EUROLYGA 2023

Pasaulio krepšinio čempionato atranka: slovėnų šėlsmas, latvių pergalė lyderių mače ir drama Lenkijoje

Belgijos, Suomijos, Slovėnijos ir Vokietijos vyrų krepšinio rinktinės ketvirtadienį užsitikrino kelialapius į pasaulio pirmenybių atrankos turnyro antrąjį etapą. Tik per plauką išsigelbėjo Lenkijos rinktinė, o Latvijos komanda grupės lyderių dvikovoje davė krepšinio pamoką serbams.

Ketvirtadienį netrūko intriguojančių rungytnių.<br>FIBA nuotr.
Ketvirtadienį netrūko intriguojančių rungytnių.<br>FIBA nuotr.
Ketvirtadienį netrūko intriguojančių rungytnių.<br>FIBA nuotr.
Ketvirtadienį netrūko intriguojančių rungytnių.<br>FIBA nuotr.
Ketvirtadienį netrūko intriguojančių rungytnių.<br>FIBA nuotr.
Ketvirtadienį netrūko intriguojančių rungytnių.<br>FIBA nuotr.
Ketvirtadienį netrūko intriguojančių rungytnių.<br>FIBA nuotr.
Ketvirtadienį netrūko intriguojančių rungytnių.<br>FIBA nuotr.
Ketvirtadienį netrūko intriguojančių rungytnių.<br>FIBA nuotr.
Ketvirtadienį netrūko intriguojančių rungytnių.<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 1, 2022, 7:24 AM, atnaujinta Jul 1, 2022, 7:25 AM

Žvaigždės

Daugumos Europos sirgalių žvilgsniai ketvirtadienį vakare krypo į Stožicų areną, kurioje C grupės rungtynes žaidė Slovėnijos ir Kroatijos krepšininkai.

Europos čempionė Slovėnijos rinktinė padidinto dėmesio sulaukė dėl Lukos Dončičiaus ir veterano Gorano Dragičiaus sugrįžimo. Būtent šiedu krepšininkai ir užtikrino slovėnams triuškinamą pergalę 97:69.

Kad nulemtų dvikovos baigtį, 13 tūkstančių žiūrovų palaikomai Slovėnijos rinktinei užteko kelių minučių. Šeimininkai jau po pirmojo kėlinio pirmavo 25 taškų skirtumu 33:8, o abiejų lyderių sąskaitose tuo metu buvo daugiau taškų, negu pelnė visa varžovų komanda. L.Dončičius per pirmąjį ketvirtį įmetė 11 taškų, G.Dragičius – 9 taškus.

Susikrovę lemiamą atsargą, slovėnai sumažino apsukas ir kitus tris kėlinius rungtynės vyko ramiai. Smarkiai nesidraskė ir slovėnų lyderiai. L.Dončičius pelnė 21 tašką ir atliko 10 rezultatyvių perdavimų, G.Dragičius surinko 19 taškų.

Slovėnijos rinktinėje žaidė du Lietuvos klubuose rungtyniavę krepšininkai. Buvęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas Zoranas Dragičius pelnė 8 taškus, buvęs Panevėžio „Lietkabelio“ vidurio puolėjas Žiga Dimecas taškų nepelnė.

Lyderiai

Slovėnijos rinktinė pasiekė trečiąją pergalę ir užsitikrino kelialapį į kitą atrankos etapą. Tačiau C grupės lyderiai yra ne slovėnai, bet suomiai, kurie ketvirtadienį laimėjo ketvirtą kartą.

Espo arenoje suomiai pirmajame kėlinyje dviženkliu skirtumu atsiliko nuo Švedijos krepšininkų, bet greitai susigriebė ir po pertraukos aiškiai pranoko varžovus, kuriuos nugalėjo 85:69.

Nugalėtojus į priekį vedė „Cleveland Cavaliers“ pagrindinio penketo puolėjas Lauri Markkanenas. Jis pelnė 22 taškus ir atkovojo 11 kamuolių.

Pastiprinimas

Dėl trečiojo kelialapio C grupėje kovoja Kroatijos ir Švedijos krepšininkai. Švedai turi dvi pergales, kroatai – vieną. Paskutiniame ture sekmadienį švedai priims slovėnus, kroatai – suomius.

Kroatijos rinktinė į trečiąją vietą pakils tik tuo atveju, jei pasieks pergalę ir sulauks Švedijos komandos pralaimėjimo.

Savo gerbėjus kol kas liūdinančios Kroatijos rinktinės treneris Damiras Mulaomerovičius gali pasidžiaugti nebent dėl to, kad leidimą žaisti atrankos rungtynes gavo Bojanas Bogdanovičius ir Ivica Zubacas.

Šiedu NBA klubų žaidėjai atvyko į treniruočių stovyklą, bet dėl NBA taisyklių treniravosi atskirai nuo komandos, o D.Mulaomerovičius ir Kroatijos krepšinio federacijos vadovai dar šios savaitės pradžioje nežinojo, ar B.Bogdanovičius ir I.Zubacas galės žaisti.

