EUROLYGA 2023

Veteranų sprendimas Prancūzijos krepšininkų iš favoritų sąrašo neišbraukė

Sekmadienį į darbą kibo viena pagrindinių Europos vyrų krepšinio pirmenybių favoričių, pernai Tokijo olimpinių žaidynių sidabro medalius laimėjusi Prancūzijos rinktinė. Nors prancūzams šiais metais trūks dviejų labiausiai patyrusių žaidėjų, šioje komandoje gausu ir NBA, ir Eurolygos garsenybių.

R.Gobertas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Gobertas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Collet.<br>G.Šiupario nuotr.
V.Collet.<br>G.Šiupario nuotr.
Prancūzijos krepšinio rinktinė išlieka viena iš Europos čempionato favoričių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prancūzijos krepšinio rinktinė išlieka viena iš Europos čempionato favoričių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prancūzijos krepšinio rinktinė išlieka viena iš Europos čempionato favoričių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prancūzijos krepšinio rinktinė išlieka viena iš Europos čempionato favoričių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 2, 2022, 8:56 PM

Žais su lietuviais

Kai Prancūzijos rinktinės treneris Vincent‘as Collet liepos pradžioje paskelbė kandidatų sąrašą, jame buvo 17 krepšininkų pavardės. Visi kviesti žaidėjai paskutinį liepos savaitgalį atvyko į Paryžių, tačiau per pirmąją treniruotę komandoje trūko dviejų vyrų. Rinktinės senbuvis Andrew Albicy ir 18-metis Victoras Wembanyama buvo išleisti namo iškart po sveikatos patikrinimo.

Sporto ir kūno kultūros instituto (INSEP) medikai nustatė, kad A.Albicy negali treniruotis visa jėga dėl šlaunies skausmų, o V.Wembanyama dar nepasveiko po klubų sezono pabaigoje patirtos raumens traumos.

Nors prieš pirmąją treniruotę prarado du žaidėjus, V.Collet nusprendė jų nekeisti kitais krepšininkais. Tad rugsėjo pirmąją dieną prasidėsiančioms Europos pirmenybėms bei rugpjūčio pabaigoje vyksiančioms pasaulio pirmenybių atrankos rungtynėms ruošis 15 žaidėjų.

Prancūzijos rinktinė tiek pasaulio pirmenybių atrankos turnyre, tiek Europos pirmenybių pirmajame etape žais vienoje grupėje su Lietuvos rinktine.

Tiesa, per artimiausią pasaulio pirmenybių atrankos langą lietuviai ir prancūzai dar nesusitiks. Rugpjūčio pabaigoje Prancūzijos komanda žais su Čekijos bei Bosnijos ir Hercegovinos rinktinėmis, o du Prancūzijos ir Lietuvos mačai numatomi šių metų lapkritį ir kitų metų vasarį.

Europos pirmenybėse lietuviai ir prancūzai varžysis B grupėje, į kurią taip pat pateko Slovėnijos, Vokietijos, Vengrijos bei Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkai.

Keturios permainos

Pernai Prancūzijos rinktinė iškovojo Tokijo olimpinių žaidynių sidabro medalius. Šią vasarą Europos pirmenybėms rengiasi aštuoni olimpiniais prizininkais tapę krepšininkai. Trūksta tik veteranų Nicolas Batumo ir Nando De Colo bei Tokijuje mažiausiai žaidusių Andrew Albicy ir Petro Cornelie.

Jei 32 metų A.Albicy buvo išbrauktas prieš pat treniruočių stovyklą patikrinus sveikatą, tai 27-erių P.Cornelie šiais metais net nepateko į kandidatų sąrašą.

Pernai šis vidurio puolėjas nusprendė pamėginti jėgas NBA lygoje, bet kelias savaites trynė „Denver Nuggets“ atsarginių suolą ir daugiau rungtyniavo tik tada, kai buvo paskolintas G lygos „Grand Rapids Gold“ komandai. G lygoje 211 centimetrų ūgio prancūzas žaidė pakankamai gerai, kad šią vasarą jam sutartį pasiūlytų Madrido „Real“ klubas, bet nepakankamai gerai, kad jo reikėtų Prancūzijos rinktinei.

Matant rinktinės sąrašą, V.Collet sprendimas nekviesti P.Cornelie buvo visiškai suprantamas. Europos pirmenybėms ruošiasi net trys milžinai: Rudy Gobert‘as (216 cm), Moustapha Fallis (216 cm) ir Vincent‘as Poirier (213 cm), o tarp kandidatų dar buvo ir 219 centimetrų ūgio V.Wembanyama. Tiesa, iškritus V.Wembanyamai, kaip treniruočių partneris P.Cornelie gal ir būtų pravertęs, bet patekti į dvyliktuką jam būtų buvę labai sunku.

