas būtų dar stipresnis. Taip pat norime tobulinti savo choreografiją, plakatus.

Norėtume, kad visi į areną atėję žiūrovai jungtųsi prie skanduočių, kad visa arena skambėtų nuo vieningų sirgalių šūksnių.

Kartais susidaro įspūdis, kad garsiai skanduoti, dainuoti žmonėms Lietuvoje yra tiesiog gėda, todėl norėtume pakeisti tokią nuostatą.

„Green White Boys“ siekia kurti atmosferą visoje arenoje ir taip mažinti atskirtį tarp mūsų ir kitų sirgalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.