Kroatų laimei, formalumai buvo sutvarkyti ir abu NBA krepšininkai apsivilko rinktinės aprangą.

Pamoka

Rygoje susitiko dvi komandos, kurios dar prieš šį langą užsitikrino teisę žaisti kitame atrankos etape. Dėl to jų rungtynės nebuvo mažiau įdomios, nes kovojant dėl kelialapio į pasaulio pirmenybes svarbi kiekviena pergalė. Svarbus gali būti ir kiekvienas įmestas bei praleistas taškas.

Ketvirtadienį Rygos arenoje didelį žingsnį tikslo link žengė Latvijos krepšininkai, nugalėję Serbijos rinktinę 66:59 ir tapę vienvaldžiais A grupės lyderiais.

Latvių sirgaliai kelias išgąsčio minutes išgyveno tik trečiojo kėlinio pradžioje, kai svečiai įgijo 9 taškų pranašumą 34:25. Tačiau šeimininkai greitai viską apvertė aukštyn kojomis. Iniciatyvą perėmusi Latvijos komanda varžovus pranoko visose aikštės vietose: gynėjai pataikė ir iš toli, ir prasiveržę, o vidurio puolėjas Anžejus Pasečnikas neleido kvėpuoti serbų milžinui Bobanui Marjanovičiui.

Kone svarbiausiu rungtynių epizodu tapo Davio Bertano tritaškis. „Dallas Mavericks“ puolėjas iki tol penkis kartus nepataikė iš toli, bet sugalvojo, kad šeštas kartas privalo nemeluoti ir švystelėjo kamuolį į krepšį vos ne iš aikštės vidurio. Po šio metimo Latvijos rinktinės persvara pirmą kartą tapo dviženklė 49:38, o Serbijos komanda negalėjo atsigauti dar kelias minutes. Serbai skirtumą sumažino tik tada, kai buvo aišku, kad pergalę švęs 10 tūkstančių sirgalių palaikomi Latvijos krepšininkai.

„Emocijos šį vakarą buvo labai svarbios. Buvo puiku matyti tiek daug sirgalių. Jie mums labai padėjo, ypač pirmoje pusėje, kai buvome atsilikę, – dėkojo Latvijos rinktinės treneris Luca Banchi. – Antrojo pusėje krepšininkai parodė jų asmenybių tvirtumą. Visa komanda puikiai vykdė žaidimo planą“.

Nerezultatyvūs

Nors Davis Bertanas pataikė varžovus pribloškusį tritaškį, ryškiausia latvių žvaigždė žaidė žemiau galimybių. Jis pataikė tik 2 iš 10 tritaškių ir pelnė 8 taškus.

Dar prasčiau rungtyniavo kiti krepšininkai, kurie turėtų būti Latvijos rinktinės lyderiai. Rolandas Šmitas pelnė 2 taškus (0/4 tritaškių), Dairis Bertanas – 0 taškų (0/3 tritaškių).

Tuo pačiu atsakė ryškiausios Serbijos rinktinės žvaigždės. Šių metų NBA čempionas Nemanja Bjelica pelnė 1 tašką (0/3 metimų), kitas ilgametis NBA krepšininkas B.Marjanovičius – 4 taškus.

Atomazga

A grupėje jau paaiškėjo visos trys komandos, kurios žais antrajame etape. Tai – Latvija (4 pergalės), Belgija ir Serbija (po 3 pergales). Iš kovos pasitraukė visas penkerias rungtynes pralaimėjusi Slovakijos rinktinė.

Paskutiniame ture žais Slovakija – Latvija ir Serbija – Belgija.

Triuškinimai

Didžiausiu skirtumu ketvirtadienį baigėsi Monse vykusios A grupės rungtynės. Jų šeimininkė Belgijos rinktinė sutriuškino Slovakijos komandą 43 taškų skirtumu 102:59. Tai – šio atrankos turnyro Europos zonos rekordas.

„Jonavos“ įžaidėjas Emmanuelis Lecomte‘as prie belgų pergalės prisidėjo 5 taškais ir 11 rezultatyvių perdavimų.

Labai dideliu skirtumu baigėsi ir Taline vykusios D grupės rungtynės. Po jų šeimininkų sirgaliai skirstėsi nukabinę nosis – Estijos rinktinė 31 taško skirtumu 57:88 pralaimėjo Vokietijos komandai.

Vokiečiams nesukliudė net tai, kad jiems atstovavo vos ketvirtadalis pagrindinės sudėties: Dennisas Schroderis („Houston Rockets“), Isaacas Bonga („Toronto Raptors“) ir Johannesas Voigtmannas (Maskvos CSKA). Kartu su šia lyderių trijule dėl pergalės kovojo ganėtinai tolimas rezervas – kiti NBA ir Eurolygos klubų žaidėjai šį atrankos langą praleidžia.

Per du praėjusius atrankos langus didesniu nei 30 taškų skirtumu baigėsi tik vienerios rungtynės. Jose prancūzai 38 taškų skirtumu sutriuškino portugalus 94:56.