Veteranai nori pailsėti

33 metų rinktinės kapitonas N.Batumas ir 35 metų N.De Colo, kuris pernai buvo vyriausias olimpinės komandos žaidėjas, nusprendė šiais metais padaryti pertrauką. Abu veteranai neatsisako minties grįžti į rinktinę ir yra pasiryžę kovoti dėl vietos dvyliktuke 2024 metais, kai Paryžiuje vyks kitos olimpinės žaidynės.

Ilgai po užsienio klubus klajojęs N.De Colo tvirtino, kad būtent dėl Paryžiaus žaidynių nusprendė grįžti į Prancūziją ir šią vasarą pasirašė sutartį su Vilerbano ASVEL klubu. Įžaidėjas iki tol net trylika sezonų atstovavo užsienio komandoms ir žaidė Ispanijos, NBA, Rusijos bei Turkijos lygose. Tris praėjusius sezonus jis dirigavo Stambulo „Fenerbahçe“ puolimui.

„Dar nė karto netapau Prancūzijos čempionu, – pažymėjo N.De Colo. – Tikiuosi, kad dar bent du sezonus pajėgsiu žaisti aukščiausiame lygyje ir būsiu reikalingas rinktinei per 2023 metų pasaulio pirmenybes bei Paryžiaus olimpines žaidynes. Kita vertus, nesigraušiu net tuo atveju, jei nebepateksiu į rinktinę ir Tokijuje iškovotas medalis bus mano paskutinis apdovanojimas, laimėtas atstovaujant savo šaliai“.

„Aš ir Nando rinktinėje esame lyg seneliai. Mums jau sunku žaisti kiekvieną vasarą... Pastarąjį sezoną turėjau fizinių problemų, o kitas NBA sezonas bus ypač svarbus, nes „Los Angeles Clippers“ tikisi nueiti visą kelią iki pat pabaigos. Kitos tokios galimybės tapti NBA čempionu neturėsiu“, – savo motyvus paaiškino kitas prancūzų veteranas N.Batumas, šią vasarą dar dviem sezonams pratęsęs sutartį su „Clippers“ klubu.

Praėjusį NBA sezoną jis žaidė 59 rungtynes, aikštėje praleisdavo 24,9 minutės, pelnydavo 8,3 taško ir atkovodavo 4,3 kamuolio.

NBA žaidėjų penketas

Praėjusį sezoną NBA lygoje žaidė keturiolika Prancūzijos krepšininkų. Kvietimų į rinktinę sulaukė tik penki iš jų, neskaičiuojant N.Batumo.

Dauguma NBA rungtyniaujančių prancūzų yra gana jauni ir dar tik bando įsitvirtinti stipriausioje pasaulio lygoje. N.Batumas karjeros zenitą, atrodo, jau peržengė, o praėjusį sezoną NBA komandose ryškiai spindėjo tik Rudy Gobert‘as ir Evanas Fournier.

Vasarą 30-ąjį gimtadienį pažymėjęs R.Gobert‘as devintą sezoną žaidė „Utah Jazz“ komandoje, trečią kartą buvo pakviestas į NBA Visų žvaigždžių rungtynes ir šeštą kartą paeiliui išrinktas į geriausiai besiginančių lygos krepšininkų penketą. Vidurio puolėjas gerai ne tik gynėsi, bet ir puolė – jis pelnydavo 15,6 taško ir atkovodavo 14,7 kamuolio.

Pernai į „New York Knicks“ perėjęs E.Fournier, kuriam 30 metų sukaks rudenį, jubiliejinį dešimtąjį NBA sezoną rinkdavo 14,1 taško.

Kartu su šiais dviem NBA senbuviais į Prancūzijos rinktinę iš NBA komandų pakviesti 21 metų „Oklahoma City Thunder“ įžaidėjas Theo Maledonas, 24 metų „Dallas Mavericks“ įžaidėjas Frankas Ntilikina ir 27 metų „Atlanta Hawks“ puolėjas Timothe Luwawu-Cabarrot.

Apie galimą naujoką nekalba

Šiuo metu Prancūzijos rinktinėje ypač didelė konkurencija tarp vidurio puolėjų. Konkurencija gali dar padidėti, nes liepos pradžioje Prancūzijos pasą gavo kamerūnietis Joelis Embiidas.

Anksčiau jis buvo pareiškęs, kad pasitaikius progai norėtų žaisti Kamerūno rinktinėje, bet gimtajai šaliai niekada neatstovavo. Pasak Prancūzijos krepšinio vadovų, dabar J.Embiidas žada pateikti reikiamus dokumentus FIBA, kad galėtų žaisti Prancūzijos rinktinėje.

Kol kas nei Prancūzijos krepšinio federacijos vadovai, nei rinktinės treneris V.Collet oficialiai nekomentavo galimo J.Embiido kvietimo. Labai skubėti nereikėjo, nes šiais metais „Philadelphia 76ers“ aukštaūgis vis tiek negalėtų dalyvauti Senojo žemyno pirmenybėse dėl neseniai atliktos rankos operacijos.

Prancūzijos rinktinės žaidėjai šiuo klausimu buvo kalbesni. „Tokių krepšininkų, kaip J.Embiidas, yra vienetai, – apie galimą pastiprinimą sakė R.Gobert‘as. – Todėl, žinoma, norėčiau, kad jis žaistų mūsų rinktinėje. Sprendimą turėtų priimti treneris, tačiau būtų sudėtinga ištarti „ne“ tokiam talentui“.

28 metų 213 centimetrų ūgio J.Embiidas, kuris „76ers“ komandoje žaidžia nuo 2014 metų, praėjusį sezoną buvo rezultatyviausias NBA krepšininkas, penktą kartą dalyvavo Visų žvaigždžių rungtynėse ir ketvirtą kartą buvo išrinktas į geriausių NBA žaidėjų antrąjį penketą.

Rusijos klubų nariai – nepageidaujami

Pirmadienį Prancūzijos krepšinio federacija paskelbė, kad į rinktines nekvies krepšininkų ir trenerių, kurie sudarys sutartis su Rusijos klubais.

„Prancūzijos krepšininkai ir trenerių štabo nariai nebebus kviečiami į rinktinę, jei sudarys sutartis su Rusijos ar Baltarusijos klubais tol, kol tęsis konfliktas. Pabrėžtina, kad šio nurodymo negerbiantys krepšininkai ar trenerių štabo nariai ruošiantis kitoms tarptautinėms varžyboms, tarp jų – 2024 metų olimpinėms žaidynėms, bus laikomi neatitinkančiais atrankos kriterijų“, – oficialiame pranešime rašė Prancūzijos krepšinio federacija (FFBB).

FFBB sprendimas buvo aktualus dviem krepšininkams, kurie šią vasarą sudarė sutartis su Rusijos klubais. Livio Jeanas-Charles‘is priėmė Maskvos CSKA, o Louisas Labeyrie – Kazanės „Uniks“ kvietimą.

Nė vienas iš jų šiais metais nepateko į kandidatų sąrašą, bet anksčiau jie abu žaidė rinktinėje, o L.Labeyrie iškovojo 2019 metų pasaulio pirmenybių bronzos medalį. Tiek L.Jeanas-Charles‘is, tiek L.Labeyrie neabejotinai būtų patekę į V.Collet akiratį rudenį, kai pasaulio pirmenybių atrankos rungtynėse negalės dalyvauti NBA ir Eurolygos klubų krepšininkai.

Tačiau šiedu žaidėjai neatsakingu sprendimu užtrenkė sau rinktinės duris.

FFBB nurodymas gali turėti įtakos ir šią vasarą į rinktinę atvykusiam Thomas Heurteliui. Liepos pradžioje buvo skelbiama, kad 33 metų Th.Heurtelis jau beveik susitarė su Sankt Peterburgo „Zenit“ klubu. Vis dėlto oficialiai sutartis dar nepasirašyta, tad patyręs įžaidėjas turi galimybę nenueiti klystkeliais.

Prancūzijos rinktinės sudėtis:

Evanas Fournier (30, 199, praėjusį sezoną žaidė „New York Knicks“, NBA), Rudy Gobert‘as (30, 216, „Utah Jazz“, NBA), Timothe Luwawu-Cabarrot (27, 198, „Atlanta Hawks“, NBA), Theo Maledonas (21, 191, „Oklahoma City Thunder“, NBA), Frankas Ntilikina (24, 198, „Dallas Mavericks“, NBA), Moustapha Fallis (30, 216, Pirėjo „Olympiakos“, Graikija), Thomas Heurtelis (33, 188, Madrido „Real“, Ispanija), Williamas Howardas (29, 202, Vilerbano ASVEL), Elie Okobo (25, 190, Vilerbano ASVEL), Vincent‘as Poirier (29, 213, Madrido „Real“, Ispanija), Guerschonas Yabusele (27, 201, Madrido „Real“, Ispanija), Isaia Cordinier (26, 191, Bolonijos „Virtus“, Italija), Mouhammadou Jaiteh (28, 206, Bolonijos „Virtus“, Italija), Amathas M‘Baye (33, 206, Izmyro „Karşıyaka“, Turkija), Terry Tarpey (28, 196, Le Mano „Sarthe“).

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.