Pratęsimas

Atkakliausios ketvirtadienio dvikovos liudininkais tapo į Liublino areną atėję žiūrovai. Lenkijos ir Izraelio krepšininkai vėliausiai prasidėjusiose ir vėliausiai pasibaigusiose D grupės rungtynėse žaidė 45 minutes, o pergalę 90:85 po pratęsimo šventė galimybę patekti į kitą etapą išsaugoję lenkai.

Lenkijos rinktinė beveik visą laiką pirmavo, tačiau ketvirtojo kėlinio antroje pusėje praleido tris tritaškius paeiliui ir leido Izraelio komandai persverti rezultatą 78:72.

Nors laiko buvo likę labai nedaug – paskutinė minutė prasidėjo svečiams vis dar pirmaujant 6 taškais, lenkai spėjo atsigauti po sunkaus nokdauno ir likus žaisti 2 sek. taip pat tolimu metimu išlygino rezultatą 78:78.

Per pratęsimą svarstyklės irgi keliskart pakrypo tai į vieną, tai į kitą pusę, bet galiausiai pergalės dainas traukė Lenkijos rinktinės gerbėjai.

Lygybė

Lenkijos rinktinė iškovojo antrąją pergalę ir D grupėje pavijo taip pat po du kartus laimėjusias Estijos ir Izraelio komandas. Šioje grupėje pirmąją vietą užsitikrino keturias pergales pasiekusi Vokietijos ekipa.

Kas iškovos kitus du kelialapius, paaiškės sekmadienį per Vokietijos – Lenkijos ir Izraelio – Estijos rungtynes.

Vienas kelialapis tikrai atiteks Izraelio ir Estijos rungtynių nugalėtojams. Tuo tarpu lenkams kito etapo duris atvers tik pergalė, nes jie neturi tarpusavio rungtynių pranašumo nei prieš izraeliečius, nei prieš estus.

Kitaip tariant, jei Lenkijos rinktinė pralaimės Vokietijoje, abi kitų rungtynių dalyvės – Izraelis ir Estija – tikrai pateks į kitą etapą.

Be įtampos

B grupėje visos trys komandos, kurios žais antrajame etape, paaiškėjo dar prieš šį atrankos langą. Konkurencijos neliko, kai FIBA iš atrankos turnyro pašalino Baltarusijos rinktinę.

Ketvirtadienį pergalių sąskaitą užtikrintai papildė Graikijos rinktinė. Ji namie nugalėjo Didžiosios Britanijos komandą 93:71. Panevėžio „Lietkabelio“ gynėjas Panagiotis Kalaitzakis prie graikų pergalės prisidėjo 2 taškais.

Grupės lyderiai graikai jau sužaidė visas pirmojo etapo rungtynes ir į antrąjį etapą nusineš tris pergales. Antrąją vietą dalijasi Turkijos ir Didžiosios Britanijos rinktinės. Jos kol kas turi po vieną pergalę ir pirmadienį susitiks Niukastle.

5 turas

A grupė

Latvija – Serbija 66:59. A.Kurucas 13, A.Gražulis ir K.Čavaras po 10 / A.Avramovičius 16, V.Marinkovičius 12. 10065 žiūrovai.

Belgija – Slovakija 102:59. R.Obasohanas 18, A.Libert‘as 15, ... E.Lecomte‘as 5, 11 rez.perd. / D.Abrahamas 15, M.Dolezajus 14. 1210 žiūrovų.

Lentelė: Latvija – 4, Belgija – 3, Serbija – 3, Slovakija – 0.

B grupė

Graikija – Didžioji Britanija 93:71. D.Agravanis 16, G.Papagiannis 14, T.Dorsey ir I.Papapetrou po 13 / M.Hessonas 23, C.Wheatle‘as 15. 4120 žiūrovų.

Lentelė: Graikija – 3 ir 1, Turkija – 1 ir 2, Didžioji Britanija – 1 ir 2. Baltarusija pašalinta.

C grupė

Suomija – Švedija 85:69. L.Markkanenas 22, 11 atk.kam., E.Maxhuni ir M.Jantunenas po 15 / D.Anderssonas 18, L.Hakansonas 10. 6951 žiūrovas.

Slovėnija – Kroatija 97:69. L.Dončičius 21, 10 rez.perd., G.Dragičius 19, M.Tobey 16 / M.Hezonja 22, I.Zubacas 14, B.Bogdanovičius 13. 13000 žiūrovų.

Lentelė: Suomija – 4, Slovėnija – 3, Švedija – 2, Kroatija – 1.

D grupė

Estija – Vokietija 57:88. M.K.Kotsaras 13, S.Raieste 12 / Ch.Sengfelderis 23, I.Bonga 21, D.Schroderis 14. 4326 žiūrovai.

Lenkija – Izraelis 90:85 (po pratęsimo). Mat.Ponitka 23, A.J.Slaughteris 16, J.Zyskowskis 15 / R.Menco 15, J.Madaras 14.

Lentelė: Vokietija – 4, Izraelis – 2, Lenkija – 2, Estija – 2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.